Αγορά 60 συστημάτων Εnok AB/SPIKE LR2

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Αγορά 60 συστημάτων Εnok AB/SPIKE LR2

Δημοσίευση από Nassos »

60 οχήματα Enok AB για εποχούμενα στοιχεία SPIKE LR2 της Εθνικής Φρουράς

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Κοντά στην έναρξη παραλαβών αντιαρματικών πυραύλων SPIKE LR2 ισραηλινής προελεύσεως, που θα ενισχύσουν σοβαρά το Πεζικό, είναι η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας αποκάλυψε προσφάτως το Defense Redefined (Αθανάσιος Τσάκαλος) με την επισήμανση ότι ανάδοχος είναι η κοινοπραξία EUROSPIKE.

Η Εθνική Φρουρά είχε εκπονήσει μελέτη ενισχύσεως των αντιαρματικών δυνατοτήτων του Πεζικού με ένα σύγχρονο όπλο 5ης γενεάς και στην διάρκεια του 2021 το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί σε δύο τύπους, το SPIKE LR2 της ισραηλινής Rafael και το MMP (νυν AKERON MP) της MBDA, όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Στον ετήσιο απολογισμό έργου και προγραμματισμού μελλοντικών δράσεων στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο τότε ΥΕΘΑ Χαράλαμπος Πετρίδης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «το Υπουργείο διερευνά διάφορες επιλογές για […] την προμήθεια αντιαρματικού συστήματος».

Στην διάρκεια της αξιολογήσεως από την αρμόδια επιτροπή που όρισε το ΓΕΕΦ, κυριότερο σημείο υπεροχής από πλευράς επιδόσεων του ισραηλινού όπλου, κρίθηκε το μεγαλύτερο βεληνεκές, που κυμαίνεται σε 5.500 μέτρα, έναντι 4.000+ μέτρων του MMP. Με την ολοκλήρωση της αξιολογήσεως, στις αρχές του 2022, ανατέθηκε η σχετική σύμβαση στην EUROSPIKE κι όχι στην Rafael, για πολιτικούς λόγους. Η EUROSPIKE είναι κοινοπραξία των Rafael,Dielh Defence και Rheinmetall Electronics, με ευθύνη εμπορικής προωθήσεως όλης της σειράς SPIKE στην Ευρώπη.

Doureios.com
Εικόνα
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες