Η κατάσταση στη Λιβύη

Ελληνοτουρκικά θέματα, βαλκάνια, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η κατάσταση στη Λιβύη

Δημοσίευση από yandr »

Η επιχείρηση - ανέκδοτο IRENE (Ειρήνη), δηλαδή το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που όμως αν το πλοίο πει δεν θέλω να ελεγχθώ τότε δεν γίνεται έλεγχος (βλέπε όλα τα τουρκικά), απέδωσε για 2η φορά καρπούς!



Στις 11 Οκτωβρίου, η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI πραγματοποίησε επιθεώρηση του εμπορικού σκάφους MV MEERDIJK στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Το πλοίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση στη Λιβύη για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Πηγή

Εικόνα



Γρήγορα στον Έβρο και αυτά (τα οχήματα αποθηκεύτηκαν σε ελληνικό έδαφος).

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11199
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Η κατάσταση στη Λιβύη

Δημοσίευση από Nassos »

Μάλλον περί αυτού του οχήματος πρόκειται. Καλά, πως δίνουν άδεια εξαγωγής τέτοιων οχημάτων, και από τις ΗΠΑ μάλιστα;

https://www.armoredcars.com/vehicles/batt-umg/

Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Η κατάσταση στη Λιβύη

Δημοσίευση από Togo »

Ενα βαψιματάκι με ελληνική παραλλαγή και στον Εβρο για περιπολίες.

Το BATT UMG βασίζεται στο Ford F550 και έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο προστασίας STANAG 4569 Level-2 για στρατιωτική χρήση.

Τα ίδια ακριβώς οχήματα ήταν να παραλάβει η Ουκρανια.100 μονάδες προς $24.3 εκ

Φαίνεται ότι αρκετά οπλα που προορίζονται για την Ουκρανία καταλήγουν στη μαύρη αγορά.

Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Η κατάσταση στη Λιβύη

Δημοσίευση από yandr »

Η επιχείρηση Irene είναι πανευρωπαϊκή και επομένως τα οχήματα δεν μας ανήκουν. Άλλωστε κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από τα ΗΑΕ (με τα οποία έχουμε αμυντική συμφωνία και δεν θέλουμε να εκνευρισουμε) και προορίζονταν για τον Χαφταρ.

Πάντως αν γίνεται ας τα πάρουμε για τον Έβρο και στέλνουμε στον Χαφταρ ΒΜΡ-1 Εικόνα

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Η κατάσταση στη Λιβύη

Δημοσίευση από yandr »


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

To μεσημέρι της Τετάρτης η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (454 υπέρ,130 κατά και 54 αποχές) μια σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ, σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Λιβύη.

Αναλυτικά οι δύο τροπολογίες

1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019

2.Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας για τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τερματισμός των ξένων παρεμβάσεων, ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης
Φυσικά τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, αλλά παρόλ αυτά είναι μία καλή κίνηση για την Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Η κατάσταση στη Λιβύη

Δημοσίευση από yandr »

Χοντραινει το παιχνίδι στη Λιβύη, με άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική ΑΟΖ.
Προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς δυσμάς υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στους ισχυρισμούς που Αγκυρα και Τρίπολη έχουν παρουσιάσει μέσα από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την πρόσφατη προσθήκη περί υδρογονανθράκων του περασμένου Οκτωβρίου.

Πρακτικά το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι πρώτες αποτυπώσεις οι οποίες είχαν γίνει αργά χθες το βράδυ με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες, δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου του 2020. Εφόσον οι χθεσινές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το 2020.
Πηγή
Ενώ από την άλλη πλευρά...
Προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενον είναι η Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης εξαπολύει απειλές περιγράφοντας τις έρευνες του «Sanco Swift» για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil / Helleniq Energy στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ως παράβαση των δικαιωμάτων της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο.

...

Ο βασικός υπολογισμός της Αθήνας είναι ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης θα χρησιμοποιήσει τον ΟΗΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις έρευνες στα νότια της Κρήτης. Η κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ θα ήταν το προηγούμενο βήμα πριν από την πιθανότητα να αδειοδοτηθούν οικόπεδα της αποκαλούμενης λιβυκής ΑΟΖ εντός του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει στα νότια της Κρήτης την παρουσία ερευνητικού πλοίου της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ), το οποίο με κάθε βεβαιότητα θα συνοδεύεται από πολεμικά.

Η Αθήνα εκτιμά πως η κυβέρνηση Ντμπέιμπα θα προσφύγει στον ΟΗΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις ελληνικές έρευνες στα νότια της Κρήτης.

Πηγή
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες