Μεταφορικό C-130 Hercules

Το C-130 είναι τετρακινητήριο μεταγωγικό αεροσκάφος που μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά ένα μεγάλο εύρος αποστολών, γεγονός που δικαιολογεί και την αδιάκοπη παραγωγή του εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα ελληνικά C-130 Hercules είναι τα αεροσκάφη που έχουν επωμισθεί το βάρος του μεταφορικού έργου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των αεροδιακομιδών στη χώρα μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα5
ΚινητήραςC-130B Allison T-56-A-7, C-130H Allison T-56-A-15
Ώση4.058 hp
Εκπέτασμα Πτερύγων40,4 μέτρα
Μήκος29,8 μέτρα
Ταχύτητα621 χ.α.ω.
Ύψος7.010 μέτρα ή 23.000 πόδια
Φωτογραφία μεταφορικού C-130
Φωτογραφίες: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Τα C-130 έχουν πολυετή θητεία στην ελληνική ΠΑ (από το 1975), ενώ συμμετέχουν τόσο σε ανθρωπιστικές αποστολές, όσο και σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και έρευνας. Η πρώτη απόπειρα προμήθειάς τους έγινε το 1965, όταν σχετικό αίτημα της Αεροπορίας που αφορούσε σε 4 αεροσκάφη εγκρίθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Αμυνας και η παράδοση θα γινόταν το 1968. Δυστυχώς, η δικτατορία τις 21η Απριλίου 1967 οδήγησε σε εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και η πολεμική αεροπορία αρκέστηκε στα αεροσκάφη C-47 Dacota μέχρι τον Ιούνιο του 1974. Τότε παραγγέλθηκαν 18 C-130H Hercules, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για μια αεροπορία που είχε συνηθίσει να βολεύεται με "ρετάλια". Ένα περίπου χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1975, έφυγαν για τις ΗΠΑ τα πρώτα πληρώματα που θα εκπαιδεύονταν στα νέα αεροπλάνα.

Ως το τέλος του 1976 είχαν παραδοθεί έξι C-130H, όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την τροποποίηση της παραγγελίας της. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήθελε να μην παραλάβει 18 αλλά 12 αεροπλάνα, παρόλο που ήταν σίγουρο ότι ο αριθμός αυτός δεν επαρκούσε. Τελικά παραλήφθηκαν 10 αεροσκάφη και στα τέλη της δεκαετίας του '80 άρχισε ένα σαφάρι αναζήτησης επιπλέον C-130. Τον Αύγουστο του 1992, η Ελλάδα προμηθεύτηκε 5 επιπλέον C-130B από τα πλεονάζοντα αποθέματα των ΗΠΑ. Σήμερα, τα C-130 ανήκουν στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών "Ηρακλής", η οποία εδρεύει στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και φέρουν τετράχρωμη παραλλαγή τύπου "Βιετνάμ".

Αναβάθμιση C-130

Δέκα χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία στο όρος Όθρυς με την συντριβή του C-130 που στοίχισε τη ζωή σε 63 αεροπόρους, και πέντε χρόνια από τη συντριβή δεύτερου C-130 στα Δερβενοχώρια, που σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι, αποφασίστηκε να γίνει διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών, ο οποίος μάλιστα κατακυρώθηκε, όχι στη διαπιστευμένη κατασκευάστρια Lockheed Martin, αλλά σε μια εταιρεία που εν συνεχεία εξαφανίστηκε, με την αιτιολογία της 'διαφοροποίησης' προμηθευτών. Η υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των 10 C-130H και 5 C-130B από την καναδική εταιρεία SPAR είχε συνολικό κόστος $80.000.000 και βάσει αυτής τα 2 πρώτα αεροσκάφη αναβαθμίστηκαν στον Καναδά και τα υπόλοιπα 13 θα αναβαθμίζονταν στην ΕΑΒ.

Πρόκειται για ριζική αναβάθμιση, αφού αλλάζει ολόκληρο το πιλοτήριο και τοποθετούνται προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Καρδιά του νέου συστήματος ηλεκτρονικών είναι το FMS (FLIGHT MANAGEMENT SYSTEM) ή Διαχειριστής Πτήσεως, μέσω του οποίου ελέγχονται οι λειτουργίες του αυτόματου πιλότου, του RADAR καιρού, των επικοινωνιών, των συστημάτων ναυτιλίας και των συστημάτων προειδοποίησης για αποφυγή πρόσκρουσης στο έδαφος ή στον αέρα και μειώνεται ο φόρτος εργασίας των χειριστών. Στα νέα ηλεκτρονικά συστήματα (FMS) των C-130 περιλαμβάνονται:

 • RADAR Καιρού και Ναυτιλίας
 • Σύγχρονος Αυτόματος Πιλότος με δυνατότητα κάθετης και οριζόντιας Ναυτιλίας
 • Τριπλά και διπλά συστήματα Ραδιοεπικοινωνίας (3 ασύρματα V/UHF και 2 HE)
 • Τέσσερα ανεξάρτητα συστήματα Ναυτιλίας με διπλές και τριπλές εφεδρικότητες (Δύο TACAN και δύο VOR)
 • Δύο Αδρανειακά Συστήματα Ναυτιλίας INERTIAL NAVIGATION (INS)
 • Τρία ανεξάρτητα Δορυφορικά Συστήματα εντοπισμού θέσεως
 • Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης στον αέρα με άλλο αεροσκάφος
 • Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης με το έδαφος
 • Σύστημα καταγραφής Στοιχείων Πτήσεως
 • Οθόνες Πολλαπλών Ενδείξεων
 • Συστήματα Τυφλής Προσγείωσης INSTRUMENT LANDING SYSTEM (ILS)

Τέλος, κατά τον εκσυγχρονισμό των C-130 τοποθετείται ένα νέο Σύστημα Αναγνώρισης (IFF), δυνατότητα κρυπτοφωνίας για πραγματικές επιχειρήσεις και σύστημα NIGHT VISION για επιχειρήσεις υπό συνθήκες σκότους. Επιπλέον, πολλαπλασιάζεται η αξιοπιστία του αεροσκάφους, αφού από ηλεκτρονικά με 300 ώρες MTBF (Mean Time Between Failure) αναβαθμίζονται σε ηλεκτρονικά με ΜΤΒF 2.500 έως 4.000 ωρών.

Παράδοση αναβαθμισμένων C-130

Η ΕΑΒ και η καναδική εταιρεία SPAR Aerospace Ltd, θυγατρική της L3 Communications, παρέδωσαν στις 19 Δεκεμβρίου 2005 στην Πολεμική Αεροπορία το πρώτο ηλεκτρονικά αναβαθμισμένο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130. Το C-130 αναβαθμίστηκε στις εγκαταστάσεις της L3/SPAR στο Έντμοντον του Καναδά, ενώ η υλοποίηση της αναβάθμισης του δεύτερου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα με ευθύνη και προσωπικό της SPAR και με παράλληλη συμμετοχή και επ' έργω εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού της εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του δευτέρου αεροσκάφους C-130, n ΕΑΒ ανέλαβε να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό και στα υπόλοιπα αεροσκάφη της ΠΑ στις εγκαταστάσεις της, παρατείνοντας την επιχειρησιακή ζωή του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 Hercules κατά 15 - 20 χρόνια. Έκτοτε, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ενώ μεγάλος αριθμός C-130 έχουν καθηλωθεί στο έδαφος και αναμένουν τις εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.

Το 2021, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα των μεταφορικών αεροσκαφών C-130Β/Η Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έγκριση ενεργοποίησης των παρακάτω προγραμμάτων:

 • Εργοστασιακή συντήρηση δύο (2) αεροσκαφών μέσω της υπηρεσίας ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency (NSPA)
 • Εργοστασιακή συντήρηση τριών(3) αεροσκαφών μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ
 • Στο πλαίσιο της FOS των αεροσκαφών C-130 βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή στην Πολεμική Αεροπορία υπηρεσιών και υλικών
 • Υλοποιείται το Πρόγραμμα Νο9 της Συμφωνίας 531/2019 μεταξύ του Υπουργείου και της Lockheed Martin για την παροχή στην ΠΑ υλικών και υπηρεσιών εργοστασιακή συντήρησης, καθώς και υπηρεσιών επισκευών εκτός ενεργείας υλικών των C-130
 • Τον Οκτώβριο 2021 ένα αεροσκάφος παραδόθηκε από το ΚΕΑΤ (μετά από 2,5 χρόνια)
Ηλεκτρολόγος Δημήτρης Ανθής