Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Γνωρίζουμε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις πλέον αποτελούν το τέταρτο (4ο) Όπλο των Ενοπλων Δυνάμεων, δηλαδή ενώθηκαν υπο τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που είναι διακλαδική και αυτοδύναμη σε προσωπικό και υλικά. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του δόγματος μάχης. Οι Ειδικές Δυνάμεις πλέον αποτελούν το στρατηγικό "μακρύ χέρι" της ελληνικής άμυνας που θα επιχειρεί πρακτικά οπουδήποτε! Ωστόσο θέλω να εστιάσω λίγο στους Έλληνες Πεζοναύτες διότι αφενώς η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό νησιών σε "πυκνότητα" στο Αιγαίο αφετέρου η Τουρκία έχει αρκετά χιλιόμετρα ακτογραμμών που είναι αδύνατον να προστατευτούν επαρκώς.

Απο το 1967 οι Έλληνες Πεζοναύτες αποτελούν "ελαφρύ Πεζικό" που θα ξεκινήσει απο τη βάση του στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα αποβιβαστεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να ενισχύσει την άμυνα ή να ανακαταλάβει νησιά που έχουν πέσει στα χέρια των Τούρκων.H στρατηγική Leapfrogging (ή Island hopping) από πλευράς Τουρκίας "δέν παίζει" στο Αιγαίο γιατί οι αποστάσεις είναι μικρές (300-400 χιλιόμετρα) και τα νησιά προστατεύονται ήδη απο ισχυρές δυνάμεις. Οι Πεζοναύτες θα αναλάβουν την κατάληψη της Ίμβρου και Τενέδου για να ολοκληρωθεί το κλείσιμο των Στενών του Ελλησπόντου. Δέν μπορούμε να πούμε ότι έχει νόημα η αποστολή τους στη Κύπρο. Μιά δύναμη 3000 ανδρών με 20 άρματα μάχης και 18 πυροβόλα δέν μπορεί να προσφέρει πολλά σε απόσταση 600-900 χιλιομέτρων απο τη βάση του ώς εκστρατευτική δύναμη ταχείας αντίδρασης. Εξάλλου το Πολεμικό Ναυτικό δέν διαθέτει τα πλοία που απαιτούνται για αμφίβιες επιχειρήσεις over-the-horizon (LPD/LHD) Ωστόσο η ναυτική βάση Ευαγ. Φλωράκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς ορμητήριο των Ελλήνων Πεζοναυτών για κατάληψη των λιμανιών της Κερύνειας και Αμμοχώστου.

Η δύναμη των Πεζοναυτών είναι μικρή σε μέγεθος και διαθέτει ελάχιστα μέσα. Σε τακτικό επίπεδο θα χρησιμοποιηθεί ώς δύναμη εφόδου. Δηλαδή θα εκτελέσει περιορισμένες σύντομες επιδρομές σε βάθος στο εχθρικό εσωτερικό για να πλήξει ένα σταθερό στόχο ή μια εχθρική δύναμη. Σε επιχειρησιακό επίπεδο θα είναι η "αιχμή του δόρατος" μιάς αμφίβιας δύναμης που θα προετοιμάσει το έδαφος για επιτυχημένη απόβαση. Στο Αιγαίο θα προστατεύσουν εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού και θα ενισχύουν την άμυνα των νησιών όπου απαιτείται. Με άλλα λόγια πρόκεται για μιά ευέλικτη elite δύναμη που μπορεί να προσαρμοστεί ταχύτατα σε ποικιλία αποστολών και να συνεργαστεί με τις άλλες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Η μεταφορά τους γίνεται απο ελικόπτερα, αρματαγωγά, αερόστρωμνα, ταχύπλοα, λέμβους ή και υποβρυχίως κάτω από όλες τις συνθήκες ημέρα και νύκτα.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Πέμ Μαρ 10, 2022 11:16 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Με τον όρο shock troops εννοούμε τις ελαφρές και ευέλικτες μονάδες commando με αποστολή την προετοιμασία επίθεσης απο την κύρια χερσαία δύναμη. Η προετοιμασία περιλαμβάνει αιφνιδιαστικά πλήγματα στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου καθώς και σε σημεία που δέν αναμένει επίθεση. Δηλαδή τα shock troops είναι άκρως επιθετικές μονάδες που επιχειρούν πίσω ή πολύ κοντά στις γραμμές του αντιπάλου με σκοπό να διασπάσουν την άμυνα του και να προκαλέσουν "ρήγματα" που θα τα ακολουθήσουν οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες της κύριας δύναμης.

Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες Πεζοναύτες εννοούμε την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών υπο τη διοίκηση του Β Σώματος Στρατού στο πλαίσιο της Ταχείας Δύναμης Αντίδρασης. Συγκεκριμένα στην 32 ΤΑΞ ανήκουν οι παρακάτω υπομονάδες με έδρα το Βόλο, τη Λάρισα και τη Χαλκίδα:

. Λόχος Διοικήσεως της 32ης ΤΑΞ
. 505 Τάγμα Πεζοναυτών που αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης
. 521 Τάγμα Πεζοναυτών που αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
. 575 Τάγμα Πεζοναυτών που αποτελείται από ένα Λόχο Διοικήσεως, τρεις λόχους Πεζοναυτών και ένα Λόχο Υποστήριξης.
. 32η Ιλαρχία Μέσων Αρμάτων Πεζοναυτών που αποτελείται από τέσσερις Ίλες με συνολικά 17 άρματα μάχης τύπου Leopard 1A5
. 32 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού Πεζοναυτών που αποτελείται από τη Πυροβολαρχία Διοικήσεως και τρεις Πυροβολαρχίες με 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105mm.
. 32 Λόχος Μηχανικού Πεζοναυτών
. 32 Πυροβολαρχία Ελαφρού/Αντιαεροπορικού Πυροβολικού
. 32 Λόχος Διαβιβάσεων
. 32 Τάγμα Υποστήριξης

H 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι μικρή δύναμη σε προσωπικό και μέσα για να εκτελέσει επιθετική απόβαση σε εχθρική ακτή και "βαθιά κρούση" στο εχθρικό έδαφος. Από την άλλη πλευρά η οργάνωση της δέν προσφέρει την απαραίτητη ευκινησία για συνεχείς σύντομες καταδρομικές αποστολές με σκοπό την σύγχυση του αντιπάλου. Έτσι οι αποστολές τους περιορίζονται σε στρατηγική αναγνώριση, κατάδειξη στόχων και προστασία πλοίων ή παράκτιων εγκαταστάσεων μεγάλης σημασίας.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Κυρ Μαρ 13, 2022 11:53 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Η δική μου πρόταση για τους Ελληνες Πεζοναύτες είναι:

  • να παραμείνουν στη βάση τους στο Βόλο για να καλύπτουν το βόρειο Αιγαίο μέχρι το ύψος Χίου-Εύβοιας
  • να δημιουργηθεί δεύτερη βάση Πεζοναυτών στη Κρήτη για να καλύπτει το νότιο Αιγαίο
  • να δημιουργηθεί Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών με έδρα τη Κρήτη και αποστολή τη Κύπρο
Με άλλα λόγια προτείνω να κινηθούν προς την κατεύθυνση του αμερικανικού μοντέλου Πεζοναυτών Marine Air-Ground Task Force (MAGTF) και συγκεκριμένα στο σχηματισμό Marine Expeditionary Unit (MEU) που συνδιάζει μεικτά τμήματα ελαφρού αμφίβιου πεζικού, μηχανοκίνητου πεζικού, άρματα μάχης, πυροβόλα 155mm και ομάδα ειδικών επιχειρήσεων σε αμφίβιο αγώνα. Κάθε MEU θα είναι ένα ενισχυμένο Σύνταγμα με περίπου 1500 άντρες και θα διαθέτει συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς. Δηλαδή η MEU στο Βόλο θα χρησιμοποιεί τα αρματαγωγά Ιάσων και η MEU στη Κρήτη τα αερόστρωμνα ZUBR. Κατά το αμερικανικό πρότυπο μιά MEU αποτελείται απο τέσσερα (4) στοιχεία:

- Τμήμα Διοίκησης και Ελέγχου με Λόχο Επικοινωνιών, Λόχο Συλλογής Πληροφοριών (C2I) και Στρατονομία συνολικά μεγέθους 200 περίπου ανδρών

- Χερσαίο Τμήμα που είναι ο πυρήνας της MEU μεγέθους περίπου 1100 ανδρών ενισχυμένος με Λόχο Πυροβολικού, άρματα μάχης. Αμφίβια ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, Λόχο Μηχανικού, Λόχο Αμφίβιας Αναγνώρισης, Λόχο Αναγνώρισης και άλλα τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης

- Τμήμα Αέρος με μοίρες μεταγωγικών και μαχητικών V/STOL αεροσκαφών, επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων. Επανδρώνεται απο περίπου 600 άτομα.

- Τμήμα Λογιστικής Υποστήριξης με Διμοιρία Τεχνικού, Διμοιρία Υγειονομικού, Διμοιρία Εφοδιασμού ικανό να υποστηρίξει την MEU για 15 ημέρες αυτόνομα. Το προσωπικό αποτελείται απο περίπου 300 άνδρες.

Προφανώς το μοντέλο θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των Ελλήνων Πεζοναυτών. Δηλαδή η MEU στο Βόλο θα πρέπει να αναλάβει περισσότερο αποστολές συμβατικής μάχης και θα αξιοποιεί τα AAV-7 όταν έρθουν υπό την προστασία αρμάτων μάχης Leopard-1A5. Αντιθέτως η MEU στη Κρήτη θα πρέπει να οργανωθεί περισσότερο ώς Μοίρα Commandos συγκεντρώνοντας εξειδικευμένα μέλη στους Λόχους της. Ένα παράδειγμα τέτοιων σχηματισμών ήταν οι Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις στο πόλεμο των Φώκλαντς. Ο λόγος είναι ότι η MEU στο Bόλο θα πρέπει να κάνει επιθετική απόβαση σε τουρκικό έδαφος (Ίμβρος, Τένεδος) και "βαθιά κρούση" (χερσόνησος Καλλίπολης). Η MEU στη Κρήτη θα κάνει αμυντική απόβαση σε ελληνικά νησιά και θα εκτελέσει μόνο καταδρομικές επιχειρήσεις στα μικρασιατικά παράλια.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Δευ Μαρ 14, 2022 10:48 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Η τρίτη MEU στη Κρήτη με αποστολή τη Κύπρο θα χρησιμοποιήσει για βάση της το ναύσταθμο Ε. Φλωράκης ώστε να αποβιβαστεί στην Αμμόχωστο ή Κερύνεια. Δέν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε δεύτερο χρόνο και όταν οι επιχειρησιακές συνθήκες το επιτρέψουν η MEU Κύπρου θα μπορούσε να επιτεθεί στην Αττάλεια! Συνεπώς θα ήταν πολύ χρήσιμο άν το Πολεμικό Ναυτικό αποκτούσε ένα σκάφος LPD ή LHD για over-the-horizon επιθετικές αμφίβιες επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η τροποποίηση ενός εμπορικού πλοίου εκτοπίσματος 16.000 τόννων με δημιουργία ελικοδρόμιου για μεταφορά ελικοπτέρων, ταχύπλοων σκαφών,UAV κα. Σε κάθε περίπτωση η MEU Κύπρου θα πρέπει να μεταφέρει πολύ πιο βαρύ οπλίσμό απο τις άλλες ΜΕU. Ας δούμε όμως ποιά είναι τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο τους Πεζοναύτες και φυσικά τί χρειάζονται για να αποκτήσουν κυριαρχία σε Αιγαίο και Κύπρο.

Το Τμήμα Αέρος των MEU στο Αιγαίο είναι στην ουσία ο στόλος των F-4E AUP μέχρι να αντικατασταθούν απο εκσυγχρονισμένα F-16C Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα μαχητικά θα συνεργάζονται με τις ομάδες αναγνώρισης των Πεζοναυτών που θα εκτελούν κατάδειξη στόχων στα μικρασιατικά παράλια. Εδώ θα μπορούσαν να προστεθούν και τα τρία (3) turboprop C-12 της Αεροπορίας Στρατού σε ρόλο SIGINT και συλλογή πληροφοριών (ΜULTI-ΙΝΤ ISR). Τα C-17 θα συμπληρώνουν τις ομάδες αναγνώρισης και θα δίνουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εικόνα των στόχων στο Τμήμα Διοίκησης και Ελέγχου. Η αερομεταφορά των Πεζοναυτών μπορεί να γίνει με Chinook συνοδεία Kiowa οπότε τα ελικόπτερα χρειάζονται προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας,common missile warning system (CMWS),IR exhaust suppressors στα ακροφύσια των κινητήρων. Επιπλέον απαιτούνται αλεξίσφαιρες εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου,fast rope insertion extraction system (FRIES),special patrol insertion and extraction system (SPIES),personnel location system (PLS),FLIR,radar πολλαπλών λειτουργιών, βαρύ οπλισμό με δύο (2) GAU-19/B των 12.7mm και δύο (2) Μ240 των 7.62mm.

Προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι άλλοι διαθέσιμοι τύποι ελικοπτέρων (ΝΗ-90,AS.332) ωστόσο θα ήταν καλύτερα να τροποποιηθούν AB-212/UH-1N αποκλειστικά για την υποστήριξη των Πεζοναυτών. Τέλος οι Πεζοναύτες χρειάζονται μικρά αλλά προηγμένα αναγνωριστικά UAV, περιφερόμενα πυρομαχικά αλλά και κινητό σύστημα αντιμετώπισης UAV (Mobile Electronic Warfare Support System).

Το Χερσαίο Τμήμα των MEU θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένα άρματα Leopard-1A5, αμφίβια ΤΟΜΠ ΑΑV-7 (όταν έρθουν), οχήματα HMMWV και M1117 εξοπλισμένα με πολυβόλα M2HB 12,7mm και βομβιδοβόλα Mk.19 40mm, φορτηγά FMTV για μεταφορά πυρομαχικών και εφοδίων.Tα αμφίβια M113A2 με το ιταλικό κίτ Arisgator πρέπει να αντικατασταθούν από κάποιο τροχοφόρο 8x8 αμφίβιο ΤΟΜΑ με πυροβόλο έως 40mm και αντιαρματικούς πυραύλους πάνω σε RWS. Οι Αμερικάνοι Πεζοναύτες έχουν ήδη επιλέξει το ιταλικό SuperAV γιατί διαθέτει την υψηλότερη προστασία τη κατηγορίας και εξαιρετικές επιδόσεις. Μιά άλλη εξίσου καλή επιλογή θα ήταν το γαλλικό VBCI-2. Οι Πεζοναύτες θα διαθέτουν αντιαρματικούς πυραύλους TOW-2B και MILAN πάνω σε ελαφρά οχήματα για να προσδώσουν βάθος στην αναγνώριση εδάφους και πληροφορίες στην υπόλοιπο δύναμη. Η δύναμη συνοδεύεται από οργανική πυροβολαρχία 8 ρυμουλκούμενων πυροβόλων 105mm και μονάδα ASRAD με αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Η παραπάνω σύνθεση είναι επαρκέστατη για τη MEU του νότιου Αιγαίου. Ωστόσο η αποστολή της MEU βορείου Αιγαίου ειναι διαφορετική και απαιτείται βαρύτερος οπλισμός.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Τετ Μαρ 16, 2022 5:38 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Οι Πεζοναύτες πρέπει να κερδίσουν μάχες και όχι τον πόλεμο με τον αντίπαλο. Δηλαδή πρέπει να έχουν μεγάλη ευκινησία και ισχύ πυρός με δυνατότητα να πλήτουν τους στόχους απο απόσταση και μεγάλη ακρίβεια ώστε να κυριαρχούν μέχρι να ακολουθήσει ο κύριος όγκος χερσαίων δυνάμεων. Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει το Σώμα Αμερικάνων Πεζοναυτών μετά απο τη μελέτη πολλών συγκρούσεων στο παρελθόν.'Εχει αποφασίσει να υιοθετήσει το δόγμα EABO (Expeditionary Advance Base Operations) κατά το οποίο οι Πεζοναύτες μετακινούνται από την ακτή απόβασης με αμφίβια τροχοφόρα 8x8 ΤΟΜΑ αρκετά χιλιόμετρα σε βάθος προς το εσωτερικό με διαρκή υποστήριξη πυραυλικού Πυροβολικού και πύρ εγγύς υποστήριξης. Δηλαδή οι Πεζοναύτες περιορίζονται σε αγώνα μικρής διάρκειας και αφού καταλάβουν τον Αντικειμενικό Σκοπό όπως η κατάληψη ενός μικρού νησιού ή ενός στρατηγικού σημείου στη ξηρά θα δημιουργούν μιά προωθημένη βάση. Από τη βάση θα επιχειρούν πυραυλικά συστήματα Πυροβολικού και κινητοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι για σύντομο χρονικό διάστημα. Αφού καταναλώσουν τα πυρομαχικά τους θα αλλάζουν θέση για να πλήξουν τους ίδιους στόχους απο διαφορετική γωνία. Συνεπώς το EABO απαιτεί άριστη οργάνωση των γραμμών ανεφοδιασμού σε καύσιμα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά, τρόφιμα και νερό. Οι Αμερικάνοι Πεζοναύτες θα χρησιμοποιούν UAV κάθετης απο-προσγείωσης και υπερσύγχρονα βαριά μεταφορικά ελικόπτερα.

Ερχόμαστε τώρα στις ανάγκες της MEU για το βόρειο Αιγαίο που θα πρέπει να καταλάβει την Ίμβρο και Τένεδο για να "κλειδώσει" τον ευρύτερο χώρο των Στενών της Ελλησπόντου. Στη συνέχεια θα αποβιβαστεί στη χερσόνησο της Καλλίπολης για να καταλάβει τελικώς και τα Στενά. Παράλληλα οι Πεζοναύτες θα κληθούν να ενισχύσουν την άμυνα της Λέσβου και Χίου που απέχουν λιγότερο απο 15 χιλιόμετρα απο τα μικρασιατικά παράλια. Η σύνθεση των αποβατικών δυνάμεων σε Λέσβο και Λήμνο θα είναι αντίστοιχη με τις αποβατικές ενέργειες των ελληνικών νησιών στο νότιο Αιγάιο. Οι επιθετικές αποβατικές ενέργειες σε τουρκικό έδαφος απαιτούν τροχοφόρα 8x8 ΤΟΜΑ που θα συνοδεύουν TOMΠ AAV-7, οχήματα MTVR και 4x4 οχήματα (πχ JLTV) με αντιαρματικούς πυραύλους 3ης γενιάς (ιδανικά Spike LR2/ER2). Τα μόνα άρματα που θα επιχειρούν με τους Πεζοναύτες είναι άρματα Μηχανικού όπως διάσπασης ναρκοπεδίων Leopard-1, γεοπροωθητές ACE (M9), περισυλλογής Leopard-1 ARV, κτλ Η δύναμη θα αντικαταστήσει μικρές όμάδες αναγνώρισης Πεζοναυτών και θα πρετοιμάσει το έδαφος για την κύρια δύναμη απόβασης που θα περιλαμβάνει έως 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109A5 και μικρό αριθμό τροχοφόρων MRL (ιδανικά HIMARS). Να σημειώσουμε ότι με κατάληψη της Ίμβρου και μεταφορά MRL στο νησί ολόκληρη η χερσόνησος της Καλλίπολης μαζί με την πόλη των Δαρδανελλίων είναι εντός της εμβέλειας τους (40 χλμ). Μεγάλη ισχύ πυρός και ευκινησία μπορούν να προσφέρουν εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων NSM (μέγιστη εμβέλεια 180 χλμ). Μάλιστα οι ίδιοι εκτοξευτές μπορούν να πάρουν κάνιστρα με αντιαεροπορικούς πυραύλους NASAMS-2 και όλα μαζί τα συστήματα μπορούν να "δικτυωθούν" απο ένα Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός. Φυσικά όλες οι αποβατικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο θα υποστηρίζονται απο μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Τετ Μαρ 16, 2022 12:01 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Πέρα απο τις προμήθειες σύγχρονων οπλικών συστημάτων σε μικρό αριθμό που απαιτούνται για τη μετατροπή των Πεζοναυτών σε shock troops θα πρέπει να γίνουν βήματα προς την απόκτηση ταχέων αποβατικών σκαφών (LCU). Τα αποβατικά σκάφη θα πρέπει να αναπτύσουν ταχύτητα τουλάχιστον 30 κόμβων και να μεταφέρουν φορτίο περίπου 100 τόννων σε αποστάσεις 400+ χιλιομέτρων. Συνήθως τα σκάφη είναι αερόστρωμνα (αμερικανικά LCAC) ή σχεδίασης καταμαράν (γαλλικά ERA-D/L-CAT). Μπορούν να αποβιβάσουν προσωπικό και υλικά σε μή προετοιμασμένες ακτές και πολύ ρηχά νερά. Μπορούν να επιχειρούν ώς ship-to-shore-connector από LPD σε over-the-horizon αποβατικές επιχειρήσεις αλλά στο Αιγαίο θα χρησιμοποιηθούν για την ταχεία μεταφορά Πεζοναυτών απο τη μιά ακτή σε μιά κοντινή. Η χρήση λέμβων και zodiac δέν προσφέρει καμιά προστασία στους Πεζοναύτες ούτε εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουν απαρατήρητοι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη μάχη της Marsa Talamat στα πρώτα λεπτά του πολέμου Γιόμ Κιπούρ όπου σε παράκτιο περίπολο ρουτίνας δύο ισραηλινά περιπολικά Dabur εντόπισαν τυχαία και εξουδετέρωσαν μεγάλο αριθμό Αιγύπτιων commandos που προσπαθούσαν να αποβιβαστούν στη χερσόνησο του Σινά με zodiac. Θα πρέπει σε ασκήσεις να χρησιμοποιούνται ταχέα περιπολικά του Λιμενικού σε ρόλο σκαφών διείσδυσης-απαγκίστρωσης σε εχθρική ακτή.

Σχετικά με τον ατομικό οπλισμό των Πεζοναυτών θα μπορούσαν να αποκτηθούν αναβαθμισμένα τυφέκια Μ-16Α4 και Μ-4Α1 μαζί με προηγμένα σκοπευτικά και θερμικές δίοπτρες νέας γενιάς. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός ελεύθερων σκοπευτών με τυφέκια SR-25 και Accuracy International των 7,62mm. Φυσικά το Σώμα διαθέτει ήδη προηγμένο οπλισμό κοινό με τις άλλες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων οπως τυφέκια sniper Μ82Α1 12.7mm, πολυβόλα Minimi και M-270 των 7.62mm,M-2HB των 12.7mm, εκτοξευτές βομβιδων Mk19 των 40mm κα. Τα ελαφρά αντιαρματικά LAW, ΑT4 και LRAC F1 89mm είναι ιδανικά εναντίον στόχων σε μικρή απόσταση αλλά πρέπει να συμπληρωθούν απο αντιαρματικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας όπως NLAW ή Spike SR. Μιά άλλη καλή ιδέα θα ήταν να συμπληρωθούν τα MANPADS Stinger απο γαλλικούς Mistral-3 (σε VBL ίσως) με σαφώς ανώτερες επιδόσεις. Αντιστοιχα οι αντιαρματικοί πύραυλοι TOW-2 και Kornet θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με τον τρίτης γενιάς Spike-LR2/ER2. Επιπλέον θα πρέπει να μεταφέρoνται σε ελαφρά 4x4 οχήματα συστήματα αντιμετώπισης UAV, συστήματα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων κα. Με άλλα λόγια η δύναμη θα μπορεί να εκτελέσει κάθε είδους αποστολή αυτόνομα και σε συνεργασία με τις άλλες μονάδες για τουλάχιστον 15 ημέρες αγώνα.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Τετ Μαρ 16, 2022 1:28 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Σχετικά με τη MEU που θα αποσταλλεί στη Κύπρο και ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσει τη ναυτική βάση E. Φλωράκης ώς ορμητήριο της δέν είναι υπερβολικό να πούμε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά την έκβαση της σύγκρουσης στο νησί. Συγκεκριμένα οι Πεζοναύτες θα μπορούσαν να αποβιβαστούν στο κόλπο της Αμμοχώστου και στο ύψος του χωριού Σπαθαρικό με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο Λευκονοίκου σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Μετά να περάσουν το όρος Πενταδάκτυλος και να κινηθούν προς το χωριό Ακάνθου σε απόσταση άλλων 15 χιλιομέτρων. Δηλαδή να αποκόψουν πολύ σύντομα την περιοχή Αμμοχώστου και του βόρειο-ανατολικού τμήματος του νησιού για να είναι εύκολη η κατάληψή του απο την κυπριακή Εθνοφρουρά. Αντίστοιχα θα μπορούσε να γίνει απόβαση στο κολπο του Μόρφου στο ύψος της Αγίας Ειρήνης ώστε να αποκλειστεί ταχύτατα η δίοδος Μύρτου-Βασίλειας στο όρος Πενταδάκτυλος με κατεύθυνση προς Κερήνεια. Η απόβαση θα μπορούσε να γίνει παράλληλα με συγχρονισμένη επιχείρηση από ορεινούς Καταδρομείς στο Μπογάζι, δηλαδή την άλλη δίοδο μέσα απο το όρος Πενταδάκτυλος και την ολοκληρωτική απομόνωση της Λευκωσίας απο το λιμάνι της Κερήνειας.

Η MEU της Κύπρου θα μπορούσε να ενισχυθεί με ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, οχήματα VAB, αντιαρματικούς πυραύλους Kornet και αντιαεροπορικούς Mistral της Εθνοφρουράς. Ωστόσο οι Πεζοναύτες σάν εκστρατευτική δύναμη θα πρέπει να μεταφέρουν αριθμό αυτοκινούμενων πυροβόλων M-109A5 και MRL HIMARS (ή αντίστοιχο σύστημα) για να απολαμβάνουν μεγάλη ισχύ πυρός. Έτσι κι αλλιώς η κυπριακή άμυνα στερείται των συγκεκριμένων συστημάτων που ειναι αναντικατάστατα στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Για την εναέρια εγγύς υποστήριξη των Πεζοναυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νέα ελικόπτερα της Κύπρου (στη θέση των Mi-35P) ιδανικά οπλισμένα με πυραύλους Spike NLOS. Να σημειώσουμε ότι το Πυροβολικό μπορεί να πλήξει με σύγχρονα πυρομαχικά RAP οποιοδήποτε στόχο στα Κατεχόμενα με μεγάλη ακρίβεια. Η Κύπρος χρειάζεται σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη ανόρθόδοξου πολέμου και αποβατικά LCU για τη μεταφορά των Πεζοναυτών στις εχθρικές ακτές. Τα σκάφη LCU ειναι χρήσιμα και για την πόντιση ναρκών.

Η μεταφορά Ειδικών Δυνάμεων με ελικόπτερα πάνω απο τη Κύπρο δέν είναι καλή ιδέα για πολλούς λόγους. Οι ορεινοί Καταδρομείς θα πρέπει επίσης να αποβιβαστούν σε εχθρικές ακτές για να κινηθούν μετά πάνω στο όρος Πενταδάκτυλος με κατεύθυνση την τουρκική στρατιωτική βάση του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου κοντά στο χωριό Κουτσοβέντης.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Τετ Μαρ 16, 2022 2:34 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Togo »

Συνοψίζοντας απο τα παραπάνω το Σώμα των Πεζοναυτών χρειάζεται:

- να αυξηθεί η συνολική δύναμη του προσωπικού σε 4000 στρατιώτες
- να τροποποιηθούν μεταχειρισμένα ελικόπτερα UH-1N και Chinook για την υποστήριξή τους
- να αγοραστούν 400+ σύγχρονα τροχοφόρα 8x8 αμφίβια TOMA με βαρύ οπλισμό (πυροβόλο ώς 40mm και εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων)

- να αγοραστούν σύγχρονα UAV και περιφερόμενα πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας

- να αγοραστούν 12 έως 24 ελαφρά τροχοφόρα MRL (HIMARS,PULS ή αντίστοιχο) με δυνατότητα βολής βαλλιστικών πυραύλων

- να αγοραστούν 4 έως 6 σύγχρονων LCU εκτοπίσματος 300 τόννων

- να παραχωρηθεί απο τις ΗΠΑ πλεονάζων υλικό που αποσύρεται απο τους Αμερικάνους Πεζοναύτες όπως άρματα M-1A1,TOMΠ AAV-7, πυροβόλα Μ119 και M777, ελικόπτερα UH-1N κα

- να αγοραστούν φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι 3ης γενιάς όπως Spike και NLAW

Οι Πεζοναύτες θα επιτρέψουν τη προβολή της ναυτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού στη στεριά και χωρίς υπερβολή θα μετατραπούν σε στρατηγικό όπλο με ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε αποστολή σε Αιγάιο και ανατολική Μεσόγειο. Το κόστος του παραπάνω προγράμματος αναβάθμισης υλικού είναι πολύ φτηνότερο απο τα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλαπλασιάζει την ικανότητα επιθετικών επιχειρήσεων σε τουρκικό έδαφος.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Τετ Μαρ 16, 2022 6:22 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11199
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών σε shock troops

Δημοσίευση από Nassos »

Μόνο που θα πρέπει να δημιουργηθεί και αντίστοιχη υποδομή της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού για να υποστηρίξει shock troops. Γι'αυτό οι USMC και οι Royal Marines έχουν και αεροσκάφη, οι μεν πρώτοι δικά τους και βοήθεια από US Navy, η δε Royal Marines αεροπορική υποστήριξη από την τότε Fleet Air Arm και τώρα από την RAF. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τους Ιταλούς και τους Ισπανούς.

Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα LHD με F-35B STOVL και 2 μικρότερα κλάσης Rotterdam. Αν θέλουμε να είμαστε ισάξιοι των Αμερικανών/Βρετανών/Γάλλων.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Σάβ Σεπ 24, 2022 10:34 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες