Αποτελέσματα διαγωνισμού άρματος μάχης

Παρόλο που η δοκιμασία στην οποία υπεβλήθησαν τα άρματα μάχης ήταν εξοντωτική, τα τελικά αποτελέσματα δεν έκρυβαν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η βαθμολογία κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα η απόσταση που χώριζε τα δυτικά άρματα μάχης αποδείχθηκε αρκετά μικρή. Με ανώτατο όριο βαθμολογίας το 100%, οι επιδόσεις των επικρατέστερων υποψηφίων διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Leopard 2GR - 78,65%
  • M1A2 Abrams - 72,21%
  • Leclerc - 72.03%
  • Challenger 2E - 69.19%

Σε τεχνικό επίπεδο, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στη βαθμολογία επιθυμητών κριτηρίων, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μια μεταβολή στη σειρά με το Μ1Α2 να κατατάσσεται δεύτερο, υπερβαίνοντας το Leclerc. Συγκεκριμένα, η κατάταξη διαμορφώθηκε τελικά ως εξής:

  • Leopard 2GR - 86,72%
  • M1A2 Abrams - 84,55%
  • Leclerc - 84,11%
  • Challenger 2E - 83,70%

Το γερμανικό Leopard 2GR διακρίθηκε για την αυξημένη θωράκισή του, ενώ το αμερικανικό M1A2 Abraams παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα στη δοκιμασία ταχύτητας και ευστοχίας πυρός (hunter/killer). Ο γερμανικός κινητήρας MTU EuroPowerPack των 1,500hp που εξόπλιζε τα άρματα Leclerc και Challenger 2E αποδείχθηκε ο πλέον αποτελεσματικός, αφού τα ανέδειξε σε νικητές στους τομείς της εμβέλειας και κατανάλωσης καυσίμων.

Παρόλο που η τελική βαθμολογία φωτογραφίζει ως νικητή το Leopard 2GR, η αξιολόγηση των προφορών δεν εξαντλήθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά μία σειρά άλλων παραγόντων διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τον τελικό νικητή. Ο αριθμός αρμάτων μάχης που έχουν ήδη κατασκευαστεί, ο αριθμός των χωρών που τα χρησιμοποιούν, η συνεργασία του με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και η εμπειρία του ελληνικού στρατού με παρόμοια άρματα, συνέβαλλαν καθοριστικά στην τελική επιλογή, γέρνωντας ουσιαστικά την πλάστιγγα υπέρ του Leopard.

Το γερμανικό Leopard 2GR

Tο πήγμα του Leopard 2 ενσωματώνει τη διάκενη, πολυστρωματική θωράκιση «τρίτης γενιάς» και χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα: το διαμέρισμα του οδηγού στο εμπρός μέρος, το διαμέρισμα μάχης στο κέντρο και το τμήμα του κινητήρα στο πίσω μέρος του οχήματος. O οδηγός κάθεται στη δεξιά πλευρά του εμπρόσθιου μέρους του σκάφους και είναι εφοδιασμένος με τρία περισκόπια παρατήρησης, όπου το κεντρικό μπορεί να αντικατασταθεί από παθητικού τύπου νυκτερινής παρατήρησης.

Το άρμα είναι εξοπλισμένο με το λειόκαννο πυροβόλο Rheinmetall L55 των 120 χιλ. H πυροδότηση του όπλου γίνεται ηλεκτρικά και βάλλει δύο τύπους πυρομαχικών, το κινητικής ενέργειας (APE SDS-T) DM-13 και το χημικής ενέργειας (HEAT-MP-T) DM-12, τα οποία συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς τύπους. Το DM-13 έχει δραστικό βεληνεκές πάνω από 2.000 μέτρα, ενώ το DM-12 (ταχ. εξόδου 1.140 m/sec) έχει υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας, τόσο εναντίον «μαλακών» όσο και εναντίον «σκληρών» στόχων. Συνολικά μεταφέρονται 42 βλήματα, 27 αριστερά της θέσης του οδηγού και 15 στο πίσω αριστερό τμήμα του πύργου. Ομοαξονικά με το κύριο πυροβόλο είναι τοποθετημένο ένα πολυβόλο MG3 των 7,62 χιλ. ενώ ένα ιδίου τύπου όπλο μπορεί να εγκατασταθεί στη θυρίδα του γεμιστή. Σε κάθε πλευρά του πύργου είναι τοποθετημένοι οκτώ εκτοξευτές καπνογόνων.

Tο Leopard 2 είναι εφοδιασμένο με υβριδικό σύστημα πλοήγησης (Land Navigation System), το οποίο αποτελείται από GPS και αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS) και απεικονίζει το ακριβές γεωγραφικό μήκος και πλάτος της θέσης του άρματος σε κινούμενο χάρτη μαζί με στοιχεία τακτικής κατάστασης στη θέση του αρχηγού οχήματος.

Στο άρμα έχει τοποθετηθεί ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας diesel MTU MB873 V12 με απόδοση 1.500 ίππων, συνδεδεμένος με το αυτόματο κιβώτιο Renk HSWL 354 (με τέσσερις ταχύτητες εμπρός και δύο θέσεις). O εξοπλισμός του Leopard 2A5 περιλαμβάνει επίσης σύστημα ΡBX πολέμου (υπερπίεσης), καλοριφέρ διαμερίσματος πληρώματος, προθέρμανση κινητήρα, ηλεκτρικές αντλίες νερού και θυρίδα διαφυγής πίσω από τον οδηγό. Tο αυτόματο σύστημα καταστολής πυρκαγιάς είναι τύπου halon και ξεκινά την κατάσβεση εντός 2 milliseconds, ολοκληρώνοντάς την μέσα σε 250 milliseconds.

Γ.Ανδρουλάκης - 03 Απριλίου 2002

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής