Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Kovington
Πολίτης
Πολίτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 10, 2021 2:45 pm
Επικοινωνία:

Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από Kovington »

Καλησπέρα σας,

Θέλω να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ανυποταξία.

Ερχόμενος από το εξωτερικό πριν έναν χρόνο, σε έλεγχο στο αεροδρόμιο με σταμάτησε η αστυνομία του αεροδρόμιο καθώς ο στρατός με είχε κηρύξει ανυπότακτο.

Πέρασα την διαδικασία δικογραφίας εκεί και περίμενα το χαρτί κατάταξης μου.

Όταν ήρθε το χαρτί κατάταξης μου, πήγα στο φρουραρχείο του 401, ζητώντας αναβολή για ψυχολογικούς λόγους. Λόγω κατάστασης COVID οι αποφάσεις της επιτροπής απαλλαγών παρθήκαν χωρίς την παρουσία μου και έκριναν πως δικαιούμαι αναβολή ενός χρόνου.

Στο ενδιάμεσο και ενώ από ότι όλα δείχνουν ή στρατολογία με αναζητούσε για χρόνια καθώς δεν είχαν την σωστή μου διεύθυνση για να μου παραδώσει η αστυνομία το χαρτί κατάταξης, δεν είχε κινηθεί στο να μου επιβληθεί το πρόστιμο.

Από την στιγμή που σχηματίστηκε η δικόγραφα και ενώ εγώ εμφανίστηκα κανονικά στην πορεία στο φρουραρχείο, μου πέρασαν και το πρόστιμο των 6.000 Ευρώ στην εφορία.

Τόσα χρόνια δεν είχαν κινηθεί για αυτό.

Οι ερωτήσεις μου είναι η εξής.

Α. Πρέπει να ταξιδέψω για ιατρικούς λόγους στο εξωτερικό και θα χρειαστεί να μείνω εκτός πάνω από έναν μήνα.

- Έχω το δικαίωμα να το κάνω τώρα από την στιγμή που "παρουσιάστηκα" ή θα με σταματήσουν στο αεροδρόμιο πάλι;

- Στην περίπτωση που μπορώ να ταξιδέψω, μπορεί να εκδοθεί διαβατήριο σε εμένα;

Με την ταυτότητα μου μπορώ να μεταβώ στο εξωτερικό αλλά η διαμονή μου έχει διάρκεια ενός μηνός και η θεραπεία θα κρατήσει 6 εβδομάδες.

Β. Όσο για το πρόστιμο, γνωρίζω πως αν αποφασίσουν να απαλλαγώ τελικά από το στρατό ή αν υπηρετήσω πως υπάρχει μια μικρή περίπτωση να σβηστεί το πρόστιμο.

Αν και δευτερεύον αυτό στην κατάσταση μου (δεν έχω να το πληρώσω άλλωστε), γνωρίζεται περιπτώσεις που το πρόστιμο διαγράφτηκε;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

EksoterikosTheios
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τετ Ιουν 23, 2021 1:23 pm
Επικοινωνία:

Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από EksoterikosTheios »

Ζεις και εργάζεσαι στο εξωτερικό;

Εάν ναι, έχεις κινήσει τις διαδικασίες ώστε να δηλωθείς ανυπότακτος εξωτερικού; Υπάρχει ανάλογο thread στο φόρουμ για το συγκεκριμένο θέμα.

Από όσο γνωρίζω η έκδοση διαβατηρίου γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει βεβαίωση ανυποταξίας εξωτερικού διαφορετικά νομιζω υπάρχει πρόβλημα στο αστ. Τμήμα

Σχετικά με το ταξίδι ωστόσο, εάν γίνει σε χώρα εντός Σένγκεν είναι πιο πιθανό να μην σε ελέγξει κανείς από όσα γράφουν άλλοι.

Τώρα το πρόστιμο μέχρι και από την πρεσβεία με έχουν πει ότι σε περίπτωση που η ανυποταξία εξωτερικού γίνει "μόνιμος κάτοικος εξωτερικού" το πρόστιμο παραγράφεται και σε περίπτωση πληρωμής παίρνεις τα λεφτά σου πίσω + τόκους. Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν εφόσον ζεις ήδη στο εξωτερικο

Χρήστος

Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από Χρήστος »

Καλησπερα, ειμαι ανυποτατκτος εξωτερικου και θελω να ανανεωσω διαβατηριο.Δυστηχως απο το προξενειο εδω μου λενε οτι θα παρει ενα μηνα να ερθει.

Σκεφτωμαι να παω ελλαδα και να κανω την ανανεωση για πιο γρηγορα.

Εχει κανει κανεις ανυποτακτος εξωτερικου ανανεωση διαβατηριου στην ελλαδα να μου πει;

geroge46

Re: Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από geroge46 »

Έχω την ίδια απορία, τα κατάφερες;


Χρήστος έγραψε: Τρί Απρ 05, 2022 9:45 pm Καλησπερα, ειμαι ανυποτατκτος εξωτερικου και θελω να ανανεωσω διαβατηριο. Δυστηχως απο το προξενειο εδω μου λενε οτι θα παρει ενα μηνα να ερθει. Σκεφτωμαι να παω ελλαδα και να κανω την ανανεωση για πιο γρηγορα. Εχει κανει κανεις ανυποτακτος εξωτερικου ανανεωση διαβατηριου στην ελλαδα να μου πει;
worpas67

Re: Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από worpas67 »

Αυτό ακριβώς έκανα πέρσι. Πήρα την βεβαίωση ανυποταξίας από το προξενίο και πήγα Ελλάδα για το διαβατήριο. Στο αστυνομικό τμήμα δεν είχα κανένα πρόβλημα. Σε 5 μέρες είχα το διαβατήριο στα χέρια μου.
ParN

Re: Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από ParN »

Γεια σας,
Βρίσκομαι σε παρόμοια κατάσταση και σκοπεύω να ανανεώσω το διαβατήριο μου στην Ελλάδα αφού πρώτα πάρω την βεβαίωση ανυποταξίας από το προξενείο.
Η ερώτηση μου είναι:
Ποσό χρόνο χρειάζεται για να βγει η βεβαίωση ανυποταξίας από το προξενείο; Είναι εφικτό να την πάρω άμεσα/αυθημερόν;
ParN

Re: Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από ParN »

worpas67 έγραψε: Δευ Ιουν 05, 2023 12:57 am Αυτό ακριβώς έκανα πέρσι. Πήρα την βεβαίωση ανυποταξίας από το προξενίο και πήγα Ελλάδα για το διαβατήριο. Στο αστυνομικό τμήμα δεν είχα κανένα πρόβλημα. Σε 5 μέρες είχα το διαβατήριο στα χέρια μου.
Θα μπορούσατε να μοιραστείτε την εμπειρία σας για την έκδοση βεβαίωσης ανυποταξίας από το προξενείο σας; Ποσό χρόνο σας πήρε; Είναι φυσικό έγγραφο ή το στέλνουν ηλεκτρονική στην στρατολογική/αστυνομική υπηρεσία στην Ελλάδα;
ypodiopos

Re: Ανυποταξία και έκδοση διαβατηρίου

Δημοσίευση από ypodiopos »

ParN έγραψε: Τρί Αύγ 08, 2023 10:23 pm Γεια σας,
Βρίσκομαι σε παρόμοια κατάσταση και σκοπεύω να ανανεώσω το διαβατήριο μου στην Ελλάδα αφού πρώτα πάρω την βεβαίωση ανυποταξίας από το προξενείο.
Η ερώτηση μου είναι:
Ποσό χρόνο χρειάζεται για να βγει η βεβαίωση ανυποταξίας από το προξενείο; Είναι εφικτό να την πάρω άμεσα/αυθημερόν;
Οχι, δε γινεται αυθημερόν επειδή δεν την εκδιδει το προξενείο. Το προξενείο θα σας ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα στη βάση των οποίων θα εκδώσει μια βεβαιωση κατοικίας και θα προωθήσει την αίτηση στη Στρατολογία. Η Στρατολογία απο κει και πέρα ειναι που θα εκδώσει τη βεβαίωση ανυποταξίας εξωτερικού και θα τη στείλει πισω στο προξενείο, συνήθως μετά απο 1-2 βδομάδες. Στη συνεχεια το προξενείο θα σας την επιστρέψει, ειτε μεσω mail είτε θα πρέπει να πάτε απο κει... Αυτό εξαρτάται απο το ποσο "προχωρημένος" ειναι ο εκαστοτε προξενος.:P

Επισης μερικα προξενεία (όχι ολα) απαιτούν ακόμα φυσικό ραντεβού για τη διαδικασία αυτή, οπότε υπολογίστε και το χρόνο που χρειάζεται να βρεθεί διαθέσιμο ραντεβού...
manco
Πολίτης
Πολίτης
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Σάβ Σεπ 23, 2023 7:37 pm
Επικοινωνία:

Βεβαίωση ανυποταξίας για ανυπότακτους εξωτερικού τους άνω των 45 ετών

Δημοσίευση από manco »

Παιδιά είμαι άνω των 45 χρονών, ζώ στο εξωτερικό από τη δεκαετία του '90, και θέλω να βγάλω νέο Ελληνικό διαβατήριο. Από το 2006 που επιτράπηκαν οι εκδόσεις διαβατηρίων πενταετούς διαρκείας, χρειαζόμουν την έκδοση βεβαίωσης ανυποταξίας εξωτερικού, και μετά το διαβατήριο έβγαινε κανονικά. Στη νέα χώρα που ζω, το προξενείο είναι αρκετές ώρες πτήση μακριά. Γι'αυτό θα ήθελα να ρωτήσω, χρειάζομαι και πάλι βεβαίωση της ανυποταξίας από την στρατολογία (μέσω του Προξενείου) όπως και όταν ήμουν κάτω των 45; Ή πλέον δεν απαιτείται λόγω ορίου ηλικίας; Τι ισχύει; Ρώτησα το προξενείο στην παλαιά και την νέα χώρα διαμονής μου και μου είπαν και τα δύο άλλα αντ'αλλων.
Επισκέπτης

Re: Βεβαίωση ανυποταξίας για ανυπότακτους εξωτερικού τους άνω των 45 ετών

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

manco έγραψε: Κυρ Σεπ 24, 2023 12:04 am Παιδιά είμαι άνω των 45 χρονών, ζώ στο εξωτερικό από τη δεκαετία του '90, και θέλω να βγάλω νέο Ελληνικό διαβατήριο. Από το 2006 που επιτράπηκαν οι εκδόσεις διαβατηρίων πενταετούς διαρκείας, χρειαζόμουν την έκδοση βεβαίωσης ανυποταξίας εξωτερικού, και μετά το διαβατήριο έβγαινε κανονικά. Στη νέα χώρα που ζω, το προξενείο είναι αρκετές ώρες πτήση μακριά. Γι'αυτό θα ήθελα να ρωτήσω, χρειάζομαι και πάλι βεβαίωση της ανυποταξίας από την στρατολογία (μέσω του Προξενείου) όπως και όταν ήμουν κάτω των 45; Ή πλέον δεν απαιτείται λόγω ορίου ηλικίας; Τι ισχύει; Ρώτησα το προξενείο στην παλαιά και την νέα χώρα διαμονής μου και μου είπαν και τα δύο άλλα αντ'αλλων.

Όχι, αν εισαι πάνω απο 45 δε μπορεί να εισαι ανυπότακτος πλέον, οπότε δε μπορεί καν να βεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το αν υπήρξες στο παρελθόν ειναι άλλο θεμα. Η ερώτηση στο διαβατήριο αναφέρεται στο αν εισαι τώρα ανυποτακτος, προκειμένου να σου απαγορεύσουν την έξοδο, αν π. Χ. Διαπιστωθεί οτι μενεις στην Ελλάδα.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες