Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2 3 5>
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11146
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων
    Αποστολή: 19/Αυγούστου/2010 ώρα 19:51
Δύο ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Στην κορυφή παραμένει, για όγδοη συνεχή χρονιά, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 221η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην 85η σε ευρωπαϊκό. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει την 124η θέση στην κατάταξη με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και την 301η θέση παγκοσμίως.

Τις δέκα πρώτες θέσεις της Ακαδημαϊκής Ταξινόμησης των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (ARWU) για το 2010, καταλαμβάνουν οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά (του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης). Αμερικανικά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν επίσης 54 θέσεις από τις 100 πρώτες θέσεις.

Αναλυτικά, η πρώτη δεκάδα:(1) Χάρβαρντ,(2) Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ,(3) Στάνφορντ,(4) MIT,(5) Κέιμπριτζ,(6) Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια,(7) Πρίνστον,(8) Κολούμπια,(9) Πανεπιστήμιο του Σικάγο (10) Οξφόρδη.

in.gr

Το θέμα παρουσιάζεται σαν τρομερή επιτυχία από τα ΜΜΕ.

Τι να πω, εμένα πάντως μου φαίνεται ξεφτίλα και κατάντια.

Εσείς το θεωρείτε τιμητικό;

Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11245
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 19/Αυγούστου/2010 ώρα 22:29
Χαχαχα. Αν ήταν ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, ναι θα ήταν τιμητικό.

Αλήθεια, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης πώς και είναι στην απ'εξω;
Επιστροφή στην κορυφή
kampf Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Avatar

Μέλος από: 07/Αυγούστου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 821
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση kampf Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 19/Αυγούστου/2010 ώρα 22:54
Τo Κ. Ε. Α. Ν πως και δεν ειναι στη λιστα;
"Αδελφοί, εν τη κρισίμω ταύτη περιστάσει μόνον ένδοξον θάνατον πρέπει να ευχόμεθα" Γ. Ολύμπιος
Επιστροφή στην κορυφή
GenerX Δες τη Λίστα
Συνταγματάρχης
Συνταγματάρχης


Μέλος από: 30/Ιανουαρίου/2009
Θέση: Guinea-Bissau
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1497
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση GenerX Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Αυγούστου/2010 ώρα 01:01
Τι χαζό... "στα 500 καλύτερα". Και γω είμαι ο 898494999 πιο αργός στις κωλοτούμπες με πίτσα στο στόμα.

Εγώ πιστεύω πως ο Έλληνας έχει δυνατότητες μεγάλες. Το θέμα είναι ποιος δεν τον αφήνει να δουλέψει και να δημιουργήσει.
Επιστροφή στην κορυφή
Hyper Δες τη Λίστα
Συνταγματάρχης
Συνταγματάρχης


Μέλος από: 15/Ιουλίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1064
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Hyper Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Αυγούστου/2010 ώρα 03:18
Οντως δεν ειναι κ κανενα κατορθωμα, οι ελληνες εχουν τρομερες δυνατοτητες αλλα δεν εχει η ελλαδα τις βασεις κ τις υποδομες.
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11146
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 10/Νοεμβρίου/2010 ώρα 12:02
Με 82 πανεπιστήμια, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνεται κανένα ελληνικό, εκπροσωπείται η Ευρώπη στα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το Times Higher Education (THE), το ειδικό εκπαιδευτικό ένθετο των βρετανικών «Times».

Για άλλη μια χρονιά κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο ανακηρύσσεται το Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν στις πρώτες θέσεις το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, του πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με δύο βρετανικά - του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Στην Ευρώπη τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία με 14, η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6), η Γαλλία (4), η Δανία (3), η Ιρλανδία (2), το Βέλγιο (2), η Ισπανία (2), η Αυστρία (2), η Φινλανδία (1) και η Νορβηγία (1). Από τις 13 χώρες της Ευρώπης που εκπροσωπούνται στη λίστα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία πανεπιστημίων της Ιταλίας, μιας χώρας στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

ΕΘΝΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή
Rafale Δες τη Λίστα
Απολυμένος
Απολυμένος

Διαγραμμένο Μέλος

Μέλος από: 05/Οκτωβρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 5771
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Rafale Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 10/Νοεμβρίου/2010 ώρα 12:10

Με δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα εκπροσωπείται στη λίστα των «κορυφαίων» η Τουρκία, το πανεπιστήμιο του Bilkent (112η θέση) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (183η θέση).

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=200226&cid=4

Επιστροφή στην κορυφή
Signaller Δες τη Λίστα
Στρατηγός
Στρατηγός
Avatar

Μέλος από: 16/Φεβρουαρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 3191
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Signaller Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 10/Νοεμβρίου/2010 ώρα 12:16
Τί μας κάνει εντύπωση; Αναμενόμενη η κατάσταση
Ο πιο ανίκητος εχθρός, είναι λοχία ο καιρός!
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11146
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Νοεμβρίου/2010 ώρα 12:38
Μη «ενεργοί» ή αλλιώς... Αιώνιοι χαρακτηρίζονται οι μισοί, σχεδόν, φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τους 596.000 φοιτητές των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν το πτυχίο τους.

Το φαινόμενο επιχειρεί να καταγράψει το υπουργείο Παιδείας και ζητεί τώρα από όλα τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να στείλουν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου τον αριθμό των πτυχιούχων ανά τμήμα και ανά έτος από το 2000 μέχρι σήμερα και επίσης τον μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων.

Προσπάθεια καταγραφής του πραγματικού φοιτητικού πληθυσμού έχει γίνει και κατά το παρελθόν, με σκοπό να ληφθούν μέτρα ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο, το οποίο έχει επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των ΑΕΙ, αλλά δεν είχε στεφθεί με επιτυχία, καθώς πάντα υπάρχουν αντιδράσεις από τις φοιτητικές παρατάξεις.

Αξιόπιστα στοιχεία δεν υπάρχουν, ούτε όσον αφορά τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αδυνατούν να πάρουν το πτυχίο μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο. Βέβαια οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι» με τους πραγματικά αιώνιους.

Το πρόβλημα των αιώνιων φοιτητών είναι υπαρκτό, αλλά τα ίδια τα ιδρύματα και το υπουργείο Παιδείας δεν έβαλαν ποτέ κανόνες όσον αφορά τη διάρκεια των σπουδών, την απόκτηση των πτυχίων και των υποχρεώσεων των φοιτητών.

Και οι ίδιοι οι πρυτάνεις παραδέχονται ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, καθώς τα ΑΕΙ διαγράφουν από τους καταλόγους τους εκείνους που μέσα σε προκαθορισμένα όρια δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν πτυχίο.

Οσον αφορά τη χώρα μας, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αιώνιων φοιτητών κατέχουν ορισμένα τμήματα των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το μικρότερο τα τμήματα των ΤΕΙ.

Το περίεργο είναι ότι τα τμήματα με τους περισσότερους «αιώνιους» φοιτητές είναι τα Νομικά, τα Οικονομικά, αλλά και τα Φυσικομαθηματικά, στα οποία εισάγονται αριστούχοι, παιδιά δηλαδή που έκαναν τεράστιο αγώνα για να τα κατακτήσουν. Αντίθετα, οι πιο... Γρήγοροι φοιτητές εντοπίζονται σε καλλιτεχνικά τμήματα, σε Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά και σε Σχολές των Επιστημών Υγείας.

ΕΘΝΟΣ
Εάν δεν γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση και θεσπιστούν μέτρα διαγραφής των φοιτητών που δεν ασχολούνται με την ιδιότητά τους αυτή, δουλειά δεν γίνεται.

Εάν ήμουν στην κυβέρνηση δεν θα έδινα ούτε μισό ευρώ στα Πανεπιστήμια αν δεν έκαναν αυτά τα δύο πράγματα.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει δια αλληλογραφίας όλες οι σπουδές πλέον. Απορώ με ποιο σκεπτικό η παρακολούθηση σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο είναι υποχρεωτική, ενώ σε ΤΕΙ και ΑΕΙ δεν είναι!
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11245
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Nassos Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Νοεμβρίου/2010 ώρα 12:47
Μα... Πώς θα κάνουν τα παιδιά φοιτητική ζωη;

Πάντως πέρα από τη πλάκα,και εξαιρώντας παιδιά που έχουν οικονομικά προβλήματα αναγκαζόμενα να δουλέψουν για να πληρώνουν νοίκια και λοιπά έξοδα, πρέπει οι περισσότεροι να "πειθαρχήσουν".

Δεν είναι δυνατόν στα θεωρητικά να πατάς το πόδι σου κάθε Εξεταστική (και αν) ενώ σε υποχρεώνουν να παρακολουθείς τα Εργαστήρια.
Επιστροφή στην κορυφή
Greek_Army Δες τη Λίστα
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού


Μέλος από: 12/Οκτωβρίου/2009
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 15169
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση Greek_Army Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Νοεμβρίου/2010 ώρα 12:53
Να μην μιλήσουμε για τα κομμάτα έτσι; Που ο άλλος επειδή τρέχει με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ περνάει τα μαθήματα "αέρα"
Επιστροφή στην κορυφή
mak Δες τη Λίστα
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης


Μέλος από: 03/Φεβρουαρίου/2010
Θέση: haf
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 981
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση mak Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 12/Νοεμβρίου/2010 ώρα 13:01
Αρχικά αποστάλθηκε από Greek_Army Greek_Army Έγραψε:

Να μην μιλήσουμε για τα κομμάτα έτσι; Που ο άλλος επειδή τρέχει με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ περνάει τα μαθήματα "αέρα"
ααα καλα. Εκει μεγαλο το πανηγυρι...
Επιστροφή στην κορυφή
nandy24 Δες τη Λίστα
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος


Μέλος από: 09/Σεπτεμβρίου/2010
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 271
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση nandy24 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Νοεμβρίου/2010 ώρα 12:56
Άσε και δεν είναι μόνο τα κόμματα μπελάς είναι και οι ίδοι οι καθηγητές...
όταν σπούδαζα υπείρχαν καθηγητές που χωρίς μιζά βαθμό δεν έβλεπες ούτε στην σύνταξη σου... Ή σε κόβανε παραδειγματικά λόγο διαφορετικής ομάδας, μιλάμε για τελείως παιδίαστικα πράγματα... Άσε που για να πάρω πτυχιακή έκανα ολόκληρο προεκλογικό αγώνα για τον καθηγητή... Αύτο θα πει επίπεδο πανεπηστίμιων...
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11146
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση yandr Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 17:48
Πραγματικά δεν το περίμενα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται ως το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο,αν και έπεσε κατά 101 θέσεις στον διεθνή πινάκα κατάταξης: Από την 286η θέση το 2010 στην 387η θέση το 2011.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έπεσαν στην κατάταξη και ενώ το 2010 είχαν καταλάβει την 401η-450η θέση, φέτος ανέρχονται στην 451η-500η θέση.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών έπεσαν στην κατάταξη και ενώ το 2010 είχαν καταλάβει την 401η-500η θέση, το 2011 ανέρχονται στην 551η-600η θέση και τέλος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έπεσε σε κατηγορία και από την 600η θέση τώρα βρίσκεται στην 601η θέση.

Η συνολική επίδοση των πανεπιστημίων βασίζεται σε 6 βασικούς παράγοντες: Ακαδημαϊκή Επισκόπηση, Επισκόπηση των Εργοδοτών, Σχολές ανά Μαθητή, Αναφορά ανά Μαθητή, Διεθνείς Σχολές και Διεθνείς Φοιτητές.

Για δεύτερο συνεχές έτος το Πανεπιστήμιο του Cambridge βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης και μαζί με το πανεπιστήμιο του Harvard, του MIT, του Yale και της Οξφόρδης συνιστούν την πρώτη πεντάδα.

πηγή
Ελπίζω οι καταλήψεις, η χαμένη εξεταστική και ίσως το χαμένο διδακτικό εξάμηνο θα εκτιμηθούν από την επιτροπή του χρόνου και θα βοηθήσουν στην ανόρθωση του αναστήματος του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Επιστροφή στην κορυφή
nikopaok4 Δες τη Λίστα
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός


Μέλος από: 25/Ιουλίου/2011
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 367
Επιλογές μηνύματος Επιλογές μηνύματος   Thanks (0) Thanks(0)   Παράθεση nikopaok4 Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Σεπτεμβρίου/2011 ώρα 04:46
Η αληθεια για μενα ειναι οτι, καθηγητες μυαλα υπαρχουν, φοιτητες μυαλα υπαρχουν, υποδομες ΔΕΝ υπαρχουν στο 70% τον ΑΕΙ τουλαχιστον. Για μενα τα Ελληνικά Πανεπηστιμια ειναι ενας χωρος παρατημενος οι πρυτανεις τοσα χρονια κοιταζουν να φανε οσα λεφτα μπορουνε παραπανω, με την ανοχη των κομματικων παραταξεων γιατι κ αυτες μεσα στο παιχνιδι ειναι. Η κατασταση ειναι δραματικη
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  1 2 3 5>

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com