Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από ChrisSIG » Κυρ Ιουν 26, 2022 10:29 pm

Τίποτα απο τα τρία δεν είναι ρεαλιστικό.1. Το λες και μόνος σου χλωμό, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην αγορά. Το CV90105 ήταν προτότυπο και δεν το αγόρασε κανείς.2. Μ-1Α1 μπορεί να βρεθουν αλλά Leopard-2A4 όχι. Οι γερμανικές αποθηκες είναι άδειες.3. "ελληνικο άρμα μάχης"; Και με βάση το Κ2; Με το ιδιοκτησιακο καθεστός της ΕΛΒΟ; Να μην πω για την ψυχολογια του ΕΣ για αγορα μεταχειρισμένων η τουλάχιστον κάτι δοκιμασμένου.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από Togo » Σάβ Ιουν 18, 2022 3:09 pm

Η Νότια Κορέα με το άρμα K2 Black Panther και το πυροβόλο Κ9 Τhunder έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικό έδαφος στη διεθνή αγορά γιατί προσφέρει μεγάλο ποσοστό της τεχνολογίας και τα συστήματα της έχουν άριστο λόγο κόστους-απόδοσης.

Το K2 Black Panther αναπτύχτηκε γιατί το M-1A1 δέν ήταν κατάλληλο για το γεωγραφικό υπέδαφος της κορεατικής χερσονήσου. Παρεπιπτόντως το ανάγλυφο της Θράκης είναι παρόμοιο με της κορεατικής χερσονήσου. Οι επιδόσεις του K2 Black Panther είναι πολύ κοντά στο Μ-1Α1 και έχει μικρότερο κόστος αγοράς/συντήρησης. Δέν είναι κορόιδα οι Τούρκοι που έχουν πεισμώσει να βγάλουν σε παραγωγή το Altay παρόλο που έχει αντιμετωπίσει τεράστια τεχνικά προβλήματα.

Παράδειγμα είναι η Πολωνία που αγόρασε 250 Leopard-2 και 250 M-1A1 αλλά πρόσφατα υπέγραψε και deal για "πολωνικό άρμα μάχης" ως συμπλήρωμα με βάση το K2 Black Panther.

Άλλο παράδειγμα είναι η Αίγυπτος που έχει ήδη εργοστάσιο παραγωγής για το M-1A1 και το T-90S! Εχει υπογράψει συμφωνία για "αιγυπτιακό άρμα μάχης" με βάση το K2 Black Panther.

Συνεπώς το μέλλον του αρματικού δυναμικού περιορίζεται στις εξής επιλογές:

1. Μειώνεται δραματικά η οροφή μέσων αρμάτων μάχης και βγαίνει σε παραγωγή ένα ΤΟΜΑ-ελαφρύ άρμα 105mm που θα αντικαταστήσει όλα τα Leopard-1A5 και M-48/60 (χλωμό)

2. Το αρματικό δυναμικό παραμένει το ίδιο μέχρι να βρεθούν 250 μεταχειρισμένα Leopard-2A4 και 250 M-1A1 που θα αντικαταστήσουν αντίστοιχα τα Leopard-1A5 και M-48/60 (σίγουρο)

3. Υλοποιείται πρόγραμμα "ελληνικού άρματος μάχης" Κ-2GR με κάποια γερμανικά υποσυστήματα απο το Leopard-2 που θα αντικαταστήσει όλα τα Leopard-1A5 και M-48/60 (όνειρο θερινής νυκτός)

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από AtomicYeti » Πέμ Αύγ 13, 2015 12:13 pm

Ναί, έχουν gas-turbine, ο οποίος πίνει diesel, βενζίνη, κηροζίνη και οινόπνευμα αν χρειαστεί, μόνο που το ΔΜ του Αμερικανικού στρατού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απο του Ε. Σ.
Όσο για την ενισχυμένη δύναμη πυρός, σίγουρα μπορείς να κάνεις όλα αυτά που λές, ακόμα και να γυρίσεις τα αντιαεροπορικά σε αβακική άμυνα, αλλα και πάλι έχεις θέμα βεληνεκούς. Τα άρματα θα βάλουν μέχρι πόσο...2χλμ; - 3χλμ; Στήσε μερικά TOW launchers και ανάλογα με την κεφαλή που θα χρησιμοποιήσεις, μπορείς να βάλεις απο τα 4χλμ-5χλμ.
Τέλος για το ισραήλ, ναι, στέλνανε τα merkava γιατί παίζανε χωρίς αντίπαλο, μέχρι που πήρανε 2-3 στη μασχάλη, χτυπημένα απο αντιαρματικό και έγιναν λίγο ποιό φειδωλοί.

Δεν λέω όχι στα άρματα, απλά με τους αριθμούς που ακούγονται, πχ 400-500 κομμάτια, ακόμα και τζάμπα να τα πάρεις, άμα συνυπολογίσεις κόστος συντήρησης, εκπαίδευσης εμψυχου δυναμικού και απώλειας άρματος και χειριστών, το κόστος είναι δυσανάλογο. Γιαυτό άλλωστε έχεις και τα ΠΑΟ στα νησιά τα οποία έχουν 200++ χιλιοστά διάτρηση. Άμα γίνει απόβαση, τα ΠΑΟ θα φροντίσουν να μην ξαναφυτρώσει τίποτα για 2-3 γενεές Εικόνα.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από Nassos » Πέμ Αύγ 13, 2015 11:15 am

Τα Μ1Α1 έχουν κινητήρα gas-turbine, γι'αυτό και είναι ενεργοβόρα.

https://en.Wikipedia.org/wiki/Honeywell_AGT1500

Τώρα για το αν πρέπει να έχουμε πολλά άρματα, όσα αντιαρματικά και να κατέχεις, πάλι θα τα χρειάζεσαι για ενισχυμένη δύναμη πυρός. Πχ στα νησιά τα άρματα χρησιμοποιούνται και ως αντιαποβατικά πυροβόλα. Όπως επίσης θα τα χρειαστείς και ως μέσο αιφνιδιασμού. Δεν σου αρκούν Αεροπορία, Ειδικές Δυνάμεις, και Πυροβολικό. Σίγουρα πρώτη σου μέριμνα είναι να έχεις αεροπορική υπεροχή και υποστήριξη για επιχειρήσεις αέρος-εδάφους σε συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού.

Αν ήταν έτσι απλά οι Ισραλινοί δεν θα έστελναν κάθε λίγο και λιγάκι άρματα Merkava σε Λίβανο, Γάζα, Δυτική Όχθη κλπ.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από AtomicYeti » Πέμ Αύγ 13, 2015 10:05 am

Χωρίς να έχω ειδικές γνωσεις πάνω στα άρματα, δεν πιστεύετε οτι το να έχεις πολλά άρματα είναι και λίγο αντιπαραγωγικό; Και εννοώ
1) κόστος συντήρησης και
2) κόστος απώλειας.
Με τα μοντέρνα αντι-αρματικά, βάλεις με κόστος 50-100 χιλιάδες ευρώ και ο άλλος χάνει 4-5 εκατομύρια αν χτυπήσεις το άρμα.
Μήπως οι Αμερικανοί ψάχνουν να τα ξεφορτωθούν; Και το Μ1Α1 απ'όσο γνωρίζω, πίνει το κώλο του σε καύσιμο.
Ίσως στο αρματικό δυναμικό πρέπει κάποιος να προσθέσει ποιά είναι η κατάσταση στο άντι-αρματικό δυναμικό μας, και να γίνει μια συζήτηση για το ποιά είναι η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των 2.(σίγουρα δύσκολο μιας που το άρμα προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασία, το οποίο και συνυπολογίζω)

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από pao-13 » Τετ Αύγ 12, 2015 11:31 pm

Η δική μου πρόταση και με την προϋπόθεση σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας είναι η εξής :1) Υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας 42.360 βλημάτων των 120mm με παράλληλη προσπάθεια για απόκτηση δικαιωμάτων παραγωγής σειράς βλημάτων στην Ελλάδα (έτσι θα φτιάξουμε μελλοντικές παραγγελίες).2) Προμήθεια επαρκούς αριθμού βαφών anti-IR και διχτυών παραλλαγής για όλα τα άρματα.3) Προμήθεια 170+183 συλλογών θωράκισης ESPACE για τα Leo-2 4) Προμήθεια 170 συστημάτων APS για τα Leo-2HEL (Amap-ads ή ΤΡΟPHY) 5) Εφαρμογή προγράμματος αναβάθμισης ηλεκτρονικών και θωράκισης στα 501 άρματα Leo-1 6) Ολοκλήρωση του Ηνίοχος σε όλες τις μονάδες 7) Εφαρμογή αναβαθμίσεων στα Leo-2a4 και προμήθεια μετά το 2024 επιπλέον 250 Leo-2HEL

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από pao-13 » Τρί Νοέμ 12, 2013 7:08 pm

bodybuilder625 έγραψε: Εγώ πιστεύω πως αν τελικά αποκτήσουμε ορισμένα Μ1Α1 ABRAMS θα μας έρθουν κουτί. Τα MOLF είναι ήδη παλιοσίδερα και θέλουν πέταμα απο τα νησιά.
Δικιο εχεις αν και ετσι οπως τα εχουμε κανει η προμηθεια περαιτερω leopard 2 θα ηταν προτιμοτερη. Περαν απο τα δυο που ανεφερες πιστευω οτι ο εκσυχρονισμος των leopard 2a4 στο επιπεδο των 2hel θα πρεπει να αποτελει προτεραιοτητα.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από bodybuilder625 » Τετ Απρ 11, 2012 3:15 pm

Εγώ πιστεύω πως αν τελικά αποκτήσουμε ορισμένα Μ1Α1 ABRAMS θα μας έρθουν κουτί. Τα MOLF είναι ήδη παλιοσίδερα και θέλουν πέταμα απο τα νησιά.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από yandr » Τετ Απρ 11, 2012 4:35 am

Καλά, αν είσαι εδώ του χρόνου θα το ξανασυζητήσουμε όπως έγινε και με τα ΒΜΡ-3 που συνέχεια αγοράζαμε.

ΥΓ. Για τον Βερύκοκο έχω εκφραστεί και παλαιότερα, δεν χρειάζεται να μου φέρνεις αντιπαράδειγμα

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από 12θεϊστής » Τετ Απρ 11, 2012 12:11 am



Κράτα γερά Γιάννη. Επίσης περιμένουμε και εναλλακτικές προτάσεις από τις παπάτζες των Αβραμόπουλων. Και προσοχή, οι γυναίκες δεν κάνουν για στρατιωτικό ρεπορτάζ. Για ρεπορτάζ του Άμυνας από Βερύκιο και πάνω.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από yandr » Τρί Απρ 10, 2012 9:47 pm

yandr έγραψε:Για μία ακόμη φορά δημοσίευμα που 'βλέπει' τα 400 Abrams και 'ανεβάζει' σε 500, συν 700 Μ-113.
Άλλος ένα δικτυακός τόπος πλειοδοτεί [1], αναφέροντας και συμπαραγωγή 400 M2 Bradley στην Ελλάδα!

Καταπληκτικό και έχουμε ένα μήνα ακόμη για εκλογές.

Ακούω προτάσεις για μελλοντικές παπάτζες.

Προτείνω προμήθεια Eurofighter, κατασκευή διαστημικού σταθμού και ατομική βόμβα ελληνικής κατασκευής ως τις 5 Μαίου 2012.

[1] Επιτρέψτε μου να μην διαφημίζω εδώ ό, τι και *#@$&# κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Προσπαθώ να κρατήσω ένα επίπεδο

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από greko_27 » Τρί Απρ 10, 2012 8:39 pm

Εαν ποτε μπει η αντιπυραυλικη ασπιδα στην ελλαδα λογικα θα περιμενουμε και την δυσαρεσκεια των Ρώσων. Να δουμε τι μας επιφυλασσουν οι μελλοντικες εξελιξεις.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από yandr » Τρί Απρ 10, 2012 12:20 pm

Να αναφέρω ότι η ειδική ρεπόρτερ που υπογράφει στο άρθρο είναι και πάλι γυναίκα (της Δωρας Aντωνιου).

Προφανώς δεν βρήκαν άντρα να γράψει τέτοιες βλακείες και έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα άρθρα για θητεία και στρατό από γυναίκες.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από yandr » Τρί Απρ 10, 2012 12:18 pm

Για μία ακόμη φορά δημοσίευμα που 'βλέπει' τα 400 Abrams και 'ανεβάζει' σε 500, συν 700 Μ-113.

Αυτή τη φορά από την καθημερινή, αλλά καλό είναι να βλέπουμε όλες τις 'πηγές' που γράφουν παπάτζες προεκλογικά ώστε να να γνωρίζουμε καλύτερα την αξιοπιστία τους μόλις καταρριφθούν οι τρομεροί, δωρεάν εξοπλισμοί.

Πάντως ο Αβραμόπουλος φαίνεται ότι έχει πολύ περισσότερα επιχειρηματικά ερείσματα από ό, τι νόμιζα. Έχω εντυπωσιαστεί με τον αριθμό των μέσων που γράφουν ηλιθιότητες για να τον κρατήσουν στο πολιτικό προσκήνιο. Γύρευε τι έχει υποσχεθεί και αυτός.

Λίο Πανέτα: Ζητήστε μας ό, τι σας χρειάζεται

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές,τα 400 άρματα Abrams, τα οποία είχαν προσφέρει αρχικά οι ΗΠΑ, ήδη αυξάνονται σε 500. Σε αυτά προστίθενται 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ113, σημαντικός αριθμός οχημάτων τύπου Hummer, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει ειδικού τύπου οχήματα για συγκεκριμένες αποστολές, αλλά και εναέρια μέσα, με τις πρώτες συνεννοήσεις να αφορούν ελικόπτερα Απάτσι. Οι τελικές συνεννοήσεις θα γίνουν ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, οι οποίοι εγκαινίασαν απευθείας τηλεφωνική γραμμή, ενώ ήδη συγκροτούνται οι επιτροπές που θα μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο προς παραχώρηση εξοπλισμός. Το σημαντικό για την Αθήνα είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του υψηλού κόστους μεταφοράς, το οποίο θα καλυφθεί με προσφορές ομογενών και επιχειρηματιών.

Ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωση από την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου είναι ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή, σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και παρατεταμένης αναταραχής. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, με επίκεντρο την επονομαζόμενη Αραβική Ανοιξη, ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά από παράγοντες που καθιστούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική για την αμερικανική πλευρά: Γεωπολιτικά, παραμένει κομβικό σημείο για την ενέργεια και τις μεταφορές. Είναι, επίσης, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, καθώς γειτνιάζει με το ανοιχτό μέτωπο του Αφγανιστάν, με το Ιράκ, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με την περιοχή ανάπτυξης της διεθνούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας και, βεβαίως με τα σημεία όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί η πρώτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας για το Ιράν. Επιπλέον, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καταγράφονται μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές εξελίξεις, διεθνώς, στον τομέα εντοπισμού νέων ενεργειακών αποθεμάτων.

...

Η αντιπυραυλική ασπίδα

Για το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας, για το οποίο η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει ελληνική συνδρομή, η Αθήνα, λόγω της σημασίας του ζητήματος, μεταφέρει την οριστικοποίηση των αποφάσεών της για μετά τις εκλογές, μήνυμα το οποίο μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον ομόλογό του.

πηγή
Το άρθρο 'δικαιολογεί' τη 'μανία' των Αμερικανών να μας εξοπλίσουν μαζικά και εντελώς δωρεάν (κάτι που δεν έκανα ποτέ στο παρελθόν) αναφέροντας τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και την αντιπυραυλική ασπίδα.

Και τα δύο επιχειρήματα είναι σαθρά, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Θα δούμε όμως, μπορεί και να κάνω λάθος.

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

από Hermes » Δευ Απρ 09, 2012 3:35 pm

Αρματικό δυναμικό Ελλάδας-Τουρκίας στο μέτωπο του Έβρου

Σε συνέχεια προηγούμενου σημειώματος για την παραχώρηση των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, δημοσίευμα του περιοδικού; Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία που αναφέρεται στον συσχετισμό και τη διάταξη ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων εκατέρωθεν του ποταμού Έβρου, σημειώνει πως "μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε ελάχιστες περιοχές του πλανήτη υπάρχει τέτοια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, όση στο χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Η τουρκική 1η Στρατιά περιλαμβάνει 4 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες,7 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού και δύο Μεραρχίες Πεζικού. Ωστόσο οι τουρκικές ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες είναι σχηματισμοί τεσσάρων ή πέντε μονάδων ελιγμού, παρατάσσοντας συνολικά περί τις 28 επιλαρχίες αρμάτων, ενώ στο V Σώμα Στρατού υπάγεται επίσης μία ανεξάρτητη επιλαρχία αναγνώρισης. Η τυπική σύνθεση των επιλαρχιών του Τουρκικού Στρατού περιλαμβάνει 54 άρματα, με ορισμένες εξαιρέσεις των 41.

Οι επιλαρχίες της 1ης Στρατιάς τροφοδοτούνται από την αφρόκρεμα του τουρκικού αρματικού δυναμικού, όπως τα 298 Leopard 2A4,170 αναβαθμισμένα Μ60Τ "Sabra Mk III" και 171 εκσυγχρονισμένα Leopard 1T, ενώ τα υπόλοιπα είναι Μ60Α3 TTS και Μ48Α5Τ2. Το συνολικό δυναμικό της 1ης Στρατιάς υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 1.500 άρματα, περιλαμβανόμενων 468 με πυροβόλο των 120mm.

Συγκριτικά οι μείζονες σχηματισμοί της ελληνικής 1ης Στρατιάς με προσανατολισμό ή προορισμό τον Έβρο περιλαμβάνουν επίσης 4 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και 7 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού, αλλά με σύνθεση τριών μονάδων ελιγμού η καθεμία. Με την προσθήκη τριών ανεξάρτητων Επιλαρχιών Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ), το σύνολο ανεβαίνει σε 18, επιπλέον δύο Επιλαρχιών Αναγνώρισης (ΕΑΝ).

Η τυπική σύνθεση των ΕΜΑ του ΕΣ περιλαμβάνει 41 άρματα, δύο από τις ανεξάρτητες όμως διαθέτουν 54. Επομένως το συνολικό δυναμικό είναι περί τα 808 άρματα, Περιλαμβανόμενων 353 με πυροβόλο των 120mm,170 Leopard 2HEL και 183 Leopard 2A4, ενώ τα υπόλοιπα είναι Leopard 1A5. Οι αναλογίες με το αρματικό δυναμικό της τουρκικής 1ης Στρατιάς είναι 1:1,9 συνολικά και 1:1,3 στα άρματα με πυροβόλο 120mm. Ορισμένες από τις ΕΜΑ με Leopard 2HEL και 2A4 διατηρούν εφεδρικά άρματα M48A5 MOLF ή Leopard 1A5 με πυροβόλο των 105mm, εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών των 120mm.

πηγή


Κορυφή