Ελικόπτερο ΑS 332C1 Super Puma

Τα ελικόπτερα Super Puma Combat (CSAR) αποτελούν συμπαραγωγή της EUROCOPTER GROUP-AEROSPATIALE και της DASA. Η σταδιοδρομία τους ξεκινά με την πτήση του πρωτοτύπου Puma που έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου του 1965 και μέχρι το 1987 (όταν σταμάτησε η παραγωγή) κατασκευάστηκαν συνολικά 696 ελικόπτερα. Από το 1974 είχε ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης και βελτιωμένης έκδοσης, του AS-332, αργότερα γνωστού ως Super Puma, τόσο στις πολιτικές όσο και στις στρατιωτικές του εκδόσεις. Ωστόσο, το 1990 η ονομασία των στρατιωτικών εκδόσεων του ελικοπτέρου άλλαξε σε AS-532 Cougar, για να ξεχωρίζουν από το πολιτικό Super Puma.

Tο ελικόπτερο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στον τομέα της CSAR, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων του έχουν εμπιστευτεί τις επιχειρήσεις ανάκτησης του προσωπικού τους σε περιόδους κρίσης και μη. Mεταξύ αυτών και η Tουρκία, η οποία διαθέτει 20 Cougar ειδικά διασκευασμένα για την ανάληψη τέτοιων αποστολών.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα4 (2 ιπτάμενοι, διασώστης και μηχανικός)
Μήκος18,70 μέτρα
Πλάτος3,76 μέτρα
Ύψος4,94 μέτρα
Βάρος (κενό)4.370 κιλά
Βάρος (μέγιστο)8.600 κιλά
Βάρος (διαμόρφωση SAR)5.415 κιλά
Διάμετρος έλικα15,08 μέτρα
Κινητήρας2 turboprop PRATT AND WHITNEY R-2800
Ισχύς κινητήρας1.877 ίπποι (1.400 kW)
Ταχύτητα310 χλμ/ώρα
Mέγιστος βαθμός ανόδου7 μέτρα / δευτερόλεπτα
Ανώτατη οροφή4.600 μέτρα
Ακτίνα δράσης800 χιλιόμετρα
Αυτονομία3 ώρες και 16 λεπτά
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14
Έρευνα - Διάσωση Μάχης: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Πυροσβεστικό Σώμα: 1 - 2 - 3 - 4

Τα Super Puma είναι ελικόπτερα δικινητήρια, μονού στροφείου, μέσης μεταφορικής ικανότητας και πολλαπλού ρόλου με μεγάλη ευελιξία, αξιοπιστία και επιβιωσιμότητα σε περιβάλλον μάχης. Έχουν την δυνατότητα μεταφοράς 19 στρατιωτών και τριμελούς πληρώματος (διαμόρφωση πολλαπλών ρόλων), 12 ναυαγών και τετραμελούς πληρώματος (SAR), ενώ σε αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών μπορούν να φιλοξενηθούν 6 φορεία και 4 επιβάτες (ιατροί, νοσηλευτές). Η έκδοση AS-332C-1 αναφέρεται στη μικρότερη από πλευράς διαστάσεων έκδοση Super Puma, με ολικό μήκος 18,7 μ. (έναντι 17,6 μ. του ΑΒ-205) και διάμετρο κύριου στροφείου 15,6 μ. (έναντι 14,6 μ. στο ΑΒ-205). Το στροφείο αποτελείται από 4 πτερύγια κατασκευασμένα από υαλονήματα και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ελικόπτερα δυτικής σχεδίασης περιστρέφεται δεξιόστροφα με βέλτιστη τιμή περιστροφής τις 265 σ.α.λ.

Εξοπλισμός ελικοπτέρων

Στη διαμόρφωση έρευνας και διάσωσης μάχης (Combat SAR), το ελικόπτερο που προμηθεύτηκε η Πολεμική Αεροπορία είναι εξοπλισμένο με ραντάρ έρευνας επιφανείας-καιρού Βendix RDR-1500Β, μέγιστης εμβέλειας 160 ναυτικών μιλίων, με έγχρωμη οθόνη συνθετικής απεικόνισης στο κέντρο του πίνακα οργάνων, ραντάρ ντόπλερ RDN-85, σύστημα ναυτιλίας Litton 1000, το οποίο συνδυάζει αδρανειακή μονάδα (ΙΝS) με δέκτη παγκόσμιας αναφοράς θέσης GP5, σύστημα διακρίβωσης ταυτότητας φίλιου ή εχθρού IFF τύπου APX-100, συσκευές ασυρμάτου V/UHF-AM-FM ARC-210 και σύστημα αυτόματης εύρεσης Θέσης ναυαγοσωστικού πομπού ADF-60A (Automatic Direction Finder).

Το σύστημα ναυτιλίας έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη ενός ενσωματωμένου GPS, ενώ συνεργάζεται άμεσα και με το ραντάρ ντόπλερ που φέρει το ελικόπτερο. Έτσι, το ελικόπτερο μπορεί να επιχειρεί σε συνθήκες νύχτας και σε πολύ χαμηλό ύψος με μεγάλη ακρίβεια και πλήρη αυτονομία με τη συνεργασία του αυτόματου πιλότου. Ένα από τα βασικά συστήματα με τα εφοδιάζονται τα νέα ελικόπτερα CSAR είναι οι συσκευές PLS (Personal Locating System), οι επικοινωνούν με τους νέους ασυρμάτους εντοπισμού θέσης με τους οποίους είναι εφοδιασμένοι όλοι οι χειριστές της ΠΑ. Το ελικόπτερο φέρει FLIR τύπου Chlio της Τhales, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έχοντας εμβέλεια που ξεπερνάει σε αρκετές περιπτώσεις τα 15 μίλια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στα συστήματα διάσωσης του ελικοπτέρου έχει προστεθεί ένα δεύτερο βίντσι, ηλεκτρικό, αποτελώντας εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση βλάβης του υδραυλικού. Η ανυψωτική ικανότητα του μηχανισμού αυτού, που φέρει συρματόσχοινο 75 μέτρων, είναι 272 κιλά. Τα ελληνικά ελικόπτερα φέρουν και διάταξη πλωτήρων έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση αναγκαστικής προσθαλάσσωσης, οι οποίοι αναπτύσσονται εντός δυόμισι δευτερολέπτων από τη στιγμή της επαφής τους με την υδάτινη επιφάνεια.

Super Puma σε αποστολές έρευνας διάσωσης

Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί ελικόπτερα Super Puma σε διαμόρφωση SAR και CSAR για τις ανάγκες του Λιμενικού και της Πολεμικής Αεροπορίας αντίστοιχα. Τα τελευταία, αν και δεν διαφέρουν στα βασικά τους χαρακτηριστικά από την απλή έκδοση ΑS 332C1, διαθέτουν μία σειρά από νέα αναβαθμισμένα συστήματα, όπως θωράκιση στα πλαϊνά τοιχώματα της ατράκτου στον χώρο της καμπίνας και στις θέσεις του κυβερνήτη / συγκυβερνήτη, ενώ το ίδιο έχει εφαρμοστεί και στη βάση του κύριου στροφείου για την προστασία του υδραυλικού συστήματος.

Στο εσωτερικό, ενώ το πιλοτήριο του ελικοπτέρου παραμένει το ίδιο, ο φωτισμός των αναλογικών οργάνων είναι πλέον συμβατός με διόπτρες νυχτερινής όρασης NVG. Έτσι, οι χειριστές των νέων ελικοπτέρων ήταν από τους πρώτους στην ΠΑ που αξιοποίησαν αυτήν τη δυνατότητα σε νυχτερινές επιχειρήσεις. Ο εξοπλισμός προέρχεται από την εμπειρία της Γαλλικής Αεροπορίας, η οποία συνέστησε για πρώτη φορά γραφείο CSAR το 1998. Αυτός είναι ο λόγος που την επιχειρησιακή εκπαίδευση των ελληνικών πληρωμάτων στις αποστολές CSAR ανέλαβε η Γαλλική Αεροπορία. Εξωτερικά, τα ελικόπτερα είναι βαμμένα σε νέα παραλλαγή χρωμάτων σε γκρι-γαλάζιο.

Η αρχική προμήθεια 4 ελικοπτέρων SAR Super Puma πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1998, με το κόστος του προγράμματος να ανέρχεται σε περίπου 18,5 δις δραχμές. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρη την παραλαβή τους, ολοκληρώθηκε μία σειρά από εργασίες προσαρμογής και αναβάθμισης της υποδομής των εγκαταστάσεων της 358 ΜΕΔ στην Ελευσίνα. Στις 16 Δεκεμβρίου 2004 πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση και τελετή ένταξης των 2 πρώτων ελικοπτέρων, που αγοράστηκαν από το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας για λογαριασμό του Λιμενικού Σώματος. Κύρια αποστολή τους είναι οι αεροδιακομιδές, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης και έρευνας και διάσωσης μάχης, ενώ επανδρώθηκαν από έξι χειριστές της 358 ΜΕΔ που μετέβησαν στη Γαλλία (Marignane) για εκπαίδευση ενός μηνός. Για την επιλογή τους τέθηκε μεταξύ άλλων και ο περιορισμός της κατ' ελάχιστον διαθέσιμης πτητικής εμπειρίας άνω των 1.000 ωρών σε δικινητήριο ελικόπτερο (Bell 212).

Super Puma σε αποστολές αεροδιακομιδών

Το ενδέκατο και δωδέκατο ελικόπτερο Super Puma παραλήφθηκε το 2011 και 2012 αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο παραγγελιών που είχε ανοίξει πρακτικά το 1999 και συνεχίστηκε μέσα στην δεκαετία του 2000. Τα δυο ελικόπτερα αποτελούν άσκηση προαίρεσης παλαιότερων παραγγελιών και αντικατάσταση άλλων Super Puma που παραδόθηκαν σε διαμόρφωση Medevac για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2004 το ελληνικό κράτος παρέλαβε δύο ελικόπτερα του τύπου με διαμόρφωση ασθενοφόρου και πλήρη ιατρικό εξοπλισμό για την παροχή βοήθειας των μεταφερόμενων τραυματιών/ ασθενών (αναπνευστικές συσκευές, απινιδωτές, συσκευές αναρρόφησης υγρών, εξωτερικούς βηματοδότες και συστήματα μέτρησης ζωτικών παραμέτρων).

Η αγορά των δύο ελικοπτέρων έγινε από την Πολεμική Αεροπορία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, γιατί έτσι μόνο θα μπορούσαν να παραληφθούν άμεσα ενεργοποιώντας προαίρεση που υπήρχε από την παλαιότερη αγορά των Super Puma. Τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των δύο ελικοπτέρων - ασθενοφόρων καλύφθηκαν από το Υπουργείο Υγείας το οποίο μάλιστα ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει αργότερα την αγορά δυο ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία.

Τα δύο ελικόπτερα εντάχθηκαν στο δυναμικό της 358 Μοίρας Έρευνας -Διάσωσης, μαζί με τα υπόλοιπα 8 του ιδίου τύπου, που χρησιμοποιούνται σε καθήκοντα SAR. Στη συνέχεια όμως και λόγω των μεγάλων αναγκών σε Έρευνα – Διάσωση, ο ιατρικός εξοπλισμός αφαιρέθηκε και αποθηκεύτηκε στην 112 ΠΜ, ενώ τα Super Puma ανέλαβαν καθήκοντα SAR για την ΠΑ.

Super Puma σε αποστολές αεροπυρόσβεσης

Το 2001 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε στην αγορά και κατόπιν παραχώρηση στο Πυροσβεστικό Σώμα δύο ελικοπτέρων Super Puma για την καταπολέμηση πυρκαγιών και την ταχύτατη μετακίνηση της 1ης ΕΜΑΚ σε χώρους όπου έχουν προκληθεί φυσικές καταστροφές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης των 2 ελικοπτέρων AS332L1 Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Ο σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, αφορά στην προμήθεια 2 συστημάτων υδραυλικής ανύψωσης (hydraulic hoists) και 2 συστημάτων δεξαμενών πυρόσβεσης προκειμένου να αναβαθμιστεί η ικανότητα εκτέλεσης Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης (SAR) και αποστολών Αεροπυρόσβεσης, αντίστοιχα.

Το ιστορικό μίας σύμβασης υποστήριξης

Στις 21 Δεκεμβρίου 2023, υπογράφηκε η Σύμβαση 001Γ/23 μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας Αεροπορικές Υπηρεσίες ΑΕΕ (Aeroservices SA) για την «Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) των ελικοπτέρων AS-332C1 Super Puma. Το κόστος ανήλθε σε 37.767.204 ευρώ και έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, όμως το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2017 και χρειάστηκαν σχεδόν 7 χρόνια για να κατακυρωθεί.

Προκηρύσσεται ο αρχικός διαγωνισμός, στον οποίο συμμετέχουν τέσσερις εταιρείες: η ελληνική Aeroservices SA, η ελληνική EFA Venture, η NHV (Βέλγιο), και η Airbus Helicopters SAS.

Απορρίπτονται και οι τέσσερις προσφορές, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών.

Προκηρύσσεται επαναληπτικός διαγωνισμός με τους ίδιους όρους και τεχνικές προδιαγραφές, στον οποίο συμμετέχουν οι ίδιες εταιρείες.

Με απόφαση του γ.δ. της ΓΔΑΕΕ, οι προσφορές γίνονται αποδεκτές.

Υποβάλλεται προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και με την απόφαση 112/2019 κρίνεται ότι η ΓΔΑΕΕ παράνομα έκανε αποδεκτές τις προσφορές των εταιρειών NHV, EFA Ventures και Airbus.

Σε συμμόρφωση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΓΔΑΕΕ εκδίδει την απόφαση 17217/4.9.2020 με την οποία κάνει αποδεκτή μόνον την προσφορά της εταιρείας Aeroservices SA.

Η ΓΔΑΕΕ αποφασίζει να μην προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού με την Aeroservices SA, αλλά διατάσσει την διενέργεια νέου διαγωνισμού (2ου επαναληπτικού) με τους ίδιους όρους και προδιαγραφές.

Στον 2ο επαναληπτικό διαγωνισμό συμμετέχουν η Aeroservices SA, η Airbus Helicopters SAS, η γαλλική Airtelis SAS, η ελληνική ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ-CYLINDER ΜΟΝ ΙΚΕ, και η ελβετική RUAG AG.

Η ΓΔΑΕΕ απορρίπτει τους φακέλους των Airbus, Airtelis και Κυριακίδης, αποδεχόμενη μόνο τον φάκελο της RUAG AG.

Τον ίδιο μήνα, η Aeroservices καταθέτει προδικαστική προσφυγή κατά του μέρους της αποφάσεως της ΓΔΑΕΕ με την οποία έκανε αποδεκτό τον φάκελο της RUAG AG και η προσφυγή γίνεται αποδεκτή. Παράλληλα, προδικαστικές προσφυγές καταθέτουν οι Airbus και Airtelis (προκειμένου να γίνει δεκτός ο φάκελος συμμετοχής τους), οι οποίες όμως απορρίπτονται.

Η ΓΔΑΕΕ καλεί την Aeroservices να καταθέσει προσφορά.

Το Συμβούλιο της Επικράτειας κάνει δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης της Aeroservices, κρίνοντας παράνομη την απόφαση του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ να προκηρύξει 2ο επαναληπτικό διαγωνισμό και διατάσσει να θεωρηθεί η διαδικασία αυτή ως μη γενόμενη.

Η ΓΔΑΕΕ, συμμορφούμενη με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αποφασίζει την συνέχιση του αρχικού διαγωνισμού και τον έλεγχο και αξιολόγηση της προσφοράς της Aeroservices SA που είχε κατατεθεί από την 7η Σεπτεμβρίου 2021.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΓΔΑΕΕ κάνει ομόφωνα αποδεκτή την προσφορά της εταιρείας με συνολική βαθμολογία 97,97% και η ΓΔΑΕΕ αποφασίζει την αποδοχή της προσφοράς της Aeroservices SA.

Ο φάκελος εισάγεται στη βουλή και στις 13 Ιανουαρίου του 2023 εκδίδεται η απόφαση οριστικού αναδόχου.

Άλλη εταιρεία καταθέτει προδικαστική προσφυγή, ζητώντας την ματαίωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη νέου.

Η η αρμόδια επιτροπή της ΓΔΑΕΕ κρίνει ομόφωνα μη αποδεκτή την προσφυγή, γιατί η εταιρεία δεν έχει έννομο συμφέρον να καταθέσει προσφυγή, και η εταιρεία εταιρία καταθέτει προσφυγή στο ΣτΕ και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εμποδίζοντας την υπογραφή της σύμβασης.

Εκδίδεται η απόφαση 80/2023 του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται απαράδεκτη η προσφυγή λόγω μη υπάρξεως εννόμου συμφέροντος. Το σχέδιο συμβάσεως διαβιβάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τελικό έλεγχο νομιμότητας, όπου κατατίθεται νέα προσφυγή της ίδιας εταιρίας.

Το σχέδιο συμβάσεως εισάγεται στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ομόφωνα αποφασίζει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την υπογραφή.

Υπογράφεται η σύμβαση υποστήριξης των Super Puma μετά από διαγωνισμό διάρκειας 7 ετών.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής