Κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο (Καβάλα)

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο (Καβάλα)

Δημοσίευση από Nassos »

Έφτασε η ώρα των νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο

Ζήτημα ίσως και ημερών είναι πλέον η έναρξη του νέου γεωτρητικού προγράμματος της Energean Oil &Gas στον Κόλπο της Καβάλας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αργότερο εντός δύο έως τριών εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα των συνολικά δεκαπέντε γεωτρήσεων που θα γίνουν στην μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή παράγει πετρέλαιο. Θυμίζουμε ότι βάσει του προγραμματισμού της εταιρείας θα γίνουν 7 γεωτρήσεις στον Πρίνο,7 στο κοίτασμα Έψιλον και 1 στο Βόρειο Πρίνο.

Στόχος, η άντληση στη διάρκεια της επόμενης διετίας των διαπιστωμένων αποθεμάτων ύψους 30 εκατ. Βαρελιών που θα αυξήσουν την παραγωγή στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως ενώ απώτερος στόχος είναι η παραγωγή να φτάσει ακόμη και τις 10.000 βαρέλια την ημέρα. Θυμίζουμε ότι σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται περίπου στις 2.000 βαρέλια την ημέρα.

Η αρχή των γεωτρήσεων θα γίνει από τα παλιότερα πηγάδια 8 και 35, ενώ στη συνέχεια για πραγματοποιηθούν νέα τρυπήματα. Τέσσερις γεωτρήσεις θα γίνουν από την εξέδρα Alpha (πιθανότατα οι τρεις από αυτές εντός του 2015) και στη συνέχεια το γεωτρύπανο Energean Force θα μετακινηθεί στην εξέδρα Beta για άλλες τρεις γεωτρήσεις. Προς το τέλος του 2016, αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον, όπου έχει προγραμματιστεί και η τοποθέτηση νέας εξέδρας. Βεβαίως στο πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να γίνουν προσαρμογές ανάλογα με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων αλλά και την ερμηνεία των δεδομένων που προκύπτουν.

Παράλληλα με τις γεωτρήσεις, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ερμηνείας των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την πρόσφατη διενέργεια της σεισμικής έρευνας 3D. Στόχος είναι σε περίπου έναν χρόνο από τώρα να υπάρχει σαφής εικόνα τόσο για άλλα 30 εκατ. Βαρέλια πετρελαίου που αυτή τη στιγμή θεωρούνται ως δυνητικά αποθέματα όσο και για τους νέους ερευνητικούς στόχους που έχουν εντοπιστεί στην παραχώρηση του Πρίνου

Capital.gr

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο (Καβάλα)

Δημοσίευση από Nassos »

Energean Oil &Gas: Απερρίφθησαν τα ασφαλιστικά μέτρα των ΕΛΠΕ Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις των ΕΛΠΕ με τις οποίες η εταιρία ζητούσε, μεταξύ άλλων, να απαγορευθεί η συνέχιση των ερευνών, η επεξεργασία και διάθεση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στη Λεκάνη του Πρίνου.

Στην επί της ουσίας απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα ΕΛΠΕ κατά της Energean Oil &Gas, με αφορμή τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στη Λεκάνη του Πρίνου, προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, με την 7642/2015 απόφασή του το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις με τις οποίες τα ΕΛΠΕ -ζητούσαν να απαγορευθεί η συνέχιση των ερευνών, η επεξεργασία και διάθεση των στοιχείων που συλλέχθηκαν, η κατάσχεσή τους καθώς και να απειληθεί με χρηματική ποινή η Energean.

Στο σκεπτικό του, το Δικαστήριο, δεχόμενο στην ουσία τους το σύνολο των ισχυρισμών και επιχειρημάτων της Energean, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι τα δεδομένα που αφορούσαν τόσο την περιοχή του Πρίνου όσο και τμήμα της όμορης περιοχής του Θρακικού Πελάγους, έχουν ήδη παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ εκείνα που αφορούν το Θρακικό Πέλαγος έχουν προσφερθεί στην ανάδοχο κοινοπραξία, όπως εξαρχής είχε γνωστοποιήσει ότι θα πράξει η Energean.

Επίσης το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η Calfrac, η οποία πλειοψηφεί στην κοινοπραξία του Θρακικού Πελάγους, ουδέποτε αντέδρασε στη διενέργεια των ερευνών της Energean, ούτε συναίνεσε στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των Ελληνικών Πετρελαίων, εκτιμώντας ότι αυτό συνέβη καθώς είναι σύνηθες στη διεθνή πρακτική να γίνεται αποδεκτή η επέκταση των σεισμικών ερευνών και σε τμήματα όμορων συμβατικών περιοχών, όπως προκύπτει άλλωστε και από σχετική γνωμάτευση του καθηγητή Γεωφυσικής κ. Νικολάου Βούλγαρη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Euro2day.gr

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο (Καβάλα)

Δημοσίευση από Nassos »

Νέο πετρέλαιο η Energean στον Πρίνο, στα 3.000 βαρέλια η παραγωγή

Την πρώτη από τις δεκαπέντε συνολικά γεωτρήσεις που έχουν σχεδιασθεί για την περίοδο 2015-2017 στον Κόλπο της Καβάλας ολοκλήρωσε με επιτυχία η Energean Oil &Gas, στο πλαίσιο του ύψους 200 εκατ. Δολαρίων επενδυτικού προγράμματος που πραγματοποιεί με στόχο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Από την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2015, η γεώτρηση PA-35A στον Πρίνο έχει παραδοθεί στην παραγωγή, δίνοντας έως τώρα πάνω από 1.500 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή ποσότητα περίπου διπλάσια της αρχικώς εκτιμώμενης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Μαζί με τις υπόλοιπες ενεργούς γεωτρήσεις, η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα κινείται πλέον κοντά στις 3.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή είναι 60% αυξημένη σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Capital.gr

Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης