4η Αυγούστου 1936

Στρατιωτική ιστορία, πόλεμοι και προσωπικότητες του παρελθόντος
Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Sasuke
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Δημοσιεύσεις: 207
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 28, 2009 12:10 am
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από Sasuke »

Το βράδυ της 4ης Αυγούστου 1936 έκλεισε μια κοινοβουλευτική περίοδος πολιτικής διακυβερνήσεως είτε με τη μορφή της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας είτε με τη μορφή της Προεδρευομένης Δημοκρατίας, είτε ακόμη με τη μορφή της Στρατιωτικής Δικτατορίας, π. Χ. Δικτατορία Πλαστήρα (1922), δικτατορία Πάγκαλου ( 1926).

Ο Ιωάννης Μεταξάς κληθείς από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 1936 και στις 16 Απριλίου πήρε πανηγυρικά ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Και τα δύο κόμματα, Λαϊκό και Φιλελεύθερο (Βασιλικοί και Βενιζελικοί), κυριολεκτικώς τον υπερψήφισαν με 241 ψήφους υπέρ,16 κατά και 4 αποχές, βλέποντας στο πρόσωπό του τον ηγέτη εκείνο ο οποίος θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και τον διχασμό στον οποίο εκείνα την είχαν φέρει. Ο απόστρατος στρατηγός Μεταξάς, ηγέτης της Βασιλικής παρατάξεως κατά την περίοδο του Διχασμού, ήταν αρχηγός του κόμματος των Ελευθεροφρόνων το οποίο είχε λάβει ποσοστό 3,94% κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου 1936. Παρ' όλα αυτά υπερψηφίστηκε και έτυχε παλλαϊκής αναγνωρίσεως, που μπορεί να κατανοήσει οποιοσδήποτε αναγνώσει τουλάχιστον τις εφημερίδες του Ιανουαρίου 1941, τότε που πέθανε ο Μεταξάς, ή θα διαπιστώσει εάν παρακολουθήσει από τα «επίκαιρα» της εποχής τη συμμετοχή του λαού στην κηδεία του (βεβαίως τα αφιερώματα σε εκείνη την ιστορική περίοδο που γίνονται σε τηλεοπτικές εκπομπές επιμελώς προνοούν να μην μεταδίδουν τις σκηνές αυτές).

Έλληνες, λοιπόν, ή «δημοκράτες». Η Ελλάδα έγινε αυτοκρατορία με μεγάλους Αλεξάνδρους και Βυζαντινούς Βασιλείς. Ξανάγινε κράτος ελεύθερο με Κολοκοτρωναίους, με Καποδίστρια και δοξάσθηκε με Μεταξάδες. Οι... δημοκρατικοί ηγέτες συρρίκνωσαν και διαμέλησαν το Έθνος. Οδήγησαν τον λαό μας σε διχασμούς και πένθος, στον πνευματικό μαρασμό και σκοταδισμό, σε εθνική παρακμή και διεθνώς κατέστησαν την χώρα μας «σφαίρα επιρροής» ξένων συμφερόντων και πιονι στις μηχανορραφίες ξένων δυνάμεων. Και πάλι όπως πάντα... Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση η «νίκη της δημοκρατίας», Ιούλιος 1974 συνοδεύεται με πένθος και εθνικές ταπεινώσεις. Ιούλιος 1974: Επέτειος της νίκης της Δημοκρατίας. Μαύρη επέτειος για το Έθνος και τον κυπριακό Ελληνισμό. Μέχρι ότε η Ελλάδα θα πληρώνει με το σώμα και το αίμα της αυτή την... «δημοκρατία»; Οι «δημοκράτες» γιόρτασαν κι' αυτόν τον Ιούλιο την νίκη της Δημοκρατίας επί του Ελληνισμού. Μετά τον Ιούλιο όμως ήλθε και ο Αύγουστος, η 4η Αυγούστου! Τώρα γιορτάζουν οι Έλληνες, οι εθνικιστές την Νίκη του Εθνικισμού, του ελληνισμού επί της «δημοκρατίας». Αλλιώς δεν θα υπήρχε Ελληνισμός τόσες χιλιάδες χρόνια. Και βέβαια δεν θα τελειώσει σήμερα. Οι «δημοκρατίες» περνούν, η Ελλάς όμως παραμένει.
ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ Η ΕΛΛΑΣ!!
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από yandr »

Χαχαχαχαχαχα... (ανάξιο σχολιασμού το κείμενο, λέω να το μεταφέρω στο παντώς επιστητού γιατί δεν υπάρχει κατηγορία ανέκδοτα) ...
Black_Knight
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 830
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 01, 2010 5:27 pm
Επάγγελμα: Στρατιωτικός
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από Black_Knight »

Είναι αξιο θαυμασμού πως η συγκυρία γεγονότων γράφει την Ιστορία.
Ο Ιωαννης Μεταξάς λάτρης της εθνικής κοινωνίας του Χίτλερ αναγκάζεται να πει το Οχι λόγω Άγγλων και Βασιλιά!
...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Black_Knight την Δευ Αύγ 16, 2010 12:17 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"And so I become a knight of the Kingdom of Dreams and Shadows!"
Άβαταρ μέλους
kampf
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 823
Εγγραφή: Παρ Αύγ 07, 2009 4:01 pm
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από kampf »

Βασικα ο Μεταξας ειχε σπουδασει στην Γερμανικη ακαδημια πολεμου. Ηταν στρατιωτικη ιδιοφυια. Δεν ηταν φιλογερμανος απλα πιστευε ακραδαντα πως η Γερμανια ειναι ανικητη... Μην ξεχνατε πως τον πρωτο ΠΠ τον εχασε στα χαρτια.
Πιστευω πως τους Γερμανους τους εφερε η Αγγλια εδω διοτι οι Αγγλοι ηθελαν στρατηγικο σημειο στην Μεσογειο για να επιχειρουν στην μεση Ανατολη. Επισης
μην ξεχνατε πως ο Τσιανο εκτελεστηκε σαν πρακτορας των Βρεττανων. Τυχαιο; Δεν νομιζωΕικόνα.

Παντως η Γραμμη Μεταξα χαρακτηριστικε ως η χρυση τομη αναμεσα στο Γερμανικο Ζιγκφριντ και στην Γραμμη Μαζινο. Φανταστειτε κιολας οτι ειχε κατασκευαστει εξ ολοκληρου απο υλικα παραγωμενα στην Ελλαδα και προοριζοταν για να αντιμετωπισει τυχον επιθεση απο τους Βουλγαρους!
"Αδελφοί, εν τη κρισίμω ταύτη περιστάσει μόνον ένδοξον θάνατον πρέπει να ευχόμεθα" Γ. Ολύμπιος
Άβαταρ μέλους
_KOURSAROS_
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 982
Εγγραφή: Τρί Μάιος 04, 2010 2:23 am
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από _KOURSAROS_ »

KΑι δεν ηταν και τελιωμενη νομιζω, παντος δεν ηταν τοσο διαφημισμενη οσο των Γαλλων (Γραμμη Μαζινο) παρολαυτα εδω οι Γερμανοι κολησαν και στην Γαλλια απλα την παρεκαμψαν...
Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης.
Sasuke
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Δημοσιεύσεις: 207
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 28, 2009 12:10 am
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από Sasuke »

ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ Η ΕΛΛΑΣ!!
Giannis Ni
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 10, 2010 11:25 pm
Τοποθεσία: Αναλυτης Εν.Δυν
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από Giannis Ni »

Λίγα λόγια για το εθνικό μας ηγέτη Ιωάννη Μεταξά όσο και εαν κάποοι τον αμφισβητούν καλό θα ήταν να διαβάσουν και λίγη ιστορία...
Απλά σαν μια παρένθεση θα τονίσω αυτά που κάποιοι αποκρύπτουν...
1) Ο Ιωάννης Μεταξάς ΔΕΝ κατέλυσε την δημοκρατία με τα όπλα αλλά μεσω κοινοβουλευτικών εκλογών πήρε την εξουσία καθώς κανένα από τα τότε κόμματα δεν αναλάμβανε την διακυβέρνηση της πατρίδας (και αργότερα άλλαξε το πολίτευμα) και στην τελική ήταν μια εποχή που ο κάθε στρατηγός έκανε πραξικοπήματα (σιγα την σταθερή δημοκρατία) βλέπε Πλαστήρα, Πάγκαλο και άλλους... Και να σας πω και κάτι, ο βασιλιάς δεν έφταιγε για την δικατορία;
2) Ο Ιωάννης Μεταξάς καθηέρωσε το οκτάωρο, το 35ωρο, το ΙΚΑ και γενικά τα ταμεία ασφαλίσεων.
3) Αποσιωπίησε τον κομμουνιστικόν κίνδυνον καθάπασαν την επικράτεια
4) Έκανε διαρθρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις (από νεες εξοπλιστικές αγορές και ιεραρχικά κριτήρια μέχρι την γραμμή Μεταξά τα γνωστά οχυρά ανάλογα της γραμμής Μαζινό). Συνεπώς τις κατέστησε αξιόμαχες, όχι όπως με το σημερινό ξεχαρβάλωμα.
5) Έθεσε νεες βάσεις στην αληθινή παιδεία των νέων (βλέπε ΕΟΝ) άρα υπήρεχε παιδεία καθώς μίυσε την νεολαία σε αξίες και ιδανικά, στοιχεία απαραίτητα για ένα εθνικό και πατριωτικό κράτος.
6) Να μιλήσω για το ότι οι λέξεις ανεργία, εγκληματικότητα, πολιτική διαφθρορά, δάνεια, υπερχρεωμένο κράτος δεν υπήρψαν στο λεξιλόγειο τους;
7) Να μιλήσω για τα δημόσια έργα;
8) Ή μήπως να μιλήσω για την ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και γενικά του πρωτογενούς τομέα; Τα χαμηλότοκα δάνεια πότε τα πήραν οι αγρότες; Η Ελλάς κατέστη αυτάρκες, και έκανε και εξαγωγάς.
9) Πότε γράφτηκε η πρώτη γραμματική της γλώσσας μας; Επι Μεταξά όταν εισηγήθηκε την δημοτική και ανέθεσε το έργο στον Τριανταφυλλίδη.
9) Πότε αναβίωσε η αρχαία τραγωδία και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός; Πότε ξανά μπορούσαν όλοι να πάνε και να παρακολουθήσουν δωρεάν θέατρο; Τότε ιδρύθηκε η λυρική σκηνή και αναβίωσε το θέατρο.
10) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΑΦΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ; Τίποτα, ξαφνικά το ξεχάσαμε; Το όχι το είπε ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ και όχι ο ελληνικός λαός. Ο τελευταίος απλά τον βοήθησε ως όφειλε. ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Ο Mr Yes ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΔΝΤ! ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ! ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ! Ποιά ευρωπαϊκή χώρα κράτησε τους Γερμανούς και τους Ιταλούς όσο η Ελλάδα και ο ΕΣ που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ! ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ (και φυσικά όχι όλοι)

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΑΡΧΗ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΥΡΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ. Γιατί; ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΝ Σημίτη, τον Κωστάκη, τον Γιωρκάκη, τον προδότη της Βορεία Ηπείρου Παπούλια, τον προδότη της Κύπρου Καραμανλή, τον άλλο κατασροφεα γέρο Παπανδρέου, τον Μητσοτάκη με τους μετανάστες κτλ κτλ. ΑΣ ΕΙΜΕΘΑ ΔΙΚΑΙΟΙ!
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από yandr »

Μία ρεαλιστικότερη αφήγηση των γεγονότων από το Wikipedia :

Στις 30 Απριλίου του 1936 η Βουλή παραχώρησε με ψήφισμα απόλυτη ελευθερία στον Μεταξά. Το ψήφισμα διέκοπτε τις εργασίες της βουλής ως τις 30.9.36 και παρείχε εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική εξουσία να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα για όλα τα θέματα, κάτω από την επίβλεψη μιας 40μελούς επιτροπής, η οποία τελικά δεν λειτούργησε. Επικαλούμενος τον κίνδυνο εσωτερικών ταραχών και την ασταθή διεθνή κατάσταση, στις 4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς κατήργησε και τον κοινοβουλευτισμό[v] με τη συγκατάθεση του Γεωργίου Β', ο οποίος διέλυσε τη Βουλή χωρίς να προκηρύξει εκλογές και ανέστειλε πολλά άρθρα του Συντάγματος.



...
Giannis Ni
Ταγματάρχης
Ταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 10, 2010 11:25 pm
Τοποθεσία: Αναλυτης Εν.Δυν
Επικοινωνία:

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από Giannis Ni »

Παρόλα αυτά ο Ιωάννης Μεταξάς δεν ανέλαβε την εξουσία με τα όπλα. Αλλά με έναν πιο δημοκρατικό τρόπο που έχει ευθύνη και ο βασιλιάς. Αργότερα, άλλαξε το πολίτευμα.
12θεϊστής

4η Αυγούστου 1936

Δημοσίευση από 12θεϊστής »

Ξέχασες να πεις ότι μας οδήγησε στον ΒΠΠ συνέπεια του οποίου (μεταξύ των άλλλων) είναι και Ο εμφύλιος. Λεπτομέρειες, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος; Το ΟΧΙ το είπε ο λαός, ο Μεταξάς απλά δεν τόλμησε και κοίταξε την καρεκλίτσα του. Σε παραπέμπω στο λινκ του ΒΠΠ (Ιστορικές αναδρομές).

Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες