Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με το στρατό
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Αέναος
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Δημοσιεύσεις: 247
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 17, 2014 4:26 pm
Επικοινωνία:

Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από Αέναος »

Μία μικρή απορία και δεν ξέρω πως θα ακουστεί σε μερικούς (σημείωση: Έχω περάσει απο εθελοντικές λέσχες και αυτό που αντίκρισα ήταν απογοητευτικότατο). Γιατί όλες αυτές οι εθελοντικές λέσχες ιδιωτών δεν ενώνονται υπο την σκέπην της Εθνοφυλακής; Απο την στιγμή που έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν σε χώρους των ενόπλων δυνάμεων και να εκπαιδεύονται άρα θα έχουν και τις κατάλληλες διασυνδέσεις ώστε να δημιουργήσουν ομάδες εθνοφυλακής σε ενεργές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων. Η διαφορά θα είναι στα διακριτικά καθώς στο ότι θα υπάγονται στις κατα τόπους μονάδες Άρα και σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων! Να είναι ένας παρόμοιος θεσμός όπως του εθελοντή πυροσβέστη της πυροσβεστικής υπηρεσίας (υπηρεσίες, ασκήσεις, βαθμός κλπ). Μήπως αυτό το γεγονός το οτι θα υπάγονται σε μονάδες του στρατού ενοχλεί κάποιους; Μήπως επιθυμούν καταστάσεις a la carte; Γιατί θεωρώ ότι ο έφεδρος δεν θα πολεμήσει με M4 airsoft αλλά με G3 ή αν είναι καταδρομέας με FN.Tέσπα μπορεί να έγινα κακός ή οτιδήποτε άλλο αλλά το αναφέρω ξανά έχω περάσει απο λέσχες και θέλει αρκετή δουλειά ακόμη. Και για να σας προλάβω, σωστή διοίκηση υπάρχει μόνο όταν υπάρχει ένας φορέας. Στους πολλούς χάνεται η μπάλα και υπάρχει σύγχυση με τα ανάλογα αποτελέσματα είτε αυτό είναι πόλεμος ή καταστάσεις εκτάκτων αναγκών φωτιές, σεισμοί κλπ κλπ κλπ.
Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά.
AtomicYeti
Λοχαγός
Λοχαγός
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: Τετ Ιουν 03, 2015 5:34 pm
Επικοινωνία:

Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από AtomicYeti »

Αέναος έγραψε:Γιατί όλες αυτές οι εθελοντικές λέσχες ιδιωτών δεν ενώνονται υπο την σκέπην της Εθνοφυλακής


Η Εθνοφυλακή είναι αναγνωρισμένος φορέας του Κράτους και οι Εθνοφύλακες πληρώνονται. Επίσης ο Στρατός παρέχει ένδυση-υπόδηση και οπλισμό-πυρομαχικά. Στις ΛΕΦΕΔ, ώντας ιδιωτικές-εθελοντικές, επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος των παραπάνω. Οπότε συμφέρει.

Οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει ένα ενδιάμεσο θεσμό (ο οποίος πηγάζει απο την Ιστορία τους), τα λεγόμενα militia. Αυτές δεν υπάγονται πουθενά, μπορεί ο καθένας να οργανώσει militia αν χρειαστεί, υπάγονται όμως στο Unified Code of Military Conduct (Ενωποιημένος Κώδικας Στρατιωτικής Συμπεριφοράς). Έχουν δομή, ιεραρχία, και αν δράσουν ως παραστρατιωτικές οργανώσεις, τότε διώκονται ποινικά. Πρόσφατα αυτό που έγινε σε ένα ράντζο των ΗΠΑ σχετικά με κάποια έκταση εκτροφής ζώων, οι άνθρωποι φτιάξανε militia και καταλάβανε ομοσπονδιακό κτίριο. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με κάποιους νεκρούς. Οι υπόλοιποι θα λογοδοτήσουν στα δικαστήρια.

Ουσιαστικά, αν λειτουργήσουν σωστά, έχεις μονάδες κοντά στα σύνορα έτοιμες για μάχη, πριν πατήσει κάποιος το κουμπί στο ΓΕΕΘΑ. Και έχουν δικό τους ΔΜ, που σημαίνει οτι δεν μπορεί να τους κρεμάσει κανείς. Βέβαια όλα αυτά στην Αμερική, όπου οι άνθρωποι έχουν και όπλα, και φτιάχνουν δικά τους πυρομαχικά. Και κάνουν τακτικά ασκήσεις απο μόνοι τους, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τα φίλια πυρά (τα οποία θα θερίσουν εμάς αν γίνει κάτι)

Αέναος έγραψε:
Και για να σας προλάβω, σωστή διοίκηση υπάρχει μόνο όταν υπάρχει ένας φορέας. Στους πολλούς χάνεται η μπάλα και υπάρχει σύγχυση με τα ανάλογα αποτελέσματα είτε αυτό είναι πόλεμος ή καταστάσεις εκτάκτων αναγκών φωτιές, σεισμοί κλπ κλπ κλπ.


Σωστά, αλλα η διοίκηση οφείλει να είναι και λίγο "Λερναία Ύδρα". Αν κοπεί το κεφάλι του ενός φορέα, μετά τί; Τελείωσε; Η σύγχυση μπορεί να λυθεί με τακτικές ασκήσεις, με τα militia να είναι νομαρχιακοί στρατοί αν θες, χωρίς δικαίωμα να βγουν έξω απο το νομό τους.

Είναι θέμα νόμων και Κράτους στην τελική. Πολλά μπορούν να γίνουν και με μικρό κόστος, αλλά δεν θέλουν. Ακόμα και να μην επιτρέψουν να κατέχεις όπλα ή να στήσεις ένοπλες ομάδες (αλλά όχι παραστρατιωτικές), θα μπορούσαν να δώσουν άδεια στους πολίτες εγγεγραμένους σε λέσχες-ΛΕΦΕΔ, κλπ, να προμηθευτούν σκοπευτικά για τα όπλα, μοντέρνες εξαρτύσεις,lvlIII πλάκες θωράκισης, και όλα αυτά με κόστος των πολιτών. Λύσεις υπάρχουν, βούληση μηδέν.

Όλες οι εξουσίες σε ένα κέντρο αντι να μοιραστούν εκεί που πρέπει. Αυτό είναι και το πρόβλημα.
Destiny comes to those who listen,the rest will meet their fate!
Αέναος
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Δημοσιεύσεις: 247
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 17, 2014 4:26 pm
Επικοινωνία:

Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από Αέναος »

Ας ξεκινήσω απο την τελευταία σου διαπίστωση. Ναι έχεις δίκαιο οτι υπάρχει ένα ιεραρχικό και αρκετά συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης με τα αρνητικά του αλλά και με τα θετικά του. Αναφέρεις ότι θα πρέπει να μοιραστούν εξουσίες και σε άλλα κέντρα. Στο τομέα της άμυνας αυτό είναι κομματάκι δύσκολο καθώς μιλάμε για έκδοση διαταγών και εντολών που ίσως είναι επικίνδυνο αν δεν υπάρχει και ο άμεσος έλεγχος απο την κεντρική διοίκηση. Οπότε καταλαβαίνεις οτι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό παρα μόνο μία ενδιάμεση (!) μορφή του που θα είναι είτε στελέχη στην ΛΕΦΕΔ (τζιζ) ή τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της εθνοφυλακής (ξανατονίζω τον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη). Οπότε ποιό είναι περισσότερο εφικτό και με λιγότερο κόστος, καθώς πλέον ο μοναδικός παράγοντας που σπανίζει και κοστίζει αρκετά στις ένοπλες δυνάμεις είναι το ανθρώπινο δυναμικό; Η επιλογή σαφώς της εθνοφυλακής. Παρατηρώντας το Πυροσβεστικό Σώμα που είναι ένα σώμα με στρατιωτική δομή (ιεραρχική και συγκεντρωτική δομή) να τα έχει καταφέρει αρκετά καλά στο τομέα αυτό, του εθελοντισμού, με κόστος χαμηλό καθώς ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός μπορεί και καλύπτεται απο τους εθελοντές. Συμφωνώ επίσης στο οτι χρειάζεται μία αλλαγή σε κάποιους οργανισμούς και κανονισμούς των εμπλεκόμενων φορέων αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη κινητοποίηση απο την μεριά των ιδιωτών. Το κράτος είμαστε εμείς και αν αποδείξουμε ότι πράγματι έχουμε ένα σχέδιο σωστό και σκοπεύουμε να κάνουμε σωστή δουλειά, τότε θεωρώ οτι θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλάγες όχι μόνο στον τομέα της άμυνας αλλά και στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης εκεί που πραγματικά υστερεί το σύστημα λόγο της κρίσης.
Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά.
AtomicYeti
Λοχαγός
Λοχαγός
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: Τετ Ιουν 03, 2015 5:34 pm
Επικοινωνία:

Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από AtomicYeti »

Η μόνη διαφωνία που έχω σε αυτά που είπες είναι στην φράση "Το Κράτος είμαστε εμείς" Όχι, δεν είμαστε εμείς, πρέπει να ξανα-γίνουμε εμείς. Το κράτος είναι κομματικό στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς. Αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να ταρακουνηθεί το σύστημα, και οι ιδιώτες να μορφώσουν σχήματα που θα καταφέρουν επιτυχώς να υψώσουν ανάστημα και να ζητήσουν ή και ακόμα να απαιτήσουν εξουσίες στο βαθμό που τους αναλογεί. Πάντα θα έχεις κεντρική διοίκηση, αλλά δεν θα αποφασίζει για τα πάντα. Εδώ ούτε η δικαιοσύνη (και το ομολογούν οι ίδιοι οι δικαστικοί) δεν μπορεί να ακουμπήσει την κεντρική εξουσία (βουλευτές).

Τέλος πάντων, αυτή η συζήτηση ανάγεται στο οτι χρειάζεται νέο σύνταγμα και νέα όργανα (πάνω Βουλή-κάτω Βουλή - Γερουσία), το οποίο ξεφεύγει απο το θέμα.

Για τον τομέα της Άμυνας, σε επίπεδο ομάδων οπλισμένων με ελαφρά όπλα δεν νομίζω οτι θα είναι τόσο πρόβλημα, ουδέποτε τέτοιες ομάδες θα φέρουν σοβαρές οπλικές πλατφόρμες στο δυναμικό τους. Τρανό παράδειγμα είναι η Πολωνία, που έχει Ιστορία στις λεγόμενες militia. Εκπαιδεύονται απο στελέχη του Στρατού (ακόμα και γυναίκες) και σε περίπτωση ανάγκης γίνονται η εμπροσθοφυλακή, μέχρις ότου να κατέβει τακτικό στράτευμα. Με τέτοιες ομάδες εύκολα αποφεύγεις τετελεσμένα γεγονότα στην επικυριαρχία σου.

Όσο για την πυροσβεστικη, το πυροσβεστικό σώμα δεν προφυλασσει τον κόσμο απο πυρκαγιές, σβήνει φωτιές και το κάνει σε καθημερινή βάση, έχει οργάνωση πλήρη και σοβαρή γιατι τρίβεται με το αντικείμενο συνέχεια. Ο στρατός έχει να πολεμήσει απο το 1953 που τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας. Η εκπαίδευση είναι ελλειπέστατη (τουλάχιστον έτσι την βίωσα εγώ σαν στρατιώτης), η μετεκπαίδευση απλώς αστείο. Οι ΛΕΦΕΔ-πολιτοφυλακές-Militia (διάλεξε ότι θές) αν οργανωθούν στα αμερικάνικα πρότυπα, θα παράγουν πολύ καλύτερο υλικό. Απλά αυτό που φοβούνται είναι μήπως γυρίσουν σε εταιρίες μισθοφόρων τύπου Blackwater, αλλά και αυτό μόνο καλό θα ήταν, αν και εφόσον οι εταιρίες αυτές θα δεσμεύονταν να μην πάνε ποτέ ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα. Με κατάλληλο νομικό πλαίσιο, αυτοί οι μικροί στρατοί ιδιωτών, θα μπορούν όχι απλα να δρουν επικουρικά στο στράτευμα, αλλα και να καθαρίζουν για πάρτη του χωρίς αυτό να κουνηθεί. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών στην Συρία, χωρίς να εκτείθεται η Χώρα (οτι κάνει και η Γαλλία με την Λεγεώνα των Ξένων).

Ο κόσμος αλλάζει, μαζί με αυτόν και οι δομές του, καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και εμείς. Ουσιαστικά δεν θέλω την κατάργηση της κεντρικής εξουσίας, αλλά την εισαγωγή της ευελιξίας. Είναι αδύνατον να προσπαθείς να ελέγχεις τα πάντα, θα έλεγα και αντιπαραγωγικό. Αντ'αυτού, άσε τον κόσμο να οργανωθεί απο μόνος του, παρακολούθησέ τον και ψάρεψε-εφάρμοσε τις καλύτερες ιδέες. Έτσι δουλεύει ο σοβαρός κόσμος.

Destiny comes to those who listen,the rest will meet their fate!
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από Nassos »

Καλά, ας επιτρέψουν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα στρατόπεδα για ΒΟΛΕΣ εθελοντών και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα.

Για να μην επεκταθώ στο να επιτραπεί στους εθελοντές η κατοχή G3 "πολιτικής έκδοσης". Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει πρώτα να "ξυλωθούν" μερικά ποπουδάκια στο "Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη" και το ΥΕΘΑ.
AtomicYeti
Λοχαγός
Λοχαγός
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: Τετ Ιουν 03, 2015 5:34 pm
Επικοινωνία:

Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από AtomicYeti »

Nassos έγραψε:Καλά, ας επιτρέψουν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα στρατόπεδα για ΒΟΛΕΣ εθελοντών και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα.


Χωρίς πίεση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τίποτα.

Nassos έγραψε:
Για να μην επεκταθώ στο να επιτραπεί στους εθελοντές η κατοχή G3 "πολιτικής έκδοσης". Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει πρώτα να "ξυλωθούν" μερικά ποπουδάκια στο "Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη" και το ΥΕΘΑ.


Μόνο αυτοί; Όλο το σύστημα θέλει ξήλωμα -πιθανώς και ξύλωμα-

Αλλά μην κολλάς στο G3, υπάρχουν και άλλες καλύτερες επιλογές στο ίδιο αντίτιμο. Αν είναι να φτιαχτούν εθελοντικά τμήματα, δεν χρειάζεται να φορτωθούν 5 άχρηστα κιλά με το οφέλιμο βεληνεκές να ακυρώνει το διαμέτρημα. Είναι και λόγος τα ΕΑΣ να βάλουν κάτω τον κώλο τους και να σχεδιάσουν ένα τυφέκιο, ή να αγοράσουν δικαιώματα για όπλα δοκιμασμένα όπως,FN FNC,AK-47 και κλώνοι (μην υποτιμάμε το 7.62x39),AR-10,H&K 33,Steyr AUG A3, κλπ.

Όχι οτι θα σε χαλάσει ένα SAR-3 βέβαια.

Α, επίσης να προσθέσω οτι μπορείς να κρατήσεις το G3 και αλλάζοντας κάνη να δώσεις στους εθελοντές.243 Winchester ή 260 Remington. Ίδια κάλυκα, ίδιο κλείστρο, διαφορετικό βλήμα. Λιγότερο κλώτσημα, καλύτερος βαλιστικός συντελεστής, φθηνότερες σφαίρες.

;Επίσης, μην ξεχάσουμε και το νέο Bren-805 της CZ.Mε διαμετρήματα 5.56χ45,7.62χ39 και 6.8χ43 SPC



Destiny comes to those who listen,the rest will meet their fate!
niasimas
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 962
Εγγραφή: Πέμ Απρ 14, 2022 10:08 pm
Επικοινωνία:

Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από niasimas »

Τι γνώμη έχετε για την ΛΕΦΕΔ; Κυρίως όσον αφορά την εκπαίδευση που σου παρέχει. Αξίζει, μιας και υπάρχει και ετήσια συνδρομή και οι εποχές είναι και δύσκολες (και ο εξοπλισμός που πληρώνεις εσύ) ; Σε γενικές γραμμές, μαθαίνεις κάτι ώστε να είσαι ετοιμοπόλεμος ή έχει να κάνει μόνο με προσφορά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας;
Gmaniac

Re: Λέσχες και Σύνδεσμοι Εφέδρων

Δημοσίευση από Gmaniac »

niasimas έγραψε: Παρ Νοέμ 18, 2022 5:16 am Τι γνώμη έχετε για την ΛΕΦΕΔ; Κυρίως όσον αφορά την εκπαίδευση που σου παρέχει. Αξίζει, μιας και υπάρχει και ετήσια συνδρομή και οι εποχές είναι και δύσκολες (και ο εξοπλισμός που πληρώνεις εσύ) ; Σε γενικές γραμμές, μαθαίνεις κάτι ώστε να είσαι ετοιμοπόλεμος ή έχει να κάνει μόνο με προσφορά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας;
Η Λεφεδ έχει σαν κύριο μέλημά της την εκπαίδευση. Κάθε παράρτημα της κάνει εκπαίδευση μια φορά την εβδομάδα σε στρατιωτικά ή πολιτικής προστασίας αντικείμενα. Μαθαίνεις στην ουσία πράγματα που θα έπρεπε να έχει μάθει κάποιος στη θητεία του αλλά και άλλα αντικείμενα που έχουν ασχοληθεί ξένοι στρατοί τις τελευταίες δεκαετίες και δεν έχουν έρθει ακόμα στον ΕΣ. Το αντίτιμο είναι 5 ευρώ το μήνα αλλά δεν σε εμποδίζει κάποιος να πας 2-3 φορές σαν επισκέπτης και να δεις αν αξίζει. Εμένα με βοήθησε πολύ όσον αφορά τις γνώσεις αλλά και σχετικά με την προετοιμασία ενός βασικού εξοπλισμού για την περίπτωση που χρειαστεί να επιστρατευθω λόγω του ότι έχουν μεγάλη εμπειρία στο τι πρέπει να έχεις ώστε να μην φτάσεις ουτε σε υπερβολές αλλά ούτε και σε φτηνά υλικά που θα σε προδωσουν την κρίσιμη ώρα.


Τελευταία φορά σημειώθηκε ως νέο από το μέλος Anonymous την Παρ Ιουν 09, 2023 10:56 am.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες