H αμερικανική επίθεση στο αντιτορπιλικό Μuavenet

Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H αμερικανική επίθεση στο αντιτορπιλικό Μuavenet

Δημοσίευση από yandr »

Δεν αποτελεί καινούρια είδηση, αλλά επειδή πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν και έχει ενδιαφέρον, διαβάστε...

Το φθινόπωρο του 1992, δεκάδες συμμαχικά πλοία έπλεαν στο βόρειο Αιγαίο με σκοπό τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Exercise Display Determination 1992" από συνολικά 12 κράτη-μέλη, υπό την διοίκηση του Ναυάρχου Jeremy Michael Boord του USN.

Οι ναυτικές δυνάμεις χωρίστηκαν σε "Καφέ" υπό τον αντιναύαρχο Τ.Joseph Lopez με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου Saratoga (CV-60) και τις "Πράσινες" υπό του Ολλανδού Ναυάρχου Kroon, μεταξύ των οποίων και το τουρκικό αντιτορπιλικό TCG Muavenet (DM-357) κλάσης Robert Smith.

Το USS Saratoga αποφάσισε να προχωρήσει σε μη προγραμματισμένη προσομοίωση επίθεσης με εκτόξευση αντιαεροπορικών βλημάτων Sea Sparrow στο πλαίσιο ρεαλιστικότητας της εκπαίδευσης και κατόπιν έγκρισης, τα μεσάνυχτα της 2 Οκτωβρίου 1992, δύο βλήματα έπληξαν το τουρκικό αντιτορπιλικό καταστρέφοντας τη γέφυρα και το κέντρο πληροφοριών μάχης,με αποτέλεσμα το θάνατο 5 μελών του πληρώματος και τον τραυματισμό άλλων 22.
Το τραγικό περιστατικό αποδόθηκε σε κακή χρήση της τυποποιημένης ορολογίας μεταξύ των μελών του USS Saratoga, αν και αρκετοί αναλυτές υποστήριξαν αργότερα ότι η επίθεση ήταν ένα "μήνυμα" της Ουάσινγκτον προκειμένου να καμφθούν οι τουρκικές αντιδράσεις στην επιχειρούμενη ομοσπονδιοποίησητου του Ιράκ.

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό αποζημιώθηκε με τη παραχώρηση της φρεγάτας USS Capodanno (FF-1093) κλάσης KNOX, η οποία μετονομάστηκε σε TCG Muavenet (F-250).

Strategy - Geopolitics

Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες