Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία

Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία

Δημοσίευση από yandr »

Νέα δεδομένα στην πιο απάνθρωπη πτυχή του Κυπριακού, αυτή των αγνοουμένων, δημιούργησε η αποκάλυψη της εν ψυχρώ εκτέλεσης των 5 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων. Η φωτογραφία της σύλληψής τους στη διάρκεια του δεύτερου Αττίλα τον Αύγουστο του 1974, αποτελούσε για 35 ολόκληρα χρόνια το σύμβολο του αγώνα για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.Η ταυτοποίηση των λειψάνων των πέντε Ελληνοκυπρίων εθνοφρουρών με τα οστά που βρέθηκαν σε πηγάδι στο χωριό Τζιαος στην Κατεχόμενη Κύπρο συνιστά την πρώτη απτή απόδειξη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατά την εισβολή.Η ύπαρξη των φωτογραφικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι είχαν παραδοθεί και επομένως καλύπτονταν από το δίκαιο περί αιχμαλώτων πολέμου, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Τουρκία καθώς η ανεύρεση των οστών τους, δίνει τη δυνατότητα να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παρά την απόλυτη και ένοχη σιωπή της σουηδικής προεδρίας της Ε. Ε. Αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην ενοχληθεί η Αγκυρα, εκ των πραγμάτων ορθώνεται ένα ακόμη εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τίθεται πιεστικά το θέμα των αγνοουμένων στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Επίθεση
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρέπει να επιδιωχθεί ο εξαναγκασμός της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να διευκολυνθεί έτσι η διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Ο πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω -πέραν της Τέταρτης Διακρατικής και ορισμένων ατομικών προσφυγών- νομικής επίθεσης εναντίον της Τουρκίας όχι μόνο στο πεδίο του ΕΔΑΔ αλλά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κι άλλοι Κύπριοι νομικοί όμως επισημαίνουν ότι πρέπει να κλιμακωθεί η πίεση προς την Τουρκία ανεξάρτητα από το έργο της ΔΕΑ (της διεθνούς επιτροπής που διερευνά την τύχη των αγνοουμένων, με τη συμμετοχή και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων) να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (υπόθεση προσφυγής Βαρνάβα), να ζητηθεί η παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή του συμβουλίου υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να μην περιορισθούν οι αντιδράσεις σε κάποιες τυπικές και τετριμμένες καταδικαστικές δηλώσεις και ψηφίσματα.

Αν και από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης διαφαίνεται η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, με το πρόσχημα της μη διατάραξης του κλίματος των συνομιλιών, εγείρεται ένα ακόμη ερώτημα για τη στάση της Λευκωσίας στην ενταξιακη πορεία της Τουρκίας, καθώς η παράβλεψη της υπόθεσης των πέντε αιχμαλώτων που αποδεδειγμένα εκτελέσθηκαν, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη και αποτελεί προσβολή στη μνήμη όλων των νεκρών της εισβολής.

Ενα από τα μεγάλα διδάγματα του Κυπριακού είναι εξάλλου ότι εάν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα επανένωσης του νησιού, προϋπόθεση για τη λύση αποτελεί η συμφιλίωση με το παρελθόν, η αναγνώριση των λαθών και εγκλημάτων που έγιναν, η τιμωρία των ενόχων όταν αυτό είναι ακόμη δυνατόν και όχι η συγκάλυψή τους. Κάτι που, προς το παρόν, η Αγκυρα επιμένει να κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται.

ΕΘΝΟΣ

ratatoulis
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 934
Εγγραφή: Τετ Απρ 16, 2008 10:26 pm
Τοποθεσία: United Kingdom
Επικοινωνία:

Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία

Δημοσίευση από ratatoulis »

Ειλικρινά χάρηκα γιατί δικαιώνονται ψυχές και αναγνωρίζεται επιτέλους όλη η κτηνωδία που έκαναν οι τούρκοι προς τους ελληνοκυπριους. Ελπίζω τώρα που η σούηδια αναλαμβάνει την προεδρία τις ευρωπαϊκής ένωσις να θέσει ζήτημα αναγνωρίσεις των θυμάτων πολεμου και να δικαιωθούν οι συγγενείς Αλλα και οι ψυχές των θυμάτων, ξέρουμε ότι η σουηδία είναι αρκετά ευαίσθητη στο θέμα ανθρωπινων δικαιωμάτων. Ελπίζω Δηλαδή να γίνει κάτι θετικό.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία

Δημοσίευση από yandr »

Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία Τουρκοκυπρίου για εν ψυχρώ σφαγή 320 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την εισβολή του 1974 δημοσιεύει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Αφρίκα''.Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι ήταν ένας από τους συνοδούς των αιχμαλώτων, που μεταφέρθηκαν με οκτώ λεωφορεία 40 αιχμάλωτοι στο κάθε λεωφορείο, στο σημείο όπου είχε γίνει η απόβαση, δυτικά της Κερύνειας, προκειμένου να μεταφερθούν με πλοία σε φυλακές της Τουρκίας.

Όταν έφθασαν εκεί είχε καταπλεύσει ένα πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι μόλις αποβιβάστηκαν και πληροφορήθηκαν ότι στα λεωφορεία βρίσκονταν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με ξιφολόγχες και τους σκότωσαν με αγριότητα, μέχρι και τον τελευταίο.

Ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των αιχμαλώτων.

Είπε επίσης ότι και ο ίδιος φοβήθηκε για τη ζωή του γιατί η μανία των Τούρκων στρατιωτών ήταν τόση που υπήρχε κίνδυνος να σφάξουν και τους Τουρκοκύπριους που συνόδευαν τους Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, δήλωσε ότι οι 320 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι ίσως να τάφηκαν σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε, το οποίο είχε λειτουργήσει λίγους μόνο μήνες πριν από την εισβολή.

Στη μαρτυρία του ο Τουρκοκύπριος ανέφερε ότι η σφαγή έγινε στα τέλη Αυγούστου του 1974, δηλαδή λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εν ψυχρώ δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που έχει καταγραφεί με μαρτυρία.

ΕΘΝΟΣ

thrakiotis
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 963
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2009 1:55 am
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Η θηριωδία στήνει στον τοίχο την Τουρκία

Δημοσίευση από thrakiotis »

Μαρτυρία σοκ για τη σφαγή στον Σύσκληπο

Επισκεφθήκαμε μαζί το σπίτι όπου δολοφονήθηκαν οι Ελληνοκύπριοι στον Σύσκληπο. Ήταν ένα μακάβριο θέαμα. Τους εκτέλεσαν στο καθιστικό του σπιτιού, που βρισκόταν κοντά σε μια φάρμα με κότες, πυροβολώντας τους από την είσοδο τους σπιτιού. Ήταν καθισμένοι σε 8 πολυθρόνες και καρέκλες, μέσα σε λίμνη αίματος, με διάτρητα στήθη και κεφάλια. Ανάμεσά τους ήταν πέντε άτομα, άντρες και γυναίκες, αγκαλιασμένοι μεταξύ τους και μέσα στα αίματα. Ένα άτομο, καθισμένο σε μια καρέκλα κοντά στην

είσοδο του σπιτιού ήταν χωρίς κεφάλι και κάτασπρο». «Είχαν ασελγήσει σε μικρό κορίτσι 11-12 χρονών, της οποίας είχαν φορέσει μια χλαίνη Ελληνοκυπρίων στρατιωτών. Την είδαμε που την έβαλαν να ετοιμάσει πρόγευμα για τους στρατιώτες μας σε ένα κοτέτσι στον Σύσκληπο και όταν μας είδε μάς καλημέρισε χαμογελώντας».

Μαρτυρία από Σύσκληπο ΤΑ ΟΣΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ περιλαμβάνονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού, καταδεικνύει για ακόμα μια φορά η νέα μαρτυρία Τουρκοκύπριου, για ύπαρξη ομαδικού τάφου στα κατεχόμενα. Σε δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην εκτέλεση αμάχων σε σπίτι στο Σύσκληπο. Μαρτυρία, η οποία επιβεβαιώνεται και στο βιβλίο του Ερόλ Μουντερτζιμλέρ, απόσπασμα του οποίου δημοσίευσε στις 2 Φεβρουαρίου ο "Φ".

Δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε πιθανό ομαδικό τάφο αγνοουμένων
Μια νέα μαρτυρία, αποδεικτικό στοιχείο, για τις εκτελέσεις Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων και αμάχων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, και ταυτόχρονα μια ακόμη απόδειξη για τα όσα σημαντικά σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας βρίσκονται καταχωνιασμένα αρχεία του τουρκικού στρατού, έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν, την περασμένη Τετάρτη 23 Σεπτεμβριου, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα αναφέρονται και στο βιβλίο του Ερόλ Μουτερτζιμλέρ με τίτλο «Ξεπουλιέται η Νήσος Κύπρος», αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε ο «Φ» στις 2 περασμένου Φεβρουαρίου. Στο βιβλίο, το οποίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, περιλαμβάνονται μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών που έλαβαν μέρος στην τουρκική εισβολή στις οποίες γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, γίνεται χαρακτηριστική αναφορά, για την περίπτωση αγνοούμενων αμάχων από τον Σύσκληπο, οι οποίο εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, όπως προκύπτει από τη μαρτυρία και καμία επίσημη μέχρι στιγμής αναφορά για τάφο στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα όσα αναφέρονται, είναι σοκαριστηκά και καταγράφουν το μέγεθος της βαρβαρότητας, αλλά και τις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα, για τα όσα διαπράχθηκαν από μέρους του τουρκικού στρατού. Όλα αυτά, είναι στοιχεία τα οποία βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπως προκύπτει μέσα από τα γεγονότα και τις μαρτυρίες, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για το συγκεκριμένο περιστατικό είχαν ληφθεί καταθέσεις από Τούρκους στρατιώτες και Τουρκοκύπριους που έλαβαν μέρος στο περιστατικό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου Σεβγκιούλ Ουλουντάγ στη Γενί Ντουζέν, ένας Τουρκοκύπριος αναγνώστης της εφημερίδας, υπέδειξε κάποιο σημείο στο οποίο υποστήριξε ότι βρίσκονται θαμμένοι Ελληνοκύπριοι.
«Κατά τη διαδρομή μας, σταματήσαμε σε ένα σημείο του δρόμου που οδηγεί στο χωριό Κρινί. Εκεί μού έδειξε ένα σημείο στα βουνά που βρίσκονταν απέναντι. Η περιοχή ήταν γεμάτη βράχους», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πήγαν να δουν το σημείο που υπέδειξε ο αναγνώστης από ψηλά και εκεί άρχισε να εξιστορεί την ιστορία. «Το 1974 ήμουν γύρω στα 12-13, όταν μια μέρα είδα να φέρνουν σε αυτό το σημείο πτώματα, τα οποία μετά μετέφεραν στο σημείο που βρίσκονται οι βράχοι». Η δημοσιογράφος, αναφέρει ότι άργησε να διερωτάται από πού να είχαν μεταφερθεί αυτά τα πτώματα και αν επρόκειτο για την περίπτωση των 18 αγνοουμένων από το χωριό ...
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες