Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Nassos »

Νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων εναντίον της Κύπρου κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία

Νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων, που είχε επιβληθεί εναντίον της Κύπρου το 1987, κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία. Ανάλογο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, καταθέτοντας το νομοσχέδιο ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να αρθεί το απαρχαιωμένο εδώ και δεκαετίες εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας της Ουάσιγκτον στη Μεσόγειο.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Capital.gr



Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Nassos »

Αίρουν οι ΗΠΑ το εμπάργκο όπλων προς την ΚύπροΤο αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται μέχρι την Πέμπτη να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε επιβληθεί διά νόμου το 1987. Η άρση του εμπάργκο, που αφορά μόνο την προμήθεια υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του Νόμου για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας για το 2020 (NDAA 2020).

Αν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν δύο χωριστά κείμενα, από τα τέλη Ιουλίου, οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο θέμα της χρηματοδότησης του «τείχους» που επιθυμεί να υψώσει ο πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εμπόδιζαν τη συμφωνία για τον συγκερασμό των δύο κειμένων, στα οποία όμως το λεκτικό για την άρση του εμπάργκο ήταν πανομοιότυπο.

Τελικά, το Σαββατοκύριακο επήλθε συμφωνία μεταξύ των επιδιαιτητών που είχαν ορίσει Βουλή και Γερουσία, κάτι που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, τα οποία ωστόσο δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες. Η ψηφοφορία επί του τελικού κειμένου στη Βουλή θα λάβει χώρα την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία, είτε αργότερα την ίδια ημέρα ή την επομένη. Μετά την έγκριση από τα δύο σώματα θα πάει στον πρόεδρο Τραμπ για υπογραφή.

Τα σχετικά άρθρα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν:

Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, η επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.

Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Τονίζεται ότι η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ο τελικός αποδέκτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Euro2day.gr

Αστυάναξ

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Αστυάναξ »

Τώρα τι θα παιχτεί; Θα αφήσουν τα g3 και θα πιάσουν τα m16;
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Nassos »

Μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς το λεγόμενο εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR), ανακοίνωσε σήμερα προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αυτό ανακοίνωσαν στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που παραχώρησαν τηλεφωνικά στους Ελληνες ανταποκριτές οι βοηθοί Υφυπουργοί Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ για ευρωασιατικές υποθέσεις και Μάικ Μίλερ για στρατιωτικές. Η μερική άρση θα ισχύει για ένα χρόνο - με δυνατότητα ανανέωσης - και θα αφορά «μη φονικά» (non lethal) συστήματα.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ θα είναι βήμα - βήμα, δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην πάγια αμερικανική θέση στο Κυπριακό.

Philenews.com

Έστω για αρχή, θα μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε οχήματα, ραντάρ και διόπτρες/σκοπευτικά/καταδείκτες που υπόκεινται στη σύμβαση ITAR.

Με το καλό και άρση του εμπάργκο για άλλα συστήματα. Για να μην έχουμε τα παρατράγουδα με τα Χιούι που είχαμε δωρίσει προ 20ετίας.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Τρί Σεπ 01, 2020 10:14 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Nassos »

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο Στην ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 προχωρά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να του ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε ανοίξει τον δρόμο για την πώληση αμερικανικών μη φονικών όπλων στην Κύπρο, προβλέποντας ότι η μερική άρση του εμπάργκο θα πρέπει να ανανεώνεται με σχετική εντολή σε ετήσια βάση.

Με τη νεα απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων. Παρόλα αυτά όμως, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη άρση των περιορισμών στο αμυντικό εμπόριο με την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023. Η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης και πιστοποίησης, ο υπουργός (Εξωτερικών) άρει τους αμυντικούς εμπορικούς περιορισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023. Οι Κανονισμοί Διεθνούς Εμπορίας Όπλων (ITAR) θα τροποποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πολιτική, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Sigmalive.com

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Nassos »

Ξυδάκι Τουρκομογγολάκια.Εικόνα

Έντονες αντιδράσεις Άγκυρας για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Μανώλης Κωστίδης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει σθεναρά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» (Κυπριακή Δημοκρατία).

Παράλληλα, σημειώνει ότι «υποστηρίζει πλήρως την αντίδραση των αρχών της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) "σχετικά με την εν λόγω απόφαση».

Προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εξάλλου, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί Τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.

«Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960 και να ενεργήσει ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Εννοείται ότι γι'αυτό έγινε η ιστορική αυτή αλλαγή. Απίστευτα πράγματα γίνονται...

Βλέπω όλο τον εξοπλισμό της Κύπρου να περνάει στην Ουκρανία αν δεν συνθηκολογήσουν σύντομα οι Ρώσοι.

Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Άρση Αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Togo »

Η Κύπρος αντί να προσπαθεί να μπεί στο ΝΑΤΟ και να φιλοξενήσει καμιά αμερικανική ή γαλλική στρατιωτική βάση πουλάει επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P στη Σερβία! Τη μοναδική σύμμαχο της Ρωσίας στην Ευρώπη που προετοιμάζεται για πόλεμο-αντιπερισπασμό με το Κόσοβο!

Η Κύπρος έχει μετατραπεί σε κόμβο ηλεκτρονικής κατασκοπείας του ΝΑΤΟ για να παρακολουθεί τα πάντα απο την Λιβύη μέχρι τον Καύκασο και το Ιράν. Ωστόσο δέν κερδίζει τίποτε γιατί δέν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Παραμένει το φιλορωσικό "Κάστρο της Μεσογείου".

Το νησί έχει μετατραπεί σε χωματερή παρωχημένου σοβιετικού οπλισμού! Βέβαια για την Ουκρανία συστήματα όπως τα Buk-M1 και Tor-M1 είναι ανεκτίμητα γιατί μπορούν να καταρρίψουν οποιοδήποτε σύγχρονο ρωσικό μαχητικό. Πιθανότατα τα κυπριακά T-80U είναι ικανότερα απο τα ουκρανικά Τ-84 και Τ-64 και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Το ιδιο ισχύει για τα ΤΟΜΑ BMP-3. Αντιαρματικά Kornet,RPG-7, τυφέκια ΑΚ-74Μ, λιγοστά ΒΜ-21 και πυρομαχικά μπορούν να αποσταλούν συμπληρωματικά.

Θα ήταν μεγάλη επιτυχία για την "δυτικοποίηση" της κυπριακής άμυνας άν οι ΗΠΑ έδιναν μιά μοίρα ρουκετοβόλων HIMARS, πυροβόλα Μ-109Α5 και Μ-777Α2, αντιαρματικά Javellin και ίσως κανα NASAMS-2. Τα στέλνουν που τα στέλνουν μαζικά στην Ουκρανία ας στείλουν μερικά και στη Κύπρο.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Togo την Σάβ Σεπ 17, 2022 3:14 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες