Η αναβάθμιση των Block 50 σε
Viper δεν συμφέρει οικονομικά γιατι πρέπει να αλλάξουν όλα τα συστήματα του μαχητικού εκτός απο το ραδιοβοήθημα προσέγγισης (ILS), ραδιοϋψόμετρο (CARA), ασύρματους VHF/UHF και το IDM (Improved Data Modem).
Δηλαδή τα μαχητικά θα πρέπει να αποκτήσουν υποδομή για σκοπευτικό επι κράνους JHMCS,Link-16, υπολογιστή αποστολής MMC (Modular Mission Computer),AESA radar APG-83, υπολογιστή αποστολής GAC, κεντρική μονάδα διασύνδεσης ECIU (Enhanced Central Interface Unit),ECPDG (Enhanced Common Programmable Display Generator), μονάδα εισαγωγής στοιχείων (Common Data Εntry Electronics Unit), μονάδα καταγραφής εικόνας και στοιχείων NCDR (Network Centric Data Recorder), οθόνες CCMFD (Common Color Multi Function Display) και πολλά αλλα πάνάκριβα πραγματάκια.
Προφανώς θα πρέπει να πιστοποιηθουν στο λογισμικό των μαχητικών και νέα όπλα/ατρακτίδια.
Διαφορετικά η Τουρκία δέν θα ζητούσε καινούργια F-16V. Θα ζητούσε κίτ αναβάθμισης των Block 40/50 που διαθέτει.
Να σταματήσει λοιπόν η παραφιλολογία για αναβάθμιση των Block 50 σε Viper.
Εχω παρατηρησει ότι όλος ο Τύπος ασχολειται με τον εκσυγχρονισμό των Block 50. Μια διαδικασία που γίνεται δηλαδή σε επίπεδο Mονάδας. Κανείς δεν ασχολείται με την μεγάλη αποτυχία της Κυβέρνησης να πωλήσει τα Block 30 σε κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης ή βόρειας Αφρικής εδω και χρόνια. Είναι εύκολο να αγοραστούν νέοι τύποι μαχητικών με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Το δύσκολο είναι να πωληθούν έξυπνα οι παλαιότεροι τύποι για εξεύρεση χρημάτων και ομοιοτυπία. Δυστυχώς οδηγουμαστε οπως και στο παρελθόν σε ένα φαύλο κύκλο σπατάλης χωρίς αντίκρυσμα εξαιτίας άχρηστων πολιτικών.
Τα Block 30/50 προωθούνται απο τον κινητήρα F110 της GE ενώ τα Block52 απο τον F100 της PW.
Επιπλέον τα Block 50 δέν μπορούν να πάρουν σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου. Δηλαδή δέν μπορούν να ακολουθήσουν τα Rafale και Viper στη Κύπρο. Θα επιχειρούν μόνο πάνω απο τη δυτική Τουρκία.
Ενα ακόμα πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δέν αποδεσμεύουν προηγμένα όπλα. Μαθαίνουμε ότι θα αγοραστουν με ΝΑΤΟικό προγραμμα αεροεκτοξευόμενοι πύραυλοι AGM-84L Harpoon Block I περίπου πρός $1 εκ το κομμάτι. Αντε να δεχτούμε ότι είναι απαραίτητοι για τα P-3 του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα είναι το όπλο μακρού πλήγματος των ελληνικών F-16;
Να θυμηθούμε ότι η Τουρκία διαθέτει την έκδοση cruise του Harpoon τον SLAM-ER με εμβέλεια 280 χιλιόμετρα. Είναι σίγουρο ότι θα πάρει και AGM-84L.

Η αναβάθμιση των Block 50 σε [url=https://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2018/05/F-16_upgrade_to_F-16V.jpg]Viper[/url] δεν συμφέρει οικονομικά γιατι πρέπει να αλλάξουν όλα τα συστήματα του μαχητικού εκτός απο το ραδιοβοήθημα προσέγγισης (ILS), ραδιοϋψόμετρο (CARA), ασύρματους VHF/UHF και το IDM (Improved Data Modem).Δηλαδή τα μαχητικά θα πρέπει να αποκτήσουν υποδομή για σκοπευτικό επι κράνους JHMCS,Link-16, υπολογιστή αποστολής MMC (Modular Mission Computer),AESA radar APG-83, υπολογιστή αποστολής GAC, κεντρική μονάδα διασύνδεσης ECIU (Enhanced Central Interface Unit),ECPDG (Enhanced Common Programmable Display Generator), μονάδα εισαγωγής στοιχείων (Common Data Εntry Electronics Unit), μονάδα καταγραφής εικόνας και στοιχείων NCDR (Network Centric Data Recorder), οθόνες CCMFD (Common Color Multi Function Display) και πολλά αλλα πάνάκριβα πραγματάκια.Προφανώς θα πρέπει να πιστοποιηθουν στο λογισμικό των μαχητικών και νέα όπλα/ατρακτίδια.Διαφορετικά η Τουρκία δέν θα ζητούσε καινούργια F-16V. Θα ζητούσε κίτ αναβάθμισης των Block 40/50 που διαθέτει.Να σταματήσει λοιπόν η παραφιλολογία για αναβάθμιση των Block 50 σε Viper.Εχω παρατηρησει ότι όλος ο Τύπος ασχολειται με τον εκσυγχρονισμό των Block 50. Μια διαδικασία που γίνεται δηλαδή σε επίπεδο Mονάδας. Κανείς δεν ασχολείται με την μεγάλη αποτυχία της Κυβέρνησης να πωλήσει τα Block 30 σε κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης ή βόρειας Αφρικής εδω και χρόνια. Είναι εύκολο να αγοραστούν νέοι τύποι μαχητικών με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Το δύσκολο είναι να πωληθούν έξυπνα οι παλαιότεροι τύποι για εξεύρεση χρημάτων και ομοιοτυπία. Δυστυχώς οδηγουμαστε οπως και στο παρελθόν σε ένα φαύλο κύκλο σπατάλης χωρίς αντίκρυσμα εξαιτίας άχρηστων πολιτικών.Τα Block 30/50 προωθούνται απο τον κινητήρα F110 της GE ενώ τα Block52 απο τον F100 της PW.Επιπλέον τα Block 50 δέν μπορούν να πάρουν σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου. Δηλαδή δέν μπορούν να ακολουθήσουν τα Rafale και Viper στη Κύπρο. Θα επιχειρούν μόνο πάνω απο τη δυτική Τουρκία.Ενα ακόμα πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δέν αποδεσμεύουν προηγμένα όπλα. Μαθαίνουμε ότι θα αγοραστουν με ΝΑΤΟικό προγραμμα αεροεκτοξευόμενοι πύραυλοι AGM-84L Harpoon Block I περίπου πρός $1 εκ το κομμάτι. Αντε να δεχτούμε ότι είναι απαραίτητοι για τα P-3 του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα είναι το όπλο μακρού πλήγματος των ελληνικών F-16;Να θυμηθούμε ότι η Τουρκία διαθέτει την έκδοση cruise του Harpoon τον SLAM-ER με εμβέλεια 280 χιλιόμετρα. Είναι σίγουρο ότι θα πάρει και AGM-84L.[img]/forum/uploads/33882/main-qimg-fb8524884787669fd70bcd399e5c170f-lq.jpg[/img]