Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Το Θέμα έκλεισεΠυρομαχικά για τα Leopard 2

 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 23 4 5 6>
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10482
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 30/Δεκεμβρίου/2009 ώρα 18:59
Με καθυστέρηση έξι ετών από την παραγγελία τους και τριών ετών από την έναρξη των παραλαβών των 170 υπερσύγχρονων τανκς Leopard 2 Ηel από τον ελληνικό στρατό, δρομολογείται επιτέλους η παραγγελία των πυρομαχικών που θα τα καταστήσουν πλήρως ετοιμοπόλεμα.

Παράλληλα, η κατασκευάστρια γερμανική εταιρεία των αρμάτων μάχης αποδέχθηκε, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, την ευθύνη της για ρωγμές που παρουσιάστηκαν σε τμήμα της οροφής του πύργου σε περίπου 50 τανκς και προχωρά στην αποκατάσταση του προβλήματος με δαπάνες της. Το ίδιο έχει συμφωνηθεί και για πρόβλημα αποφλοίωσης του εσωτερικού της κάννης του πυροβόλου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας άναψε, πριν από λίγες ημέρες, το πράσινο φως για μερική πλην άμεση λύση του χρονίζοντος προβλήματος σε δύο φάσεις:

Η πρώτη αφορά αγορά βλημάτων τύπου DΜ63 γερμανικής κατασκευής, μέρος των οποίων θα πρέπει να παραδοθούν άμεσα. Η αγορά θα γίνει είτε μέσω διακρατικής συμφωνίας είτε μέσω συμφωνίας των δύο Γενικών Επιτελείων Στρατού.

Η δεύτερη φάση αφορά τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση πιο μεγάλης ποσότητας βλημάτων αυτού του τύπου με συμπαραγωγή στην Ελλάδα.

TA NEA
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10482
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 26/Ιανουαρίου/2010 ώρα 15:44
ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑ από τη βιομηχανία (μέσω του γερμανικού κράτους) ή τον γερμανικό στρατό θα γίνει η προμήθεια μερικών χιλιάδων πυρομαχικών DM63 για Leo 2 Hell, ανέφερε πηγή του υπουργείου Άμυνας. Βασική επιδίωξη είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να καλυφθεί και σε αυτή την περίπτωση το θέμα της συμπαραγωγής –δηλαδή και για αυτή την ποσότητα να υπάρξει συμπαραγωγή στην Ελλάδα. Ένας από τους τρόπους είναι, λένε, να δεσμευθεί η γερμανική πλευρά ότι όταν λειτουργήσει η ελληνική γραμμή παραγωγής, η ποσότητα αυτή να αγοραστεί από τους Γερμανούς είτε για τον στρατό τους είτε για άλλον, τρίτο, πελάτη της γερμανικής βιομηχανίας. Κάτι τέτοιο είχε επεξεργαστεί πάντως και ο κ. Ε. Βασιλάκος…

διπλωματία
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10482
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 29/Ιανουαρίου/2010 ώρα 18:10
Το 2003 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απέκτησαν 170 υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2ΗΕL. Από τότε ως και σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο για παρελάσεις. Γιατί; Επειδή αγοράστηκαν άσφαιραδηλαδή χωρίς βλήματα. Επτά χρόνια μετά, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος σε μια «στοιχειωμένη προμήθεια», αγοράζοντας, σε πρώτη φάση,42.000 βλήματα των 120 mm. Το κόστος της προμήθειάς τους ανέρχεται σε 125 εκατ. Ευρώ, ενώ υπάρχει η οψιόν της αγοράς άλλων 42.000 βλημάτων. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ευελπιστεί να κλείσει το θέμα ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου, κατόπιν σχετικής έγκρισης του ΚΥΣΕΑ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η ηγεσία του υπουργείου στη διασφάλιση της συμπαραγωγής και της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Για τον λόγο αυτόν, αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις για προμήθεια μικρότερου αριθμού πυρομαχικών, προκρίθηκε το σενάριο της αρχικής προμήθειας 42.000 βλημάτων (κινητικής και χημικής ενέργειας). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κρίσιμο ζήτημα για την τελική επιλογή αποτελεί η πιστοποίηση των πυρομαχικών. Τρεις είναι οι βασικοί προμηθευτές των πυρομαχικών για τα Leopard 2ΗΕL: Γερμανοί, Αμερικανοί και Ισραηλινοί. Ωστόσο πλήρως πιστοποιημένα είναι κατά στρατιωτικές πηγές μόνο τα γερμανικά.

TO BHMA
Επιστροφή στην κορυφή
sakisal Δες τη Λίστα
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας


Μέλος από: 02/Νοεμβρίου/2008
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 127
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Μαΐου/2010 ώρα 20:36
Δύο εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρησή του (Ταγίπ Ερντογάν) και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε εσπευσμένα οριστική λύση στην έλλειψη των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης με τον υπογραφή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγγελο Βενιζέλο της προμήθειας των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης LEO2HEL/A4, ύψους 63 εκατ. Ευρώ.

Η προμήθεια περιλαμβάνει 12.000 + 3.000 βλημάτων μάχης των 120 χλστ. Από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall WM και την αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ. Τα βλήματα είναι 9.000 διατρητιικά (APFSDS-T) DM63 από τους Γερμανούς και 3.000 χημικής ενέργειας M830A1. Σε αυτή την πρώτη παραγγελία δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά διατρητικά DM38, αλλά υπάρχουν 3.000 παλαιά βλήματα DM12 που προφανώς δίνονται δωρεάν.

...

Βέβαια η προμήθεια αφορά το 20% των συνολικών αναγκών σε πυρομαχικά για τα άρματα μάχης, αλλά η υπόλοιπη επιχειρησιακή ανάγκη θα καλυφθεί με διαγωνισμό. Στον φάκελο που έφτασε στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΓΕΣ, περιλαμβανόταν και η πρόβλεψη για τον διαγωνισμό.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.grΕπεξεργάστηκε από yandr - 18/Μαΐου/2010 ώρα 12:37
Επιστροφή στην κορυφή
TOPOL-M Δες τη Λίστα
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος


Μέλος από: 26/Ιουνίου/2009
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 2044
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Μαΐου/2010 ώρα 12:48

Απίστευτο.

Το Γερμανικό λόμπι του ΥΠΕΘΑ υπερφαλαγγίζει πλέον το Αμερικανικό.
Αυτό και αν είναι έκπληξη...
Επιστροφή στην κορυφή
αιας Δες τη Λίστα
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός


Μέλος από: 19/Απριλίου/2010
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 300
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Μαΐου/2010 ώρα 21:59
Το απιστευτο ειναι που επιτελους εγινε παραγγελια.
Επιστροφή στην κορυφή
ypo-poemarchos Δες τη Λίστα
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής


Μέλος από: 21/Απριλίου/2010
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 216
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 19/Μαΐου/2010 ώρα 19:27
Αρχικά αποστάλθηκε από TOPOL-M TOPOL-M Έγραψε:

Απίστευτο.

Το Γερμανικό λόμπι του ΥΠΕΘΑ υπερφαλαγγίζει πλέον το Αμερικανικό.
Αυτό και αν είναι έκπληξη...


Απο την εποχη Σημητη υπαρχει Γερ λομπυ. Και νομιζω ποτε δεν εφυγε παρα τις εναλλαξεις κυβερνησεων.
Να σου πω την αληθεια αναρωτιεμαι κι'ολας μηπως ποτε αλλαξε καμμια κυβερνηση.
Καταλαβαινεις τι εννοω.
Επιστροφή στην κορυφή
Digenis Δες τη Λίστα
Επιλοχίας
Επιλοχίας


Μέλος από: 05/Οκτωβρίου/2010
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 120
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Οκτωβρίου/2010 ώρα 03:05
Ποσο δυσκολο ειναι να τα κατασκευασουμε ρε.

Πυραμαχικα ειναι την τρελα μου μεσα.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10543
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Οκτωβρίου/2010 ώρα 08:22
Μα σιγά μη γίνει πόλεμος βρε Digenis...
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10482
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Δεκεμβρίου/2010 ώρα 13:40
Πρόταση-σφήνα στο πρόγραμμα των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης των 120 χλστ. Για τα Leopard-2HEL, υπέβαλε πριν μερικές ημέρες η ισραηλινή IMI με «πολύ καλούς όρους», όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η πρόταση προβλέπει συμπαραγωγή για όποια ποσότητα πυρομαχικών επιλέξει το ΓΕΣ και σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 70% του κόστους των πυρομαχικών στις τιμές που έχει δώσει η γερμανική Rheinmetall στην οπόία δίνουν χωρίς διαγωνισμό 52 εκατ. Ευρώ χωρίς την υποχρέωση εγχώριας συμπαραγωγής.

Στις 27-9-10, το ΚΥΣΕΑ, μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, που διατυπώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε την προμήθεια 42.360 βλημάτων αρμάτων, εκ των οποίων 30.360 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 12.000 με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία.

Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί δίνουν συμπαραγωγή από τα πρώτα 12.000 διατρητικά βλήματα (η ΙΜΙ δήλωσε ότι η πρόταση συμπαραγωγής θα ισχύσει ακόμα και για «μικρότερη ποσότητα»), σίγουρα αποτελεί ένα νέο Στοιχείο και θα βοηθούσε και την κυβέρνηση σε δύο κρίσιμα μέτωπα: Το ένα είναι το θέμα των ΕΑΣ.

Το γεγονός ότι αποφασίστηκε η προμήθεια απ’ευθείας από την Rheinmetall, χωρίς ούτε ένα ευρώ συμπαραγωγή για τα ΕΑΣ που το 2010 θα κλείσουν με ζημιές κοντά στα 150 εκατ. Ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δίνει εκτός Ελλάδος μια σημαντική προμήθεια άνω των 50 εκατ. Ευρώ, είναι σίγουρα «κηλίδα» στο κοστούμι της πολιτικής ηγεσίας. Τυχόν επιλογή της πρότασης της ΙΜΙ θα έδινε σημαντικό βιομηχανικό έργο στα ΕΑΣ.

Και δεύτερον λύνει και το θέμα της διαφάνειας. Πιο απλά, τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να δοθεί το πρόγραμμα με απ’ευθείας ανάθεση και χωρίς εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή και το κυριότερο στην εξωφρενική τιμή των 5.295 ανά βλήμα DM63.

Πλέον θα μιλάμε για «σαλαμοποίηση» της προμήθειας, αφού θα είναι η δεύτερη φορά που η Rheinmetall θα παίρνει χωρίς διαγωνισμό προμήθεια πυρομαχικών (5.000 βλήματα είχαν αγοραστεί επί υπουργίας Ε. Μεϊμαράκη).

Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική εξέλιξη: Οι Ισραηλινοί κατέθεσαν πρόταση αγοράς των ΕΑΣ και μάλιστα χωρίς να θέτουν ως προαπαιτούμενο την ανάθεση κάποιου ή κάποιων μεγάλων προγραμμάτων από την κυβέρνηση σε αντίθεση π. Χ. Με την πρόταση της ΑΤΚ που ως προϋπόθεση για την απορρόφηση του μεγαλύτερυ μέρους των ΕΑΣ ζητεί το πρόγραμμα των πυρομαχικών ύψους περί τα 350 εκατ. Ευρώ.

Η ελληνοϊσραηλινή πολιτική προσέγγιση διευκολύνει τέτοιου είδους προτάσεις από το Ισραήλ που δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει σε σύζευξη κρίσιμων τομέων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

DefenceNet

Επιστροφή στην κορυφή
thanasakis Δες τη Λίστα
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Avatar

Μέλος από: 12/Δεκεμβρίου/2010
Θέση: ανθυπολοχαγος
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 194
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 20/Δεκεμβρίου/2010 ώρα 18:00
Οι πολεμοι γινονται αλλιως πλεον. Ο Στρατος υπαρχει για να υπαρχει... Οχι τιποτα αλλο... Ασε που ολοι εχουν χαψει τη φαρσα του δηθεν "πολεμου κατα της τρομοκρατιας" στο Αφγανισταν...
Επιστροφή στην κορυφή
Alex*** Δες τη Λίστα
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Avatar

Μέλος από: 08/Οκτωβρίου/2010
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 135
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 28/Ιανουαρίου/2011 ώρα 12:06
Nέα γενιά ισραηλινών πυρομαχικών 120mm
Το ενδιαφέρον των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσε να κινήσει το νέο προϊόν της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας για τα άρματα μάχης. Πρόκειται για νέα πυρομαχικά 120mm (M339) που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρία IMI (Israel Military Industries) τα οποία προορίζονται να εξοπλίσουν τα άρματα μάχης Merkava Mk3 και Mk4, καθώς επίσης και κάθε αρματική δύναμη στον κόσμο με πυροβόλα αυτού του διαμετρήματος.
όλο το δημοσίευμα
Επιστροφή στην κορυφή
paoloz Δες τη Λίστα
Δεκανέας - Έφεδρος
Δεκανέας - Έφεδρος


Μέλος από: 18/Φεβρουαρίου/2010
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 42
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 17/Μαρτίου/2011 ώρα 16:27
Εμειναν μονο στο ενδιφερον αντι να αγορασουν βληματα αλλαζουν τις κανεσς σε 105μμ
Επιστροφή στην κορυφή
Alex*** Δες τη Λίστα
Αρχιλοχίας
Αρχιλοχίας
Avatar

Μέλος από: 08/Οκτωβρίου/2010
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 135
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 18/Μαρτίου/2011 ώρα 01:18
Η αλλαγή της κάνης δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα.
Γίνεται μόνο και μόνο για να καταναλώνονται πυρομαχικά των 105, στις εκπαιδευτικές βολές, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία.
Επιστροφή στην κορυφή
Nassos Δες τη Λίστα
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ


Μέλος από: 12/Νοεμβρίου/2005
Status: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 10543
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 11/Απριλίου/2011 ώρα 20:11
Έκλεισε η προμήθεια των πυρομαχικών των 120 χλστ.

Ολοκληρώνεται η προμήθεια των πυρομαχικών των 120 χλστ. Για τα άρματα μάχης Leopard 2HEL και Leopard 2A4 με την παραλαβή από την Γερμανία πριν από 6 ημέρες της απάντησης που έστειλε η BWB στην ελληνική LOR. Το πρόγραμμα στην παρούσα φάση θα είναι ύψους 50.250.000 ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά 1.500 βλήματα DM63,7.500 DM63A1 και 3.000 εκπαιδευτικών βλημάτων DM12.

Έναντι της αρχικής τιμής επιτεύχθηκε έκπτωση της τάξης του 10%. Παρόλα αυτά η τελική τιμή της προμήθειας Παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για συμπαραγωγή των βλημάτων αυτών Στην Ελλάδα. Με τη συγκεκριμένη παραγγελία Αναμένεται να εξοπλιστούν και να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά μεγάλος αριθμός από τα 353 Leopard 2 HEL και Leopard 2A4 που διαθέτει ο ΕΣ.

Επιπλέον αναμένεται και ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια του υπολοίπου αριθμού των πυρομαχικών που απαιτείται για τον εξοπλισμό των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης, ο οποίος συνδέεται με την τύχη της ιδιωτικοποίησης των ΕΑΣ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση Σελ.  < 1 23 4 5 6>