Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως

Τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως είναι τύπου ανοικτού σωλήνα, με τα προωθητικά αέρια να εκτονώνονται από το ανοικτό κλείστρο στο πίσω μέρος του σωλήνα μετά τη πυροδότηση του βλήματος. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας ελαχιστοποιεί την ανάκρουση - οπισθοδρόμηση του όπλου, μειώνει σημαντικά τις πιέσεις που ασκούνται στα τοιχώματα του σωλήνα και επομένως επιτρέπει την κατασκευή του από ελαφρά κράματα και έτσι τη μείωση του συνολικού βάρους του όπλου.

Τα αντιαρματικά όπλα που διατίθενται στο επίπεδο του λόχου πεζικού είναι έξι φορητά ΠΑΟ 90 χιλ. ή έξι Carl Gustaf Μ2. Τα όπλα αυτά διατίθενται συνήθως ανά δύο στις οργανικές διμοιρίες πεζικού και για κάθε όπλο διατίθεται αναχορηγία πέντε αντιαρματικών βλημάτων.

Carl-Gustaf M2

ΠΑΟ. υπό απόσυρση

Η πλειονότητα των αντιαρματικών όπλων που απέκτησε μεταπολεμικά ο ΕΣ ήταν τύπου ΠΑΟ. Kατά τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 χρησιμοποιούσε τα ΠΑΟ των 57, 75, 90 και 106 χιλ. καθώς επίσης και τα bazοοkas 2,36 και 3,5 ιντσών. Τα τελευταία έγιναν ευρύτερα γνωστά όταν η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν κατάφερε να κλέψει τις ρουκέτες τους από το στρατόπεδο Συκουρίου, τους εκτοξευτές από το Πολεμικό Μουσείο και τελικά να τα χρησιμοποιήσει σε διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα. Το σύνολο των όπλων αυτών, όπως επίσης και τα ΠΑΟ των 57 και 75 χιλ έχουν ήδη αποσυρθεί, ενώ τα ΠΑΟ των 90 χιλ. συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται παρά τη μεγάλη σχεδιαστική ηλικία τους που υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Οι διατρητικές τους επιδόσεις επιτρέπουν την καταστροφή κάθε άρματος δεύτερης γενιάς (400 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα), ενώ το βεληνεκές ανέρχεται σε 800 και 450 μέτρα για προσβολή ακίνητων και κινούμενων στόχων αντίστοιχα.

ΠΑΟ. σε χρήση

Σήμερα, ο ΕΣ χρησιμοποιεί τα ΠΑΟ των 90 και 106 χιλ., ενώ περίπου 2.000 Carl Gustaf Μ2 εισήλθαν σε χρήση τη δεκαετία του '90 παραχωρούμενα στην Ελλάδα ως πλεόνασμα από το γερμανικό στρατό. Για τα τελευταία έγινε απ' ευθείας προμήθεια αριθμού βλημάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύτηκε από τον κατασκευαστή η δημιουργία γραμμής παραγωγής πυρομαχικών στην Ελλάδα. Παρά την παλαιότητά του, το Carl Gustav διαμετρήματος 84mm μπορεί να βάλει μία μεγάλη ποικιλία βλημάτων όπως το HEAT-781 υψηλής εκρηκτικότητας, ικανό να προσβάλει θωράκιση τύπου ERA διαμετρήματος 425mm σε αποστάσεις έως και τα 500 μέτρα, ή το HEAT-551 με διατρητική ικανότητα 400mm σε αποστάσεις έως τα 700 μέτρα ή το HE-441B για ελαφρά θωρακισμένους στόχους και τέλος το βλήμα HEDP-502 σχεδιασμένο για χρήση σε αστικό περιβάλλον.

Τα ΠΑΟ Μ40Α1 των 106 χιλ. αποτέλεσαν τη δεκαετία του '50 και μέχρι την εμφάνιση των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων τα αντιαρματικά οπλικά συστήματα με το μεγαλύτερο διαμέτρημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαμέτρημα του όπλου ανέρχεται στην πραγματικότητα σε 105 χιλ., αλλά για λόγους ευκολίας διάκρισης από το αντίστοιχο των πυροβόλων του πυροβολικού προστέθηκε ακόμη ένα χιλιοστό στην ονομασία του. Το σκοπευτικό του επιτρέπει βολή μέχρι τα 2.000 μέτρα κατά ακίνητου στόχου και μέχρι τα 1.100 κατά κινητού στόχου. Οι επιδόσεις διάτρησης μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500 χιλ. επί ομοιογενούς χάλυβα, ενώ το πυροβόλο διαθέτει τυφέκιο επισήμανσης διαμετρήματος 0,50, που χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση της ορθής σκόπευσης και προσβολής του στόχου. Με απλά λόγια, ο χειριστής προσβάλει αρχικά τον στόχο με το φυσίγγιο των 0,50', εκτελεί τυχόν διορθώσεις και κατόπιν εκτοξεύει το κυρίως αντιαρματικό βλήμα.

Τα ΠΑΟ των 106 χιλ. φέρονται επί ανοικτών οχημάτων Μercedes 240G DV, κατάλληλα τρoποποιημένων για την εγκατάσταση του όπλου, των πυρομαχικών αλλά και των χειριστών του. Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματα των οχημάτων-φορέων είναι το χώρισμα στο τζάμι του οδηγού, απ' όπου εξέρχεται κατά τις μετακινήσεις ο μακρύς σωλήνας του πυροβόλου, καθώς και η μεταλλική πρόσθετη πλάκα προστασίας του διαμερίσματος του κινητήρα. Η τελευταία τοποθετήθηκε για την προστασία του καλύμματος του κινητήρα από την εκτόνωση των αερίων του πυροβόλου, αφού σε αρκετές δοκιμαστικές βολές παρατηρήθηκε η καταστροφή της. Σήμερα, τα όπλα αυτά διατίθενται μόνο από επιστρατευόμενες μονάδες ή από επιστρατευόμενα τμήματα ενεργών μονάδων.

Εκτοξευτής STRIM LRAC των 89 χιλ.

Τέλος, οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις διαθέτουν το γαλλικό SΤRΙΜ LRΑC 89 των 89 χιλ., ένα πλέον σύγχρονο όπλο τύπου ΠΑΟ. Το SΤRΙΜ έχει μέγιστο ωφέλιμο βεληνεκές 300 μέτρων και επιτυγχάνει επίδοση διάτρησης μεγαλύτερη από αυτή του ΠΑΟ 90 χιλ.

ΓΕΣ - Αύγουστος 2002