Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)

Για να επιλεχθεί ένας στρατεύσιμος στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις θα πρέπει να δηλώσει την προτίμησή του στο Δελτίο Απογραφής Εφέδρου που συμπληρώνεται στο περιοδεύων. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό και το σημείωμα κατάταξης δεν αναφέρεται στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, ο στρατεύσιμος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς και να ζητήσει εκεί να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις.

Τον Σεπτέμβριο 2020 ανακοινώθηκε η δημιουργία της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, με στόχο την ενίσχυση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι:

  • Οι άμεσες επιθετικές ενέργειες
  • Η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση
  • Ο ανορθόδοξος πόλεμος
  • Η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις

Η ΔΕΠ είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα:

  • Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές)
  • Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία ενσωματώθηκε η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ)

Επιπλέον, συγκροτήθηκε η Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), στην οποία υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90. Ο αεροπορικός πυλώνας της ΔΕΠ δίνει τη δυνατότητα για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών και οι χειριστές των ελικοπτέρων λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Η έδρα της ΜΑΕΕ βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η Διοίκηση έχει στη διάθεσή της και ένα μεγάλο αριθμό σκαφών ειδικών επιχειρήσεων και με τον τρόπο αυτό η ΔΕΕ απόκτησε πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών.

Το έμβλημα της νέας διοίκησης στηρίζεται σε παραλλαγή της παράστασης των Ειδικών Δυνάμεων, με ένα ξίφος, που συγκρατείται κατακόρυφα από δύο πτέρυγες. Το ξίφος αποτελούσε στην αρχαιότητα το κατ' εξοχήν όπλο των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων που αναλάμβαναν επιθετικές και αιφνιδιαστικές αποστολές, ενώ οι πτέρυγες αντιπροσωπεύουν το αεροπορικό στοιχείο των Ειδικών Επιχειρήσεων. Το θαλασσινό στοιχείο αντιπροσωπεύεται από μία άγκυρα επάνω από την λαβή του ξίφους, συμπληρώνοντας την συνεισφορά των τριών Κλάδων στην ΔΕΠ.

Η επιγραφή «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» αποτελέι το σύνθημα της ΔΕΠ και προέρχεται από την πραγματεία Λακαινών Αποφθέγματα του Πλουτάρχου. Στο κεφάλαιο 'Ηθικά διασώζεται η απάντηση που έδωσε η Λάκαινα στον γιό της, ο οποίος, καθώς εκείνη του έδινε τα όπλα, παρατήρησε ότι το ξίφος ήταν μικρό: Ἄλλη πρὸς τὸν υἱὸν λέγοντα μικρὸν ἔχειν τὸ ξίφος εἶπε "[καὶ] βῆμα πρόσθες", δηλαδή "κάνε ένα βήμα εμπρός" (ώστε να τον πλησιάσεις). Η φράση αντιπροσωπεύει το επιθετικό και ατρόμητο πνεύμα των Σπαρτιατών. Η επιλογή της φράσεως ανήκει στον Α/ΓΕΕΘΑ και συνδέει την ένδοξη παράδοση των Ελλήνων αρχαίων πολεμιστών με τους σημερινούς άνδρες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Υλικά ιματισμού

Τον Αύγουστο 2023, η ΔΕΠ υιοθέτησε μια εντελώς νέου τύπου στολή μάχης, ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής. Η στολή περιλαμβάνει το ίδιο σχέδιο παραλλαγής με την τυποποιημένη του Ελληνικού Στρατού αλλά σε πιο ανοικτούς τόνους και με κυρίαρχες τις γαιώδεις αποχρώσεις ώστε να δένει καλύτερα με το περιβάλλον. Η στολή επιδείχθηκε στην έκθεση DEFEA 2023 και προέκυψε μετά από συνεργασία επιτελών της ΔΕΠ με την ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA.

Η ελληνική εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο ενώ στις 8 Φεβρουαρίου 2022 ανέλαβε σύμβαση από τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικού ιματισμού στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation) που καλύπτει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Δανίας συνολικού προϋπολογισμού 425.000.000 ευρώ για την περίοδο 2022-202.

Η ΔΕΠ απόρριψε για επιχειρησιακούς λόγους την παραλλαγής τύπου MultiCam που υιοθετήθηκε σε περιορισμένο βαθμό και η διατήρηση του υπάρχοντος σχεδίου παραλλαγής, γνωστού ως "Greek Lizard", αλλά σε βελτιωμένη μορφή από πλευράς αποχρώσεων. Κατόπιν σχετικών δοκιμών εργαστηρίου και πεδίου, επιλέχθηκε ύφασμα συνθέσεως βισκόζι με αραμίδιο, που δημιουργεί ένα πολύ ελαφρύ αλλά ανθεκτικό σύνολο που έχει και ιδιότητες στο υπέρυθρο φάσμα. Το σχέδιο της στολής είναι λιτό, αλλά ιδίως στο παντελόνι,περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως ελαστικές επιφάνειες στην περιοχή της μέσης και των γονάτων και ενσωμάτωση πρόσθετων ελαστικών επιγονατίδων για προστασία (όπως και στην περιοχή των αγκώνων του χιτωνίου). Η κατασκευή είναι μεν ακριβότερη σε κόστος, συγκριτικώς με την υφιστάμενη τυποποιημένη στολή ωστόσο, είναι ανώτερης ποιότητος και πολύ μεγαλύτερης ανθεκτικότητος, κάτι που συνηγορεί στην άποψη ότι θα χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό περισσότερα χρόνια.

Η ΔΕΠ προσάρμοσε την σύμβαση ώστε πέραν της στολής μάχης (χιτώνιο – παντελόνι) να περιληφθεί και ελαφρύ "τακτικό χιτώνιο" (tactical shirt), απαραίτητο σε αποστολές σε πολύ θερμά κλίματα ή με υψηλά ποσοστά υγρασίας καθώς φέρει ειδικό ύφασμα που διευκολύνει την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Πρόθεση της ΔΕΠ είναι η χορήγηση των νέων στολών και τακτικών χιτωνίων, περί 1.350 τον αριθμό, να ξεκινήσει από τα χαμηλόβαθμα στελέχη, συγκεκριμένα Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Προτεραιότητα έχει δοθεί στις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) στα ελληνικά νησιά και στις Β΄ και Ε΄ Μοίρες Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, στην Βόρειο Ελλάδα.

Το άρθρο συνεχίζεται...

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής