Πυραυλικό σύστημα Μ-270 MLRS

Το πυραυλικό σύστημα MLRS (Multiple Launch Rocket System) κατασκευάζεται από την Lockheed Martin Missiles και υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό και σε 14 ακόμη χώρες: Μπαχρέιν, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία. Το σύστημα κατασκευάζεται και στην Ευρώπη μέσω ενός διεθνούς κονσόρτσιουμ από γαλλικές, γερμανικές ιταλικές και αγγλικές εταιρείες, ενώ η αξία του έχει αποδειχθεί και επανηλλειμένα στα πεδία των μαχών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο αυτόματο σύστημα που βασίζεται στην οπλική πλατφόρμα M270, εκτοξεύοντας πυραύλους εδάφους - εδάφους και Army Tactical Missile System (ATACMS).

Στα 1994, ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε 18 συστήματα MLRS, Αμερικανικής κατασκευής (LMVS). Η παράδοσή τους έγινε σε δύο παρτίδες: Η πρώτη παρτίδα των 9 συστημάτων παραδόθηκε στις αρχές του 1996, ενώ τα υπόλοιπα 9 συστήματα παραδόθηκαν στα μέσα του 1997. Τα 18 συστήματα εξόπλισαν την, νεοϊδρυθείσα, 193η ΜΠΕΠ/MLRS). H Μοίρα αποτελείται από την Πυροβολαρχία Διοίκησης και 3 Πυροβολαρχίες Βολής. Η κάθε Πυροβολαρχία Βολής αποτελείται από τον Ουλαμό Διοίκησης και 2 Ουλαμούς Βολής, εξοπλισμένη η καθεμία με 3 εκτοξευτές Μ-270 και 4 οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών Μ-985 HEMTT (σύνολο 2 x 3 x 3 = 18 εκτοξευτές και 2 x 4 x 3 = 24 HEMTT). Τους εκτοξευτές της Μοίρας συνοδεύουν και 11 Τεθωρακισμένα Οχήματα Διεύθυνσης Πυρός Μ-577Α2.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαμέτρημα227 χιλ.
Βάρος (μάχης)24,915 τόνοι
Μήκος/Πλάτος/Ύψος6,858 / 2,9 / 2,6 μ
Αυτονομία483 χιλιόμετρα
Βεληνεκές32 χιλιόμετρα (165 με ATACAMS)
Ταχύτητα65 χ.ΑΩ
Πλήρωμα3 άτομα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός)
Οπλισμός12 πύραυλοι (σε 2 συσκευασίες) ή 2 Army Tactical Missile System (ATACMS)
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5

O Πολλαπλός Εκτοξετευτής Πυροβολικού (ΠΕΠ) M-270 MLRS αποτελείται από το Μ-269 Σύστημα Εκτόξευσης και Επαναγέμισης (Launcher Loader Module / LLM) και το Μ-993 Ερπυστριοφόρο Όχημα-Φορέα (Tracked Carrier Vehicle / TCV). Το LLM είναι η αυτόνομη πλατοφόρμα σκόπευσης, εκτόξευσης και επαναγέμισης ενώ το TCV, βασισμένο στο πήγμα του Μ2/Μ3 "Bradley" ICV/CFV, εξασφαλίζει τη γρήγορη μετακίνηση του συστήματος και την προστασία του πληρώματος. Το σύστημα υπηρετείται από τριμελές πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός στοιχείου). Tο MLRS εκτοξεύει ρουκέτες των 8,9in/227mm που φορτώνονται συναρμολογημένες, ελεγμένες και συσκευασμένες σε εξαπλό φορέα (Launch Pot Container / LPC). Η κάθε ρουκέτα είναι ασφαλισμένη μέσα σε ένα σωλήνα από fiberglass, που παίζει το ρόλο του σωλήνα εκτόξευσης, ενώ παράλληλα προστατεύει τη ρουκέτα από τις καιρικές συνθήκες.

Πυρομαχικά MLRS

Οι ρουκέτες που εκτοξεύει το MLRS έχουν μήκος 13 πόδια και διάμετρο 9 ίντσες, διαθέτουν 4 αναδιπλούμενα πτερύγια σταθεροποίησης και αποτελούνται από τη μονάδα προώθησης (πυραυλοκινητήρας) και την κεφαλή. Ακολουθούν βαλλιστική τροχιά ελεύθερης πτήσης μέχρι το στόχο, προωθούμενες από ένα πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου (HTPB). Η μονάδα προώθησης είναι κοινή για όλες τις κεφαλές, οπότε η εμβέλεια της ρουκέτας εξαρτάται μόνο από τη γωνία ανύψωσης του LLM. Η βασική Μ26 κεφαλή περιέχει 644 M77 DPICM (Dual Purpose Improved Conventional Munition) βομβίδια που διασκορπίζονται επάνω από την περιοχή του στόχου. Τα βομβίδια, που χρησιμοποιούνται είτε εναντίον προσωπικού είτε εναντίον υλικού, οπλίζονται κατά τη διάρκεια της πτώσης τους προς το έδαφος και προσανατολίζονται με τη βοήθεια μιας κορδέλας από συνθετικό υλικό που παίζει το ρόλο του πηδαλίου.

Ο κάθε εκτοξευτής MLRS μπορεί να εξαπολίσει 7728 τέτοια βομβίδια σε λιγότερο από ένα λεπτό, σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα. Η ρουκέτα HΜ26Α1 MLRS Αυξημένης Εμβέλειας (Extended Range, ER-MLRS) είναι η εξέλιξη της Μ26 και μεταφέρει 518 (αντί για 644) M85 βομβίδια σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 45 χιλιομέτρων. Για να αυξηθεί η εμβέλεια της ρουκέτας ο πυραυλοκινητήρας επιμηκύνθηκε κατά 274 χιλιοστά και αντίστοιχα επιβραχύνθηκε η κεφαλή. Η Αντιαρματική Κεφαλή ΗΑΤ2 είναι δυτικογερμανικής σχεδίασης και κατασκευής (Dynamit Nobel) και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός ναρκοπεδίου από 28 DM1399 αντιαρματικές νάρκες. Αποτελείται από ένα λεπτό αλουμινένιο κέλυφος, που περιέχει 7 κάνιστρα διασποράς ναρκών (MDC) με 4 νάρκες το καθένα.

MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System)

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του MLRS είναι η δυνατότητα εκτόξευσης των καθοδηγούμενων πυραύλων μακράς ακτίνας ATACMS. Ο ATACMS είναι ένας αδρανειακά καθοδηγούμενος, συμβατικός πύραυλος εδάφους - εδάφους μεγάλης εμβέλειας, ικανός να πλήξει στατικούς "μαλακούς" στόχους που βρίσκονται έξω από την εμβέλεια των πυροβόλων, πυραύλων και ρουκετών που διαθέτει σήμερα ο Στρατός. Όπως και οι ρουκέτες του MLRS, οι πύραυλοι ATACMS έρχονται από το εργοστάσιο συναρμολογημένοι, ελεγμένοι και συσκευασμένοι στους φορείς τους (Guided Missile Launch Assembly / GMLA). Ο σωλήνας εκτόξευσης είναι από αλουμίνιο και στηρίζεται επάνω σε ένα πλαίσιο από το ίδιο υλικό. Τα LLM του MLRS γεμίζουν είτε με δύο LPC (12 ρουκέτες), είτε με δύο GMLA (2 ATACMS). O ίδιος εκτοξευτής δεν μπορεί να εκτοξεύσει παράλληλα ρουκέτες και πύραυλο.

Οι πύραυλοι ATACMS Block 1 χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στο Ιράκ το 1991, μεταφέρουν 644 βομβίδια διπλής χρήσεως τύπου Μ-74 και το βεληνεκές τους ξεπερνά τα 165 χιλιόμετρα. Οι βελτιωμένοι Block 1A παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2001, διαθέτουν καθοδήγηση GΡS, μεταφέρουν 300 βομβίδια τύπου Μ-74 και το βεληνεκές τους ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα. Τέλος, οι εκδόσεις Block II και Block IIA εισήλθαν σε υπηρεσία το 2003 και το βεληνεκές τους ανέρχεται σε 140 χιλιόμετρα. Η έκδοση Βlοck II μεταφέρει 13 αντιαρματικά υποπυρομαχικά ΒΑΤ (Brilliant Αnti Τank).

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής