Προμήθεια τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτή

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11199
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Προμήθεια τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτή

Δημοσίευση από Nassos »

Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού Steyr SSG M1 προμηθεύτηκαν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων
Ενα νέο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού προμηθεύτηκε ο Ελληνικός Στρατός για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια επείγουσα προμήθεια τυφεκίων SSG M1 από την αυστριακή Steyr Mannlicher, που σκοπό έχει την άμεση κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων αφού το πρόγραμμα προμήθειας 119 τυφεκίων που θα καλύψουν το σύνολο των αναγκών απαιτεί ακόμη χρόνο για να υλοποιηθεί. Το SSG M1 είναι η ανταπόκριση της Steyr στις "επικαιροποιημένες" σχεδιαστικές απαιτήσεις των όπλων της κατηγορίας. Το νέο μοντέλο παρουσιάσθηκε το 2018 και θεωρείται βελτίωση του SSG 008 με βελτιώσεις επί των σημείων, που όμως του δίνουν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Στο όπλο ενσωματώνονται πλέον εκτενείς βάσεις Picatinny για την προσαρμογή παρελκομένων ενώ η προμήθεια έγινε με συνοδεία πλήρους σειράς παρελκομένων όπως διόπτρα σκοπεύσεως, προσάρτημα νυκτερινής σκοπεύσεως, σιγαστήρας κ. Λπ.

Σάββας Βλάσσης - Δούρειος Ίππος

Εικόνα

Εικόνα

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11199
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Προμήθεια τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτή

Δημοσίευση από Nassos »

Έκτακτες προμήθειες τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού για την ΔΕΠ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημαντική καθυστέρηση εξελίσσεται το πρόγραμμα προμήθειας τυφεκίου τελευθέρου σκοπευτού για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων. Το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2019 από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων &Συμβάσεων της Βουλής, συμπληρώνει διετία χωρίς να έχει επιλεγεί ανάδοχος και να ανατεθεί σύμβαση.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2020 προκηρύχθηκε από την ΓΔΑΕΕ ο διαγωνισμός υπ' αριθ.03/2020 αλλά ενώ στις 23 Ιουλίου 2020 έγινε η αποσφράγιση των φακέλων με τα δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής που είχαν καταθέσει τότε 4 υποψήφιες εταιρείες, οι εξελίξεις έκτοτε είναι αργές. Κύρια αιτία είναι η εμπλοκή σε διαδικασία ερμηνείας όρων του διαγωνισμού μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των υποψηφίων εταιρειών, με βασικό σημείο την απαίτηση προμήθειας τυφεκίων με δυνατότητα εναλλαγής κάννης και εναλλαγής διαμετρήματος (multi caliber) όπως αναφέρει η προκήρυξη.

Λόγω της εμπλοκής εξετάσθηκαν εναλλακτικές λύσεις όπως η προμήθεια μέσω αναθέσεως στην NSPA αλλά τελικώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλέχθηκε η συνέχιση της υφισταμένης διαδικασίας και η προμήθεια τυφεκίων μόνο διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αναφέρεται σε 119 τυφέκια και 473.025 φυσίγγια ειδικής ακριβείας (match) διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum, εκτιμώμενου ανωτάτου συνολικού ποσού 6.124.360 ?, Συμπεριλαμβανομένου κρατήσεων, φόρων, δασμών και τυχόν λοιπών δαπανών που επιβαρύνουν την προμήθεια.

Λόγω της καταστάσεως αυτής και καθώς οι μονάδες δεν μπορούσαν να αναμένουν εσαεί, Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενήργησε άμεσα και ελήφθησαν αποφάσεις προσωρινών λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2020 ανατέθηκε μια σύμβαση προμήθειας μικρού αριθμού τυφεκίων, προς κάλυψη επειγουσών αναγκών, η οποία αφορούσε τυφέκια SSG M1 της αυστριακής εταιρείας Steyr Mannlicher. Τα όπλα παραλήφθηκαν με κάννες διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum και 7,62 mm x 51, επιτρέποντας τακτική ευελιξία και εκπαίδευση με πυρομαχικά του δευτέρου διαμετρήματος που είναι και πιο φθηνά.

Σε επόμενο στάδιο, το καλοκαίρι του 2021 έγινε νέα προμήθεια μικρού αριθμού τυφεκίων AXMC της βρετανικής εταιρείας Accuracy International, συνοδευόμενα επίσης από κάννες διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum και διαμετρήματος 7,62 mm. Επιπροσθέτως, αγοράσθηκε ένας αριθμός τυφεκίων AX με κάννη διαμετρήματος 7,62 mm.

Δούρειος Ιππος

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
samloxias
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 374
Εγγραφή: Τρί Φεβ 12, 2013 8:29 pm
Επικοινωνία:

Προμήθεια τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτή

Δημοσίευση από samloxias »

Υπάρχουν τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών πολύ καλά. Το θέμα είναι να βρεθεί το κατάλληλο έμψυχο υλικό δυναμικό, μήπως και πλησιάσουμε κάπως στην εμβέλεια-απόσταση (300,400 και λίγο τα έχουμε) βολές ακριβείας. Αμερικανών Ρώσων κλπ
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11199
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Προμήθεια τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτή

Δημοσίευση από Nassos »

Πρόκριση προσφοράς της SAKO στον διαγωνισμό τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πιο κοντά στην ανάθεση συμβάσεως βρίσκεται πλέον η διαδικασία του διαγωνισμού 03/2020 για την προμήθεια τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού, με το οποίο θα εφοδιαστούν οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η ΓΔΑΕΕ αποφάσισε να γίνει αποδεκτή η τεχνική προσφορά της εταιρείας ATESE AE. Η απόφαση στηρίζεται στην υπηρεσιακή αναφορά του προέδρου της επιτροπής διενεργείας διαγωνισμού με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2023 και την βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς με 99,98%.

Απορρίφθηκε επίσης η τεχνική προσφορά της εταιρείας STEEL CORE DESIGNS Ltd, σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΕΕ) καθόσον κατά την διάρκεια των βολών του τυφεκίου δεν επετεύχθησαν δύο Απαράβατοι Όροι της προκηρύξεως του διαγωνισμού, όπως έγραψε και ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ προ ημερών.

Επί της ουσίας, προκρίνεται η προσφορά για το τυφέκιο TRG M10 της φινλανδικής εταιρείας SAKO.

Κατά τα προβλεπόμενα, οι δύο υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα ασκήσεως προδικαστικής προσφυγής εντός προθεσμίας 10 ημερών από λήψεως της αποφάσεως.

Δούρειος Ίππος
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Re: Προμήθεια τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτή

Δημοσίευση από yandr »

Άλλο ένα πρόγραμμα που σέρνεται για χρόνια, λες και αφορά σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες