EADS Hellas

Η EADS Hellas δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1994, αρχικά ως Daimler-Benz Aerospace Hellas, στη συνέχεια ως DaimlerChrysler Aerospace Hellas και από τις 10 Ιουλίου 2000 ως EADS Hellas, ακολουθώντας την πορεία εξέλιξης της ΕΑDS στην Ευρώπη. Η EADS αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης ευρωπαϊκής συνεργασίας, καθώς στις τάξεις της εταιρείας έχουν συγχωνευθεί οι περισσότερες κορυφαίες αεροδιαστημικές εταιρείες της Ευρώπης όπως, οι γαλλικές Aerοsρatiale και Matra, η γερμανική DaimlerChrysler Aerospace και η ισπανική Casa.

Η EADS σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2001 είναι η δεύτερη εταιρεία αεροναυπηγικής στον κόσμο, ενώ είναι η πρώτη παγκοσμίως στους τομείς πολιτικών αεροσκαφών (με την οικογένεια αεροσκαφών Airbus), ελικοπτέρων (με τα προϊόντα της εταιρείας Eurοcοpter), στους φορείς εκτόξευσης δορυφόρων (Space Launch Vehicles) και στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και ασφαλών τηλεπικοινωνιών (Telecommunication Systems and Security Telecommunication Systems). Η EADS Hellas δραστηριοποιείται στην προώθηση των επιχειρηματικών τομέων της EADS, όπως της EADS Military Aircraft με το μαχητικό αεροσκάφος τέτάρτης γενεάς Eurofighter-Typhoon και το 2006 παρουσίασε έσοδα της τάξης των 39.400.000.000 ευρώ απασχολώντας εργατικό δυναμικό περίπου 116.000 ατόμων.

Η EADSέχει υπογράψει σύμβαση με την EAB για την κατασκευή από την τελευταία ενός υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματος του αεροσκάφους Eurofighter Typhoon, έχει την προμήθεια των 20 Μεταφορικών Ελικοπτέρων NH-90, ενώ στο παρελθόν συμμετείχε στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των F-4E και στον εφοδιασμό με πυραύλους AFDS, MICA SCALP και EXOCET, μέσω της MBDA. Συμμετείχε επίσης στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκτόξευση του Επικοινωνιακού Δορυφόρου Hellas Sat (EADS Astrium) και στην προμήθεια των ελληνικών Αρχών (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, Ελληνική Αεροπορία) με μία ευρεία γκάμα ελικοπτέρων από την Eurocopter.

Στον τομέα των συστημάτων και αμυντικών ηλεκτρονικών (EADS Systems and Defence Electronics) δραστηριοποιείται με τα προγράμματα Hermes Ι και ΙΙ, προσφέροντας ένα ενοποιημένο προηγμένο ψηφιακό σύστημα ασφαλών επικοινωνιών που καλύπτει τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Η Πολεμική Αεροπορία προγραμματίζει την απόκτηση ανάλογου ψηφιακού συστήματος ασφαλών επικοινωνιών, ενώ σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό εγκαθιστά τα αντιπυραυλικά συστήματα προστασίας πλοίων RAM (Rolling Airframe Missile) που παρέχουν αυξημένη ασφάλεια από πυραυλικές απειλές σε μονάδες του στόλου. Επίσης, προωθούνται στην Ελλάδα τα κινητά συστήματα γεφυρών (Mobile Bridges) και οι μονάδες κινητών νοσοκομείων (mobile hospitals) για το Στρατό Ξηράς.

26 Ιανουαρίου 2003

Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής