Μικρασιατική Καταστροφή

Στρατιωτική ιστορία, πόλεμοι και προσωπικότητες του παρελθόντος
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Μικρασιατική Καταστροφή

Δημοσίευση από yandr »

Αυτοί που δεν πολέμησαν: Ανυπότακτοι, λιποτάκτες και φυγόμαχοι κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία

Η μεγάλη προθυμία για στράτευση στις αρχές της εκστρατείας- Η σταδιακή κόπωση και απογοήτευση των στρατιωτών - Τα μέσα που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να αποφύγουν τις μάχες - Ο ρόλος του Σ. Ε. Κ. Ε.- Το αντιπολεμικό κίνημα

...

Μεταξύ Μαΐου 1919 και Αυγούστου 1920, η στράτευση φαίνεται ότι δεν δημιουργούσε προβλήματα ενώ και ο αριθμός των εθελοντών που κατατάχθηκαν στον Ελληνικό Στρατό ήταν μεγάλος. Άλλωστε οι επιχειρήσεις του Στρατού ήταν ως τότε σχεδόν όλες νικηφόρες και γίνονταν δεκτός με ενθουσιασμό, ως ελευθερωτής στη Θράκη και τη Μικρά Ασία

...

Από την άνοιξη και κυρίως το καλοκαίρι του 1920, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Η απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας αλλά και στην άνοδο της αντιπολεμικής δυναμικής.

...

Όσο οι κεμαλικές δυνάμεις άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στον Ελληνικό Στρατό και η κοινή γνώμη μάθαινε καθημερινά για τραυματισμένους στρατιώτες που έφταναν στον Πειραιά, καθώς και για ηρωισμούς αξιωματικών και οπλιτών που όμως έχαναν τη ζωή τους, το αντιπολεμικό κλίμα φούντωνε.

...

Ένα σαφές δείγμα της αντίστασης στον πόλεμο ήταν η μείωση του αριθμού των εθελοντών που κατατάσσονταν στον Ελληνικό Στρατό. Έτσι ενώ μεταξύ Μαΐου 1919-Αυγούστου 1920, κατατάσσονταν 268 εθελοντές τον μήνα κατά μέσο όρο, μεταξύ Σεπτεμβρίου 1920-Αυγούστου 1922 ο αριθμός μειώθηκε στους 40.

...

Όταν οι ανάγκες του μετώπου άρχισαν να γίνονται πιο επιτακτικές οι αναστολές στράτευσης δίνονταν με πιο αυστηρά κριτήρια. Η αποφυγή της στράτευσης άρχισε να οδηγεί πολλούς σε ανυποταξία. Οι ανυπότακτοι κυκλοφορούσαν προσπαθώντας να μην πέσουν πάνω στα καταδιωκτικά αποσπάσματα που είχαν συγκροτηθεί ιδιαίτερα από τις αρχές του 1921, για τον εντοπισμό τους. Παράλληλα δημιουργήθηκαν και κυκλώματα που προμήθευαν τους στρατεύσιμους με πλαστά έγγραφα (με διαφορετικό ονοματεπώνυμο και άλλη στρατιωτική κλάση). Κάποιοι ανυπότακτοι έβρισκαν καταφύγιο.

...

Άλλο ήταν όμως το μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά, τις τελευταίες μέρες του πολέμου, οι λιποταξίες ήταν πάρα πολλές. Οι άδειες μετατρέπονταν συχνά σε λιποταξίες, παρά την πολυετή φυλάκιση που αντιμετώπιζαν οι λιποτάκτες. Αρκετοί από τους λιποτάκτες ήταν βουλγαρόφωνοι, σλαβόφωνοι και Αρμένιοι. Άλλοι λιποτάκτες έφευγαν από την Ελλάδα, ενώ κάποιοι κατέφευγαν και στα ιταλοκρατούμενα τότε, Δωδεκάνησα.
Πηγη
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες