Ελικόπτερα Dauphin του Λιμενικού

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Ελικόπτερα Dauphin του Λιμενικού

Δημοσίευση από yandr »

Μπορεί η κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την αγορά 17 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, κόστους 280 εκατ. ευρώ, όμως εδώ και μια πενταετία κρατάει ανεκμετάλλευτα έξι καινούρια ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στοίχισαν 50 εκατ. ευρώ, πέταξαν για μερικούς μήνες στη διάρκεια των Ολυμπιακών της Αθήνας και έκτοτε μένουν καθηλωμένα. Γιατί; Διότι το υπουργείο Ναυτιλίας ανακάλυψε πρόβλημα με την τεχνική υποστήριξη των έξι «Dauphin» και πρότεινε να τα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία. Μπήκε σφήνα, όμως, το Ναυτικό, που το 2005 ανέλαβε την εκμετάλλευσή τους, καθώς τα ελικόπτερα ναυτικού τύπου «Αγκούστα» σταδιακά αποσύρονται από το στόλο.

**Το Ναυτικό, λοιπόν, ανέλαβε να εκπαιδεύει πιλότους και τεχνικό προσωπικό του Λιμενικού στα «Dauphin». Για να γίνει, όμως, αυτό, έπρεπε προηγουμένως: Να εκπαιδευθούν οι ιπτάμενοι του Ναυτικού στον νέο τύπο ελικοπτέρου στη Γαλλία. Να γράψουν αρκετές ώρες πτήσης ώστε να γίνουν οι ίδιοι εκπαιδευτές. Να εκπαιδεύσουν μετά ιπτάμενους λιμενικούς. Να βγουν οι πρώτοι εκπαιδευτές του Λιμενικού, που στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν κυβερνήτες και συγκυβερνήτες του Λιμενικού.

**Ετσι, τα έξι «Dauphin» βρίσκονται σήμερα στη βάση ελικοπτέρων του Ναυτικού, στον Μαραθώνα. Λόγω προβλημάτων με τα ανταλλακτικά τους είναι ζήτημα εάν πετούν ένα-δύο. Με αυτόν τον ρυθμό, στο Ναυτικό υπολογίζουν ότι τα πρώτα πληρώματα του Λιμενικού θα πετάξουν από το ερχόμενο καλοκαίρι και ότι από το 2010 και μετά θα υπάρχουν διαθέσιμοι κυβερνήτες και συγκυβερνήτες του Λιμενικού.

Ελευθεροτυπία
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Ελικόπτερα Dauphin του Λιμενικού

Δημοσίευση από yandr »

Την πρώτη τους επιχειρησιακή αποστολή στο Αιγαίο ξεκινούν από σήμερα τα ελικόπτερα τύπου Ντοφέν του Λιμενικού Σώματος, τα οποία ενώ παρελήφθησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ουσιαστικά έμειναν ανεκμετάλλευτα.

Τα έξι ελικόπτερα τα τελευταία δύο χρόνια μεταστάθμευσαν στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, όπου οι άνδρες του Π. Ν. Είχαν αναλάβει την εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών του Λιμενικού Σώματος. Με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης δόθηκε βαρύτητα στην αξιοποίηση των ελικοπτέρων και επιταχύνθηκε η σχετική διαδικασία. Το πρώτο από τα έξι ελικόπτερα Ντοφέν μεταστάθμευσε σήμερα στην Κω με προσωπικό αμιγώς του Λιμενικού Σώματος και ξεκινά περιπολίες για εντοπισμό λαθρομεταναστών εντασσόμενο και αυτό στην επιχείρηση «Ποσειδών» που πραγματοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επιτήρησης Συνόρων Frontex.

ΤΑ ΝΕΑ
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Ελικόπτερα Dauphin του Λιμενικού

Δημοσίευση από yandr »

Μετά από χρόνια, τα ελικόπτερα Dauphin (και ως τον Οκτώβριο 2022 και τα αεροσκάφη) του Λιμενικού θα επανέλθουν σε υπηρεσια!

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των επτά αεροσκαφών και των έξι ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Μετά από συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, επανέρχονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα έξι ελικόπτερα και τα επτά αεροσκάφη του λιμενικού. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τα έτη 2020-2021 υλοποιήθηκε η προμήθεια και παραλήφθηκαν υλικά, ανταλλακτικά και αναλώσιμα απευθείας από την NSPA συνολικής αξίας περίπου 500.000 ευρώ.

Επίσης, για να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του λιμενικού σε βάθος χρόνου (3+2 έτη), η NSPA προέβη σε διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης των εναερίων μέσων.

Πηγή

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Ελικόπτερα Dauphin του Λιμενικού

Δημοσίευση από yandr »

Τελικά η είδηση τροποποιείται, μεταθέτοντας το χρόνο παράδοσης κατά ένα έτος (στο 2024) και μειώνοντας τον αγροτικό των ελικοπτέρων σε 5, καθώς το έκτο κανιβαλιστηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν κρίνεται σήμερα η επαναφορά του σε υπηρεσία.

Έτσι, επέστρεψε στην έδρα της Μοίρας Ελικοπτέρων του Λ. Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. Στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα, το πρώτο ελικόπτερο του Λ. Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.(ΗC-31), στο οποίο εκτελέστηκαν ευρείας κλίμακας εργασίες και επιθεωρήσεις, σε εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο που υπεγράφη ανάμεσα στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) και την Airbus France, για τη συντήρηση των πέντε ελικοπτέρων του Λ. Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. Για τα επόμενα 3+2 χρόνια.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες