Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από dn24 » Κυρ Ιαν 10, 2016 10:30 pm

Παρέμβαση για την εξομάλυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην πΓΔΜ, αλλά και για την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας, θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε από τα Σκόπια, την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι θα συναντηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα βρεθεί στο τέλος του μήνα στο Νταβός, όπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου στην ατζέντα θα βρεθεί και το κυπριακό και το σκοπιανό.

Σύμφωνα με το γραφείο του Σκοπιανού πρωθυπουργού η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας, στις μεταρρυθμίσεις και την δημοκρατική διαδικασία, την αύξηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας καθώς και σε θέματα ασφάλειας, όπως και στην διαδικασία ενσωμάτωσης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ε. Ε.

Η πΓΔΜ έχει εισέλθει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η πραγματοποίηση των πρόωρων εκλογών τις οποίες επέβαλε ουσιαστικά η διεθνής κοινότητα, με την προσδοκία ότι η αδιάβλητη διεξαγωγή τους (πιθανότατα τον Απρίλιο) θα ανοίξει τον δρόμο για την ομαλοποίηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SDSM, δεν συμμετέχει στις εργασίες της Βουλής, έχοντας καταγγείλει ευρύτατη νοθεία στις τελευταίες εκλογές.

Τα Σκόπια αντιμετωπίζουν εντονότατη πίεση και από το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη και πυρήνων αλβανόφωνων κυρίως, που συνδέονται με ακραίους ισλαμιστές, ενώ τα αδιέξοδα της χώρας και σε οικονομικό επίπεδο εντείνονται λόγω του παγώματος της ευρωατλαντικής πορείας της.

Στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο οι ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν την απόφαση του Βουκουρεστίου, διαμορφώνεται κλίμα για άσκηση πίεσης ώστε μέχρι τον Ιούλιο, όταν συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας, είτε να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, είτε να επιδιωχθεί η παράκαμψη της απόφασης αυτής, με την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM, κάτι που θα αποτελέσει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Σε ό, τι αφόρα την Ε. Ε. Η Κομισιόν αναμένει την διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλιο προκειμένου να εκδώσει την έκθεσή της για την πΓΔΜ, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει ισχυρή σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε. Ε.-πΓΔΜ στην Σύνοδο Κορυφής του Ιούνιου.

Η Αθήνα κινείται πλέον με άλλους ρυθμούς, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς μετά την πρωτοβουλία για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φέρεται να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα που υπερβαίνει το γνωστό πλαίσιο της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes» κυρίως σε ό, τι αφορά το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας και το χρονοδιάγραμμα πλήρους εφαρμογής της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Αν και ο υπουργός εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στην επίσκεψή του στην Αθήνα χαρακτήρισε «βουνό» το θέμα της ονομασίας, ο ηγέτης του αλβανόφωνου κυβερνητικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, που συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά, διαπίστωσε όπως είπε «καλή θέληση και ετοιμότητα της Αθήνας για επίλυση του θέματος της ονομασίας» ενώ και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα εργασθεί για να συμβάλει στην επίλυση της διαφοράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στην Ε. Ε. Και στο ΝΑΤΟ.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ν. Γκρουέφσκι στην Ουάσιγκτον από το 2011, όταν είχε συναντηθεί επίσης με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και την τότε υπουργό εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

ΠΗΓΗ

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από Nassos » Τρί Οκτ 06, 2015 3:55 pm

ΠΓΔΜ: Παράκρουση Γκρούεφσκι από το βήμα του ΟΗΕ.Αμετακίνητος και προκλητικός, όπως πάντα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της χώρας του. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Του Ν. Φραγκόπουλου

«Αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, δυστυχώς, ορθώνεται στην πορεία της διαρκούς σταθεροποίησης της περιοχής μας και επηρεάζει άμεσα τη χώρα μου και συνεχίζει να υπάρχει στην ατζέντα του ΟΗΕ. Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, να λύσουμε αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, ως υπεύθυνοι ηγέτες και χώρες ενώπιον των λαών μας», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, αποτελούν ένα θετικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την υπέρβαση των διαφοράς σχετικά με το όνομα.

Ωστόσο, περιγράφοντας τις θέσεις της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι φάνηκε να μην αφήνει κανένα περιθώριο μετατόπισης από αυτές. «Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε Μακεδόνες, ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο Γκρούεφσκι.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και σε όλες τις περιπτώσεις και όχι περιστασιακά. Ως εκ τούτου και η απόφαση του ΔΔΧ προς όφελος της χώρας μου πρέπει να είναι σεβαστή από όλα τα μέλη αυτού του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα σώματα και όργανά του θα μειώνεται» σημείωσε.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάσθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Σχετικά με τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το επιβεβλημένο εκ μέρους της Ελλάδας ζήτημα της ονομασίας, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε να αρθεί η στασιμότητα και αυτό να οδηγήσει προς μεγαλύτερες δυνατότητες για εξεύρεση λύσης.

»Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμπεριφέρεται με προσήλωση και υπευθυνότητα ως προς αυτό το ζήτημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://mignatiou.com

Defence-point.gr

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από aeronut » Πέμ Ιουν 14, 2012 3:24 am

Σοφα λογια απο ενα monkey-donian που δε θα μαθει ποτε αν ειναι βουλγαρος, ρομα, σερβος, αλβανος η τουρκος

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από KYNIGOSDK » Πέμ Ιουν 14, 2012 3:09 am


"Αν η Ελλάδα δεν μας αναγνωρίσει ας ξεχάσει... Τα σημερινά σύνορά της"

Προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του λεγόμενου «Παγκόσμιου Μακεδονικού» Κογκρέσου -και επιστήθιου φίλου του Ν. Γκρουέφσκι- στις οποίες κάνει λόγο ακόμη και για «διάλυση της Ελλάδας»!

Σε εξαιρετικά προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τοντόρ Πετρόφ, πρόεδρος του αποκαλούμενου «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου», ο οποίος μιλώντας στο... Επονομαζόμενο «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» είπε πως αν η Αθήνα δε αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ άμεσα ως «Μακεδονία» θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» και η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει τα σημερινά σύνορά της καθώς θα διαλυθεί!

Ο Πετρόφ επιμένει στις ψευδείς θέσεις της σκοπιανής ελίτ ισχυριζόμενος ότι η λέξη «Έλληνας» δεν έχει να κάνει με το έθνος, καθώς δεν υπάρχει Ελληνική εθνικότητα. «Η λέξη 'Έλληνας' είναι συνώνυμη του Χριστιανού» δηλώνει ο Πετρόφ.

«Όταν η Ελλάδα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, με όλες τις εθνικότητες που ζουν σε αυτή (όπως υποστηρίζει αυτή έρχεται σύντομα) η χώρα θα αλλάξει για πάντα. Τα εδάφη τους θα διαιρεθούν μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων» δηλώνει με βεβαιότητα.

Ο Πετρόφ κάνει δε λόγο για τη «γενοκτονία» που υπέστησαν οι «Μακεδόνες» κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων η οποία μάλιστα συνεχίζεται και σήμερα. «Η Αθήνα θα λογοδοτήσει γι' αυτό» αναφέρει.

Ο πρόεδρος του αποκαλούμενου «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου» δηλώνει ακόμη ότι η Χρυσή Αυγή «είναι η καρδιά της Ελλάδας». «Χωρίς το 'ναζιφασισμό' η Ελλάδα δε θα υπήρχε. Ο 'ναζιφασισμός' υποστηρίζεται διαρκώς από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Για το λόγο αυτό, η Αθήνα ζητεί την αλλαγή της ονομασίας μας. Αλλά καμία αλλαγή δεν θα σώσει την Ευρώπη ούτε την ψεύτικη Ελλάδα» δηλώνει.

Ο Τοντόρ Πετρόφ υποστήριξε επίσης πως οι Βρυξέλλες πληρώνουν την Αθήνα με 2 δις. Ευρώ ετησίως για να καταστρέφει 'Μακεδονικά αρχαιολογικά ευρήματα' ή να τα κρύβουν σε μυστικές αποθήκες!

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από Ιουλιος » Τρί Ιουν 21, 2011 9:10 pm

Να κανουμε ενα ντου 1 ωριτσα να βαλουν μυαλο

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από kampf » Τρί Ιουν 21, 2011 9:05 pm

Αμα πετουσαν μερικα F16 πανω απτα κεφαλια τους ισως τους ταρακουνουσαν τον εγκεφαλο λιγο.

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από Nassos » Τρί Ιουν 21, 2011 6:12 pm

Στην πλατεία των Σκοπίων άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ή του Έφιππου Πολεμιστή, όπως το αποκαλούν επισήμως οι αρχές των Σκοπίων) τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία για να παρακολουθήσει, κυρίως από περιέργεια, την τοποθέτηση του τεράστιου αγάλματος η οποία έγινε με γερανούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής ιστοσελίδας novinite.com, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση,Stefan Fule, δήλωσε σήμερα μετά από την ανέγερση του αγάλματος, ότι εάν τα Σκόπια συνεχίσουν να προχωρούν σε ενέργειες που θεωρούνται από την Ελλάδα «προκλητικές» και δεν προχωρήσει ταχύτερα στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα χάσει το status της ως υποψήφιο μέλος για ένταξη στην ΕΕ.

Μιλώντας στο σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι ΑΙ TV, ο Fule σχολίασε την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων,Nikola Gruevski να ανεγείρει ένα άγαλμα 12 μέτρων «ενός έφιππου πολεμιστή», που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο.

«Σοβαρά, εάν έχεις έναν γείτονα, και δεν μιλάω για δύο χώρες τώρα, και υπάρχει ένα θέμα μεταξύ σας, οποιασδήποτε φύσης, και προσπαθείς ειλικρινά να το επιλύσεις, θεωρώ ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις κάτι που ο γείτονας θα το θεωρούσε προκλητικό. Είναι απλή λογική. Θα περίμενα ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα απέφευγε να κάνει πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν την άλλη πλευρά να τα θεωρήσει προκλητικά».

Συνέχεια Capital.gr
Κάποτε θα τελειώσει και αυτό το παραμύθι που λέγεται "ΠΓΔΜ"Εικόνα

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από yandr » Δευ Μαρ 21, 2011 8:04 pm

Αφού σε 50 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει. Πόσα έχουμε ακόμη για την συλλογική αμνησία;

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από Nassos » Δευ Μαρ 21, 2011 7:58 pm

Σκόπια vs Ελλάδα: Αρχίζει η μάχη της Χάγης

Από την εφημερίδα της πΓΔΜ Dnevnik

Αυτή τη Δευτέρα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) ξεκινά την εξέταση της καταγγελίας που υπέβαλαν τα Σκόπια κατά της Ελλάδας. Τα Σκόπια κατηγορούν την Αθήνα Ότι παραβίασε τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 με το βέτο που έθεσε κατά της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Οι Σκοπιανοί εμπειρογνώμονες είναι πολύ αισιόδοξοι για την έκβαση της δίκης, αλλά ακόμη και αν η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου ήταν υπέρ των Σκοπίων, το ερώτημα παραμένει αν θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση μετά; Με άλλα λόγια, μπορεί το ΔΔΧ να υποχρεώσει το ΝΑΤΟ να ανοίξει τις πόρτες του στα Σκόπια;

Διαβάστε περισσότερα: Ινφογνώμων Πολιτικά

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από supermario » Κυρ Αύγ 29, 2010 4:59 am

Su-35 έγραψε:Τα Σκoπια εχουν σοβαρα εσωτερικα προβληματα. Χρειαζονται την Ελλαδα για να επιβιωσουν και οχι ενα ψευτικο ονομα που θα τους κρατησει ενωμενους.

Δυστυχως (για αυτους) θα ειναι ισως ηδη αργα οταν θα το καταλαβουν.
Γιατι; Αν μας ειχανε αναγκη δεν θα κανανε την φασαρια για το ονομα... Εικόνα

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από Su-35 » Κυρ Αύγ 29, 2010 1:15 am

Τα Σκoπια εχουν σοβαρα εσωτερικα προβληματα. Χρειαζονται την Ελλαδα για να επιβιωσουν και οχι ενα ψευτικο ονομα που θα τους κρατησει ενωμενους.

Δυστυχως (για αυτους) θα ειναι ισως ηδη αργα οταν θα το καταλαβουν.

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από supermario » Παρ Αύγ 27, 2010 5:07 am

Καλα δεν τρεχει και τιποτα... Ακομα και αν δεν τις δεκαπλασιαζαν τις αμυντικες δαπανες παλι δεν θα μπορουσαν να μας κανουν τιποτα... Εικόνα

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από yandr » Πέμ Αύγ 26, 2010 1:31 pm

Σε μείωση των κονδυλίων για την άμυνα προχώρησε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ λόγω της υστέρησης στα δημόσια έσοδα. Συγκεκριμένα, με την πρόσφατη αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει φέτος ?8 εκατ. Λιγότερα από το προβλεπόμενο ποσό. Αρχικά προβλεπόταν για το 2010 κονδύλιο ύψους ?107 εκατ. Όμως με την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού το υπουργείο Άμυνας θα λάβει ?99 εκατ. ποσό που αντιστοιχεί στο 1,4% επί του ΑΕΠ της χώρας έναντι 2% που ανερχόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ (ARM),Aντιστράτηγος Μiroslav Stojanovski υποστήριξε ότι για την ομαλή λειτουργία και την άσκηση των καθηκόντων των Eνόπλων Dυνάμεων απαιτείται η αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη μείωση των αμυντικών δαπανών επέκρινε έμμεσα, πριν μερικές ημέρες, και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Gjorge Ivanov, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας είναι και ο ανώτατος διοικητής των Eνόπλων Δυνάμεων.

Strategy Report

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από Helistas » Τρί Μαρ 17, 2009 8:00 am

ΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόνα

Σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

από Markos_Hdi » Δευ Μαρ 16, 2009 5:11 am

AΝαίσχυντε!(Θα σε πάω εγώ που με ξέρ... Εεεε... Που πάω και τους κράζω θέλω να πω) Εικόνα

Κορυφή