Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Nassos »

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

«Κράτος απόβλητο» χαρακτήρισε το Ισραήλ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του τη Δευτέρα αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί σε ότι αφορά τους οικισμούς που ανεγείρει στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Οι Τούρκοι έγιναν ο περίγελος της Διεθνούς κοινότητας δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος απαντώντας. Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Ο Αχμέντ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει πλέον καταστεί ένα κράτος παρία για τη διεθνή κοινότητα λόγω της παράνομης ανέγερσης οικισμών.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο καλούσε το Ισραήλ να εγκαταλείψει τους οικισμούς, ο Νταβούτογλου είπε ότι το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι δεν κατανοεί τις αλλαγές που διαδραματίζονται στην περιοχή καθώς και το πώς η διεθνής κοινότητα εκλαμβάνει τις πράξεις του.

Απαντώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, Ισραηλινός αξιωματούχος, δήλωσε ότι τα όσα είπε ο Νταβούτογλου αποτελούν μια ξεδιάντροπη υποκρισία.

«Είναι περίεργο να παραδίδει μαθήματα ο εκπρόσωπος μιας χώρας που έχει προκαλέσει εθνοκάθαρση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου στο οποίο παράνομα εγκαθίστανται 200.000 Τούρκοι. »

Το νέο πολεμικό σκηνικό μεταξύ των δύο χωρών, άρχισε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται στην Συρία, καθώς και τη στάση του Ισραήλ στο όλο θέμα, έκανε λόγο για νοοτροπία κρατικής τρομοκρατίας.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, σχολιάζοντας το σκηνικό, είπε ότι η Άγκυρα δεν θα έπρεπε να μιλά, αφού επανειλημμένα έχει εμπλακεί σε στρατιωτικές δραστηριότητες τόσο σε Ιρακινό όσο και Συριακό έδαφος και σήμερα εμπλέκεται στην κατοχή της Κύπρου.

Sigma Live


Κατά τα άλλα βελτιώνονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ...

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Nassos »

"Πόλεμος" Νετανιάχου - Ερντογάν: Είσαι επαίσχυντος - Παγκόσμια κινητοποίηση εναντίον της ΤουρκίαςΗ απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ να σκληρή δώσει απάντηση στις Κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτεί ένα νέο γύρο, πιό "βίαιο", αντιπαράθεσης με την Τουρκία, που αφορά και τον στρατηγικό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ κινητοποιεί όλες του τις δυνάμεις και ιδιαίτερα τους Εβραίους της Διασποράς και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου δόθηκε εντολή καταγγελίας της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Νετανιάχου σήκωσε το γάντι και Κατήγγειλε ως «επαίσχυντες" τις Δηλώσεις» του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος επέκρινε την συμμετοχή του στην ιστορική πορεία «κατά της τρομοκρατίας» την Κυριακή στο Παρίσι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτές τις επαίσχυντες δηλώσεις, καθώς ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δε μπορεί να έχει μία επιτυχημένη έκβαση εκτός και αν οδηγείται από ένα ξεκάθαρο ηθικό φρόνημα» επισήμανε ο Νετανιάχου ενώπιον ηγετικών στελεχών του μεγαλύτερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων), που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς συμμετείχαν, μαζί με 50 περίπου αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην πορεία που οργανώθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις που διέπραξαν την περασμένη εβδομάδα ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, αστυνομικοί και 4 Εβραίοι, πελάτες σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμπάς, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «δυσκολεύτηκε να κατανοήσει πώς εκείνος (ο Νετανιάχου) τόλμησε» να λάβει μέρος στην πορεία.

«Πώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε αυτό το πρόσωπο που διαπράττει τρομοκρατικές ενέργειες σφαγιάζοντας 2.500 ανθρώπους στη Γάζα; » προσέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Εκείνος (ο Ερντογάν) είπε ότι το Ισραήλ δεν έπρεπε να εκπροσωπείται στην πορεία στο Παρίσι και η δικαιολογία που πρόβαλε ήταν ο τρόπος που ενεργήσαμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας μπροστά στις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν εναντίον των πόλεών μας από τους τρομοκράτες της Χαμάς» απάντησε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Mignatiou.com

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Nassos »

Άρχισε τα κόλπα πάλι η Τουρκία απέναντι στους Ισραηλινούς!

Καμία ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν θα υπάρξει αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ονόματι Ιμπραήμ Καλίν, αν και στη σχετική δήλωση συμπεριέλαβε και τους τρεις αρχικούς όσους, σα να μην έχει εκπληρωθεί κανείς. Παριστάνοντας βέβαια τον προστάτη του παλαιστινιακού λαού, ο σύμβουλος τόνισε εμφατικά τον τουρκικό ρόλο «μέχρι να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών και ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει δικό του κράτος. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μέχρι την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος», ήταν η αναφορά του.

Περιέργως βέβαια, ακριβώς η ίδια φρασεολογία χρησιμοποιήθηκε και στην Ελλάδα κατά την επίσκεψη Αμπάς στην Αθήνα, ωσάν ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής να έχει συνεννοηθεί απευθείας με τον Ερντογάν, κάτι που θα πρέπει να κρατήσουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας.

Οι προσδοκίες ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών γεννήθηκαν μετά τη διάρρηξη των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα, ενώ διέρρευσαν επαφές στην Ελβετία ανωτάτων κρατικών αξιωματούχων των δυο πλευρών.

Defence-point.gr

dn24
Στρατηγός
Στρατηγός
Δημοσιεύσεις: 3013
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 15, 2010 7:01 pm
Τοποθεσία: Εμπ. Ναυτικό
Ενδιαφέροντα: Μηχανολογία, Alfa Romeo, Παναθηναϊκός
Επάγγελμα: Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από dn24 »

Γιατί το Ισραήλ "τα βρίσκει" με την Τουρκία και τι πιστεύει για Ελλάδα και Κύπρο! Αποκαλυπτική ανάλυσηΕίναι σημαντικό για το Ισραήλ να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για αποκατάσταση της σχέσης του με την Τουρκία, που αποτελεί σημαντικό παίκτη στην εγγύτερη περιοχή. Η επιρροή που ασκεί η Τουρκία στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς είναι σημαντική, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας και του καθεστώτος της Συρίας.

Η Τουρκία είναι σημαντική για το Ισραήλ και όσον αφορά την οικονομία, όχι μόνο λόγω των διευρυμένων εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και γιατί είναι μια χώρα από την οποία διέρχεται το πετρέλαιο που φτάνει στο Ισραήλ από την Κεντρική Ασία και γιατί δυνητικά αποτελεί σημαντικό καταναλωτή του ΦΑ του Ισραήλ και των γειτόνων του. Ακόμα κι αν λήξει η τρέχουσα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τροχοπέδη στην επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή γύρω από το Ισραήλ.

Παρά τις καλές σχέσεις Ισραήλ - Ρωσίας, το Ισραήλ έχει συμφέρον στη μείωση της παρουσίας και της επιρροής [της Ρωσίας] στην περιοχή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Nassos »

Ισραήλ: Η Τουρκία χρηματοδοτεί έμμεσα τους ΤζιχαντιστέςΓια μεγάλο χρονικό διάστημα η Τουρκία χρηματοδοτούσε το Ισλαμικό Κράτος μέσω της αγοράς πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Βορείου Ιράκ, υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός αμύνης Μοσέ Γιααλόν, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις κατηγορίες στις οποίες επιμένει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντίμιρ Πούτιν.

«Το Ισλαμικό Κράτος απολάμβανε Το τουρκικό χρήμα για πετρέλαιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μοσέ Γιααλόν, κατα την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο ο οποίος επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ.

«Εναπόκειται στην Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση, την τουρκική ηγεσία να αποφασίσει εάν επιθυμεί να συνεργαστεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του δεξιού Ισραηλινού υπουργού, αναμένεται να θέσουν νέα εμπόδια στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, οι οποίες τα τελευταία επτά χρόνια έχουν σημαδευτεί από την αντίθεση των δύο χωρών για το παλαιστινιακό ζήτημα και την κατάσταση στην Γάζα.

The TOC

Ωχ, ποίος τον ακούει τώρα τον Ερντογάν!Εικόνα Εικόνα

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Nassos »

Πλήρης αποκατάσταση σχέσεων για Τουρκία - ΙσραήλΙσραήλ και Τουρκία αποφάσισαν πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων, δίνοντας τέλος στην εξάχρονη διαμάχη τους η οποία είχε αρχίσει το 2010, λόγω της επέμβασης Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοιάριο που κατευθυνόταν στη Γάζα, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 10 Τούρκους ισλαμιστές ακτιβιστές ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετενιάχου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα το οποίο θα δώσει ώθηση στην ισραηλινή οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ελπίδα η συμφωνία να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω της συμφωνίας, θα επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και να πραγματοποιεί έργα υποδομής.

Το Ισραήλ θα πληρώσει επίσης 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του τουρκικού πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί επισήμως την Τρίτη, ανακοινώθηκε επισήμως με ταυτόχρονες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και του κ. Νετανιάχου, από την Άγκυρα και τη Ρώμη αντίστοιχα.

Ο κ. Γιλντιρίμ ανακοίνωσε επίσης ότι Τουρκία και Ισραήλ θα ανταλλάξουν εκ νέου πρεσβευτές το συντομότερο δυνατόν.

Οι δύο χώρες ήταν για δεκαετίες στενοί φιλοδυτικοί σύμμαχοι στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Naftemporiki.gr

Άβαταρ μέλους
Soap
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Δημοσιεύσεις: 239
Εγγραφή: Δευ Μάιος 11, 2015 3:53 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Soap »

Nassos έγραψε:
Πλήρης αποκατάσταση σχέσεων για Τουρκία - ΙσραήλΙσραήλ και Τουρκία αποφάσισαν πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων, δίνοντας τέλος στην εξάχρονη διαμάχη τους η οποία είχε αρχίσει το 2010, λόγω της επέμβασης Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοιάριο που κατευθυνόταν στη Γάζα, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 10 Τούρκους ισλαμιστές ακτιβιστές ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετενιάχου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα το οποίο θα δώσει ώθηση στην ισραηλινή οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ελπίδα η συμφωνία να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω της συμφωνίας, θα επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και να πραγματοποιεί έργα υποδομής.

Το Ισραήλ θα πληρώσει επίσης 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του τουρκικού πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί επισήμως την Τρίτη, ανακοινώθηκε επισήμως με ταυτόχρονες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και του κ. Νετανιάχου, από την Άγκυρα και τη Ρώμη αντίστοιχα.

Ο κ. Γιλντιρίμ ανακοίνωσε επίσης ότι Τουρκία και Ισραήλ θα ανταλλάξουν εκ νέου πρεσβευτές το συντομότερο δυνατόν.

Οι δύο χώρες ήταν για δεκαετίες στενοί φιλοδυτικοί σύμμαχοι στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Naftemporiki.gr



Απανωτα τα κακα νεα για την Ελλαδα. Οχι οτι θα πρεπει να περιμενουμε το αντιθετο απο εδω και στο εξης βεβαια.

Πάλι με Φάνη Πετραλιά, πάλι δικια μας θα'ναι...
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από Nassos »

Ας είναι καλά ο μπαρμπα-Σαμ που τράβηξε τα αυτιά σε Ερντογάν και Νετανιάχου, γιατί αμφότεροι είναι υπερβολικά ακραίοι.

Μένει να δούμε τι είδους αποκατάσταση θα υπάρξει ενόσω συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Γάζας και το εμπάργκο προς τους Παλαιστινίους.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δημοσίευση από yandr »

Ισραηλινά ΜΜΕ: Η κυβέρνηση Νετανιάχου «δεν αποκλείει» παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελι Κοέν σχετικά με την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ.

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπαν στον Ελι Κοέν ότι «μας ενδιαφέρει η συνεργασία σε θέματα φυσικού αερίου. Εχουμε εγκαταστάσεις και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εξαγάγετε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δεν το απέκλεισε: «Θα εξετάσουμε το θέμα».
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες