Σιγουρα τα βλέπεις διαφορετικά. Και σιγουρα οταν εισαι εξω από τον χορό πολλα τραγούδια λες. Δεν ειπα το αντιθετο, εγω μιλησα απλα για το τι πιστευει ο καθενας μας. Εγω να σου πω την αληθεια μου, εχω γνωμη για τι θέμα γιατι δεν ζω και στο διάστημα, ζω στην Ελλάδα που ξέρουμε ολοι ποσο αγαπάει τα παιδιά της και δεν μπορω να ακουω οτι δεν εχεις υπηρετησει και δεν εχεις αποψη. Ολοι οι συνειδητοποιημένοι Ελληνες πολιτες πρεπει να εχουν αποψη για ενα τοσο σοβαρό θεμα, γιατι και εγω αυριο θα στειλω τα παιδια μου φαντάρους και πρεπει και ενημερωμένη να ειμαι και πως πρεπει να αντιμετωπίσω τυχόν προβληματα για το θεμα. Ενας που πηγε φαντάρος λεει πέρασα καλα και αλλος λεει Παναγία μου απολήθηκα. Ειναι εντελώς θεμα χαρακτηρα, της ψυχολογίας που βρισκεσαι τη δεδομένη στιγμή και των συνθηκών που επικρατούν.Nassos έγραψε:Μαρίνα1, αλλιώς τα βλέπεις τα πράγματα όταν είσαι απ'έξω και αλλιώς ότα είσαι μέσα.
Πριν μπω, είχα υπερβολικό άγχος γιατί άκουγα και ανθρώπους που υπηρέτησαν π. Χ. Στα Τεθωρακισμένα. Όταν όμως απολύθηκα, είχα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι θητεία και Ελληνικός Στρατός, στο συγκεκριμένο Όπλο τέλος πάντων, γιατί για αλλού δεν γνωρίζω.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Αυτοκτονίες στο στρατό
-
- Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
- Posts in topic: 5
Αυτοκτονίες στο στρατό
Τα προτυπα σου τα εχουμε "δει" μεσα στα οσα γραφεις εδω και καιρο.GenerX έγραψε: Επίσης yandr κάνεις λάθος σε οτι αφορά τα προτυπά μου.
Γραπτός λόγος είναι, παρεξηγίσιμος σε μεγάλο βαθμό οπότε no problem.
Μάρεσε όμως, που για να εκφράσω άποψη για το στρατό, πρέπει να δείξω το... Απολυτήριο.
Ακόμα δε πήγα στρατό όμως. Η φυσιολογική ροή της κουβέντας, αφού σας "απάντησα" στο οτι πήγα στρατό, αποδεικνύει οτι θέλατε να με "φιμώσετε" και να μου την πείτε αν έλεγα εξαρχής οτι δε πήγα φαντάρος.
Ευχαριστώ για τη δικαίωση :)
Αλλωστε ενα απο τα προτυπα σου σχετικα με τον στρατο ειναι και ο μπαμπας σου και οι ομοιοι του (φιλοι του) που μεσα απο αυτους (και μονο) εχεις "δει" προς το παρον τι σημαινει στρατος.
Το ποσο παρεξηγησιμος ειναι ο γραπτος σου λογος το γνωριζεις πολυ καλα αφου ο ιδιος σε αλλο θεμα το εχεις παραδεχτει (αλλα δεν κανεις και τιποτα να τον αλλαξεις)
Απολυτηριο δεν εδειξες γιατι πολυ απλα δεν εχεις τι να δειξεις!
Ακομα δεν πηγες στρατο αλλα και οταν πας σαφως θα εισαι απο αυτους που θα πουν στον μπαμπα (αν ειναι του πεζικου) να σε βαλει Ναυτικο να περασεις καλα!
Ευχαριστεις για την δικαιωση;

Απορω που την ειδες!

Και για να εξηγουμαι... ΔΕΝ εξιδανικευσα ΠΟΤΕ τον στρατο και ΟΥΤΕ ειμαι της αποψης οτι ειναι ολα καλα και δεν χρειαζεται βελτιωση σε παρα παρα πολλα πραγματα.
Με αλλα λογια δεν ειμαι ισοπεδωτικος, κατι που εσυ μονιμα κανεις ειτε απαξιωνοντας μονιμα τον στρατο (ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ) ειτε απαξιωνοντας τους συνομιλητες σου με ειρωνιες και εξυπνακιστικα σχολια (τους οποιους επισης ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ)
Και δεν σε φιμωσε κανεις! Συνεχισε πεισματικα να βγαζεις τα κομπλεξ σου εως την στιγμη που θα υπηρετησεις στο "ναυτικο" (μετα απο 3-4 αναβολες με την βοηθεια η οχι του μπαμπα και αν θα υπαρχει ακομα θητεια εστω και 3-μηνη οπως την θες)
"... του Ξέρξου γράψαντος πέμψων τα όπλα, αντέγραψε μολών λαβέ".
Αυτοκτονίες στο στρατό
Μαρίνα1, με τα λεγόμενα μου δεν ήθελα να πω πως ζείς σε άλλο Γαλαξία. Αλίμονο.
Απλώς πλέον όταν ακούω κάποια πράγματα περί θητείας θέλω να είμαι επιφυλακτικός. Είμαστε και λαός της υπερβολής, μη το ξεχνάς. Το ότι ίσχυαν κάποτε κάποια γεγονότα που πέρασαν οι πατεράδες ή οι θείοι μας ναι δεν το αμφισβητώ. Και ας υπερβάλουν καμιά φορά.
Σίγουρα πολλοί φαντάροι θα έκαναν τα πάντα για να ξεχάσουν τη θητεία τους.
Συμφωνώ στο τελευταίο. Μπορεί σειρές μου πέρασαν καλά πχ στην Αλεξανδρούπολη δεν σημαινει ότι ισχύει και το ίδιο για αυτούς που υπηρέτησαν στο Δορίσκο Έβρου ή στην ΕΛΔΥΚ.
Απλώς πλέον όταν ακούω κάποια πράγματα περί θητείας θέλω να είμαι επιφυλακτικός. Είμαστε και λαός της υπερβολής, μη το ξεχνάς. Το ότι ίσχυαν κάποτε κάποια γεγονότα που πέρασαν οι πατεράδες ή οι θείοι μας ναι δεν το αμφισβητώ. Και ας υπερβάλουν καμιά φορά.
Συμφωνώ στο τελευταίο. Μπορεί σειρές μου πέρασαν καλά πχ στην Αλεξανδρούπολη δεν σημαινει ότι ισχύει και το ίδιο για αυτούς που υπηρέτησαν στο Δορίσκο Έβρου ή στην ΕΛΔΥΚ.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Συμφωνώ σε ολα απόλυτα μαζί σου. Απλα θεωρώ οτι για ενα τετοιο θέμα ολοι πρεπει να εχουμε την αποψη μας, να την εκφράζουμε και ας ειναι και λάθος καμια φορά.Nassos έγραψε:Μαρίνα1, με τα λεγόμενα μου δεν ήθελα να πω πως ζείς σε άλλο Γαλαξία. Αλίμονο.
Αυτοκτονίες στο στρατό
GenerX έγραψε:Μάρεσε όμως, που για να εκφράσω άποψη για το στρατό, πρέπει να δείξω το... Απολυτήριο.
Ακόμα δε πήγα στρατό όμως. Η φυσιολογική ροή της κουβέντας, αφού σας "απάντησα" στο οτι πήγα στρατό, αποδεικνύει οτι θέλατε να με "φιμώσετε" και να μου την πείτε αν έλεγα εξαρχής οτι δε πήγα φαντάρος.
Εάν δεν πήγες στρατό,εννοείται ότι δεν μπορείς να εκφέρεις σοβαρή άποψη. Όχι ότι θα σου το απαγορεύουμε, απλά δεν μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά όπως και αν μας μιλούσες για την NASA και την NSA.
ΥΓ. Θα σου πρότεινα να μην αυτοδικαιώνεσαι. Την δικαίωση την αποδίδουν πάντα οι τρίτοι. Αν ήταν να την αποδίδαμε στον εαυτό μας... Προκόψαμε.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Συγνώμη που παρεμβαινω αλλα δεν νιωθω και πολυ καλά με αυτό το μην. Εγω δεν πηγα στρατό και ουτε προκειτε να πάω, αλλα θεωρώ την αποψη μου για το θέμα απολυτα σοβαρη και συνειδητοποιημένη για το λόγο αυτό και εκφράστηκα αρκετες φορές. Ουτε ΕΠΟΠ ειμαι αλλα και στο θέμα αυτό πάλι μπορει να εκφέρω σοβαρη αποψη, ουτε γιατρός ειμαι αλλα και πάλι μπορω να εκφέρω σοβαρη αποψη για το θέμα της υγιεινομικής περιθαλψης σην Ελλαδα, ουτε πολιτικός ειμαι αλλα μπορω να εχω σοβαρή αποψη για την πολιτική. Συγνώμη αλλα αυτή ειναι η δική μου αποψη και σιγοπυρα δεν απευθυνθηκες σε εμενα αλλα και εγω συμμετεχω σε αυτο το φορουμ και δεν εχω υπηρετησει. Και πάλι συγνώμη για την παρεμβαση μου.yandr έγραψε:GenerX έγραψε: Μάρεσε όμως, που για να εκφράσω άποψη για το στρατό, πρέπει να δείξω το... Απολυτήριο.
Εάν δεν πήγες στρατό,εννοείται ότι δεν μπορείς να εκφέρεις σοβαρή άποψη. Όχι ότι θα σου το απαγορεύουμε, απλά δεν μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά όπως και αν μας μιλούσες για την NASA και την NSA.
ΥΓ. Θα σου πρότεινα να μην αυτοδικαιώνεσαι. Την δικαίωση την αποδίδουν πάντα οι τρίτοι. Αν ήταν να την αποδίδαμε στον εαυτό μας... Προκόψαμε.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Εξαρτάται την άποψη που θα εκφέρεις Μαρίνα.
Αν είναι να μου μιλήσεις για χειριουργικές επεμβάσεις και δεν είσαι στον ιατρικό χώρο, προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί η άποψή σου σοβαρή. Αν μιλήσεις για την κατάντια του ΕΣΥ και προσφέρεις την προσωπική εμπειρία σου, προφανώς και είναι σοβαρή.
Έτσι και στον στρατό. Μπορείς να μιλήσεις για όσα είδες στη θητεία σου ή όσα άκουσες από πολύ κοντινά πρόσωπα, αλλά αν αρχίσει να μιλάς για το πως πιλοτάρονται τα F-16 η άποψή σου (και η δική μου βέβαια) δεν έχει και μεγάλη σημασία.
Αυτό για να διευκρινίσω τη θέση μου. Από εκεί και πέρα καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του και φυσικά να κρίνεται από αυτά που λέει. Ελπίζω να ήμουν κατανοητός και να συμφωνείς μαζί μου.
Αν είναι να μου μιλήσεις για χειριουργικές επεμβάσεις και δεν είσαι στον ιατρικό χώρο, προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί η άποψή σου σοβαρή. Αν μιλήσεις για την κατάντια του ΕΣΥ και προσφέρεις την προσωπική εμπειρία σου, προφανώς και είναι σοβαρή.
Έτσι και στον στρατό. Μπορείς να μιλήσεις για όσα είδες στη θητεία σου ή όσα άκουσες από πολύ κοντινά πρόσωπα, αλλά αν αρχίσει να μιλάς για το πως πιλοτάρονται τα F-16 η άποψή σου (και η δική μου βέβαια) δεν έχει και μεγάλη σημασία.
Αυτό για να διευκρινίσω τη θέση μου. Από εκεί και πέρα καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του και φυσικά να κρίνεται από αυτά που λέει. Ελπίζω να ήμουν κατανοητός και να συμφωνείς μαζί μου.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Συμφωνώ εν μέρει μαζί σου. Ενα θεμα οπως ειναι οι αυτοκτονίες στο στρατό, δεν ειναι ενα στρατιωτικό θέμα και ουτε μιλησα για βολές, ναρκες κτλ. Ειναι ενα κοινωνικο θέμα που και σε γυναικα ψυχολόγο να πας μπορει να σου πει με ανεση την γνώμη της και χωρις να εχει υπηρετήσει. Επισης η ενημέρωση υπάρχει παντού και καθημερινά βλεπουμε ειδησεις, διαβάζουμε εφημερίδα.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Με την ευκαιρία του θέματος θα ήθελα να παραθέσω κάποιες δικές μου ανησυχίες.
Δυστυχώς, αν και αυτό ειναι σχετικό, ανάλογα με τα πρόβλήματα που έχει ο καθένας στη ζωή, αντιμετωπιζα κ αντιμετωπιζω κάποια προβληματα ψυχολογικής φύσεως απο τα 20 μεχρι τα 25 χρόνια που είμαι τώρα. Αν και προσπάθησα μόνος μου, έχω δεχθεί και την βοήθεια ειδικού και αντιμετωπιζω το πρόβλημα με συνδυασμό ψυχοθεραπείας και αντικαταθλιπτική αγωγής. Τα προβλήματα μου σχετίζονται με την κατάθλιψη και την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και δεν είναι μόνιμα, απλά ανάλογα με τα γεγονότα που συμβαίνουν πιθανότατα να υπάρξει κάποια υποτροπή.
Όσον αφορά τις αυτοκτονίες να αναφέρω οτι αποτελούν το πιο σοβαρό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Προσωπικά δεν έχω τόσο σοβαρό πρόβλημα, αλλά η κατάθλιψη αποτελεί μια κατάσταση όπου χάνεις τον εαυτό σου επομένως δεν είναι ορθό να αποδίδουμε τις αυτοκτονίες σε έλλειψη θάρρους... Η αυτοκτονία αποτελεί την ΄΄αρρωστημένη΄΄ απάντηση σε έναν αναπαντεχο ψυχικό πόνο... Όπως ένας πχ καρκινοπαθής με αφόρητους πόνους θα προτιμούσε να πεθάνει για να μην ταλαιπωρείται.
Απο αποψη επαγγελματικη τελειωσα το ΜΧ μου και σκεφτομαι να ξεκινησω PhD αρα ισως αν τα καταφερω να βρεθω στο στρατο μετα απο 3 χρόνια.
Αυτό που προσδοκώ προσωπικά δεν ειναι ουτε να αποφυγω την στρατευση, ουτε να περασω καλυτερα εις βαρος αλλων φανταρων. Απλά θα ηθελα να ξερω πως κ αν γινεται να προστρατευσω την ιδιωτικοτητα του προβληματος μου απο τα υπολοιπα παιδια χωρις να το αποκρυψω βεβαια απο τους αρμοδιους, καθως ειναι γνωστο οτι οι ψυχικες ασθενειες ελαφριες και μη καλώς ή κακως κουβαλανε ένα στιγμα το οποίο οταν γινεται γνωστο στους υπολοιπους επιδεινωνει την κατασταση του ατομου που χει το προβλημα. Πιο συκγεκριμενα στο γεγονος που απευχομαι. Να πρεπει να εχω την αντικαταθλιπτικη αγωγη μαζι μου την στιγμη που θα πρεπει να παρουσιαστω. Υπαρχει περιπτωση να μου κρατησουν τα φαρμακα. Απλα να προσθεσω οτι τα φαρμακα αυτα απαγορευεται να διακοπτονται ξαφνικά και απότομα καθως τα συνοδευει μια σειρα απο παρενεργειες οπως ζαλαδες. Κτλ.
Επισης υπαρχει περιπτωση παρα τη θεληση μου να μου δώσουν αναβολή λόγω Των συγκεκριμενων ψυχικων δυσκολιων;
Δυστυχώς, αν και αυτό ειναι σχετικό, ανάλογα με τα πρόβλήματα που έχει ο καθένας στη ζωή, αντιμετωπιζα κ αντιμετωπιζω κάποια προβληματα ψυχολογικής φύσεως απο τα 20 μεχρι τα 25 χρόνια που είμαι τώρα. Αν και προσπάθησα μόνος μου, έχω δεχθεί και την βοήθεια ειδικού και αντιμετωπιζω το πρόβλημα με συνδυασμό ψυχοθεραπείας και αντικαταθλιπτική αγωγής. Τα προβλήματα μου σχετίζονται με την κατάθλιψη και την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και δεν είναι μόνιμα, απλά ανάλογα με τα γεγονότα που συμβαίνουν πιθανότατα να υπάρξει κάποια υποτροπή.
Όσον αφορά τις αυτοκτονίες να αναφέρω οτι αποτελούν το πιο σοβαρό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Προσωπικά δεν έχω τόσο σοβαρό πρόβλημα, αλλά η κατάθλιψη αποτελεί μια κατάσταση όπου χάνεις τον εαυτό σου επομένως δεν είναι ορθό να αποδίδουμε τις αυτοκτονίες σε έλλειψη θάρρους... Η αυτοκτονία αποτελεί την ΄΄αρρωστημένη΄΄ απάντηση σε έναν αναπαντεχο ψυχικό πόνο... Όπως ένας πχ καρκινοπαθής με αφόρητους πόνους θα προτιμούσε να πεθάνει για να μην ταλαιπωρείται.
Απο αποψη επαγγελματικη τελειωσα το ΜΧ μου και σκεφτομαι να ξεκινησω PhD αρα ισως αν τα καταφερω να βρεθω στο στρατο μετα απο 3 χρόνια.
Αυτό που προσδοκώ προσωπικά δεν ειναι ουτε να αποφυγω την στρατευση, ουτε να περασω καλυτερα εις βαρος αλλων φανταρων. Απλά θα ηθελα να ξερω πως κ αν γινεται να προστρατευσω την ιδιωτικοτητα του προβληματος μου απο τα υπολοιπα παιδια χωρις να το αποκρυψω βεβαια απο τους αρμοδιους, καθως ειναι γνωστο οτι οι ψυχικες ασθενειες ελαφριες και μη καλώς ή κακως κουβαλανε ένα στιγμα το οποίο οταν γινεται γνωστο στους υπολοιπους επιδεινωνει την κατασταση του ατομου που χει το προβλημα. Πιο συκγεκριμενα στο γεγονος που απευχομαι. Να πρεπει να εχω την αντικαταθλιπτικη αγωγη μαζι μου την στιγμη που θα πρεπει να παρουσιαστω. Υπαρχει περιπτωση να μου κρατησουν τα φαρμακα. Απλα να προσθεσω οτι τα φαρμακα αυτα απαγορευεται να διακοπτονται ξαφνικά και απότομα καθως τα συνοδευει μια σειρα απο παρενεργειες οπως ζαλαδες. Κτλ.
Επισης υπαρχει περιπτωση παρα τη θεληση μου να μου δώσουν αναβολή λόγω Των συγκεκριμενων ψυχικων δυσκολιων;
-
- Δεκανέας - Έφεδρος
- Posts in topic: 1
Αυτοκτονίες στο στρατό
Καλημέρα, θεωρώ πολύ αντιπροσωπευτικό τον τρόπο που σκέφτεται το όλο ζήτημα ο abcd, μιας και μιλάμε για ένα άτομο Όπου η στράτευση τυχόν να του δημιουργήσει ανησυχίες σίγουρα και τυχόν προβλήματα. Σε 2 μήνες παίρνω πτυχίο στην ψυχολογία και τον Οκτώβρη ορκίζομαι σημαιοφόρος και θα μετατεθώ στο Ν. Ν. Α. Στη ΣΣΑΣ εμάς πολύ μας απασχόλησε τους ψυχολόγους η συγκεκριμένη κατάσταση με τις αυτοκτονίες και μάλιστα συνεχώς μας τονίζουν αυτό το ρόλο που θα κληθούμε να διαδραματίσουμε, την πρόληψη τέτοιων ζητημάτων.
Προσωπικά, στέκω πραγματίστρια και δηλώνω ότι ο ελληνικός στρατός στέκει σχεδόν παντελώς ανίκανος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
Οι επιτροπές διαλογής δε διαθέτουν ούτε χρόνο ούτε και τόση άνεση να μπορέσουν να κρίνουν εάν κάποιος άνθρωπος είναι απόλυτα ικανός για στράτευση δίχως να παρουσιαστεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος, είτε για τον εαυτό του είτε για τον άλλο.
Μα ακόμη και αν διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα σε στρατιώτη ή στρατιωτικό δεν υπάρχουν οι υποδομές για να τον βοηθήσουμε. Κάποιο άτομο με διαταραχές χρείζει πολύμηνης θεραπείας με τουλάχιστον 2 ώρες ψυχοθεραπείας ανά βδομάδα.
Και μιας και δεν μιλάμε για ένα ή 2 ή 5 άτομα αλλά πολλά παραπάνω ένας στρατιωτικός γιατρός ή στρατιωτικός ψυχολόγος δε διαθέτει τόση ελευθερία προγράμματος για να διεκπεραιώσει άρτια τη θεραπεία ενός τέτοιου ατόμου.
Ποιος φταίει; Ο γιατρός που λήγει το ωράριό του το μεσημέρι (8ωρο τι να κάνουμε κατοχυρωμένο για όλους), ο στρατιώτης που έχει τα προβλήματα του (πιστέψτε με δεν το διάλεξε, εάν ήταν στο χέρι του κάθε άλλο παρά δυστυχισμένος θα ήθελε να ήταν), ή η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που ορίζει την αυθαίρετη για μένα ολική στράτευση σχεδόν παιδιών που αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας και ως εκ τούτου είναι απόλυτα φυσιολογικό να αντιμετωπίζουν κάποια από αυτά διαφόρων ειδών προβλήματα;
Και μπορεί για ορισμένους ο στρατός να μη φαίνεται μια τόσο οδυνηρή εμπειρία, όπως και σε μένα που τον έζησα 4 χρόνια με 14 υπηρεσίες το μήνα για παράδειγμα στο 1ο έτος, για άλλους όμως αποτελεί σημαντικό μέσο διόγκωσης των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων τους.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κουβαλάει ο καθένας μέσα του ή από το σπίτι του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απόλυτα το πώς μεγάλωσε, τι απόψεις έχει, τι αντοχή στην πίεση, στον πόνο και στη ρουτίνα.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάζουμε τα θύματα του συστήματος αλλά το ίδιο σύστημα.
Για ποιο λόγο δεν ανοίγουν περισσότερες θέσεις στη ΣΣΑΣ για στρατιωτικούς ψυχολόγους; Για ποιο λόγο δίνεται αρμοδιότητα σε οποιονδήποτε έχει και "μισό" βαθμό παραπάνω να καταστρέφει το ηθικό ανθρώπων και να υποβιβάζει προσωπικότητες;
Σαφέστατα αποτελεί ανάγκη η πίεση των στρατευμένων για τη σωστή λειτουργία του στρατεύματος, αλλά πολλές φορές μιλάμε για κατακερματισμούς προσωπικότητας.
Δε γίνεται που δε γίνεται σωστά η διαδικασία της επιλογής, υπάρχουν που υπάρχουν άτομα με διαφορετικότητα στην αντοχή και με προσωπικά προβλήματα Ή ψυχολογικά που ορισμένες φορές δεν είναι τόσο ορατά. Γιατί θέλουμε να επιβαρύνουμε και την κατάσταση με τις αυθαιρεσίες ορισμένων κάποιες στιγμές;
Χρειάζεται επαναδημιουργία του συστήματος σε καινούργια βάση με περισσότερο προσωπικό, περισσότερο χρόνο και περισσότερο ενδιαφέρον για τον καθένα στρατιώτη ή στρατιωτικό ξεχωριστά.
Και κλείνοντας, εξουσία δεν είναι να καταπιέζεις, να εξευτελίζεις, να ταπεινώνεις και να επιδεινώνεις τα προβλήματα κάποιων.
Εξουσία είναι το να έχεις την απαίτηση από τον εαυτό σου να πας το κλιμάκιό σου μπροστά με σύνεση, ανθρωπιά, ευφυία και υπευθυνότητα σεβόμενος τη διαφορετικότητα του άλλου.
Προσωπικά, στέκω πραγματίστρια και δηλώνω ότι ο ελληνικός στρατός στέκει σχεδόν παντελώς ανίκανος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
Οι επιτροπές διαλογής δε διαθέτουν ούτε χρόνο ούτε και τόση άνεση να μπορέσουν να κρίνουν εάν κάποιος άνθρωπος είναι απόλυτα ικανός για στράτευση δίχως να παρουσιαστεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος, είτε για τον εαυτό του είτε για τον άλλο.
Μα ακόμη και αν διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα σε στρατιώτη ή στρατιωτικό δεν υπάρχουν οι υποδομές για να τον βοηθήσουμε. Κάποιο άτομο με διαταραχές χρείζει πολύμηνης θεραπείας με τουλάχιστον 2 ώρες ψυχοθεραπείας ανά βδομάδα.
Και μιας και δεν μιλάμε για ένα ή 2 ή 5 άτομα αλλά πολλά παραπάνω ένας στρατιωτικός γιατρός ή στρατιωτικός ψυχολόγος δε διαθέτει τόση ελευθερία προγράμματος για να διεκπεραιώσει άρτια τη θεραπεία ενός τέτοιου ατόμου.
Ποιος φταίει; Ο γιατρός που λήγει το ωράριό του το μεσημέρι (8ωρο τι να κάνουμε κατοχυρωμένο για όλους), ο στρατιώτης που έχει τα προβλήματα του (πιστέψτε με δεν το διάλεξε, εάν ήταν στο χέρι του κάθε άλλο παρά δυστυχισμένος θα ήθελε να ήταν), ή η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που ορίζει την αυθαίρετη για μένα ολική στράτευση σχεδόν παιδιών που αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας και ως εκ τούτου είναι απόλυτα φυσιολογικό να αντιμετωπίζουν κάποια από αυτά διαφόρων ειδών προβλήματα;
Και μπορεί για ορισμένους ο στρατός να μη φαίνεται μια τόσο οδυνηρή εμπειρία, όπως και σε μένα που τον έζησα 4 χρόνια με 14 υπηρεσίες το μήνα για παράδειγμα στο 1ο έτος, για άλλους όμως αποτελεί σημαντικό μέσο διόγκωσης των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων τους.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κουβαλάει ο καθένας μέσα του ή από το σπίτι του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απόλυτα το πώς μεγάλωσε, τι απόψεις έχει, τι αντοχή στην πίεση, στον πόνο και στη ρουτίνα.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάζουμε τα θύματα του συστήματος αλλά το ίδιο σύστημα.
Για ποιο λόγο δεν ανοίγουν περισσότερες θέσεις στη ΣΣΑΣ για στρατιωτικούς ψυχολόγους; Για ποιο λόγο δίνεται αρμοδιότητα σε οποιονδήποτε έχει και "μισό" βαθμό παραπάνω να καταστρέφει το ηθικό ανθρώπων και να υποβιβάζει προσωπικότητες;
Σαφέστατα αποτελεί ανάγκη η πίεση των στρατευμένων για τη σωστή λειτουργία του στρατεύματος, αλλά πολλές φορές μιλάμε για κατακερματισμούς προσωπικότητας.
Δε γίνεται που δε γίνεται σωστά η διαδικασία της επιλογής, υπάρχουν που υπάρχουν άτομα με διαφορετικότητα στην αντοχή και με προσωπικά προβλήματα Ή ψυχολογικά που ορισμένες φορές δεν είναι τόσο ορατά. Γιατί θέλουμε να επιβαρύνουμε και την κατάσταση με τις αυθαιρεσίες ορισμένων κάποιες στιγμές;
Χρειάζεται επαναδημιουργία του συστήματος σε καινούργια βάση με περισσότερο προσωπικό, περισσότερο χρόνο και περισσότερο ενδιαφέρον για τον καθένα στρατιώτη ή στρατιωτικό ξεχωριστά.
Και κλείνοντας, εξουσία δεν είναι να καταπιέζεις, να εξευτελίζεις, να ταπεινώνεις και να επιδεινώνεις τα προβλήματα κάποιων.
Εξουσία είναι το να έχεις την απαίτηση από τον εαυτό σου να πας το κλιμάκιό σου μπροστά με σύνεση, ανθρωπιά, ευφυία και υπευθυνότητα σεβόμενος τη διαφορετικότητα του άλλου.
-
- Ανθυπασπιστής
- Posts in topic: 1
- Ενδιαφέροντα: μονο καλα
- Επάγγελμα: υπαλληλακος
Αυτοκτονίες στο στρατό
Η αυτοκτονια ειναι πραξη τραγικη σε οποιο κοινωνικο πλαισιο (σχολειο, στρατο, γηροκομειο) λαβει χωρα. Πρεπει ομως καποια στιγμη σε οτι αφορα τις αυτοκτονιες στον στρατο, να αποσαφηνιστουν τα αιτια και τα ποσοστα, που νομιζω οτι ειναι σε λογικα πλαισια, να θυμομαστε παντα οτι κατηγορωντας τα θυματα-θυτες δεν ειμαστε πιο αντρες, κατηγορωντας τον στρατο δεν ειμαστε πιο δημοκρατες.
- dimitris mak
- Ταξίαρχος
- Posts in topic: 4
Αυτοκτονίες στο στρατό
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι καποιος που κανει την θητεια του αυτοκτονει... Δεν υπαρχουν λογοι για τους οποιους πρεπει να κανεις κατι τετοιο. Υπαρχει ομως μια δικαιολογια για καποιοες αυτοκτονιες. Ολοι ξερουμε τι γινετε στα συνορα... Για τους εμπορους ναρκωντικων, για ατομα που μεταφερουν μεταναστες και αλλα.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Εγω θα αυτοκτονησω αν παω στα Ο. Υ. Κ και δεν τα παω καλα να ο λογος δικος μου και το εννοω.
Αυτοκτονίες στο στρατό
Να μην πας!ΓΙΑΝΝΗΣ έγραψε: Εγω θα αυτοκτονησω αν παω στα Ο. Υ. Κ και δεν τα παω καλα να ο λογος δικος μου και το εννοω.
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης