Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV)

Ήδη από τα µέσα της δεκαετίας του '60, τα RPV (Remotely Piloted Vehicle s) και νυν UAV αξιοποιούνται σε αποστολές ISR (Intelligence, Surveillance , Reconnaissance), σχετικά πιο πρόσφατα σε αποστολές ISTAR (Intelligence, Surveillance Target Acquisition and Reconnaissance) και πλέον αξιοποιούνται σε αποστολές κρούσης και µάχης (UCAV Unmanned Combat Air Vehicle). Πέραν των τυπικών αποστολών ISR και παροχής δεδοµένων στόχευσης, τα UAV µπορούν να αξιοποιηθούν σε πλήθος αποστολών, όπως:

  • Αναμετάδοση ηλεκτροµαγνητικών εκποµπών
  • Αποστολές Συνοδείας επανδρωµένων αεροσκαφών
  • Συλλογή ηλεκτροµαγνητικών εκποµπών και τηλεπικοινωνιών (ESM/ELINT και COMINT)
  • Εκτέλεση παρεµβολών (ECM)
  • Ναυτική περιπολία
  • Επιτήρηση εγκαταστάσεων υψηλής στρατηγικής σημασίας
  • Αποστολές καταστολής αεράµυνας (SEAD)

Επιπλέον τα UAV µπορούν να αποδειχθούν χρήσιµα σε αποστολές σε ειρηνική περίοδο, όπως επιτήρηση δασών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αστυνοµικά καθήκοντα, επιτήρηση λιµένων και δίωξη λαθρεµπορίου. Σε σχέση µε τα επανδρωµένα αεροσκάφη, παρέχουν χαµηλότερο κόστος πρόσκτησης, χαµηλότερο κόστος ανά ώρα πτήσης και κόστος συντήρησης, ευελιξία στη χρήση και µετακίνηση, καθως και µεγαλύτερη διάρκεια πτήσης (αυτονοµία).

Προγράμματα προμήθειας UAV

Η ενοικίαση των ισραηλινών συστημάτων UAV Heron (44.500.000 ευρώ για 4 χρόνια) στόχο έχει να παρέχει συνεχή εικόνα σε Θράκη, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότες συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και στοχοποίησης. Τα δύο ισραηλινά αεροχήματα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο και ενώ αρχικά σχεδιαζόταν η μονάδα να οργανωθεί στα πλαίσια καθαρά της Πολεμικής Αεροπορίας, το ΓΕΕΘΑ αναθεώρησε και η μονάδα των Heron οργανώνεται επί διακλαδικής βάσεως.

Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2020 την πρόθεσή του για προμήθεια 4 UAV, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε μεγάλες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες MEKO 200HN). Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 25.000.000 και αφορά επί της ουσίας συστήματα καθέτου απονειώσεως. Ο αριθμός των UAV κρίνεται ως ο απολύτως βασικός για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε επίπεδο συστημάτων μικρότερων δυνατοτήτων, το ΓΕΣ προχωρεί στην προμήθεια με επείγουσες διαδικασίες διαφόρων συστημάτων που θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες των μονάδων και ήδη ανατέθηκε σύμβαση για 32 drone τύπου ATLAS 204 της ελληνικής ALTUS.

Τέλος, το ΓΕΕΘΑ επανέφερε στο προσκήνιο την απόκτηση MQ-9 Reaper για την Πολεμική Αεροπορία. Πρόθεση είναι η διερεύνηση της παραχωρήσεως συστήματος από τις ΗΠΑ ώστε ο χρόνος παραλαβής να συρρικνωθεί.

Ειδικές Δυνάμεις

Αξιοποιώντας κονδύλια του μεταναστευτικού με αντικειμενικό σκοπό την αναβάθμιση των δυνατοτήτων επιτήρησης των δυνάμεων καταδρομών που αναπτύσσονται στα σύνορα, αποκτήθηκε το drone τύπου Matrice 300 RTK της εταιρείας DJI. Η προμήθεια αφορά σε 'ικανή ποσότητα drone – UAV' τα οποία φέρουν θερμικές κάμερες. Το Matrice 300 RTK έχει μέγιστη εμβέλεια πτήσης τα 15 χιλιόμετρα και αυτονομία πτήσης 55 λεπτά. Μπορεί να επιχειρεί σε ακραίες θερμοκρασίες από -20 κελσίου έως τους 50 βαθμούς, ενώ μπορεί να φέρει αισθητήρα μέγιστου βάρους 2,7 κιλών και να μεταδίδει δεδομένα εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

Φωτογραφία του drone τύπου Matrice 300 RTK της εταιρείας DJI

Πρόκειται για ένα νευραλγικό υλικό των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς εκτός των αποστολών στα πλαίσια του μεταναστευτικού δύναται να αξιοποιηθεί σε πλειάδα επιχειρησιακών αποστολώνόπως σε αποστολές αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών, στοχοποίησης και επιτήρησης. Για παράδειγμα ολιγομελής ομάδα καταδρομών σε αποστολή αναγνώρισης κάνοντας χρήση drone σε ύψος που δεν θα γίνει αντιληπτό λόγω θορύβου και παρατήρησης δύναται να συλλέξει καθοριστικής σημασίας πληροφορίες ή να εντοπίσει τρωτά και ευπαθή σημεία προ μιας αποστολής κρούσης στα πλαίσια ανορθόδοξου πολέμου. Παράλληλα, το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύεται με ρεαλιστικό τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει την απειλή των εχθρικών drones με τακτικές απόκρυψης.

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής