Πόλεμος στην Ουκρανία

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Togo2
Επιλοχίας
Επιλοχίας
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 22, 2022 10:26 pm

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Togo2 »

Οποιος παρακολουθεί στο διαδίκτυο τα βίντεο που αναρτούν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί με τις επιτυχίες τους στο πόλεμο καταλαβαίνει αμέσως ότι η Ελλάδα είναι απροετοιμαστη σε μια σύγκρουση με την Τουρκία και ότι οι ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού είναι άχρηστες.

Συγκεκριμένα τα ρωσικα καμικάζι Lancet έχουν αποδείξει ότι είναι αόρατα στα ρανταρ. Δεν είναι τυχαίο που οι Ουκρανοί έχουν βάλει στην οροφή όλων των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταλλικό πλέγμα.

Τα ιρανικά Shahed-136 που είναι πιό απλά απο τα τουρκικά Harpy εντοπίζονται πιο εύκολα αλλα όταν επιτιθονται σε σμήνη μαζί με decoys δέν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστούν ούτε με soft kill ουτε με hard kill σύστημα Counter-UAS.

Το πυραύλικό πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας με τα αμερικανικά HIMARS και τα ρωσικά Tornado-S/ΒΜ-30 έχουν αντικαταστήσει τα επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης.

Ποιά είναι η άμυνα της Ελλάδας απέναντι σε swarm drones και περιφερόμενα πυρομαχικά; ΜΗΔΕΝ!
Όλα τα σκυλιά πάνε στον Παράδεισο.
Togo2
Επιλοχίας
Επιλοχίας
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 22, 2022 10:26 pm

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Togo2 »

Ο πόλεμος στη Ουκρανία είναι ένας ακόμα πόλεμος που έρχεται να μας θυμίσει μιά και μόνο διαχρονική αξία: Δικό σου είναι ότι μπορείς να το υποστηριξεις.
Καλό το Διεθνές Δίκαιο και οι συμμαχίες αλλά πάνω απο όλους τους νόμους κυριαρχεί πάντα ένας: Ο νομος του ισχυρού
Συνεπώς δέν έχει καμιά αξία η πολιτική τοποθέτηση του καθένα μας, οι δημοκρατικές ή αυταρχικές του πεποιθήσεις, τα οικονομικά του συμφέροντα.
Οταν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει μιά μεγάλη στρατιωτική άσκηση και μεταφέρει όλες τις δυνάμεις της κοντά στα σύνορά μας και ένα πρωί δούμε τουρκικά μαχητικά να βομβαρδίζουν τα σπίτια μας. Τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι το μόνο που έχει σημασία είναι η ελευθερία μας, το χώμα που πατάμε και η προστασία των δικών μας ανθρώπων.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα φανεί ποιος απο μάς είναι Ελληνας και ποιος ανθέλληνας. Οχι απο την πολιτική ή αστυνομική του ταυτότητα, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ή ιδιαιτερότητές του.
Και είμαι σίγουρος ότι εκείνη τη στιγμή θα δούμε πολλά που δέν θα τα πιστεύαμε άν δεν τα βλέπαμε.

Λοιπον αυτό που φωνάζει στην Ουκρανία αλλά δέν το ακούει κανείς παρά μόνο τα θύματά του λίγα δευτερόλεπτα πρίν την έκρηξη είναι τα ρωσικά περιφερόμενα πυρομαχικά Lancet.
Οι Ρώσοι έχουν δημοσιεύσει βίντεο με απίστευτα πλήγματα του Lancet εναντίον στόχων όπως ραντάρ και αντιαεροπορικές συστοιχίες που σημαίνει ότι δέν εντοπίζεται ούτε αντιμετωπίζεται με ηλεκτρονικά μέσα!
Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν απο νωρίς πάνω στα ιρανικά kamikaze drones Shahed-136 γιατί είναι ελάχιστα γνωστά για τα συστήματα του Ιράν ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι είναι αντιμετωπίσιμα.
Το Lancet είναι μιά τελείως διαφορετική ιστορία.

Οι Τούρκοι τράβηξαν την προσοχή μας στο πόλεμο του Ναμπόρνο Καραμπάχ με το ΤΒ-2 Μπαϊρακτάρ το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν ένα σύστημα κόψε-ράψε απο υλικά του διεθνούς εμπορίου με κόστος $5 εκ. Παραμένει όμως πολύ μικρότερο απο τα $50 εκ. Του αντιστοιχου αμερικανικού Predator που κάνει την ιδια δουλειά.
Τώρα οι Ρώσοι απλά πιάνουν τη Δύση στον ύπνο γιατί το Lancet είναι κατασκευασμένο απο πλαστικό (!) και ίνες υαλοβάμβακα δηλαδή είναι πάμφτηνο.
Η μηχανη του θυμίζει αεροπλανάκι μοντελισμού αλλά είναι αθόρυβη και μεγάλης αντοχής.
Το Lancet με τα 33 κιλά εκρηκτικά πάνω μπορεί να βγάλει εκτός μάχης έστω προσωρινά κάθε ουκρανικό σύστημα.

Και φυσικά θέλω να τονίσω την αχρηστίλα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των εταρειών αμυντικού υλικού που συζητάνε για πανάκριβα άρματα μάχης και κορβέτες όταν δέν έχουν να επιδειξουν καμιά λύση προστασίας απο drones όπως το Lancet.
Οι ελληνικές εταιρείες είναι τόσο άχρηστες που δέν μπορούν να βγάλουν σε παραγωγή ούτε ένα drone της προκοπής.
Είμαι βέβαιος ότι το Lancet δέν θα μείνει απαρατήρητο απο την Τουρκία που έτσι και αλλιώς θέλει να γίνει πρωτοπόρος κατασκευής τέτοιων όπλων.
Όλα τα σκυλιά πάνε στον Παράδεισο.
Togo2
Επιλοχίας
Επιλοχίας
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 22, 2022 10:26 pm

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Togo2 »

Η Ρωσία δέν πρόκειται να κατεβάσει μαχητικά PAK-FA ή άρματα Armata T-14 στην Ουκρανία.
Καταρχήν δέν είναι έτοιμα για πόλεμο. Ειναι ακόμα στο αρχικό στάδιο παραγωγής.
Είναι πανάκριβα και η απώλεια έστω και μιας μονάδας δέν αξίζει τα λεφτά.
Εξάλλου είναι το μέλλον της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και οι Ρώσοι δέν θα διακινδύνευάν να τα στιγματίσουν με απώλειες.

Το Leopard-2 είναι το καλύτερο άρμα στο ΝΑΤΟ.
Το M-1A2 βασίζεται μηχανικά σε τεχνολογία του Leopard-2 που παραχώρησαν οι Γερμανοι. Η θωράκιση του προέρχεται απο το αγγλικό Challenger-2 με προσμίξεις κάποιων άλλων μετάλλων, γυαλιού και κεραμικών υλικών για μεγαλύτερη αντοχή.
Είναι όμως κατώτερη απο τις γερμανικές NERA, δηλαδή Μή-Ενεργή-Θωράκιση και APAM (Advanced Modular Armor Protection).
Εκεί που υστερεί δραματικά το Μ-1Α2 σε σχέση με το Leopard-2 είναι τα σκοπευτικά με τις θερμικές κάμερες 4ης γενιας και τα πυρομαχικά.
Βασικά τα αμερικανικά πυρομαχικά είναι αντίγραφα των γερμανικών.
Ωστόσο το βλήμα DM-63A2 του Leopard-2 είναι ότι ασύγκριτα καλύτερο απο τα αμερικανικά.
Στο παρελθον οι Αμερικάνοι δοκίμασαν θωράκιση και πυρομαχικά απο απεμπλουτισμένο ουράνιο με αποτέλεσμα να βγάλουν καρκίνα τα πληρώματα των αρμάτων!

Το γαλλικό Leclerc είναι το πιο ακριβό άρμα μάχης στην ιστόρία της βιομηχανίας! Δέν συμφέρει ούτε για τους Γάλλους να το αγοράσουν που το παράγουν. Ωστόσο έχει αρκετά πολύ δυνατά σημεία και έρχεται στο επίπεδο του Leopard-2.
Εχει βέβαια αυτόματο γεμιστή (autoloader) που πουλήθηκε πανάκριβα και στη Κίνα για τα άρματα της.
Το αγγλικό Challenger-2 είναι λίγο καλύτερο απο το αμερικανικό Μ-1Α2 αλλά κατώτερο απο το M-1A3.
Γνωρίζω κάποια πράγματα για τις τεχνολογίες θωράκισης των αρμάτων. Όπως για παράδειγμα τα πλέγματα που βάζουν και έχουν κάποια απόσταση απο το θώρακα του άρματος για να μην πέφτουν πάνω του kamikaze drones και αντιαρματικοί πύραυλοι.

Η Γερμανία συνεργάζεται με τη Γαλλία για να βγάλουν απο κοινού το "Leopard-3" με πυροβόλο 130mm/L51. Δηλαδη το νέο πυροβόλο διατομής 51mm θα μπορεί να βάλλει βλήματα των 130mm... Αρα θα έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός και εμβέλεια σε σύγκριση με το πυροβόλο 120mm του Leopard-2 ή του 105mm στο Leopard-1. Με άλλα λόγια το ρωσικό Armata υπερτερεί όλων των δυτικών αρμάτων μάχης.
Όλα τα σκυλιά πάνε στον Παράδεισο.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από yandr »

Ξεκίνησε όπως φαίνεται η εαρινή επίθεση των Ρώσων και οι δυτικοί τρέχουν να προμηθεύσουν με άρματα μάχης τους Ουκρανούς.
Η Γερμανία υποχώρησε τελικά τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι θα έστελνε η ίδια έναν λόχο 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 A6, με στόχο να συγκεντρώσει μαζί με τους συμμάχους δύο τάγματα αρμάτων για την Ουκρανία.

Αλλά οι επακόλουθες συνομιλίες με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τους αριθμούς για ένα πλήρες τάγμα των πιο σύγχρονων αρμάτων Α6.

Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους παραδέχθηκε ότι οι σύμμαχοι έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής μόνο «μισό τάγμα» Α6 - συμπεριλαμβανομένων των 14 από την ίδια τη Γερμανία και τριών από την Πορτογαλία.

Ένα άλλο τάγμα θα αποτελείται από παλαιότερα άρματα A4, με την Πολωνία να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος.

...

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ολλανδία, αλλά το Βερολίνο είναι αντίθετο στο να στείλουν τα 14 Α6 επειδή αυτό θα «αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή ετοιμότητα» μιας κοινής γερμανο-ολλανδικής ταξιαρχίας όπου χρησιμοποιούνται.

Πηγή
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από yandr »

Μακάρι να τα ξαποστέλναμε καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική αεράμυνα λόγω ασυμβατότητας με τα νατοικά συστήματα, αλλά όχι χωρίς άμεση αντικατάσταση με Patriot.

«Όχι» στην αποστολή ελληνικών S-300 στην Ουκρανία


Tη σαφή άρνηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής τύπου S-300 στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν το βράδυ της Δευτέρας. Το θέμα ετέθη από την αμερικανική πλευρά (εκτός από τον κ. Μπλίνκεν παρούσες ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ και Αμυνας Σελέστ Γουόλαντερ, ενώ παρίστατο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης) στο πλαίσιο της συζήτησης για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα.

Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε ότι κατ’ αρχάς για την Ελλάδα δεν νοείται να δημιουργηθεί κενό στην αμυντική διάταξη της χώρας, δίχως να υπάρχει άμεση πρόβλεψη για αντικατάσταση. Για την Αθήνα το ζήτημα των S-300, πέρα από τους πολιτικούς συμβολισμούς, θα δημιουργούσε επιπλοκές, όπως η ενεργοποίηση της ρήτρας με την οποία είναι συνδεδεμένα όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν συμφωνία άδειας τελικού χρήστη (end user license agreement), ενδεχομένως με πολύ αρνητικές συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την απεξάρτηση από τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Αλλωστε, οι δύο πλευρές ήδη προσανατολίζονται σε ένα πρόγραμμα ευρείας αντικατάστασης των ρωσικών όπλων με αμερικανικά.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Nassos »

Μια χαρά ενταγμένο και διασυνδεδεμένο με το Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας είναι.

Τη μερική διασύνδεση μέσω ULS (Universal Link System) την είχε κάνει η τότε ISI Hellas, που πλέον μετονομάστηκε SCYTALYS.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από yandr »

Ένα έτος πολέμου...

48b5dd73-c46f-4a3a-a97a-fb5c35288ddb.png
48b5dd73-c46f-4a3a-a97a-fb5c35288ddb.png (393.86 KiB) Προβλήθηκε 363 φορές
49c6e3a1-1a54-4d6a-b7e8-f2aa02021b7b.png
49c6e3a1-1a54-4d6a-b7e8-f2aa02021b7b.png (140.62 KiB) Προβλήθηκε 363 φορές
124fe335-8f62-4bdc-958a-e8f88b4e2396.png
124fe335-8f62-4bdc-958a-e8f88b4e2396.png (222.6 KiB) Προβλήθηκε 363 φορές
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από yandr »

Παραδόσεις αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
  • Πολωνία:14 x Leopard 2,60 x PT-91 Twardy (βασίζονται στο T-72)
  • Γερμανία:18 X Leopard 2
  • Σουηδία:< 10 x Leopard 2
Κατά τα άλλα...
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι θα θεωρήσει μια αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία ως «άμεση εμπλοκή» των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον πόλεμο, η οποία συνεχώς και αυξάνεται.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Nassos »

Τώρα όπου να'ναι τελειώνει ο πόλεμος... :roll:
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από yandr »

Με το που θα τα βρουν οι ουσαιοι με τους ρουσους, οι Ουκρανοί θα πωληθούν εντός δευτερολέπτου και ο πόλεμος θα τελειώσει.

Τώρα το πότε θα γίνει αυτό, λίγο εξαρτάται από τις παραδόσεις αρμάτων μάχης, τα οποία οι δυτικοί δίνουν με το σταγονόμετρο για να μην πάρουμε τους Ρώσους φαλάγγι οι Ουκρανοί και ξεκινήσουν τα πυρηνικά παιχνίδια.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Nassos »

Λογικό να τα δίνουν με το σταγονόμετρο όταν δεν έχουν πλεόνασμα ελέω χαμηλών διαθεσιμοτήτων ή μακροχρόνιων αποθηκεύσεων. Ξέχωρα το πόσες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διατηρούσαν το ελάχιστο δυνατό αριθμό Ιλών λόγω ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων.

Το αστείο είναι ότι χώρες σαν τη Βρετανία προ ετών μίλαγαν για πλήρης κατάργηση των Αρμάτων Μάχης ως "παρωχημένων". Αμ δε...
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από yandr »

Ζεύγος ρωσικών Α/Φ Su-27 που είχε απογειωθεί από την Κριμαία πραγματοποίησε διαδοχικά απόρριψη καυσίμου μπροστά από ΜΕΑ/Φ MQ-9 Reaper κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Εύξεινο Πόντο και στη συνέχεια το κατέρριψε με ελιγμούς του ενός που οδήγησαν σε επαφή με το στροφείο.

Δυσκολεύει το πράγμα...
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Nassos »

Τώρα όπου να'ναι τελειώνει ο πόλεμος... :roll:
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από yandr »

Έρχονται και μαχητικά...

Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη σύμμαχος της Ουκρανίας που προμηθεύει 1μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, τα οποία το Κίεβο πιστεύει πως είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να απωθήσει την εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία πριν από ένα χρόνο.

Η Σλοβακία ακολουθεί την Πολωνία, η οποία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, την παράδοση 12 μαχητικά MiG-29.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Πόλεμος στην Ουκρανία

Δημοσίευση από Nassos »

Άντε και μετά βαλλιστικούς πυραύλους αλλά θα λειτουργούν μόνο εντός της Ουκρανίας, μη τσαντιστεί η Ρωσία και γίνουμε ένα "μανιτάρι" όλοι μαζί.:mrgreen:
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης