Η γνώμη σας για το NATO

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Η γνώμη σας για το NATO

Η γνώμη σας για το NATO

από yandr » Σάβ Νοέμ 05, 2022 10:23 am

Επιτέλους να φύγει αυτός ο τύπος, αλλά αν βάλουν στη θέση του γυναίκα, καληνύχτα...



Ποιος θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ; Η κούρσα ξεκίνησε και δεν αποκλείεται ο διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ να είναι γυναίκα.

Η κούρσα για τον ή την αξιωματούχο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ ξεκίνησε. Η θητεία του Νορβηγού ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2023 και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο της χρονιάς που έρχεται. Όπως γράφει ωστόσο ο Στίβεν Ερλάνγκερ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαδοχή του έχουν ήδη ξεκινήσει «για τα καλά», με τις «γραμμές μάχης» και τα ανταγωνιστικά «στρατόπεδα» να βρίσκονται πλέον σε τροχιά διαμόρφωσης.

Πηγη



Η γνώμη σας για το NATO

από yandr » Τετ Μάιος 18, 2022 5:50 pm

Τουρκία εναντίων όλων, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να έχει ήδη εμφανιστεί με τις σημαιες της Φινλανδίας και Σουηδίας!

Τουρκία: Επίσημο βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το πρώτο επίσημο βέτο άσκησε η Τουρκία στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες για ταχεία ένταξη των δύο χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Όπως ανέφεραν στους Financial Times πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Τουρκία σταμάτησε την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον η πιθανότητα να καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων των δύο χωρών σε διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων.

Η γνώμη σας για το NATO

από yandr » Πέμ Οκτ 15, 2020 12:57 pm

What Greece has learned (and Brussels should too) from the EastMed crisis

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/what-greece-has-learned-and-brussels-should-too-from-the-eastmed-crisis/

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τον ρόλο του ΝΑΤΟ με πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την Ελλάδα και όχι μόνο.

Μάθημα # 1: Η γεωπολιτική είναι όλο και πιο τοπική

Ενώ η ανατολική Μεσογειακή αναμέτρηση αυτού του καλοκαιριού έχει τραβήξει την προσοχή εκείνων Που εμπλέκονται άμεσα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον ευρύτερο κόσμο... Από αυτή την άποψη, η Άγκυρα χρονολόγησε τέλεια τον τελευταίο γύρο δραστηριοτήτων της EastMed, στοιχηματίζοντας ότι η παγκόσμια ανταπόκριση θα ήταν ελάχιστη. Και ήταν σε μεγάλο βαθμό.

...

Ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την τάση να επεμβαίνουν σε γεωπολιτικές μάχες εκτός της περιοχής της, η Ουάσιγκτον είχε ακόμη λιγότερα κίνητρα να επιλέξει πλευρές σε αυτή τη συγκεκριμένη σύγκρουση, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι λίγο ειρωνικό δεδομένου ότι.

Μάθημα # 2: Υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να λύσει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ παραμένει η ισχυρότερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, τουλάχιστον στα χαρτιά. Αλλά με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ξαφνικά βρέθηκε χωρίς σαφή αποστολή, και σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, δεν έχει ακόμη εστιάσει σε μια. Η αποτυχία του ΝΑΤΟ στην ουσιαστική επίλυση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τονίζει μόνο το πώς η Συμμαχία παραμένει ανίκανη να ανταποκριθεί σε πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Κ

...

Αν λοιπόν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δράσει σε αυτές τις καταστάσεις, τι θα λάβει χώρα;Μικρότερες, πιο στοχευμένες συμμαχίες με πιο μέτριους και συγκεκριμένους, στόχους πολιτικής. Περισσότερο «minilateralism» σε σύγκριση με την πολυμέρεια που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον 20ο αιώνα. Ομαδοποιήσεις όπως το πρόσφατα δημιουργημένο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου, Ιταλίας, Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, το οποίο οδηγεί σε.

Μάθημα # 3: Αγκαλιάστε τη μετατόπιση των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων και κλειδώστε τις

Η Ελλάδα έχει υποκλιθεί σε αυτήν την πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από την ένταξή της στο Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μαζί με τις προαναφερόμενες χώρες. Είναι αυτή η συμμαχία που θα είναι κλειδωμένη σε κάθε ζήτημα; Φυσικά και όχι. Αλλά θα συμφωνήσει σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και τον προσανατολισμό της στις κινήσεις της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα.

Μάθημα # 4: Η ΕΕ έχει απομείνει μόνο τόσες πολλές ευκαιρίες

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά. Πρέπει επίσης να αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στο τι σημαίνει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020. Είναι μια οικονομική κοινότητα πρωτίστως; Μια συμμαχία ασφαλείας; Διπλωματική οντότητα; Ποια από αυτές τις ταυτότητες υπερισχύει όταν έρχονται τα προβλήματα;

Η γνώμη σας για το NATO

από TOPOL-M » Δευ Απρ 19, 2010 4:41 pm

NΑ μας λείπει ο παγκόσμιος χωροφύλακας ή μάλλον νταβατζής. Είδαμε ότι διέλυσαν την Σερβία.

Μετά την διάλυση της Σ. Ε. Το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο υπάρξης.

Αντί να διαλυθεί κατάντησε ως παγκόσμιος τρομοκράτης των μη υποτασσόμενων χωρών

Η γνώμη σας για το NATO

από greko_27 » Κυρ Απρ 18, 2010 10:56 pm

kampf έγραψε:Το ΝΑΤΟ εξυπηρετει ΜΟΝΟ τα συμφεροντα της Αμερικης μακροπροθεσμα η μη... Παρτε το χαμπαρι.

Το Αφγανισταν ειναι η πρωτη χωρα παραγωγης οπιου. Απορω τι κανουν οι αμερικανοι 10 χρονια τωρα... Εικόνα
Τους diller... Εικόνα

Η γνώμη σας για το NATO

από kampf » Κυρ Απρ 18, 2010 10:03 pm

Το ΝΑΤΟ εξυπηρετει ΜΟΝΟ τα συμφεροντα της Αμερικης μακροπροθεσμα η μη... Παρτε το χαμπαρι.

Το Αφγανισταν ειναι η πρωτη χωρα παραγωγης οπιου. Απορω τι κανουν οι αμερικανοι 10 χρονια τωρα... Εικόνα

Η γνώμη σας για το NATO

από stratos. » Κυρ Απρ 18, 2010 8:36 pm

Κυριακή,18 Απριλίου 2010 Τούρκοι και ΝΑΤΟ «μοίρασαν» το Αιγαίο

Εικόνα
Ο ανώτατος διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ (CCA) με έδρα τη Σμύρνη της Τουρκίας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα απαράδεκτο σήμα με το οποίο παραχωρούσε το μισό Αιγαίο στο 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ (6CAOC) ως περιοχή ευθύνης του για αεροπορική αστυνόμευση (ΑΡΑ) ...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμύνης υπήρξε ελληνική αντίδραση, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το σήμα αυτό. Ομως η ελληνική αντίδραση θεράπευσε μόνον την αφορμή και όχι τα αίτια, βάσει των οποίων εκδόθηκε το απαράδεκτο σήμα με συνέπεια να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος για τα χειρότερα.

Τον Ιούνιο του 2003 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού στρατηγείου από τη Νάπολη της Ιταλίας στη Σμύρνη, με αμερικανό διοικητή και τούρκο υποδιοικητή. Στην απόφαση αυτή υπήρχε ο απαράβατος όρος εντός τριών ετών, δηλαδή μέχρι το 2006, να καταργηθεί και το 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ (6ο CAOC) και να αναβαθμιστεί το 7ο της Λάρισας, το οποίο με τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις (9 ραντάρ αεροσκάφη αναχαίτισης) που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, θα αναλάμβανε την αεροπορική αστυνόμευση ολόκληρης της νοτιοανατολικής περιοχής του ΝΑΤΟ.

Συνέχεια στο http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=152632

Η γνώμη σας για το NATO

από Su-35 » Κυρ Απρ 18, 2010 1:40 pm

Ετσι για να γουσταρουμε! Ζητω το ΝΑΤΟΕικόνα

Η γνώμη σας για το NATO

από Su-35 » Σάβ Δεκ 05, 2009 10:18 pm

Συμφωνία-σταθμός για τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Μόσχας

Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αντιμετωπίζουν από κοινού-σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο-τις προκλήσεις για μια σειρά θεμάτων όπως: Η δράση των φονταμενταλιστικών ομάδων, η τρομοκρατία, η αντιβαλλιστική άμυνα, η πειρατία, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής και τις μεγάλες καταστροφές-είτε προέρχονται από τη φύση, είτε από ανθρώπινο λάθος.

Περισσότερα για αυτή τη σημαντική συμφωνία, θα γίνουν γνωστά σε αναλυτική ενημέρωση που θα υπάρξει, περίπου στα τέλη του 2010, όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσικών σχέσεων την 4η Νοεμβρίου, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικές πηγές-υπό το καθεστώς ανωνυμίας-επεσήμαναν πως η ένταση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο πλευρών από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Γεωργίας, ανήκει πλέον στο παρελθόν και οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν «να δουν μπροστά».

Μάλιστα για το λόγο αυτό, αντιπροσωπία αξιωματούχων της Συμμαχίας θα μεταβεί στις αρχές του επόμενου έτους στη Ρωσία για διευρυμένες συνομιλίες.

http://www.defencenet.gr

Η γνώμη σας για το NATO

από Su-35 » Παρ Δεκ 04, 2009 6:11 pm

Nassos έγραψε: Αφγανιστάν... Καλά δεν έμαθαν από τους συντρόφους Σοβιετικούς που έφαγαν τα μούτρα τους στα 10 χρόνια συγκρούσεων;
Ε και τι να κανουν; Nα φυγουν;

Ταλιμπανεζικη κυβερνηση στο Aφγανισταν μετα!Εικόνα

Η γνώμη σας για το NATO

από Nassos » Παρ Δεκ 04, 2009 6:03 pm

Ναι, καλά. Προς Πακιστάν μεριά θα πάνε όλοι αυτοί. Αφγανιστάν... Καλά δεν έμαθαν από τους συντρόφους Σοβιετικούς που έφαγαν τα μούτρα τους στα 10 χρόνια συγκρούσεων;

Η γνώμη σας για το NATO

από Su-35 » Παρ Δεκ 04, 2009 5:51 pm

Αναμενομενο.Οι ταλιμπαν ανασυντασσονται συνεχεια.

Μου αρεσει που μιλουσαν προεκλογικα και για αποχωρηση αμερικανικων δυναμεων!Εικόνα

Η γνώμη σας για το NATO

από Su-35 » Παρ Δεκ 04, 2009 5:49 pm

Επιπλέον 7.000 άνδρες θα στείλουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ



Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν πως οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν να στείλουν συνολικά 7.000 επιπλέον άνδρες στο Αφγανιστάν μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς ακόμη όμως να έχουν αποφασίσει η Γερμανία και η Γαλλία. Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, είχε ζητήσει από τις χώρες της Συμμαχίας να ενισχύσουν άμεσα τις δυνάμεις τους στη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

http://www.defencenet.gr

Η γνώμη σας για το NATO

από Snakeshit » Πέμ Νοέμ 26, 2009 11:25 pm

Συμφωνώ με Γιάννη,Gener και Νασο. Το ΝΑΤΟ πλέον εξυπηρετεί συμφέροντα.

Η γνώμη σας για το NATO

από Su-35 » Πέμ Νοέμ 26, 2009 11:18 pm

"ΟΧΙ" στο ΝΑΤΟ και στις αποστολές εκτός Ελλάδος λέει η πλειοψηφία των Ελλήνων αξιωματικών!
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα αντλούνται από την από την έρευνα της VPRC, που έγινε για λογαριασμό του Monthly Review σε δείγμα 829 αξιωματικών. Αυτά επικεντρώνονται στη σχέση ΝΑΤΟ Ελλάδας και στη συμμετοχή και τα οφέλη της χώρας μας από το ΝΑΤΟ καθώς και στο φλέγον ζήτημα της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές.

Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες αξιωματικοί πιστεύουν σε ποσοστό 64% ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία, ενώ μόλις το 24% πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία. Το ποσοστό δε που πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Ελλάδα αγγίζει μόλις το 4%.

Παρόλα αυτά οι Έλληνες Αξιωματικοί πιστεύουν σε ποσοστό 63% ότι με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ εξισορροπείται η επιρροή της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ με την Επισήμανση ότι το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα προστατεύει την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Κύπρο, οι Έλληνες Αξιωματικοί πιστεύουν σε ποσοστό 56% ότι η ένταξη της Κύπρου στη συμμαχία θα ήταν μία θετική εξέλιξη, ενώ θετική κατά τη γνώμη τους σε ποσοστό 14% θα ήταν και η συμμετοχή της Κύπρο στο πρόγραμμα PfP. Αξίζει να επισημανθεί το σχετικά υψηλό ποσοστό των Αξιωματικών,20% που πιστεύουν ότι η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί στη συμμαχία.

Ένα ακόμα σημείο που φαίνεται ο προβληματισμός των Ελλήνων Αξιωματικών είναι το ζήτημα της διαφοροποίησης των προτεραιοτήτων μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα το 70% θεωρεί ότι οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο δεν συμβαδίζουν πάντα με τις αντίστοιχες της Ελλάδας.

Όσον αφορά το ερώτημα εάν είναι υπέρ ή κατά της ελληνικής συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές, το 51% δηλώνει ότι είναι αντίθετο με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές, ενώ ένα σεβαστό ποσοστό του 40% τάσσεται υπέρ. Το ποσοστό υπέρ των αποστολών αυξάνεται στο 53% όταν οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται με εντολή του ΟΗΕ.

Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες Αξιωματικοί πιστεύουν σε ποσοστό 64% ότι η χώρα μας δεν πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ, ενώ μόνο 13% είναι υπέρ. Όσον αφορά το ερώτημα τι απεκόμισε η χώρα από το ΝΑΤΟ, οι Έλληνες Αξιωματικοί πιστεύουν σε ποσοστό 28% ότι η χώρα δεν είχε κάποιο όφελος, το 42% πιστεύει ότι υπήρξαν οφέλη, ενώ το 27% πιστεύει ότι η χώρα ούτε κέρδισε αλλά ούτε και έχασε. Αντιθέτως το 60% θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ ήταν αυτό που βγήκε ωφελημένο από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συμμαχία.

http://www.defencenet.gr


Κορυφή