Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Re: Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Nassos » Τρί Μάιος 16, 2023 11:59 am

Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη στον Γιάννη Σαρακατσάνη:

Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια - και το δύσκολα είναι understatement - εφιάλτης ήταν.

Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο

https://www.capital.gr/politiki/3715776 ... -o-labrof/

Re: Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από yandr » Τρί Απρ 11, 2023 10:18 am

Και η αναμενόμενη στροφή...
Τσαβούσογλου: «Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο για όλα τα θέματα με την Ελλάδα»

«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση;Kατα την άποψη μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση».

«Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο» πρόσθεσε, θέτοντας ως προϋπόθεση μία σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. «Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να προσφύγουμε για όλα τα θέματα. Οσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, θα υπάρχει στο μεσοδιάστημα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα γίνει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα».

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από yandr » Τετ Σεπ 14, 2022 4:42 pm

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll στην Τουρκία και τις πρόσφατες αναρτήσεις του προέδρου της Metropoll Ozer Sencar, τo 64% των Τούρκων δεν θεωρεί «εχθρό» τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα στην ερώτηση «Είναι φίλος ο ελληνικός λαός ή εχθρός; » το 64% των ερωτηθέντων απάντησαν «δεν είναι εχθρός», το 31,3%« είναι εχθρός», ενώ 4,7% δεν απάντησε.

Η έκπληξή στην έρευνα αυτή είναι ότι η πλειοψηφία τουρκικών κομμάτων που έχουν κάνει ακραία εθνικιστική ρητορική κατά της Ελλάδας δεν θεωρούν «εχθρό» τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα δεν θεωρούν «εχθρό» τον ελληνικό λαό, δήλωσαν οι ψηφοφόροι των κομμάτων:

60,3% του κυβερνώντος AKP

73,8% του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)

65,1 % του Καλού Κόμματος (İyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ

68,6 του Δημοκρατικού Κόμματος τω Λαών (HDP)

57,8% του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP)

Πηγή



Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από yandr » Παρ Μάιος 27, 2022 5:51 pm

Σκύλος που γαυγίζει δε δαγκώνει.

Εγώ δεν είμαι καν σίγουρος ότι έχει αεροπορία αυτή τη στιγμή η Τουρκία.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Nassos » Πέμ Μάιος 26, 2022 10:03 pm

Τι λέτε, θα το βγάλουμε το καλοκαίρι στα χαρακώματα;Εικόνα

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από yandr » Δευ Μάιος 23, 2022 11:30 pm

Προβλέπεται θερμό καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα: Μεταναστευτικό, υπερπτήσεις, τριπάνια κλπ.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή και δεν ξέρω πόσο μακρυά μπορούν να το πάνε πριν εξοργίσουν τους Αμερικανούς.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Nassos » Δευ Μάιος 23, 2022 9:50 pm

Τι απόδοση έχει το θερμο επεισόδιο, και τι ο πόλεμος;

Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Togo » Πέμ Δεκ 16, 2021 8:36 am

Νομίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλα τα απαραίτητα επιθετικά όπλα για ένα Πρώτο Πλήγμα, δηλαδή ένα προληπτικό μαζικό συνδιαστικό χτύπημα από αέρα ξηρά και θάλασσα για καταστροφή των επιθετικών όπλων της Τουρκιας.

Αν αποφασιστεί ένα τέτοιο χτύπημα θα πρέπει να χτυπηθούν και τουρκικές βιομηχανίες για να μην προετοιμαστούν να μας κάνουν το ίδιο σε 8-10 χρόνια.

Η Τουρκία οχι μονο θα πρέπει να γονατίσει αλλά να της σπάσουν και τα πόδια!

Συνεπώς μιλάμε για επιχειρήσεις 3 ημερών που θα αλλάξουν τα σύνορα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Το Πρώτο Πλήγμα δέν είναι νόμιμη ενέργεια γιατί γίνεται πρίν την επίσημη διακύρηξη πολέμου.

Αρα η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αδιάσειστα και αδιαμφησβήτητα στοιχεία ότι η Τουρκια προετοιμάζεται για πόλεμο για να τα επιδείξει στον ΟΗΕ.

Οι απειλές πολέμου, η μετακίνηση δυνάμεων κοντά στα σύνορα, ο ηλεκτρονικός πολεμος, η παραβίαση και αμφισβήτηση συνόρων και ότι άλλο κάνει η Τουρκία δέν δικαιολογούν το Πρώτο Πλήγμα.

Το Πρώτο Πλήγμα έπρεπε να γίνει στην ήττα των Ιμίων που χάθηκε εθνικό έδαφος.

Εννοείται ότι το Πρώτο Πλήγμα δέν θα ξέρουν ότι πρόκειται να γίνει ούτε κάν οι πιλότοι που θα απογειωθούν 10 λεπτά πρίν την αποστολή να χτυπήσουν τους στόχους τους!

Πόσο μάλλον ΗΠΑ, ΕΕ και άλλοι που θα τρέξουν να κατηγορήσουν την Ελλάδα ώς τον επιτιθέμενο ύπουλο που λειτουργησε αυθαίρετα.

Οι σχέσεις με τη Τουρκία θα γίνονται μόνο χειρότερες με το πέρασμα του χρόνου. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι έχει απίστευτα συμπλέγματα κατωτερότητας απο το Μεσαίωνα. Ανάλογα με των Γερμανών απο την ήττα του Β Παγκοσμιου πολέμου. Η Τουρκία άν προσπαθήσει να "εκσυγχρονιστεί" προσεγγίζοντας τις βασικές αξίες της Δύσης (δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα φύλων κτλ) το πιθανότερο έιναι να αυτοδιαλυθεί. Αρα περισσότερο θα προσεγγίζει χώρες όπως το Ιράν, Κατάρ, Πακιστάν...

Κανείς δέν επιθυμεί μιά στρατιωτική σύγκρουση. Περισσότερο απο όλους η Τουρκία! Αλλά προσπαθεί να διατηρήσει το προφίλ του μεγαλύτερου τσαμπουκά νταή της περιοχής που δέν μπορει να τον αγνοήσει κανεις.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Nassos » Τετ Δεκ 15, 2021 12:58 pm

Προετοιμάζουν το έδαφος "νομικά", για να ακολουθήσει η "στρατιωτική" απάντηση.

Κάντε τα κουμάντα σας και εξοπλιστείτε υλικά και ψυχολογικά. Ευχολόγια για παραπομπή στη Χάγη και ειρηνική επίλυση ξεχάστε τα.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από yandr » Τετ Δεκ 15, 2021 11:33 am

Είμαστε μια ωραία οικογένεια.

Το νέο δόγμα της Τουρκίας είναι " Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου που στρατικοποιεί "

«Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενγκίν Αλτάι κατηγόρησε την κυβέρνησή μας για την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ».

Δηλαδή προετοιμάζουν το έδαφος για το απώτερο μέλλον, ώστε να 'διακιολογήσουν' τυχον εισβολή σε νησιά υπό το μανδύα της νομιμότητας. Ό, τι να' ναι...

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Togo » Σάβ Δεκ 04, 2021 11:39 pm

Απο την άλλη πλευρά η Ελλάδα χρεωκόπησε και μπήκε στο ψυγείο. Είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό που αλλοιώνεται και μικραίνει. Φεύγουν Ελληνες επιστήμονες και πολύτιμο εργατικό δυναμικό και έρχονται επιδοματίες μεταναστες και τριτοκοσμικοί.

Είμαστε αναγκασμένοι να συντηρούμε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς να παράγουμε τίποτε όμως.

Ευρωπαικές επενδύσεις απλά τις ξεχνάμε. Τί μένει; Οι ΗΠΑ που θέλουν ένα νέο στενό σύμμαχο για να πατάν σταθερά στην ανατολική Μεσόγειο και οι αραβικές χώρες με τα πετροδολλάρια.

Θεωρώ ότι το θέμα με τις ΗΠΑ το έχουμε εξαντλήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Υπογράψαμε μια στρατιωτική συμμαχία με τα Αραβικά Εμιράτα. Ωραία! Με τί σκοπό; Πώς ακριβώς παίρνει σάρκα και οστά αυτη η συμφωνία; Με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και διαβεβαιώσεις;

Πρέπει να δημιουργηθεί μια ελληνική στρατιωτική βάση στα Αραβικά Εμιράτα δίπλα στη γαλλική και απέναντι απο το Ιράν. Η Τουρκία έχει κάνει τέτοια βάση στο Κατάρ και εγγυάται την ασφάλεια του!

Τα Αραβικά Εμιράτα έχουν κορυφαία πρότζεκτς στο στρατιωτικό τομέα αλλά τα αναπτύσουν ιταλικές, σερβικές και ρωσικές εταιρίες. Οι ελληνικές τί κάνουν;

Αυτό που έχω δεί σε εκθέσεις αμυντικού υλικού απο ελληνικά προϊόντα είναι κάτι γελοιότητες που τα προωθούν για το ελληνικό Δημόσιο. Δέν εχουν καμιά ελπίδα για εξαγωγές.

Οι χρεωκοπημένες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες φυτοζωούν και επιβιώνουν με κρατικά προγράμματα. Πχ η ΕΑΒ απο τη παραγωγή τμημάτων του F-16

Λοιπόν είτε η Τουρκία είναι "αναπτυσσόμενη" δύναμη οικονομικά και στρατιωτικά είτε η Ελλάδα είναι ανίκανη να αναπτυχτεί και καταφεύγει σε δουλικές λογικές προς ΗΠΑ, Γαλλία, κα

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Togo » Σάβ Δεκ 04, 2021 11:38 pm

Η Τουρκία το 2000 είχε χρεωκοπήσει και είχε πληθυσμο 60 εκ.

Κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις απο τις χώρες της ΕΕ: Μεγάλη Βρετανία 6,60%, Λουξεμβούργο 6,20%, Ισπανία 6,10%, Γερμανία 6,10%, Βέλγιο 5,60% και άλλες σε μικρότερο ποσοστό.

Την περίοδο 1973-2003 οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία ήταν μόλις 15 δις δολάρια ενώ απο 2003-2018 εκτοξεύτηκαν στα 209 δις δολάρια!

Ακόμα και η Ελλάδα επένδυσε 6,8 δις δολάρια στη Τουρκία παρόλο που οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα μας ήταν μολις 500 εκατ δολάρια.

Η Τουρκία αύξησε τον πληθυσμό στα 82 εκ. Και πήγε το βασικό μισθό στα 200 Ευρώ!

Εχει ιδιωτικοποιήσει τα πάντα!

Το τουριστικό της προϊόν είναι πολύ φτηνό και έχει κλείσει γιγαντιαίες συμφωνίες με Ρωσία (5 εκ τουρίστες/έτος), Γερμανια (4εκ), Ιράν (2,5 εκ.), Γεωργία (2,5 εκ), Βουλγαρία (2 εκ.), Αγγλία (1,5 εκ), Ουκρανία (1,3 εκ.)

Προφανώς έχει πάρει τεράστια ποσά μαύρου χρήματος απο το Κατάρ και Αζερμπαίτζαν. Οι αμυντικές της βιομηχανίες αναπτύχτηκαν με μαύρο χρήμα απο αραβικές χώρες.

Πρόκειται για αγορά έτοιμης ολόκληρης της γραμμής παραγωγής οπλίκών συστημάτων κυρίως απο τη Νότιο Κορεά.

Εχω καταφέρει να βρώ πληροφορίες για την προέλευση και τις επιδόσεις των "τουρκικών όπλων" που διαφημίζουν... Απλά έχουν βάλει μια τουρκική σημαια πάνω και τα βαφτίζουν τουρκικά.

Στη διάθεση σας η πλήρης λίστα.

Δέν έχουν σε καμιά περίπτωση ανώτερες βιομηχανικές υποδομές απο την Ελλάδα.

Πράγματι η Τουρκία συνεργάζεται πολύ στενά με συγκεκριμένες αμερικάνικές και ευρωπαϊκές εταιρίες για "μεταφορά τεχνολογίας" ώστε να μπορούν να ξεγλυστρίσουν απο τις απαγορεύσεις του εμπάργκο όπλων. Παράδειγμα το τουρκικό Hürjet είναι αμερικανικής σχεδίασης εκπαιδευτικό αεροσκάφος που αναπτύχτηκε με τουρκικό χρήμα αλλά απέτυχε στο διαγωνισμό της Αμερικανικής Αεροπορίας. Και για να το "σώσουν" το πλασάρουν ποτε σαν ελαφρύ μαχητικό, πότε ώς μη επανδρωμένο και πότε ώς προηγμένο εκπαιδευτικό.

Οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πολύ μικρές για να αποσβέσουν το κόστος της ανάπτυξης των συστημάτων που παράγουν!

Σε λίγα χρόνια όλα τα "τουρκικά" στρατιωτικά προΙοντα θα είναι παρωχημένα τεχνολογικά. απλούστατα γιατί η Τουρκία δέν παράγει τεχνολογία και δέν έχει τις βιομηχανικές υποδομές για να παράγει τεχνολογία.

Με απλά λόγια ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΜΕΣΑ!

Η Τουρκία είναι μέσα στη διαφθορά και την παραοικονομία. Και ώς γνωστόν μιά οικονομία δέν μπορεί να αναπτυχτεί σε τέτοιες συνθήκες.

Εχουν ανοίξει πολεμικά μέτωπα που δέν κλείνουν τα επόμενα χρόνια και δέν μπορούν να τα συντηρούν (Συρία, Αρμενία, Λιβύη, Κούρδοι του Ιρακ)

Ο κορονοιός θα συνεχίσει να κρατά τον τουρκικό τουρισμό σε κρίση.

Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει αρνητικά τον τουρκικό γεωργικό τομέα που είναι μεγάλος και απασχολεί το 20% των Τούρκων εργαζομένων.

Η τουρκική βιομηχανία έχει αναπτυχτεί αλλά απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας που η Τουρκία δέν τα διαθέτει. Τα πυρηνικά εργοστάσια που θέλει να κατασκευάσει δέν λύνουν ούτε το 15% της ζήτησης!

Συνοψίζοντας η Τουρκία έκανε εντυπωσιακή οικονομική πρόοδο απο 2003-2018 αλλά ευτυχώς για μάς τον καρπώθηκε με το χειρότερο τρόπο. Με μιλιταρισμό και με φαντασιώσεις νεο-οθομανικής αυτοκρατορίας.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Nassos » Σάβ Δεκ 04, 2021 9:35 pm

Επιστολή Τουρκίας σε ΟΗΕ κατά Ελλάδας: "Στρατιωτικοποίηση", "μαξιμαλισμός" και όλη η αναθεωρητική ατζέντα

Με μία επιστολή-βόμβα η Τουρκία επαναφέρει στο τραπέζι το σύνολο της αναθεωρητικής της ατζέντας. Με επιστολή που απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φ. Σινιρίογλου στον ΟΗΕ, στις 19 Νοεμβρίου, Η Άγκυρα επιχειρεί να απαντήσει στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για "κακοπροαίρετη" στάση της Ελλάδας.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, για μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, για τη συμφωνία της με την Αίγυπτο και επιμένει ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα αλλά πολλά.

Αναλυτικά η επιστολή

Όσο και να το φυσάτε, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Κάντε τα κουμάντα σας.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από yandr » Παρ Δεκ 03, 2021 4:36 pm

Δεν είμαστε σε τέτοια κατάσταση για τόσο μεγάλα βήματα, αλλά βαδίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Προχωπικά θα ήμουν υπερ της επέκτασης για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δημιουργεί μομέντουμ και ακυρώνει όλα τα 'επιχειρήματα' της Τουρκίας (δεν μετατρέπει το Αιγαίο σε κλειστή λίμνη). Σε δεύτερη φάση πάμε για Κρήτη και Εύβοια.

Αλλά ας παραλάβουμε πρώτα Rafale με τα όπλα τους, καμιά φρεγάτα κλπ, και μετά βλέπουμε.

Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

από Nassos » Παρ Δεκ 03, 2021 2:03 pm

yandr έγραψε:Συμφωνώ στα περισσότερα, οπότε θα σου απαντήσω που διαφωνω:

  • Η Τουρκία δεν είναι φτωχή χώρα πλέον. Ανήκει στους G20 και το ΑΕΠ της είναι 3πλάσιο της Ελλάδας. Παράγει τα πάντα, από αγροτικά προϊόντα μέχρι αυτοκίνητα και τελευταία σύγχρονα όπλα (ελικόπτερα, αεροσκάφη, τεθωρακισμένα, φρεγάτες, κορβέτες κλπ). Λάθος να την υποτιμούμε, παρόλο που φυσικά και δεν είναι υπερδύναμη
  • Η Ελλάδα κάνει τα τελυταία χρόνια μόνο σωστές κινήσεις. Οι αμυντικές δαπάνες Για το 2022 αυξήθηκε κατά 33,9% έναντι του 2021 και 526% με το 2020, ενώ παραγγέλθηκαν Rafale , φρεγάτες, αποκτήθηκαν ελικόπτερα , τεθωρακισμένα , ενώ αναβαθμίζονται και υποστηρίζονται τεχνικά δεκάδες οπλικά συστήματα. Παράλληλα, υπόγραψε ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, με Αλβανία πάει στο διεθνές δικαστήριο, ενώ έχει συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με ΗΠΑ , Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΑΕ και συνεργασία με Σαουδική Αραβία.Τι άλλο να κάνει πλέον;



Αυτό που δεν κάνει εδώ και χρόνια από φοβικό σύνδρομο: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο.

Μη ακούσω το "και τι θες, να γίνει πόλεμος; ", γιατί το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε 3 φορές κοντά σε αυτόν. Ταδε έφη ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουλος, όχι κάποιος ακροδεξιός-φασίστας ψέκας.


Κορυφή