«Λιώνουν» στις σκοπιές οι φαντάροι παρά τη διάθεση εκατομμυρίων ευρώ για τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (κάμερες) στα στρατόπεδα.
Από δεκαπέντε έως και είκοσι τρεις υπηρεσίες τον μήνα κάνουν οι στρατεύσιμοι στην παραμεθόριο. Αν προστεθούν και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της κάθε Μονάδας (νυχτερινές, σκοινάκια) απομένουν ελάχιστες «ελεύθερες» μέρες τον μήνα για κάθε στρατιώτη.
Μάλιστα, από τον ερχόμενο Απρίλιο που θα ισχύσει το εννιάμηνο και θα απολυθούν ταυτόχρονα δύο ΕΣΣΟ, το ήδη εξαντλητικό πρόγραμμα υπηρεσιών για τους στρατεύσιμους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο! Ηδη οι περισσότερες Μονάδες αδυνατούν να χορηγήσουν την «άδεια παραμεθορίου» στους στρατεύσιμους!
... Οι αιτίες
Οι γενεσιουργοί αιτίες συγκεκριμένες: Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, προεκλογικά, με όχημα τη μείωση της θητείας επεχείρησε την ψηφοθηρία αδιαφορώντας για τα προβλήματα δυσλειτουργίας που θα δημιουργούνταν στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Η αυγουστιάτικη εξαγγελία του κ. Μεϊμαράκη με τη σύμφωνη γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας για μείωση της θητείας στους 9 μήνες δεν ελάμβανε υπόψη της:
- Το πρόβλημα επάνδρωσης των Μονάδων του Στρατού, που ήδη παρουσίαζε τεράστια κενά.
- Την απόδοση των Κλάσεων.
- Την εκτίμηση του ελλείμματος επί της εγκεκριμένης οροφής των 103.500 που θα έφτανε σε 40.000 άτομα.
Αποτέλεσμα της υλοποίησης της εσπευσμένης προεκλογικής απόφασης Μεϊμαράκη είναι οι αδιέξοδες καταστάσεις που βιώνει σήμερα το προσωπικό στις μάχιμες Μονάδες.
Η επάνδρωση των Μονάδων βρίσκεται σήμερα σε δραματική κατάσταση και η ταυτόχρονη απόλυση των δύο ΕΣΣΟ τον ερχόμενο Απρίλιο λόγω εννιάμηνου οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Δαπανήθηκαν 15 εκατ. Ευρώ χωρίς αποτέλεσμα
Φύλαξη με κάμερες υποσχόταν η ΝΔ
Η τότε ηγεσία του υπουργείου Αμυνας υποσχόταν φύλαξη των στρατοπέδων με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για την εξοικονόμηση προσωπικού και τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των στρατιωτών.
Την περίοδο 2007-2008 διατέθηκαν πιστώσεις δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ (15.000.000 Ε) για προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (ΗΣΑ), με την ολοκλήρωση των οποίων ανέμεναν να μειωθούν οι υπηρεσίες κατά 25%.
Το μέτρο σταδιακά θα επεκτεινόταν ώστε να εφοδιαστούν όλα τα στρατόπεδα με συστήματα ασφαλείας και να εξοικονομηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό. Ομως κανένας κεντρικός σχεδιασμός δεν υπήρξε σχετικά με την τοποθέτησή τους. Οι κατά τόπους διοικητές αυτοσχεδίασαν ενώ εκατομμύρια ξοδεύτηκαν σε συστήματα που περιελάμβαναν:
- Αισθητήρες διπλής ενέργειας (εντοπισμού κίνησης και υπέρυθρης ακτινοβολίας)
- Αντικραδασμικούς αισθητήρες και διακόπτες επαφής.
- Οπτικό και ηχητικό σήμα συναγερμού.
- Κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης με σταθερές και κινητές κάμερες.
- Ηλεκτρονικές κλειδαριές.
Και αφού ανέπτυξαν, υποτίθεται, μια πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ομπρέλα προστασίας, εν συνεχεία όπως στο Πολυδύναμο Στρατόπεδο της Ρόδου περιέφραξαν τους χώρους με συρματοπλέγματα! Μάλιστα, έβαλαν και διπλοσκοπιά, ημέρα και νύχτα, και όρισαν και ένα επιπλέον άτομο να παρακολουθεί... Τις κάμερες!
Και το δίλημμα που τίθεται προς τη νυν πολιτική ηγεσία είναι πώς με τέτοια νοοτροπία να εξοικονομηθεί προσωπικό και επέλθει μείωση των εκτελούμενων υπηρεσιών! Η ελλιπής στελέχωση των Μονάδων και η ενασχόλησή τους μόνο με τις σκοπιές δρουν απαγορευτικά στην καθολική συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες που είναι απολύτως αναγκαίες για όλη τους τη στρατιωτική ζωή.
ΕΘΝΟΣ