Aναβάθμιση αρμάτων μάχης M-60T Sabra

Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Aναβάθμιση αρμάτων μάχης M-60T Sabra

Δημοσίευση από yandr »

Η τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ολοκλήρωσε πρόσφατα την αποδοχή 10 αρμάτων από σύνολο 40 αναβαθμισμένων από Μ60Α1 σε διαμόρφωση Μ60Τ, στις εγκαταστάσεις της 2ης Διοίκησης Κύριου Κέντρου Συντήρησης (MMCC).

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προέβλεπε την παράδοση της αρχικής παρτίδας Μ60Τ τον Αύγουστο του 2007, αλλά η αποδοχή των αρμάτων από την SSM και προσωπικό του Τουρκικού Στρατού καθυστέρησε εξαιτίας αδιευκρίνιστων τεχνικών προβλημάτων, τα οποία αντιμετώπισαν τελικά με επιτυχία ο κύριος ανάδοχος, Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία (IMI) και οι υποκατασκευαστές ΜΚΕ,Elbit και Aselsan. Έτσι, η συνολική διάρκεια του προγράμματος επεκτάθηκε κατά 6 μήνες.

Το πρωτότυπο άρμα, εκσυγχρονισμένο από την ΙΜΙ στο Ισραήλ, δεν θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό αλλά θα χρησιμοποιείται ως όχημα αναφοράς. Το πρόγραμμα αξίας $687,5 εκατ. καλύπτει τον εκσυγχρονισμό του πρωτότυπου άρματος από την ΙΜΙ και των υπόλοιπων 169 στις εγκαταστάσεις της 2ης MMCC, με μεταφορά τεχνολογίας.

Αμυντική Γραμμή
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Aναβάθμιση αρμάτων μάχης M-60T Sabra

Δημοσίευση από yandr »

Στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης, με σημαντική όμως υπέρβαση κόστους, βρίσκεται και το προγράμμα αναβάθμισης 170 αρμάτων μάχης M-60T Sabra με τη βοήθεια της ΙΜI, καθώς μέχρι τον Οκτώβριο είχαν παραδοθεί (με ρυθμό 8 αρμάτων/μήνα) τουλάχιστον 150 στον Τουρκικό Στρατό ενώ υπεγράφη σύμβαση προμήθειας 45 αρματοφορέων ωφέλιμου φορτίου 70t για ταχεία ανάπτυξη/μεταστάθμευση, με τις παραδόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2010.

Επισημαίνεται ότι το πακέτο αναβάθμισης περιελάμβανε μεταξύ άλλων λειόκανο πυροβόλο 120 mm L/44 με δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνομένων βλημάτων LAHAT, νέο συγκρότητα ισχύος με κινητήρα ΜΤU 1200 ίππων, θερμική κάμερα και ΣΕΠ Knight III της Elbit, πρόσθετη εκρηκτική θωράκιση αντιδράσεως ERA και νέες ερπύστριες.

To κύριο άρμα μάχης του Τουρκικού Στρατού που συμμετέχει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ είναι το M-60 (σε υπηρεσία 658 Μ-60A3TTS και περί τα 100 Μ-60Α1). Αν και η κατά καιρούς ανάπτυξή τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ ανέδειξε αρκετά προβλήματα διαθεσιμότητας, είναι το άρμα μάχης που εμπιστευόταν περισσότερο ο Τουρκικός Στρατός μέχρι σήμερα.

Οι προσπάθειες της Άγκυρας για το μαζικό εκσυγχρονισμό του τεράστιου στόλου των Μ-48 που διέθετε την δεκαετία του ΄80 έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή σε υπηρεσία σήμερα 751 M-48A5T2 και περίπου 1.000 Μ-48Α5Τ1 (441 M-48A5Τ1/T2 εξοπλίζουν τις κατοχικές δυνάμεις στη Κύπρο) . Τα πρώτα θεωρούνται εφάμιλλα των 400 ελληνικών Μ-48Α5 ΜΟLF ενώ τα δεύτερα έχουν μηδαμινή επιχειρησιακή αξία στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Παλαιότερες επίσημες αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για μη διαθεσιμότητα των τουρκικών αρμάτων της σειράς Μ κατά 70%.

Strategy - Geopolitics
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11238
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Aναβάθμιση αρμάτων μάχης M-60T Sabra

Δημοσίευση από yandr »

Η τουρκική εταιρεία Yılmazlar, με πολλά συμφέροντα στο Ισραήλ, προσφεύγει στα δικαστήρια κατά της Ισραηλινής κρατικής εταιρείας IMI, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με συμβόλαιο εκσυγχρονισμού αρμάτων που της ανατέθηκε το 2002. Ο Ahmet Arık, στέλεχος της Yilmazlar, υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των 800 τούρκων εργαζομένων που προσελήφθησαν για εργασία μέχρι το 2015 καταπατήθηκαν, και θα ακολουθήσουν κι άλλες αγωγές που σχετίζονται με τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Η τουρκική Yılmazlar Κατασκευαστική, της οποίας τα συμφέροντα στο Ισραήλ απειλούνται μετά την ισραηλινή έφοδο σε τουρκικό πλοίο στις 31 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε μηνύσεις σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων M-60 στην Τουρκία και το Ισραήλ. Η εταιρεία αντιμετωπίζει τεράστιες απώλειες εξ αιτίας της ισραηλινής πολιτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Yilmazlar.

Η έφοδος της 31ης Μαΐου είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ τούρκων κι ενός αμερικανού πολίτη τουρκικής καταγωγής. Σε μία ανακοίνωση τύπου της 15 Μαΐου ο Ahmet Reyiz Yılmaz, πρόεδρος της Yılmazlar Holding, ανέφερε ότι ισραηλινό δικαστήριο πάγωσε παράνομα απαιτήσεις και λογαριασμούς της εταιρείας, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, η δικαστική αυτή απόφαση αργότερα ανετράπη.

Σε γραπτή δήλωση τη Δευτέρα, ο Ahmet Arık, γενικός διευθυντής υπεύθυνος για τις συναλλαγές της Yılmazlar Holding με το Ισραήλ, είπε ότι η εταιρεία προσφεύγει κατά της κρατικής ισραηλινής εταιρείας IMI στα δικαστήρια για αθέτηση της συμφωνίας εκσυγχρονισμού του στόλου των Μ-60. Σύμφωνα με τη δήλωση, η Yılmazlar προτίθεται να απαιτήσει 200 εκ. Δολάρια από την ισραηλινή εταιρεία.

Ο Arik δήλωσε ότι θα προσφύγουν επίσης στο δικαστήριο για το πρόγραμμα-ορόσημο εκσυγχρονισμού αρμάτων της Τουρκίας."Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο Ισραήλ τα τελευταία 16 έτη", αναφέρει η ανακοίνωση. "Το Τουρκικό κράτος έχει αντιμετωπίσει διάφορες απώλειες σε συμβάσεις που κερδήθηκαν στο Ισραήλ, καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε να προστατεύσει επαρκώς τα συμφέροντά της."

Το πρόγραμμα των Μ-60 θεωρείται "σκανδαλώδης" συμφωνία, καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η ΙΜΙ δεν έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Εν Κρυπτώ
Αυτό το τουρκικό πρόγραμμα ήταν εξαρχής εντελώς ηλίθιο , καθώς τελικά παραλήφθηκαν άρματα μάχης περασμένης 50-ετίας με σύγχρονο πυροβόλο απορροφώντας τεράστια κονδύλια.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες