Στρατιωτικές εφαρμογές

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υποστηρίζουν ότι το νέο αεροσκάφος θα έχει πολυάριθμες στρατιωτικές και εμπορικές εφαρμογές. Πραγματικά, η εντυπωσιακή μεταφορική ικανότητά του επιτρέπει στο Pelican ULTRA να μεταφέρει 17 άρματα μάχης M-1 με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε πλοίο, επίδοση που έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του αμερικανικού πενταγώνου.

Για να πραγματοποιηθούν τα σχέδια των αμερικανών επιτελείων για τη δημιουργία ενός μικρότερου, ευέλικτου και ισχυρότερου στρατού που θα μπορεί να δρα σε οποιαδήποτε σημείο του κόσμου και αν απαιτηθεί, θα χρειασθεί η κατασκευή αεροσκαφών με τα χαρακτηριστικά του Pelican που θα αναλάβουν την άμεση αποστολή βαρέως πολεμικού υλικού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Πιθανή θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την επιτροπή Advanced Mobility Concepts Study του αμερικανικού στρατού που θα το εξετάσει κατά τη διάρκεια του 2003, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του αεροσκάφους και να οδηγήσει στην κατασκευή των γιγαντιαίων μεταφορικών αεροπλάνων στο άμεσο μέλλον.

Το γιγαντιαίο Pelican ULTRA θα έχει μέγεθος όσο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου
Pelican ULTRABoeing 747-400ER
Εκπέτασμα109 μέτρα64,4 μέτρα
Μήκος152 μέτρα70,7 μέτρα
Φορτίο1400 τόνοι124 τόνοι

Εμπορικές εφαρμογές

Παρά τις προφανείς στρατιωτικές εφαρμογές του, το Pelican ULTRA αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και στον εμπορικό τομέα, ή ακόμη και στο χώρο της αεροδιαστημικής. Η αποδοτικότητα που το χαρακτηρίζει επιτρέπει στο αεροσκάφος να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φορτίων που μέχρι σήμερα μόνο τεράστια πλοία-containers μπορούσαν να αναλάβουν, διαθέτοντας όμως το πλεονέκτημα της ταχύτατης εκτέλεσης της αποστολής.

Ίσως η κυριότερη αλλαγή που φέρνει το γιγαντιαίο μεταφορικό αεροσκάφος, είναι η επέκταση των αποστολών που θα μπορούν να αναλάβουν τα αεροσκάφη στο μέλλον, αντικαθιστώντας τα πλοία που μέχρι σήμερα αποτελούσαν το προτιμητέο μέσο για την αποστολή βαρέων φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις. Πέρα όμως από την ταχύτητα, μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί και το μικρότερο επιχειρησιακό κόστος σε σχέση με τα πλοία, γεγονός που αναμένεται να πολλαπλασιάσει το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα αεροπλάνα στην παγκόσμια αγορά μεταφοράς φορτίων, που σήμερα ανέρχεται σε μόλις 1%.

Όπως είναι φυσικό, η πτήση του Pelican ULTRA ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα σημερινά συστήματα πλοήγησης, γεγονός που υπαγορεύει την δραστική βελτίωσή τους ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα ατυχήματα. Τα αξιόπιστα συστήματα που αναπτύσσονται για ενσωμάτωση στο αεροσκάφος θα προσφέρουν ακριβή, αυτόματο έλεγχο του ύψους και δυνατότητα αποφυγής συγκρούσεων, ανάλογα με τις συνθήκες θαλάσσης που θα επικρατούν σε κάθε αποστολή. Το χρονοδιάγραμμα έναρξης πτήσεων για το αεροσκάφος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αφού το μέλλον του εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη γνωμοδότηση της επιτροπής Advanced Mobility Concepts Study που θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Γ.Ανδρουλάκης - 20 Δεκεμβρίου 2002

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής