F-35 ή Rafale;

Κλειδωμένο
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

F-35 ή Rafale;

Δημοσίευση από Togo »

Πρίν σπεύσουμε να υπερασπιστουμε την επιλογή του ενός ή του άλλου μαχητικού που θα καθορίσει το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας και την ελληνική αεροπορική ισχύ μέχρι το 2060 πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές απαιτήσεις. Επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψην την πολιτικη διάσταση της αγοράς καθότι είναι γνωστό οτι οι ΗΠΑ δέν επιτρέπουν τη πώληση προηγμένου οπλισμού στην Ελλαδα λόγω Τουρκίας. Ας αναλύσουμε όμως το ακόλουθο σενάριο:

Η Ελλαδα έχει ακράδαντες αποδείξεις ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να επιτεθεί ταυτόχρονα σε Θράκη, ανατολικό Αιγαίο και Κύπρο. Δέν έχει άλλη επιλογή απο ένα Προληπτικό Αεροπορικό Πλήγμα και τα ελληνικά μαχητικά απογειώνονται για να πλήξουν τους στόχους τους.

Στο σημειο αυτό να επισημάνουμε ότι δέν αρκεί ένα "Πρώτο Πλήγμα" για να αναχαιτιστεί η τουρκική επίθεση και κατ' έπέκταση μιά πολεμική σύγκρουση. Ακόμα και άν καταστραφεί η τουρκική αεράμυνα η Τουρκια είναι δυνατόν να επανεξοπλιστεί σε 10-15 χρόνια. Είναι βέβαιο ότι θα ξαναεπιτεθεί. Με άλλα λόγια άν η Τουρκία "ανοίξει τη πόρτα του φρενοκομείου" οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να διαλύσουν τις τουρκικές βιομηχανικές υποδομές, να καταλάβουν τουρκικά εδάφη και να εξουδετερώσουν μεγάλο ποσοστό της στρατιωτικής ικανότητας της Τουρκίας. Συνεπώς ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα των αεροπορικών επιχειρήσεων είναι:

  • "Πρώτο Πλήγμα" διάρκειας 24 ωρών εναντιον τουρκικών αεροδρομίων, σταθμών ραντάρ, Κέντρων Διοικησης, Κέντρων Τηλεπικοινωνιων, ναυστάθμων και γενικά στρατηγικοί στόχοι πρώτης προτεραιότητας
  • "Δεύτερο Πλήγμα" διάρκειας 48 ωρών εναντίον των στόχων πρώτης προτεραίοτητας που δέν επλήγησαν απο το "Πρώτο Πλήγμα" όπως ιπτάμενα τανκερ,AWACS, βιομηχανικές υποδομές, κέντρα ανεφοδιασμού, διεθνή αερολιμένες, ναυπηγεία, εμπορικά λιμάνια κα
  • Τοπική αεροπορική υπεροχή σε βιομηχανικές περιοχές (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Προύσα, Αττάλεια, Άδανα, Ικόνιο κτλ) για καταστροφή βιομηχανικών μονάδων και δευτερέυοντων στόχων με διάρκεια επιχειρήσεων έως και 30 ημέρες
  • Πλήρης αεροπορική υπεροχή και δημιουργία No Fly Zone
Παράλληλα με τις παραπάνω επιχειρήσεις απαιτείται ένας αριθμός μαχητικών εγγύς υποστήριξης των χερσαίων (ανατολική Θράκη) και ναυτικών δυνάμεων (Αιγαίο, Κύπρος). Συνεπώς οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα δείξουν το πολύ σε μιά εβδομαδα το νικητή της σύγκρουσης αλλά θα συνεχιστούν για περίπου ένα μηνα.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Σάβ Ιουν 18, 2022 3:44 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

F-35 ή Rafale;

Δημοσίευση από Togo »

Το Πρώτο Πλήγμα είναι η πιό κρίσιμη επιχείρηση γιατί βασίζεται στον απόλυτο αιφνιδιασμό του αντιπάλου. Δηλαδή πρέπει να απογειωθεί ταυτοχρονα ολόκληρος ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας και να επιτύχει ένα συντριπτικό πλήγμα ώστε να μειωθεί η επιθετική δυνατότητα της Τουρκικής Αεροπορίας κατα 40-50%! Πλέον η Τουρκία διαθέτει σύγχρονη αντιαεροπορική άμυνα (S-400,Hisar) οπότε απαιτούνται προηγμένα όπλα μεγάλης εμβέλειας για την αντιμετώπισή τους. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το γαλλικό δορυφορικό δίκτυο που θεωρείται το πιό προηγμένο στο κόσμο και εξασφαλίζει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Οι εικόνες χρησιμοποιούνται για στρατηγική αναγνώριση και "φορτώνονται" σε πυραύλους cruise SCALP EG για στοχοποίηση. Επιπλέον οι γαλλικοί δορυφόροι Syracuse εξασφαλίζουν ασφαλείς επικοινωνίες. Τα παραπάνω αξιοποιούνται απο τα Mirage-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρουν όμως ένα πύραυλο cruise. Δηλαδή σε μιά αποστολή μόνο τα Mirage-2000 μπορουν να εκτοξεύσουν 25 πυράυλους και να επιστρέψουν αμέσως στη βάση τους. Το Rafale μπορεί να εκτοξεύσει σε μιά μόνο αποστολή δύο πύραυλους SCALP EG και έχει αρκετά καύσιμα για να εκτελέσει ναυτική κρούση με AM-39 Exocet και να κάνει και περιπολία (CAP) με πυραύλους Meteor Mk2. Δηλαδή τρείς αποστολές σε μια!

O αμερικανικός αντίστοιχος πύραυλος του SCALP EG είναι ο Tomahawk. Ο πύραυλος JASSM έχει την ιδια περίπου εμβέλεια αλλα δέν είναι πύραυλος cruise. Ο πύραυλος cruise είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο όπλο με συστήματα DSMAC και TERCOM που του επιτρέπουν να "διαβάζει" υψομέτρικούς ψηφιακούς χάρτες και να ακολουθεί το γεωγραφικό ανάγλυφο σε ύψος 30-50 μέτρων. Το JASSM επιτυγχάνει καλή ακρίβεια χάρη σε προηγμένο αδρανειακό σύστημα (INS/GPS) και σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στοχου (ATR). Δηλαδή ο πύραυλος διαθέτει μιά υπέρυθρη κάμερα που "βλέπει" κατά τη πτήση το έδαφος και όταν οι αλγόριθμοι αναγνωρίσουν το στόχο και τον "ταυτίσουν" με το στόχο σε αποθηκευμένη δορυφορική φωτογραφία του στη μνήμη τον "κλειδώνουν". Προφανώς οι πύραυλοι cruise διαθέτουν και αυτά τα υποσυστήματα στην τερματική φάση της πτήσης τους. Δυστυχώς οι ΗΠΑ δέν αποδεσμεύουν τον JASSM για τα ελληνικά F-16 Viper. Συνεπώς εδώ το Rafale κερδίζει πόντους.

Εικόνα

Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11203
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

F-35 ή Rafale;

Δημοσίευση από Nassos »

Επειδή η αγορά των F-35 φαίνεται μονόδρομος, τουλάχιστον ας πάμε σε μικτό στόλο με STOVL που θα μπορούσαν να λειτουργούν tandem με τα Apache της Αεροπορίας Στρατού και να προσφέρουν εγγύς υποστήριξη στους Πεζοναύτες.

Ναι θα κοστίσει ο κούκος αηδόνι, ναι η υποστήριξη/εκπαίδευση για τέτοιο σκάφος είναι σχεδόν απαγορευτικό για μικρό στόλο, θα άξιζε η ΠΑ να αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω στα STOVL.

Τα Rafale είναι για άλλη δουλειά,deep strike. Αν υπήρχε και ο πύραυλος ASMP-Α με συμβατική κεφαλή θα ήταν λουκούμι, και ας φώναζαν οι "φίλοι" από... Απέναντι πλευρές.

Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

F-35 ή Rafale;

Δημοσίευση από Togo »

Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας απέχουν απο τα ορμητήρια της Πολεμικής Αεροπορίας αποστάσεις από 100 έως 850 χιλιόμετρα. Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά μαχητικά θα απογειωθούν απο

  • αεροδρόμιο της Καβάλας για στόχους στην Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και υποστήριξη των ελληνικών χερσαίων σχηματισμών στην ανατολική Θράκη
  • αεροδρόμιο της Λημνου για στόχους στη Προύσα, Εσκισεχιρ και τη δυτική Τουρκια
  • αεροδρόμιο της Σκύρου για στόχους στη Σμύρνη και τη δυτική Τουρκία
  • αεροδρόμια νησιών των Κυκλάδων για στόχους στη Σμύρνη, Μαρμαρά και τη δυτική Τουρκία
  • αεροδρόμια Κρήτης για στόχους στην Αττάλεια και νοτιοδυτική Τουρκία
  • "αεροδρόμια" Κύπρου για όλους τους στόχους της Τουρκίας!
Επομένως το "Πρώτο Πλήγμα" περιλαμβάνει κυρίως μαζική εκτόξευση πυραύλων cruise εναντίον των απεμακρυσμένων στόχων και αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD). Τα ελληνικά Rafale και Mirage-2000 θα εκτοξεύσουν απο την ανατολική Μεσόγειο πυραύλους SCALP EG. Τα F-16 με πυραύλους HARM και ατρακτίδια ECM θα πλήξουν τουρκικά radar με τη χρήση decoys και συνδρομή αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου. Το F-35 είναι stealth σχεδίαση και θα είναι το κύριο μαχητικό SEAD/DEAD της USAF στο μέλλον αλλά μέχρι του παρόντος δέν έχει αποδειχτεί "αόρατο" στα ρωσικά S-400. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος όπου οι ΗΠΑ απέβαλλαν απο το πρόγραμμα του F-35 την Τουρκία. Δηλαδή τα αμερικανικα F-35 τροποποιούνται δομικά και πιστοποιούνται με προηγμένα όπλα anti-radar AARGM-ER για να δοκιμαστούν τον Αύγουστο 2022 κατά πόσο μπορούν να διαπεράσουν την άμυνα των S-400. Δέν είναι λογικό λοιπόν να πούμε ότι 20 F-35 μπορούν να πετάξουν ανα πάσα στιγμή πάνω απο την Άγκυρα χωρίς να εντοπιστούν. Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Επιπλέον το F-35 θα πρέπει να πιστοποιηθεί για βολή πυραύλων Meteor Mk2 και αργότερα JSM/NSM, δηλαδή επιπλέον κόστος για αναβάθμιση.

Μιά πιό ασφαλής και οικονομική λύση θα ήταν η πιστοποίηση πυραύλων anti-radar AARGM-ER στα F-16 Viper και η απόκτηση αεροσκαφών COMJAM. Δηλαδή τροποποιημένα business jet αεροσκάφη για ηλεκτρονικές παρεμβολές απο μεγάλη απόσταση. Παράδειγμα COMJAM αεροσκάφους είναι το ισραηλινο G550 SEMA. Συνεπώς το F-35 χάνει πόντους και σε αυτό το τομέα διότι δέν έχει ωριμάσει ακόμα τεχνολογικά.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Παρ Φεβ 11, 2022 10:45 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

F-35 ή Rafale;

Δημοσίευση από Togo »

Η Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί να εκτοξεύσει ταυτόχρονα στο "Πρώτο Πλήγμα" μέχρι 75 πυραύλους cruise SCALP EG εναντίον τουρκικών στόχων υψηλής προτεραιότητας. Οι πύραυλοι cruise θα πετούν πολύ χαμηλά πάνω απο το ορεινό υπέδαφος της τουρκικής ενδοχώρας κάνοντας τον εντοπισμό τους εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τα τουρκικά radar. Να σημειώσουμε οτι οι στόχοι καθώς και η πορεία που θα ακολουθήοσυν είναι προ-προγραμματισμένη. Το ερώτημα λοιπόν είναι άν αρκούν 75 πύραυλοι. Άν λάβουμε υπόψην τον αριθμό των πυραύλων cruise που εκτοξεύτηκαν στο Πόλεμο του Περσικού εναντίον του Ιράκ και στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντιον της Σερβίας μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αρκούν για ένα αντιπαλο όπως η Τουρκία. Ωστόσο τα μαχητικά μετά την άφεση των πυραύλων θα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους είτε να συνοδέψουν "πακέτα κρούσης". Εδώ θα πρέπει να εξεταστεί η προσθήκη πυραύλων Scalp Naval στις φρεγάτες Belharra που έτσι κι αλλιώς θα βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και κάθε πλοίο θα μπορούσε να εκτοξεύσει 8 πυραύλους (σύνολο 32 πύραυλοι).

Με την προϋπόθεση ότι οι τουρκικοί S-400 έχουν εξουδετερωθεί, θα ακολουθήσουν αποστολές κρούσης με F-16 που θα καταναλώσουν το απόθεμα όπλων μακρού πλήγματος JSOW και Rampage εναντιον στόχων πρώτης προτεραιότητας, έξω απο τον φάκελο εμπλοκής των τουρκικών Hisar. Στο σημείο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι "έξυπνες" βόμβες ανεμοπορείας SPICE με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων όταν αφεθούν απο μεγάλο υψόμετρο. Είναι φανερό ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει προτίμηση σε κατευθυνόμενα όπλα ανεμοπορείας γιατί δέν έχουν κινητήρα, άρα και θερμικό ίχνος και έτσι εντοπίζονται δύσκολα απο τα τουρκικά radar. Η ακρίβεια πλήγματος των όπλων είναι εντυπωσιακή και για το λόγο αυτό είναι πανάκριβα! Συνεπώς το F-16 Viper θα αποτελεί για πολλά χρόνια ακόμα τη ραχοκοκκαλιά της Πολεμικής Αεροποριας ακόμα και άν αποκτηθεί αριθμός F-35. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Αφού εκδηλωθεί το "Πρώτο Πλήγμα" τα τουρκικά μαχητικά θα βρίσκονται ήδη στο αέρα για να αναχαιτίσουν τα πακέτα κρούσης και θα μπορούν να παραμείνουν σε αποστολή περιπολίας απεριόριστα. Συνεπώς χρειάζονται πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας για να μπορούν να διαφύγουν εγκαίρως όταν εντοπιστουν. Προφανώς θα καλύπτονται απο τα Rafale που θα έχουν και ένα ρόλο "mini-AWACS". Συνεπώς τα Rafale δέν έχουν λόγο να αποκτήσουν δυνατότητες άερος-εδάφους με ατρακτίδια Sniper και βόμβες AASM-Hammer ή SPICE.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Σάβ Φεβ 12, 2022 12:14 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

F-35 ή Rafale;

Δημοσίευση από Togo »

Όταν η Τουρκική Αεροπορία έχει χάσει σε μεγάλο ποσοστό την ικανότητά της να εκτελέσει επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας τότε τα ελληνικά μαχητικά μπορούν να εστιάσουν σε τοπική αεροπορική υπεροχή πάνω απο βιομηχανικές πόλεις και να πλήξουν κέντρα παραγωγής ενέργειας, ναυπηγεία, λιμάνια, βιομηχανικές μονάδες, κέντρα ανεφοδιασμού, Κέντρα Διοίκησης κα. Εδώ θα χρησιμοποιηθούν κυρίως βόμβες Paveway,JDAM και Mark 80. Άν οι κύριες ναυτικές μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού καταφέρουν να βγούν στην ανατολική Μεσόγειο θα συγκεντωθούν στη περιοχή μεταξύ Κύπρου και νότιας Τουρκίας με σκοπό να απομονώσουν την Κύπρο και να ακυρώσουν τις αποστολές κρούσης των ελληνικών μαχητικών προς την τουρκική ενδοχώρα. Συνεπώς η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται αερο-εκτοξευόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ δέν αποδεσμεύουν Harpoon Block-2 για τα F-16 ή Ρ-3Β. Συνεπώς εδώ το Rafale με τους πυραύλους Exocet κερδίζει επιπλέον πόντους εκτός και αποφασιστεί η αγορά αερο-εκτοξευόμενων NSM.

Γενικά τα Rafale και Mirage-2000 θα επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο οπότε αξίζει να εξεταστεί η προμήθεια ιπτάμενων τάνκερ (Α400Μ;) για τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα σε πολύ χαμηλό ύψος. Τα F-16 Viper θα αναλάβουν αποστολές κρούσης βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα οπότε χρειάζονται σύγχρονα όπλα. Τα F-16 Block 50 πρέπει να αναβαθμιστούν σε επίπεδο Block 52M και να αναλάβουν κυρίως αποστολές SEAD. Τα F-16 Block 30 πρέπει επίσης να αναβαθμιστούν μερικώς για αποστολές βομβαρδισμού και εγγύς υποστήριξη σε ανατολική Θράκη και Κύπρο. Με άλλα λόγια υπάρχουν αρκετές απαιτήσεις και σίγουρα η εισαγωγή ενός νέου τύπου όπως το F-35 δέν λύνει κανένα πρόβλημα. Τα Block 30 θα μεταφέρουν κυρίως βόμβες Paveway ΙΙ και περιλήπτες βομβιδίων σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3.5 χιλιομέτρων για να μην κινδυνεύουν απο MANPADS και V/SHORADS. Να μην ξεχνάμε ότι τον ίδιο ρόλο έχουν και τα F-4E AUP που έχουν φτάσει το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Είναι γεγονος ότι οι μεγαλύτερες τουρκικές βιομηχανικες πόλεις πλήν της πρωτεύουσας Άγκυρας βρίσκονται παραλιακά και αρκετές δυτικά κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εδώ πρέπει να εξεταστεί η προμηθεια βαλιστικών πυραύλων (ATACMS Block IV;) γιατί μπορούν να πλήξουν άμεσα, αιφνιδιαστικά και με μεγάλη ακρίβεια στρατηγικούς στόχους στη δυτική Τουρκία. Ένας ακόμα λόγος είναι η αποφυγή φίλιων απωλειών γιατί η αντιαεροπορική άμυνα στο Αιγαίο είναι ισχυρή και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μαχητικών σε μια κλειστή θάλασσα αυξάνει το κίνδυνο κατάρριψης φίλιων αεροσκαφών.

Εικόνα

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Σάβ Φεβ 12, 2022 1:09 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Στρατός και θητεία
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες