VΑLΡΑΚ

Η εταιρεια VΑLΡΑΚ ΕΠΕ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα στρατιωτικού υλικού υψηλής τεχνολογίας και σήμερα οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Δεσκάτη (νομός Γρεβενών), την περιοχή με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη (38%). Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις φθάνει στα 20.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι στα 3.500 τ.μ.. Η VΑLΡΑΚ απασχολεί 115 άτομα, από τα οποία τα 15 συνιστούν το διοικητικό προσωπικό, τα 10 το επιστημονικό και τα υπόλοιπα 90 το εργατικό δυναμικό.

  • 1987: η εταιρεία μετατρέπεται σε VΑLΡΑΚ ΑΕ και ξεκινά την κατασκευή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διχτυών παραλλαγής υψηλής τεχνολογίας δεύτερης γενιάς
  • 1994: προσφέρει δίχτυα παραλλαγής υψηλής τεχνολογίας τρίτης γενιάς
  • 1998: προσφέρει δίχτυα παραλλαγής υψηλής τεχνολογίας τρίτης γενιάς με πολυκαρβουνικές ίνες
  • 2002: παράγει τα πρώτα PVC καλύμματα παραλλαγής για οχήματα, άρματα και στοιβάδες πυρομαχικών με ΙR προστασία και παρουσιάζει στην Defeηdοry 2002 την πρώτη ελληνικής κατασκευή στολή παραλλαγής υπερύθρων για πιλότους και καταδρομείς
  • 2003: παρουσιάζει εργαστηριακό πρότυπο με αντιραντάρ υλικό RΑΜ (Radar Αbsorbίηg Μaterials)

Η παρουσία και η ενασχόληση της VΑLΡΑΚ με το αντικείμενο της παραλλαγής ξεκινά το 1987, όταν της κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός του Ελληνικού Στρατού για την προμήθεια 60.000 τεμαχίων διχτυών παραλλαγής, για προστασία στο ορατό και το εγγύς υπέρυθρο φάσμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 1993, με τις τελευταίες παραδόσεις του να περιλαμβάνουν και δίχτυα προστασίας από την ακτινοβολία ραντάρ, τα οποία δεν αποτελούσαν συμβατικά υποχρέωση της εταιρείας, αλλά προσφέρθηκαν από αυτή στην ίδια τιμή.

Το 1998, n VΑLΡΑΚ κέρδισε νέο συμβόλαιο από τον Ελληνικό Στρατό ύψους 7.920.000 ευρώ, το οποίο αφορούσε στην παραγωγή 6.700 διχτύων παραλλαγής LCSS διαστάσεων 6,8 x 10,2 μέτρων. Οι παραδόσεις τους άρχισαν στα τέλη του 2000 και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2002. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε και το δικαίωμα προαίρεσης που αφορούσε ποσοστό 30% της αρχικής παραγγελίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση η Ελληνική Προστιθέμενα Αξία (ΕΠΑ) ανέρχεται στο 72%.

Η VΑLΡΑΚ προσφέρει επίσης σακίδια ταχείας απελευθέρωσης για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, ενώ αναμένεται να εκπονηθεί πρόγραμμα για την αντικατάσταση του συνόλου των εξαρτύσεων που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός. Από το 2002, n γκάμα των προϊόντων της έχει εμπλουτιστεί και με τη στολή παραλλαγής υπερύθρων, για την οποία ο στρατός έχει εκδηλώσει την επιθυμία να προμηθευτεί 7.000 τεμάχια, ενώ υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 30% του αριθμού αυτού. Τέλος, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η VΑLΡΑΚ έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ειδικού ραδιο-απορροφητικού υλικού (RΑΜ: Radio Αbsorbing Material).

Συνεργασίες και συμπαραγωγές

Εκτός του κύριου έργου της, η εταιρεία παρέχει υποκατασκευαστικό έργο στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, των χρωμάτων, των πλαστικών και των μεταλλικών εξαρτημάτων. Επίσης, η εταιρεία έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες με το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της αμερικανικής εταιρείας General Dynamics στην Φλόριντα, με το τμήμα έρευνας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της Ακαδημίας του Κιέβου, αλλά και με τον τομέα τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Παράλληλα, έχει λάβει τόσο την πιστοποίηση ISO 9001 όσο και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης (Certificate of Confοrmity) που εκδίδει η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα προγράμματα της εταιρείας

Η VALPAK προμηθεύει με υλικό παραλλαγής τον Ελληνικό Στρατό, την Πολεμική Αεροπορία (111 ΠΜ), το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και αρκετούς πελάτες του εξωτερικού: τις γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις, τις ένοπλες δυνάμεις της Σλοβενίας, την ιταλική πολεμική αεροπορία, την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και την Εθνική Φρουρά του Ομάν. Παράλληλα, συμμετέχει ως υποκατασκευαστής σε προγράμματα που αναλαμβάνει η General Dynamics, αλλά και εκπονούν ο γερμανικός και ο ελβετικός στρατός, ενώ συνεργάζεται στο πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets) με τη γερμανική KraussΜaffei Wegmann (άρματα μάχης Leοpard), την εταιρεία Brugermann (αλεξίπτωτα) και τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri (φρεγάτες).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα CCD (Camouflage, Concealment, Deception - παραλλαγή, απόκρυψη, εξαπάτηση), το οποίο βασίζεται σε ένα υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικό σύστημα άμυνας που περιλαμβάνει ελαφρά δίχτυα παραλλαγής πολλαπλού φάσματος (multispectral) LCSS (Lightweight Camouflage Screen System), για προστασία στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα, αλλά και σε μια ευρεία μπάντα συχνοτήτων που καλύπτει την ακτινοβολία ραντάρ (6-140 GHz). Ακόμα, περιλαμβάνει σύστημα υπερελαφρών διχτύων παραλλαγής (ULCΑΝS: Ultra Lightweight Camouflage Νet System), καθώς και ένα κάλυμμα παραλλαγής υπερύθρων τεχνολογίας βινυλίου για οχήματα (Camouflaged IRR Vinyl Τechnology Τarpaulin/IRT) που παρέχει προστασία στο ορατό και το εγγύς υπέρυθρο φάσμα (ΝΙR: Νear Ιnfra-Red sensors).

17 Μαρτίου 2006

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής