Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

Re: Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από apricot99 » Τρί Ιαν 23, 2024 6:41 pm

Αλεξης έγραψε: Κυρ Ιουν 04, 2023 11:44 pm Παρουσιάστηκα 10 Σεπτεμβρίου και μετα από 8 μέρες μου έδωσαν αναβολή 1 ετους για ψυχολογικούς λόγους. Γίνεται να κάνω αίτηση για εναλλακτική θητεία, καθώς δεν θέλω και φοβαμαι να ξαναπεράσω στρατιωτική πύλη; Βέβαια διάβασα κάπου ότι συμφωνα με τον νόμο 3883/2010 απορρίπτονται από αντιρρησίες όσοιspan style="border:0px;Arial, "Lucida Grande" Verdana,sans-serif;margin:0px;padding:0px;vertical-align:line;color:rgb 51,51,51 ;text-align:justify;text-decoration-line:underline; ">μετά τον ενστερνισμό των πεποιθήσεων που τους εμποδίζουν στην εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υποχρέωσης για λόγους συνείδησης. »Εγώ ποτέ δεν δήλωσα όμως αντιρρησίας, ούτε ενστερνίστηκα ανάλογες πεποίθησεις. Οπότε έχω ελπίδες για εναλλακτική;
Μην κουράζεσαι φίλε, το πιο ευκολο ειναι να ξαναπάρεις άλλους 12 μήνες αναβολή για υγεία και μετά (αφου θα έχεις συνολικά 24 μήνες αναβολή) παιρνεις απαλλαγή επ αορίστου, και δεν χρειάζεται να πας καθόλου. Επίσης να πουμε οτι εναλλακτική θητεία είναι 15 μήνες κιόλας.

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από Αλεξης » Κυρ Ιουν 04, 2023 11:44 pm

Παρουσιάστηκα 10 Σεπτεμβρίου και μετα από 8 μέρες μου έδωσαν αναβολή 1 ετους για ψυχολογικούς λόγους. Γίνεται να κάνω αίτηση για εναλλακτική θητεία, καθώς δεν θέλω και φοβαμαι να ξαναπεράσω στρατιωτική πύλη; Βέβαια διάβασα κάπου ότι συμφωνα με τον νόμο 3883/2010 απορρίπτονται από αντιρρησίες όσοιspan style="border:0px; Arial,"Lucida Grande" Verdana,sans-serif;margin:0px;padding:0px;vertical-align:line;color:rgb 51,51,51 ;text-align:justify;text-decoration-line:underline; ">μετά τον ενστερνισμό των πεποιθήσεων που τους εμποδίζουν στην εκπλήρωση ένοπλης στρατιωτικής υποχρέωσης για λόγους συνείδησης. »

Εγώ ποτέ δεν δήλωσα όμως αντιρρησίας, ούτε ενστερνίστηκα ανάλογες πεποίθησεις.

Οπότε έχω ελπίδες για εναλλακτική;

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από . » Δευ Μαρ 09, 2020 4:45 pm

Για όσους λένε ότι είναι η συνταγματική υποχρέωση μόνο η ένοπλη στρατιωτική θητεία:

MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα

'Αρθρο 4:(Ισότητα των Ελλήνων)

1.Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

2.Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος.Eπιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος.

4.Mόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους.

5.Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

6.Kάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.

7.Tίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.

** Ερμηνευτική δήλωση: Η διάταξη της παραγράφου 6 δεν αποκλείει να προβλέπεται με νόμο η υποχρεωτική προσφορά άλλων υπηρεσιών, εντός ή εκτός των ενόπλων δυνάμεων (εναλλακτική θητεία), από όσους έχουν τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης ή γενικά στρατιωτικής υπηρεσίας.

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από σκοπός » Τρί Ιαν 09, 2018 8:16 pm

Εκεί υπάρχουν βύσματα για γιωτάδες;

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από Nassos » Τρί Ιαν 09, 2018 7:37 pm

Βίτσας: Μειώνεται ο χρόνος της εναλλακτικής θητείαςΣτην κατεύθυνση μείωσης του χρόνου διάρκειας της εναλλακτικής θητείας κινείται η κυβέρνηση, με το σκεπτικό, «γιατί να έχει διαφορετικό χρόνο η εναλλακτική από την κανονική θητεία», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα.

«Αυτή την στιγμή εναλλακτική θητεία υπάρχει και μάλιστα με τον νόμο έχουν αλλάξει τα σκληρά προηγούμενα μέτρα. Πλέον, κάποιος μπορεί να υπηρετεί την εναλλακτική θητεία στις μεγάλες πόλεις, εκεί που υπάρχει και η κρίση κατά κύριο λόγο και μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο» τονίζει ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του στην «Αυγή», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που εξετάζονται από το νομικό γραφείο σε μια δίκαιη κατεύθυνση.

«Μειώνεται, ας πούμε ο χρόνος. Γιατί να έχει διαφορετικό χρόνο η εναλλακτική από την κανονική θητεία. Σήμερα η κανονική θητεία είναι από 9 έως 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες» τόνισε ο κ. Βίτσας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να σπάσουμε πρακτικά και νομοθετικά» την τιμωρητική αντίληψη που ίσχυε ως σήμερα, τονίζοντας: «Η θητεία δεν είναι τιμωρία. Είναι μια διαδικασία προσφοράς. Οτιδήποτε την επεκτείνει ως τιμωρία κάνει και τη θητεία τιμωρία... Στόχος μας είναι ο νέος άνθρωπος να μη νιώθει ότι η στρατιωτική θητεία είναι βάρος».

Naftemporiki.gr

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από Nassos » Τετ Δεκ 13, 2017 10:12 pm

Σωστά σου είπαν, μόνο αν έχεις κάνει ένοπλη θητεία σε άλλη χώρα κράτος της Ε. Ε ή χώρα-σύμμαχος της Ελλάδας δικαιούσαι μειωμένη θητεία.

Άδικα θα βάλεις δικηγόρο.

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από bonsai » Τετ Δεκ 13, 2017 5:58 pm

Καλησπέρα![:) ] Έχω ένα μικρό προβληματάκι σχετικά με την εναλλακτική θητεία στην Γερμανία. Διάβασα ότι εάν έχει ολοκληρωθεί η θητεία σε άλλο κράτος απαλλάσσεσαι από την θητεία στην Ελλάδα. Στην δικιά μου περίπτωση έχει ολοκληρωθεί ένα είδος εναλλακτικής θητείας (ονομάζεται εθελοντική κοινωνική χρονιά) που στην Γερμανία ισχύει ως θητεία. Όμως από την στρατολογική υπηρεσία στην Θεσσαλονίκη μου είπαν στο τηλέφωνο ότι αυτό δεν ισχύει. Ισχύει δηλαδή μόνο εάν έχει τελειώσει κανείς στρατιωτική θητεία; Εάν ισχύει και για την εναλλακτική θητεία θα άξιζε τον κόπο να προσπαθήσω να την κανονίσω την υπόθεση με δικηγόρο. Τι λέτε; [:) ]

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από chris199520 » Σάβ Μαρ 21, 2015 3:55 pm

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την επιτροπή που πρόκειται να εξεταστείς πριν γίνει δεκτό το αίτημα σου για την εναλλακτική θητεία πόσο πειστικός πρέπει να είσαι για να έχεις πιθανότητες να σε επιλέξουν και ποια η όλη διαδικασία.(δλδ τι τύπου ερωτήσεις και όλα Τα σχετικά) ... Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από chris199520 » Σάβ Μαρ 21, 2015 3:53 pm

Καλησπέρα, ανήκω και εγώ σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που επιθυμούν να κάνουν εναλλακτική θητεία και θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την επιτροπή που πρόκειται να εξεταστείς πριν γίνει δεκτό το αίτημα σου πόσο πειστικός πρέπει να είσαι για να έχεις πιθανότητες να σε επιλέξουν και ποια η όλη διαδικασία.(δλδ τι τύπου ερωτήσεις και όλα Τα σχετικά) ... Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από ΣΟΔΟΜΑ » Πέμ Αύγ 02, 2012 7:00 pm

Κοινωνικη θητεια στην εφορια, ελτα, ιδρυματα; Πηξιμο μεγαλο, να τους δωσουμε κ παρασημο.Εικόνα Μπραβο και εις ανωτερα! Η πληρης διαλυση... Εικόνα

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από yandr » Πέμ Αύγ 02, 2012 5:38 pm

Προσωπικά διαφωνώ με όλα αυτά...

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από Χ. » Τρί Ιούλ 31, 2012 7:25 pm

Προσφέρουν υπηρεσίες στο Δημόσιο και σε κέντρα για άτομα με αναπηρίες
Της Ιωαννας Φωτιαδη

Ο στρατός ήταν ανέκαθεν ο ανδρικός «βραχνάς», η «στενή πύλη» που υποχρεώνονται να διαβούν πολλοί νέοι άνδρες. Αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν έμμεσους τρόπους αποφυγής ή ελάφρυνσης του καθήκοντος προς την πατρίδα. Παράλληλα με αυτήν την πραγματικότητα, υφίσταται από το 1998 ο θεσμός της εναλλακτικής θητείας για τους ιδεολογικούς αντιρρησίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εν λόγω θητεία διαρκεί περισσότερο από τη στρατιωτική και λαμβάνει χώρα σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον (ΕΛΤΑ, εφορίες, Ιδρύματα κ. Τ. Λ.). Η «Κ» συνομίλησε με τρεις εκ των πέντε ανδρών, που αυτή τη στιγμή υπηρετούν «αλλιώς» την πατρίδα - και τους πολίτες της.

Συνέντευξη και αναμονή
Παρ' ότι ο πατέρας του είναι ένστολος, ο Αγγελος Νικολόπουλος είχε από νωρίς ενστάσεις σχετικά με τη στρατιωτική θητεία. «Πηγαίνοντας, μάλιστα,erasmus στην Ιρλανδία και συνομιλώντας με φοιτητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαπίστωσα ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τείνει να εκλείψει ως θεσμός στις περισσότερες από αυτές», εξηγεί στην «Κ» ο 28χρονος δάσκαλος, που γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε στην Αθήνα.

Αμα τη επιστροφή του, αναζήτησε τις διεξόδους που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία στους ιδεολογικούς αντιρρησίες και διαπίστωσε ότι ισχύει η εναλλακτική θητεία. «Οι στρατολογίες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους νέους, αλλά σπανίως το κάνουν», συμπληρώνει. Η γραφειοκρατία είναι αρκετά περίπλοκη. «Η εναλλακτική θητεία διαρκεί 15 μήνες, ενώ απαιτείται προσωπική συνέντευξη από μια ειδική επιτροπή, η οποία εγκρίνει ή όχι το αίτημα. Αν περάσεις επιτυχώς το στάδιο αυτό, μεσολαβεί, συνήθως, μια αναμονή οκτώ - εννέα μηνών, οπότε συνολικά μένεις περίπου 23 μήνες εκτός αγοράς εργασίας», λέει στην «Κ» από το Αγρίνιο, όπου υπηρετεί από τον Ιανουάριο του 2011 σε κέντρο για άτομα με αναπηρία.

Εδώ, ο χρόνος της θητείας του Αγγελου μοιάζει να πιάνει «τόπο», καθώς η μονάδα, αν και ολοκαίνουργια, είναι υποστελεχωμένη και καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίπου 50 ΑμΕΑ καθημερινά. «Στην αρχή εκτελούσα χρέη τραυματιοφορέα, στη συνέχεια χειριζόμουν τα λογιστικά, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο δίδασκα, ουσιαστικά έκανα εργοθεραπεία, σε μια τάξη», περιγράφει με ικανοποίηση ο 28χρονος δάσκαλος, που μεταξύ άλλων συνέβαλε στην οργάνωση φεστιβάλ με ταινίες μικρού μήκους με θέμα την αναπηρία. Τα χρήματα που λαμβάνει είναι 223 ευρώ τον μήνα. «Με αυτό το ποσό καλύπτω μόνο το ενοίκιό μου», διευκρινίζει. «Για εμάς δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και τα δωρεάν εισιτήρια για ΜΜΜ, όπως για τους φαντάρους». Ωστόσο, δεν μετανιώνει ούτε λεπτό για την απόφασή του. «Η θητεία μου εδώ ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία», καταλήγει.

Το αντίστοιχο κέντρο για άτομα με αναπηρία στην Καλαμάτα, όπου υπηρετεί την εναλλακτική του θητεία ο φυσιοθεραπευτής Παναγιώτης Σιαβελής, είναι καλύτερα οργανωμένο και εξυπηρετεί καθημερινά 100 άτομα. Ο Παναγιώτης, έχοντας σημαντική εμπειρία σε νευρολογικά περιστατικά στην Αθήνα, κάνει φυσιοθεραπεία σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, ηλικιωμένους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή ασθενείς με σκλήρυνση. «Η δουλειά μου έχει πολλές συγκινήσεις, κάθε ασθενής είναι ένα προσωπικό στοίχημα».

...

Στην εφορία του Αργους

Μια ευχάριστη έκπληξη αναμένει όσους προσέρχονται στην εφορία Αργους. Ενας ευγενικός νέος βρίσκεται στη διάθεσή τους, προκειμένου να λύσει τις συνήθεις απορίες που γεννιούνται από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του Δημοσίου. Δεν πρόκειται για κάποια νέα υπηρεσία του Δημοσίου προς τους πολίτες, αλλά για το μέτρο της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας. Ο 28χρονος Σταύρος Κεφαλάς, που αιτήθηκε, αντί να ντυθεί στα χακί να προσφέρει κοινωνική εργασία, εργάζεται εδώ και δύο μήνες στην εφορία του Αργους. «Πριν από εδώ, υπηρετούσα στη Θήβα, σε ένα κέντρο με άτομα με Αναπηρία» εξηγεί ο 28χρονος στην «Κ». «Πηγαινοερχόμουν κάθε μέρα Θήβα- Κόρινθο. Γι' αυτό ζήτη (... συνεχίζεται ...)

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από yandr » Πέμ Ιουν 21, 2012 3:19 pm

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από panagiotis kefaliano » Πέμ Ιουν 21, 2012 3:06 pm

Εχω την εξης απορια ως γνωστον ολοι μας κανουμαι στρατιωτικη θητεια αλλα επηδη εχουν ακουστη και περι κοινωνικης θητειας αναρωτιωμουν μηπως μπορουσες να επιλεξης αντι για στρατιωτικη σε κοινωνικη (εννοειτε 9 μηνες και στα δυο βεβαια) Ξερει κανεις;
ευχαριστω εκ των προτερων!

Εναλλακτική, κοινωνική θητεία

από yandr » Παρ Οκτ 21, 2011 6:24 pm

Η θητεία που προβλέπεται για τους αντιρρησίες συνείδησης είναι λιγότερο επαχθής από την ένοπλη, υπογράμμισε ο Πάνος Μπεγλίτης που αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση του χρόνου που υπηρετούν οι κληρωτοί

Δεν αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέμα εξίσωσης της εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης με τη στρατιωτική θητεία, καθώς όπως αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Μπεγλίτης,''η εναλλακτική υπηρεσία είναι λιγότερο επαχθής από την ένοπλη και με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας δικαιολογείται η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της''.
...

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από το υπουργείο να διαβιβάσει στη Βουλή στοιχεία για τις αιτήσεις αντιρρησιών συνείδησης που έχουν υποβληθεί τα τελευταία πέντε έτη και πόσες έχουν απορριφθεί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μπεγλίτης, το 2007 υποβλήθηκαν 178 αιτήσεις εκ των οποίων απορρίφθηκαν δύο αιτήσεις για ιδεολογικούς λόγους, το 2008 υποβλήθηκαν 112 αιτήσεις εκ των οποίων απορρίφθηκε μία αίτηση για ιδεολογικούς λόγους, το 2009 υποβλήθηκαν 170 αιτήσεις εκ των οποίων απορρίφθηκαν 3 αιτήσεις για ιδεολογικούς λόγους και δύο για θρησκευτικούς, το 2010 υποβλήθηκαν 103 αιτήσεις εκ των οποίων απορρίφθηκε μία αίτηση για ιδεολογικούς λόγους και μία για θρησκευτικούς λόγους και το 2011 υποβλήθηκαν 131 αιτήσεις εκ των οποίων δύο απορρίφθηκαν για ιδεολογικούς και τέσσερις για θρησκευτικούς λόγους.

πηγή

Κορυφή