Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Ψάξε στο Forum    Εγγραφή Εγγραφή   Σύνδεση Σύνδεση

Το Θέμα έκλεισεΚοινή ελληνογαλλική αεροπορική άσκηση στο Αιγαίο

 Απάντηση Απάντηση
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Θέμα  Αναζήτηση Θέμα Αναζήτηση  Επιλογές θέματος Επιλογές θέματος
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11188
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Θέμα: Κοινή ελληνογαλλική αεροπορική άσκηση στο Αιγαίο
    Αποστολή: 12/Μαΐου/2008 ώρα 23:07
Αεροπορική άσκηση με την επωνυμία «Aegean Gust» θα πραγματοποιήσουν από κοινού μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας και της Γαλλίας, μεταξύ 12 και 16 Μαϊου 2008.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν από γαλλικής πλευράς πέντε αεροσκάφη Rafale, μαχητικό πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς, με τα οποία θα έχουν τη δυνατίοτητα να συγκριθούν σε προσομοιωμένες συνθήκες μάχης τα ελληνικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα ελληνικά F-16 ανήκουν στην 337η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα γαλλικά Rafale στην Μοίρα Δίωξης 1/7 Provence, της αεροπορικής βάσης του Saint Dizier της Καμπανίας.

Η άσκηση «Aegean Gust» αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πολεμικές αεροπορίες. Θα δώσει στους Έλληνες και Γάλλους πιλότους τη δυνατότητα κοινής εκπαίδευσης στην άσκηση πολυσύνθετων και ρεαλιστικών αεροπορικών μαχών. Θα βελτιώσει τη διεπιχειρησιακότητα ανάμεσα στις δύο πολεμικές μας αεροπορίες και θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών.

in.gr

Επιστροφή στην κορυφή
Markos_Hdi Δες τη Λίστα
Κυανόκρανος
Κυανόκρανος


Μέλος από: 11/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1630
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 15/Αυγούστου/2008 ώρα 16:19
Τι έγινε τελικά με αυτή την άσκηση; Βγήκε κανένα νόημα;
Επιστροφή στην κορυφή
yandr Δες τη Λίστα
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Avatar

Μέλος από: 02/Οκτωβρίου/2003
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 11188
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Οκτωβρίου/2008 ώρα 19:49
Βγήκαν ορισμένες πληροφορίες:

Από ελληνικής πλευράς, η Μοίρα που συμμετείχε στην άσκηση ήταν η 337 Μοίρα «Φάντασμα», με 18 F -16 Block52+, ενώ έλαβαν μέρος και η 346 Μοίρα «Ιάσων» με F-16 Block30, που επίσης εδρεύει στη Λάρισα, όσο και οι 341 και 347 Μοίρες F-16 Block 50 από τη Νέα Αγχίαλο.

Στην άσκηση συμμετείχαν 45 Γάλλοι αεροπόροι:8 πιλότοι και Χειριστές Οπλικών Συστημάτων,28 μηχανικοί και 9 άτομα διοικητικής, πληροφορικής και επικοινωνιακής υποστήριξης.

... οι Έλληνες αεροπόροι χαρακτηρίστηκαν από τους Γάλλους συναδέλφους τους ως αρκετά «επιθετικοί» (vicious) στον αέρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν εύκολους στόχους, ούτε θύμιζαν χειριστές F-16 άλλων συμμαχικών χωρών που είχαν την ευκαιρία να συνεκπαιδευτούν με τα Rafale σε άλλες ασκήσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των Γάλλων αεροπόρων, το γαλλικό μαχητικό επικράτησε στις αερομαχίες. Αρχικά αναφέρθηκε ότι στις πρώτες αποστολές δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι δυνατότητες των βλημάτων MICA από την αντίπαλη ομάδα. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές κατάφεραν να εκτελέσουν επιτυχείς «βολές» έναντι του αντιπάλου.

Οι εντυπώσεις των Ελλήνων χειριστών από το γαλλικό μαχητικό επικεντρώθηκαν στο πολύ καλό situation awareness που εξασφαλίζει στο χειριστή, χάρη στο σύστημα Link 16 και τις μεγάλες ολογραφικές οθόνες (touch screen) στο κόκπιτ. Οι τελευταίες απεδείχθη ότι παρουσίαζαν πολύ καλή εικόνα, ακόμη και σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας, που συχνά μειώνει την ευκρίνεια. Γενικώς η διαμόρφωση του κόκπιτ έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους Έλληνες χειριστές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης και η αξιοποίηση του συστήματος αυτοπροστασίας Spectre, στην αξιοποίηση του οποίου βασίζουν οι Γάλλοι ορισμένες τακτικές εναέριας μάχης που έχουν αναπτύξει.

Από πλευράς διαθεσιμότητας των Rafale, κατά τη διάρκεια των 18 εξόδων διαπιστώθηκε υψηλό ποσοστό (94%) και μόνο μία πτήση καθυστέρησε, ενώ σε άλλη μία δημιουργήθηκε εν πτήσει ένα μικρό (τεχνικό) πρόβλημα.

Διπλωματία

Επιστροφή στην κορυφή
Filippos Δες τη Λίστα
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος


Μέλος από: 27/Ιανουαρίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 274
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 07/Οκτωβρίου/2008 ώρα 23:49

μια χαρα λοιπον... βαδιζουμε για ραφαλ

παντα αυτο με την επιθετικοτητα πολυ μ' αρεσε...
Επιστροφή στην κορυφή
Markos_Hdi Δες τη Λίστα
Κυανόκρανος
Κυανόκρανος


Μέλος από: 11/Απριλίου/2008
Κατάσταση: Αποσυνδεδεμένος/η
Πόντοι: 1630
Άμεσος Σύνδεσμος Σε Αυτό Το Μήνυμα Αποστολή: 08/Οκτωβρίου/2008 ώρα 02:19
Έτσι είναι!!! Γαλλική τεχνολογία αιχμής!!!
Επιστροφή στην κορυφή
 Απάντηση Απάντηση

??af?µ?ste?te st?? d??t?a?? t?p? Ellinikos-stratos.com