M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από pao-13 » Δευ Ιούλ 28, 2014 4:51 pm

κοιτα συμφωνω μαζι σου , ομως κατι μου λεει πως θα μας βγει ξινο το εγχειρημα αυτο για 90 μονο αρματα μαχης. αλλο να αγοραζαμε 400 η το πολυ 200 αρματα με την συμμετοχη της αμυντικης μας βιομηχανιας στην προσπαθεια τυποποιησης , γιατι τοτε ο αριθμος αρματων ευνοουσε τη μεταφορα τεχνογνωσιας και υλικων στην Ελλαδα. Με 90 αρματα δεν γινεται επαρκης δουλεια , ασε που μπορει να μας ζητανε υπερογκα ποσα για το προγραμμα AIM και τον εκσυγχρονισμο σε M1A1SA.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από yandr » Πέμ Ιούλ 17, 2014 12:02 pm

Πρώτα - πρώτα δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη προμήθεια.

Από εκεί και πέρα, αν και προσωπικά προτιμώ χίλιες φορές (για λόγους ομοιοτυπίας κυρίως) την προμήθεια μεταχειρισμένων Leopard 2 (αν υπάρχουν και σε συμφέρουσες τιμές - που δεν υπάρχουν), αυτό δεν σημαίνει ότι τα Μ1Α1 δεν είναι 40 χρόνια τεχνολογικά ανώτερα από τα M-48/60 και Leo 1 που πιθανόν να αντικαθιστούσαν.

Κανένα άρμα δεν είναι άτρωτο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα Μ1Α1 αν παραλαμβάνονταν θα αντικαθιστούσαν πανάρχαια άρματα. Αποτελούν μία πολύ καλή λύση για ανανέωση του αρματικού δυναμικού σε συνθήκες πτώχευσης, αρκεί να προηγηθεί μελέτη για θέματα λογιστικής υποστήριξης.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από pao-13 » Πέμ Ιούλ 17, 2014 10:43 am

τελικα μηπως να αναθεωρησουμε την προμηθεια αυτη ; http://www.defence-point.gr/news/?p=105885

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από pao-13 » Πέμ Αύγ 01, 2013 12:49 pm

καλο παντως ειναι να τα παρουμε γιατι αυξανει την δυναμη τεθωρακισμενων στο μετωπο Εβρου κατα πολυ

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από _KOURSAROS_ » Σάβ Μάιος 18, 2013 11:15 pm

Η προσφορά ήταν για 400 Μ1Α1 αλλά χωρίς τα εξτρά όπως η θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αν κάνουν για τον Έβρο βέβαια δεν ξέρω γιατί δεν είμαι ειδικός, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από τα Μ48Α5. Όπως και να έχει μάλλον μπήκε στο συρτάρι και αυτό το θέμα και κρατάμε αυτά που έχουμε για την ώρα.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από dn24 » Δευ Φεβ 11, 2013 6:52 pm

yandr έγραψε:Η κυρία Δώρα, ως ειδική σε θέματα εξοπλισμών αφού έμαθε ότι τα F-16 δεν είναι απόχρωση μανό, επανέρχεται στο θέμα δωρεάν παραχώρησης υλικού από τις ΗΠΑ.



Πάλι τα ίδια με τα Μ1Α1; Εντύπωση μου κάνει ότι δεν έχουν τι να γράψουν, και για να δικαιολογήσουν την θέση τους γράφονται ασύστολα ανακρίβειες. Μα δεν αντιλαμβάνεται η κυρία Δώρα ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν χαρίζεται και δεν δανείζεται, ειδικά και αν μιλάμε για τέτοιο άρμα; Έχουμε τοποθετηθεί για αυτό το άρμα μάχης,την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να δώσουν ότι καλύτερο διαθέτουν και -δη- στην Χρεοκοπημένη Ελλάδα.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από yandr » Δευ Φεβ 11, 2013 11:00 am

Η κυρία Δώρα, ως ειδική σε θέματα εξοπλισμών αφού έμαθε ότι τα F-16 δεν είναι απόχρωση μανό, επανέρχεται στο θέμα δωρεάν παραχώρησης υλικού από τις ΗΠΑ.

Παράθυρο ευκαιρίας για εξοπλισμό από τις ΗΠΑ άνοιξε η επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον
Της Δωρας Aντωνιου

Η αποστροφή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «ζητήστε μας ό, τι σας χρειάζεται», στη μεταξύ τους συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, άνοιξε σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμών των αμερικανικών Ε. Δ.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τα 400 άρματα Abrams, τα οποία είχαν προσφέρει αρχικά οι ΗΠΑ, ήδη αυξάνονται σε 500. Σε αυτά προστίθενται 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ113, σημαντικός αριθμός οχημάτων τύπου Hummer, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει ειδικού τύπου οχήματα για συγκεκριμένες αποστολές, αλλά και εναέρια μέσα, με τις πρώτες συνεννοήσεις να αφορούν ελικόπτερα Απάτσι. Οι τελικές συνεννοήσεις θα γίνουν ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, οι οποίοι εγκαινίασαν απευθείας τηλεφωνική γραμμή, ενώ ήδη συγκροτούνται οι επιτροπές που θα μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο προς παραχώρηση εξοπλισμός. Το σημαντικό για την Αθήνα είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του υψηλού κόστους μεταφοράς, το οποίο θα καλυφθεί με προσφορές ομογενών και επιχειρηματιών.

πηγή

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από yandr » Κυρ Ιαν 20, 2013 6:18 pm

Ε καλά, κάποτε θα τα καταστήσουν διαθέσιμα ως μεταχειρισμένα για παραχώρηση, απλά όχι ακόμη.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από dn24 » Κυρ Ιαν 20, 2013 4:45 pm

Τα Μ1Α1 των ΗΠΑ είναι πραγματικά η σπονδυλική στήλη του Αμερικανικού Στρατού. Για εμένα θα συμφωνήσω πως ένα τέτοιο υλικό δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί. Μιλάμε για άρμα μάχης με 'άτρωτη' θωράκιση χάρη στο ειδικό στρώμα απεμπλουτισμένου ουρανίου, με απίστευτες ικανότητες στην μάχη σε διάφορα περιβάλλοντα μέρα και νύχτα.και με πυροβόλο ίδιο με το Leo2. Για την ιστορία μέχρι σήμερα κανένα Μ1Α1 δεν έχει καταστραφεί από πλήγμα στην θωράκιση αυτή. Θα έδιναν οι Αμερικάνοι λοιπόν αυτό το άρμα; Μόνο κουτός θα μπορούσε να το πιστέψει.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από yandr » Κυρ Ιαν 20, 2013 11:40 am

Παραθέτω αυτό που είχα γράψει πριν από δύο σελίδες.

yandr έγραψε:

Το ερώτημα που θέτω εγώ σχετίζεται περισσότερο με την αληθοφάνεια της προσφοράς και όχι τόσο αν μας συμφέρει.

Η Ελλάδα έχει σταματήσει να εξοπλίζεται εδώ και χρόνια, αλλά οι ΗΠΑ μόλις τώρα (ένα μήνα πριν τις εκλογές λέω εγώ) ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν να μας δώσουν τον ουρανό με τα άστρα.

Το υλικό που αναφέρεται είναι πρώτης γραμμής και όχι 'για τα μπάζα'. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες για την απόκτηση των Abrams, κανένας δεν αμφισβητεί την αξία τους και την τρομακτική αναβάθμιση έναντι των Μ-48. Ουδέποτε προσέφερεαν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα οι ΗΠΑ κατά το παρελθόν.

Το αυτό και για τα Blackhawk που αποτελούν ύψιστου βαθμού προτεραιότητα για την αεροπορία στρατού. Πότε μας προσέφερεαν τέτοιο υλικό στο παρελθόν; Φυσικά και τα Μ-113 αλλά και τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα που αναφέρονται, αν και μικρότερης χρηματικής αξίας, έχουν τεράστιο επιχειρησιακό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Επειδή όλα αυτά τα σενάρια μου φαίνονται too good to be true,θεωρώ ότι πρόκειται για καλπάζουσα φαντασία (στην καλύτερη) ή προώθηση του Αβραμόπουλου (στη χειρότερη) εκ μέρους του τύπου. Μακάρι να διαψευστώ φυσικά, αλλά δεν βλέπω να υλοποιείται σχεδόν τίποτα από αυτά που αναφέρονται.



Όσο είδατε τα άρματα και τα τεθωρακισμένα εσείς, άλλο τόσο τα είδα και εγώ.

Θυμίζω απλά ότι τα δημοσιεύματα ήταν αλλεπάλληλα και καταιγιστικά για τις υποτιθέμενες προμήθειες.

ήταν προφανέστατα προεκλογικό παιχνιδάκι που καταρρίφθηκε.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από κωστας » Τετ Σεπ 26, 2012 7:24 pm

Κανενα νεο για τα αρματα παιδια; Θα ερθουν τελικα?

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από yandr » Τετ Σεπ 19, 2012 1:19 pm

hermes έγραψε:Όσον αφορά την συντήρηση, εκσυγχρονισμό και χρήση των Μ1Α1 μακροπρόθεσμα, είναι προτιμότερος από την συντήρηση, εκσυγχρονισμό και χρήση των Leo-1A5 &M48A5 Molf που διαθέτουμε τώρα. Αντιλαμβάνεσαι το χάσμα γενεών που τα χωρίζει.



Αυτό ελπίζω και εγώ. Όσο ταλαιπωρημένα και να είναι, σίγουρα θα βρίσκονται σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση από τα άρματα 40-ετίας ή 50-ετίας.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από hermes » Τετ Σεπ 19, 2012 4:14 am

0110 0111 1011 1110. Το Μ1Abrams πράγματι καίει πολύ. Είναι το μειονέκτημα του. Οι αμερικανικοί όμως έκαναν κάποιες κινήσεις έτσι ώστε το άρμα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, όπως η τοποθέτηση EAPU στο καλάθι του πύργου.

Στον διαγωνισμό του Λιτόχωρου, το Μ1Α2 βγήκε δεύτερο και μάλιστα με πολύ μικρή διάφορα σε σχέση με το Leo-2. Το Challenger 2 βγήκε τέταρτο. Το Βρετανικό άρμα όπως και το γαλλικό Leclerc, ήταν εφοδιασμένα με το γερμανικό Europower Pack της MTU που φορούν &Τα Merkava MK4 αλλά και τα Κορεάτικα Κ-2, πιθανόν και το καινούριο Τουρκικό άρμα, που είναι ουσιαστικά το Κορεάτικο Κ-2 με μερικές τουρκικές προσθήκες. Το συγκεκριμένο πακέτο έχει αποδειχτεί αρκετά προβληματικό σε ισραηλιτική υπηρεσία, με τους ισραηλινούς έξαλλους με την κατάσταση αυτή.

Μιλάς για το βάρος του Μ1Α1 αλλά αγνοείς ότι τα άρματα που μας προσφέρουν οι αμερικανικοί, έχουν βάρος 55 με 57 τόνους, αφού δεν είναι εφοδιασμένα με θωράκιση DU. Τα Leo-2A6 που αγοράσαμε ζυγίζουν 63 τόνους. Μόνο οι εκδόσεις με θωράκιση DU ζυγίζουν πάνω από 60 τόνους και συγκεκριμένα 60 με 63 τόνους. Όσο δηλαδή και τα ελληνικά Leo-2A6! Πρέπει να το ψάχνουμε λίγο το πράγμα και να μην πετάμε ότι χαζομάρα γράφουν ορισμένοι άσχετοι δημοσιογράφοι των παραθύρων. Τα Merkava έχουν βάρος από 63 έως 65 τόνους. Οι Ισραηλίτες δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουν Abrams γιατί αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν την γραμμή παραγωγής των Merkava.

Όσον αφορά τους αρματοφορείς, αυτοί που ήδη διαθέτουμε, κάνουν και με το παραπάνω την δουλειά τους. Ο ΕΣ μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, προμηθεύτηκε από την
Γερμανία αρματοφορείς Κορυφαίων επιδόσεων, ανωτέρους από τα αμερικανικά ΗΕΤ.

Στην παρακάτω φωτογραφία Μ911 που μεταφέρουν Pzh2000 παρομοίου βάρους με τα Μ1Α1 και φυσικά μεγαλύτερων διαστάσεων από τα Μ1Α1

Εικόνα

Όχημα STEYR 40M 60/S40/6x6

http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=81071&cat_id=159

Όχημα OSHKOSH M911
http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=81070&cat_id=159
http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=81069&cat_id=159

Όσον αφορά την συντήρηση, εκσυγχρονισμό και χρήση των Μ1Α1 μακροπρόθεσμα, είναι προτιμότερος από την συντήρηση, εκσυγχρονισμό και χρήση των Leo-1A5 &M48A5 Molf που διαθέτουμε τώρα. Αντιλαμβάνεσαι το χάσμα γενεών που τα χωρίζει. Χρήματα για να αγοραστούν καινούρια άρματα από την Ελλάδα, μόνο οι Γερμανοί ονειρεύονται. Εμείς, δεν Έχουμε χρήματα για αγορές νέων αρμάτων. Μόνο δωρεές μπορούμε να δεχτούμε.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από 0110 0111 1011 1110 » Δευ Σεπ 17, 2012 3:45 pm

Το Μ1Α1 ειναι ενα απο τα καλύτερα αρματα στον κόσμο απο πλευρας θωράκισης και ηλεκτρονικου εξοπλισμου.

Αυτο δεν σημαίνει ομως οτι μπορει να αποδόσει το ίδιο σε συγκεκριμένες συνθηκες και περιβάλλον με αλλα αρματα τρίτης γενιάς... Δεν είναι Αρμα για τον Εβρο. Και ο κινητήρας του θα καίει πάρα πολύ. Ο ΕΣ χρειάζεται άρματα με ντιζελοκινητηρα.

Δεν τα λέω εγω αυτα. Το ειχαμε τεστάρει στο Λιτόχωρο οταν ηταν να αγοράσουμε τα Λεοπαρντ-2 και το απορρίψαμε.
Το Τσαλεντζερ-2 μας αφησε πολυ καλύτερη εντύπωση για το περιβάλλον του Εβρου απο το Μ1Α1.

Κακα τα ψέμματα. Το Μ1Α1 θεωρείται πάρα πολύ για τον Εβρο. Ειναι αλλο πράγμα να το βαλεις στην ερημο σε καθαρα επιθετικη διάταξη για αρματομαχίες οπως χρησιμοποιηθηκε στον πολεμο του Κολπου. Οπως θα το βαλουν αμα χρειαστει και οι Αιγύπτιοι, Σαουδάραβες και Αυστραλοι που το προμηθεύτηκαν. Και αλλο πράγμα το περιβαλλον μάχης του Εβρου.

Γενικα ο Εβρος θυμίζει μορφολογικά το πεδιο μάχης της Κορέας. Οι Βορειοκορεάτες εχουν να αντιμετωπίσουν τα Νοτιοκορεάτικα Κ2 που ειναι συγκρίσιμα σε χαρακτηριστικα και επιδόσεις με το Μ1Α1.
Παρέλαβαν μερικα δείγματα Ρωσικων Τ-72Β, Τ-80U και Τ-90S και τα αξιολογησαν μετα απο πολυ τεστάρισμα. Και κατέληξαν οτι το Τ-80
με τον πανίσχυρο GTD-1250 gas turbine κινητηρα εκαιγε πάρα πολυ και χρειάζονταν ενα άρμα με ντιζελοκινητηρα λιγότερων ιππων.
Εμεις τωρα μιλάμε για το γιγαντα 60+ τόννων Μ1Α1 οταν το Τ-80 ζυγίζει κοντα στους 40 τόννους!

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και οι Ρώσοι στους πολέμους της Τσετσενιας οπου το Τ-80 με τον gas turbine κινητηρα του ειχαν πολλα προβληματα. Ομοιως και οι Πακιστανοι που εστειλαν ολα τα Τ-80 τους στην Ουκρανια να εφοδιαστουν με Ουκρανέζικο ντιζελοκινητηρα και βαζουν τον ιδιο κινητηρα στα Type 90-ΙΙ που φτιαχνουν με τη βοήθεια της Κίνας.
Δεν υπάρχει δηλαδη το σούπερ-αρμα μάχης που πάει με ολα και παντου. Οι Αμερικάνοι εχουν και ενα σύνδρομο Σουπερμαν.

Οι Βορειοκορεάτες κατέληξαν τελικά στο Pokpung-ho M2002 που ειναι ενα αρμα μαχης κοψε-ραβε-ξηλωνε με χαρακτηριστικα απο το Chonma-ho, Τ-72B,T-80U,T-90S, και Type 88. Που θεωρητικα ανηκει στην κατηγορία του Τype 90-II.

Και φυσικα το γεγονος οτι προέρχονται απο Αμερικανικο νεκροταφείο αρματων που θα διαλέξουμε αυτα που ειναι σε καλύτερη κατάσταση τα λέει όλα απο μονο του. Επίσης τι γίνεται απο πλευρας κινητηρα και ηλεκτρονικου εξοπλισμου;
Εδω ειχαμε θέματα με εμφάνιση ρωγμων στο πυροβόλο και το σασι ολοκαίνουργιων Λεοπαρντ-2. Ειχαμε θεματα με την δημιουργία καταφυγίων για τα αρματα του ΕΣ και των AH-64 λογω φθοράς του ηλεκτρονικου τους εξοπλισμου απο καιρικές συνθήκες. Στην ύπαιθρο τα ειχαν πετάξει!

Τελος το Μ1Α1 είχε προταθει και στο Ισραηλ οταν έφαγε την χλωμη με το Μερκαβά στον πολεμο του Λιβανου. Δηλαδη να πάρουν το αρμα οπως ειναι και να του βάλουν Ισραηλιτικα ηλεκτρονικα και ΣΕΠ απο το Μερκαβα τοσα χρόνια έρευνας που κανανε και κοκορεύονταν οτι είχαν το τελειοτερο άρμα μαχης στον κόσμο.
Οι Ισραηλινοι το απέρριψαν ως πολυ βαρυ αρμα. Τζάμπα τους το δίνανε και σαυτους και μαλιστα ολοκαίνουργια. Οχι απο κανενα νεκτοταφείο.

Αλλα μειονεκτήματα με την προμηθεια τvn M1A1 ειναι οτι θα χρειαζομαστε νεους αρματοφορεις και βαρέα φορτηγα που θα τα υποστηρίζουν τυπου Oshkosh. Τα οποία οι Αμερικάνοι δεν τα δίνουν εύκολα. Για παραδειγμα αρνηθηκαν να μας τα δώσουν σαν μέρος του αντιαεροπορικού συστηματος Patriot.
Ακομα και η Αιγυπτος που έχει ολοκληρη γραμμη παραγωγης Μ1Α1 και τροποποει και παλαιοτερα Μ60Α3 με τον πύργο του Μ1Α1 δυσκολεύεται να προμηθευτει τα συγκεκριμενα φορτηγά.

Ας ειμαστε ειλικρινεις λοιπον και ας παραδεχτουμε οτι ειμαστε φτωχομπινέδες και δεν μπορουμε να αγοράσουμε τα αρματα μάχης που χρειαζόμαστε για την ασφάλεια μας.
Θα χαλάσουμε πιο πολλα χρηματα στη συντηριση, εκσυγχρονισμό και χρήση των Μ1Α1 μακροπρόθεσμα απο τα χρηματα που θα διναμε για να παρουμε τωρα ολοκαινουργια αρματα.

M1A1 Αbrams στον Ελληνικό Στρατό;

από yandr » Δευ Σεπ 17, 2012 2:45 am



Την ίδια ώρα που ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ως υπουργός Αμυνας υπόσχεται στην τρόικα ότι θα περιορίσει στο ελάχιστο τις εξοπλιστικές δαπάνες, προβαίνοντας μόνο στις απολύτως αναγκαίες προμήθειες υλικών υποστήριξης για τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, ένα «αόρατο χέρι» σπρώχνει το πεντάγωνο στο να αποδεχτεί μια ασύμφορη... Δωρεά 400 αμερικανικών αρμάτων Abrams που βρίσκονται παροπλισμένα στα νεκροταφεία αρμάτων στη μακρινή Νεβάδα.

Στόχος να αναλάβουν τη θαλάσσια μεταφορά των συγκεκριμένων αρμάτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα εισπράττοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ!

Τι και εάν ο Ελληνικός Στρατός τη δεκαετία του 2000 δαπάνησε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά καινούργιων αρμάτων...
Τι και εάν η αμερικανική... Δωρεά θα κοστίσει ο «κούκος αηδόνι», αφού για την επιχειρησιακή τους αρτιότητα, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους επισήμως υπολογίζεται ότι θα πρέπει να απαιτηθούν έως 500.000 δολάρια ανά άρμα!
Τι και εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν ήδη εκφράσει τη δυσφορία τους για τη συγκεκριμένη πανάκριβη αμερικανική... Δωρεά που μοναδικό στόχο έχει να σπάσει την ευρωπαϊκή αγορά αρμάτων!
Τι και εάν ο πρέσβης Χρονόπουλος, ως επικεφαλής του τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας, εγκαίρως και εγγράφως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας τους υπουργούς Αμυνας κ. Αβραμόπουλο και Παναγιωτόπουλο.

...

Οι καταγγελίες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει στο Διαδίκτυο με αφορμή την πιθανή μεταφορά αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα κάνουν λόγο για «βιομηχανία» απευθείας αναθέσεων προς συγκεκριμένη εταιρεία που έχει προσωπικό μόλις πέντε άτομα και την τελευταία δεκαετία έχει κάνει τζίρο άνω των 100 εκατ. Ευρώ! Συγκεκριμένα:

...

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας, πρωτίστως θα πρέπει να εξεταστεί η εμπειρία και διδάγματα από την προηγούμενη γερμανική «δωρεά» των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και αρμάτων μάχης Μ-60Α1 και Μ-60Α3, τη δεκαετία του '90.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν σε θέματα διαλειτουργικότητας, συντήρησης και διοικητικής μέριμνας, καθώς και στις πιστώσεις που διατέθηκαν για επιχειρησιακή αξιοποίηση. Πριν από κάθε κίνηση αποδοχής ή μη της αμερικανικής... Δωρεάς, το υπουργείο Αμυνας -επισημαίνεται στο έγγραφο- θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη διατυπωθεί στην υπό αναθεώρηση νέα Δομή Δυνάμεων.
Επίσης θα πρέπει να περιληφθεί πλήρης καταγραφή του υπάρχοντος αρματικού δυναμικού της χώρας, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση του βαθμού πραγματικής και λειτουργικής ενσωμάτωσής του.

Ο πρέσβης Χρονόπουλος υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του 2010, η... Δωρεά των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης θα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 2,4 εκατομμύρια ευρώ! Στο μεταξύ, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί 2,2 δις. Ευρώ για την αγορά αρμάτων από τη Γερμανία!

πηγή

Προσωπικά έχω τοποθετηθεί πολλές φορές εναντίον των αρμάτων αυτών, αλλά τελευταία έχω αρχίσει να αλλάζω άποψη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που με την απόκτησή τους αποσυρθούν όλα τα M-48/60 και τα παλαιότερα των Leo-1.

Το παραπάνω άρθρο είναι απο γνωστό, απολύτως αναξιόπιστο δημοσιογράφο και τα επιχειρήματα που περιλαμβάνει είναι εντελώς σαθρά. Υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα εναντίον της αγοράς, αλλά το άρθρο αυτό κράζει αντίθετα επιχειρηματικά συμφέρονται. Προφανώς το αφεντικό του δημοσιογράφου ήθελε να αναλάβει ο ίδιος τη μεταφορά των αρμάτων. Σε κάθε περίπτωση γελάω με τον πρέσβη που κοστολόγησε την αγορά, ενώ πολλά από τα ερωτήματα που θέτει το άρθεο έχουν ήδη απαντηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα δικά σας.

Κορυφή