Πόλεμος Σερβίας-Κοσόβου στα σκαριά;

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Πόλεμος Σερβίας-Κοσόβου στα σκαριά;

Δημοσίευση από Togo »

Τα τελευταία χρόνια η Σερβία αγοράζει συνεχώς οπλικά συστήματα ανατολικής προέλευσης και διατηρεί μιά αρκετά ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Με χρηματοδότηση κυρίως απο αραβικές χώρες έχει καταφέρει να αναπτύξει high tech projects μικρού κόστους παραγωγής. Τα κέρδη πάνε σε αγορές σύγχρονων συστημάτων απο Ρωσία, Κίνα και Γαλλία.

Η Σερβία είναι ρωσικό προγεφύρωμα στην Ευρώπη και έχει περικυκλωθεί απο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πλήν του Κοσόβου που διεκδικεί ανοικτά. Πρόσφατα αποδείχτηκε οτι είναι και κινεζικό προγεφύρωμα με αερομεταφορά αντιαεροπορικών HQ-22 (κινεζικό ανάλογο του S-300PMU2) απο κινεζικά αεροσκάφη!

Όπως είναι λογικό η Δύση ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στα Βαλκάνια και κάνουν τα πάντα για τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" με προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία.

Η Κύπρος θεωρεί την Σερβία "αδελφή χώρα". Αγοράζει σερβικά όπλα με τον περιορισμένο αμυντικό προϋπολογισμό που διαθέτει και τώρα τελευταία ανακοίνωσε και πώληση των 11 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P στη Σερβία. Η συγκεκριμένη πώληση είναι "λάδι στη φωτιά" ενός πιθανού πολέμου ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κάποιοι προτείνουν ότι η Κύπρος θα έπρεπε να εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αντί να εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα διατηρεί "φιλική" σχέση με τη Σερβία αλλά δέν μπορεί να πάρει το μέρος της στο θέμα του Κοσόβου. Είναι βέβαιο ότι θα έρθουμε προ εξελίξεων σύντομα στα βόρεια σύνορά μας και το ερώτημα είναι κατα πόσο είμαστε προετοιμασμένοι.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Δευ Απρ 11, 2022 12:56 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Πόλεμος Σερβίας-Κοσόβου στα σκαριά;

Δημοσίευση από yandr »

Δε νομίζω ότι 'την παίρνει' τη Σερβία να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ράβε - ξήλωνε που έγινε στη Γιουγκοσλαβία έχει αφήσει μεγάλες και μη βιώσιμες εκκρεμότητες, που αργά ή γρήγορα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα διευθετηθούν.
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Πόλεμος Σερβίας-Κοσόβου στα σκαριά;

Δημοσίευση από Togo »

Νομίζω ότι προσπαθεί να "απεξαρτηθεί" απο τα ρωσικά οπλα και μαζεύει ότι μπορεί απο προηγμένη τεχνολογία. Ίσως να προσπαθεί να αναπτύξει παρόμοια όπλα γιατί επενδύει στην αμυντική της βιομηχανία.

Παζαρεύει Rafale και αγόρασε πυραύλους Mistral απο τη Γαλλία.

Πήρε κινεζικά UAV CH-92 και αντιαεροπορικά HQ-22 απο τη Κίνα. Διαπραγματεύεται τουρκικά UAV TB-2.

Σίγουρα δέν είναι φυσιολογικό να εξοπλίζεται με όπλα ένα φτωχό κράτος με ιστορικο σε σκληρές πολεμικές συγκρούσεις με γειτονες και ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

Ωστόσο όλοι οι γείτονες είναι μέλη του ΝΑΤΟ εκτός απο το Κόσοβο.

Εχουμε και την δημιουργία βάσης των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αλβανία.

Δέν είναι πιθανό να έχουμε καμιά σερβική στρατιωτική εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και πάλι τίποτε δέν είναι αδύνατο.

Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
POINTER
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 19, 2022 8:40 pm
Επικοινωνία:

Πόλεμος Σερβίας-Κοσόβου στα σκαριά;

Δημοσίευση από POINTER »



Χαιρετώ τα μέλη του φόρουμ

Το ζήτημα είναι ότι δεν τηρήθηκαν από τα όσα συμφωνήθηκαν με το 1244 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας Του ΟΗΕ, κάτι που έχει αναφέρει στο παρελθόν και ο Πούτιν για να δείξει ότι η Δύση δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Αφενός είχε ορισθεί σαφώς ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στην τότε Γιουγκοσλαβία, που ήταν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, αφετέρου ότι ο τότε UCK θα αφοπλιζόταν και θα διαλυόταν, αντιθέτως μεταλλάχθηκε σε αστυνομική και στρατιωτική δύναμη.

Υπήρχε και μία ασαφής περιγραφή του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπέδιου υπό την αιγίδα της δύναμης του ΟΗΕ που θα αναλάμβανε την διοίκηση αλλά ό, τι και αν γινόταν θα γινόταν με την Σερβία να έχει κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο. Όχι μόνο δεν έγιναν αυτά αλλά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας των Κοσοβάρων που ήταν παράνομη, καθότι παράνομη ήταν και η Νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση, δικαιώθηκε η αλβανική πλευρά από το Διεθνές δικαστήριο στο οποίο κατέφυγε η Σερβία

Ως προς τους εξοπλισμούς, έχει προχωρήσει πολύ η Σερβική αμυντική βιομηχανία, πρόσφατα σχετικά έκανε και εξαγωγές Α/Κ πυροβόλων Νora στην Κύπρο, προσπαθεί να τα πωλήσει και στις ΗΠΑ, Έχουν πολλά προγράμματα, πάσχουν ακόμη στο ζήτημα της αεροπορίας και τώρα θα ρίξουν εκεί το βάρος με την προμήθεια ικανού αριθμού μαχητικών.

Για τους ενδιαφερόμενους, προ του πολέμου είχε προταθεί στο ΝΑΤΟ η βάση εντός Σερβίας, στην πόλη Νις, αλλά απερρίφθη από την γνωστή Ολμπράιτ. Ήταν προαποφασισμένη η απόφαση για εμπλοκή. Στο σημερινό πολιτικό επίπεδο, υπάρχει ουσιαστικώς μία προσπάθεια για αναβίωση της πολιτικής Τίτο, να είναι στην μέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και να επωφελείται ως μεσολαβητής.

Η χώρα πάντα ήταν στην ουσία της φιλοδυτική, όλη η γενιά που έφυγαν μετανάστες κατά την δεκαετία 90, περίπου 200-300 χιλιάδες πτυχιούχοι, αυτό δηλαδή που συνέβη και με τους δικούς μας εντός κρίσης, πήγαν στην Δύση ή σε φιλοδυτικές χώρες, Γερμανία, Ελβετία, Αυστραλία κλπ.

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος Σερβίας-Κοσόβου στα σκαριά;

Δημοσίευση από yandr »

Ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε μέγιστη επιφυλακή λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ξεκίνησαν συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις της Πρίστινα.
maluel86
Λοχίας - Έφεδρος
Λοχίας - Έφεδρος
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: Τρί Δεκ 13, 2022 11:36 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος Σερβίας-Κοσόβου στα σκαριά;

Δημοσίευση από maluel86 »

Οι Σέρβοι στον βορρά δε θέλουν τους δημάρχους που τους επέβαλε ο Κούρτι στους δήμους με σερβική πλειοψηφία. Έκαναν μποϊκοτάζ και αναδείχτηκαν δήμαρχοι με 100-300 ψήφους! Οι νέοι δήμαρχοι δε θα έχουν πρόσβαση στα δημαρχεία και ορκίστηκαν σε άλλα κτίρια. Η KFOR είπε ότι οι δήμαρχοι αυτοί είναι μια προσωρινή λύση και όχι μακροπρόθεσμη, ενώ συνέστησε ν' αναλάβουν μόνο τεχνικό ρόλο και να μη χρησιμοποιούν τα δημόσια κτίρια όπου στεγάζονται οι σερβικές δομές.
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες