Βόρεια Κορέα: Δεν ήταν βόμβα υδρογόνου, αν ήταν όμως. H προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Πιονγκ Γιανγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, παρότι βρίσκει την ευκαιρία να υπενθυμίζει, ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Εν ολίγοις, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο εργάστηκαν με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν και κατέληξαν σε ένα πρώτο συμπέρασμα, ότι οι Βορειοκορεάτες προέβησαν μεν σε πυρηνική δοκιμή την οποία απαγορεύει ο ΟΗΕ, δεν επρόκειτο δε για δοκιμή βόμβας υδρογόνου όπως κόμπαζε από το πρωί το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ, «ταΐζοντας» παραπληροφόρηση τόσο το - ασφαλώς πιο καχύποπτο - εξωτερικό, όσο και το δυστυχές εσωτερικό μέτωπο και τον λαό του «λαοπρόβλητου» της χώρας, που έχει δικαίωμα ακόμα και επί της ζωής των πολιτών.
Το θέμα κατέστη και πεδίο. δόξης λαμπρό για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από την Κίνα να λύσει το πρόβλημα, αφού όπως ανέφερε στο Fox News έχει «τον πλήρη έλεγχο της Βόρειας Κορέας», κι αν δεν το πράξει να πρέπει οι ΗΠΑ να καταστήσουν δυσχερές το εμπόριο για την Κίνα.
Προς το παρόν, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ώρες από τη Washington Post, η αμερικανική Αεροπορία (USAF) θα χρησιμοποιήσει αεροσκάφος τύπου WC-135 Constant Phoenix (ένα από τα δύο που διαθέτει) στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου, το οποίο στηριζόμενο στους αισθητήρες που φέρει, θα ερευνήσει για αποδεικτικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα, τα οποία και θα συλλέξει, ώστε να διευκρινιστεί με πάσα βεβαιότητα τι ακριβώς έκανε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Μέχρι να αποφανθούν οριστικά οι ειδικοί για το αν επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, καλό θα ήταν να κρατήσουμε στη μνήμη μας τα στοιχειώδη, ώστε να αντιληφθούμε τι θα σήμαινε, εάν και όταν το σταλινικό καθεστώς τα κατάφερνε.
Το πρώτο είναι, ότι η βόμβα υδρογόνου είναι απείρως ισχυρότερη από τα πυρηνικά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Άρα, με πολύ μικρότερη ποσότητα σχάσιμου υλικού, θα επιτυγχάνει όποιος έχει την τεχνογνωσία αποτέλεσμα όπως αυτό των πυρηνικών όπλων, ενώ αυτό θα διευκολύνει και τη μετατροπή του σε πυρηνική κεφαλή που θα ενσωματωθεί στους βαλλιστικούς πυραύλους της χώρας ώστε να είναι αποτρεπτικά ή επιχειρησιακά αξιοποιήσιμη.
Το δεύτερο έχει δύο σκέλη, με το πρώτο να αφορά τα αμέσως προαναφερθέντα: Εάν δεν ήταν βόμβα υδρογόνου αλλά με οδηγό το αποτέλεσμα που καταγράφηκε (συν τη σεισμική δόνηση που φέρεται να προκλήθηκε) ήταν μια «συμβατική» πυρηνική δοκιμή, τότε μάλλον θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι η χώρα διαθέτει μεγάλες ποσότητες σχάσιμου υλικού.
Το δεύτερο σκέλος είναι μια απλή υπενθύμιση. Ότι το «μεγάλο κόλπο» η Βόρεια Κορέα γνωρίζει πως θα έχει κάνει, όταν θα μπορεί όχι να στοχεύσει μια αμερικανική μεγαλούπολη εξαερώνοντάς την με ένα πυρηνικό όπλο, αλλά όταν αποκτήσει τη δυνατότητα να προκαλέσει πυρηνική έκρηξη πάνω από τη μεγαλούπολη. Εάν αυτό επιτευχθεί, απλά και μόνο ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP:Electromagnetic Pulse) από την έκρηξη θα καταστρέψει κάθε είδος δικτύου, βυθίζοντας στο χάος τα πάντα και προκαλώντας τρομακτικές ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.
defence-point.gr