Βουλγαρία: Μόνο στην Τουρκία «όχι κοινές περιπολίες ΕΑΧ»;Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει σύντομα καινούργια νομοθεσία που θα επιτρέπει την περιπολία του βουλγαρικού εναέριου χώρου σε συνεργασία με τις αεροπορικές δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας.
Σχετική απόφαση για την εν λόγω προοπτική είχε λάβει το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας το 2014, ενώ σχετικές συζητήσεις είχαν διεξαχθεί και ανάμεσα στην Σόφια και την Αθήνα. Πλέον, οι χώρες που βολιδοσκοπεί η Βουλγαρία είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πολωνία.
Αίσθηση προκαλεί το ότι ο Βούλγαρος υπουργός έκανε ονομαστική αναφορά στην Τουρκία την οποία και απέκλεισε από τέτοια μορφή συνεργασίας, ενώ η μη αναφορά και στην Ελλάδα, ενδεχομένως και να προδίδει βούληση της Σόφιας να τηρήσει πολιτική ίσως αποστάσεων.
Υπενθυμίζεται, ότι την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 είχε υπογραφεί συμφωνία Τεχνικής Διευθέτησης (Technical Arrangement: ΤΑ), μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας. Από ελληνικής πλευράς είχε υπογράψει ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και από βουλγαρικής, ο Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων της χώρας, υποπτέραρχος Κονσταντίν Ποπόφ.
Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορούσε στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του Εναέριου Χώρου των δύο κρατών.
Κατά συνέπεια, η μη αναφορά της Ελλάδας θα μπορούσε να οφείλεται απλά και μόνο στην ύπαρξη τέτοιας τεχνικής συμφωνίας στον αεροπορικό τομέα, μιας συμφωνίας που διέπει τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Όπως είχαμε σημειώσει τότε, «σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της TA αποτελεί απόδειξη των υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση αναγνωρίζονται και από φιλικές χώρες, αποδεικνύοντας και το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Παραπέμπαμε μάλιστα και στη δήλωση του τότε υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας, Ανγκέλ Ναϊντένοφ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «πιστέψτε με, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε πολλές χώρες, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
ΠΗΓΗ