Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11194
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Nassos »

Oι ανακοινώσεις για τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ανακοίνωση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς που προκήρυξε το ΥΠΕΝ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τριών περιοχών στην Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος.

Με τη δημοσίευση ξεκινά η διαδικασία υποβολής προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο, διάρκειας 90 ημερών.

Η διαδικασία για τις νέες προκηρύξεις άνοιξε μετά από τις σχετικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, τις αιτήσεις υπέβαλαν:

-Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ. ΠΕ. η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης,

-Η Energean Oil &Gas, για θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του μπλοκ 2, στο Ιόνιο.

Οι προσφορές για τις δύο νέες προκηρύξεις που αφορούν Κρήτη και Ιόνιο κατατίθενται στην ΕΔΕΥ.

Enikonomia.gr



Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11194
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Nassos »

Energean: Στην παραγωγή το κοίτασμα «Έψιλον»Στην παραγωγή βρίσκεται από την 1η Απριλίου το κοίτασμα Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996).

Όπως ανακοινώθηκε από την Energean, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την οριζόντια γεώτρηση ΕΑ-Η3, η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.

Η γεώτρηση έφθασε σε μήκος 5.679 μέτρων και διείσδυσε κατά 689 μέτρα στον ψαμμιτικό ταμιευτήρα του κοιτάσματος Έψιλον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η Energean επισημαίνει πως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να προσαρμόζει τις παραμέτρους της γεώτρησης, ώστε να επιτυγχάνει τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής».

H γεώτρηση EA-H3 εκτελέσθηκε από το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το «Energean Force».

Naftemporiki.gr



Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11194
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Nassos »



Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΛΠΕ και Repsol για το Ιόνιο - Σε 2-4 χρόνια θα υπάρχει καθαρή εικόνα για πιθανά κοιτάσματα Υπογράφηκαν σήμερα το μεσημέρι οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές "Ιόνιο" και "μπλοκ 10" από τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των Εταιριών παραχωρησιούχων.

Όπως είναι γνωστό, τα δικαιώματα στο "Ιόνιο" αναλαμβάνει η κοινοπραξία Repsol-ΕΛΠΕ, ενώ το "μπλοκ 10" αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Οι Δυο αυτές συμβάσεις και οι επόμενες της Κρήτης, οι οποίες θα έρθουν για υπογραφή πριν το καλοκαίρι, κλείνουν Ένα Μεγάλο Κύκλο Παραχωρήσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις κοιτασμάτων και τις πρωτοβουλίες για τον αγωγό EastMed Με αναβαθμισμένο ρόλο», σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόμενο χρόνο στις παραχωρήσεις τότε σε διάστημα 2 έως 4 ετών θα έχουμε την πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Σταθης Τσοτσορος, αναφέρθηκε στις κινήσεις της εταιρίας να προσελκύσει μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις ως εταίρους όπως οι Total,ExxonMobil,Repsol και Edison. Τα ΕΛΠΕ Σύμφωνα με τον ίδιο όταν υπογράφουν και οι συμβάσεις της Κρήτης θα έχει τις εννιά από τις 12 παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Στο έργο της ΕΔΕΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γιάννης Μπασιας Επισημαίνοντας παράλληλα πως επόμενο στόχος είναι η ενασχόληση με τις χερσαίες περιοχές και έδειξε ως επόμενο στόχο την περιοχή των Γρεβενών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας holding υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιωργος Αλεξόπουλος, Υπογράμμισε την απόφαση του ομίλου να επενδύσει στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τέλος το στέλεχος της Repsol Μικέλ Ερκουιάγκα Σημείωσε πως η ισπανική εταιρία υπογράφει την Τρίτη σύμβαση παραχώρησης στην Ελλάδα και πλέον είναι ο ισχυρότερος ξένος παίκτης αυτή τη στιγμή στις έρευνες υδρογονανθράκων της χώρας μας.

Energypress.gr



Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11194
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Nassos »

Στη Λεκάνη του Ηροδότου και νοτίως της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα.

Αλλά μάλλον θα προηγηθεί πόλεμος μέχρι να μπουν ερευνητικά σκάφη.

Μπορεί και το Oruc Reis να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, αρκεί να του κάνουμε ένα γρήγορο σάλτο για να πάρουμε όσα δεδομένα συγκεντρώσει.Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nassos την Παρ Αύγ 28, 2020 7:27 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11228
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από yandr »

«Θύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού (και) οι εξορύξεις πετρελαίου - υδρογονανθράκων

Αναθεωρείται ο σχεδιασμός των ΕΛ. ΠΕ. Που επένδυσαν πάνω από 50 εκατ. Ευρώ στις παραχωρήσεις - Φεύγουν από Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο οι Ισπανοί της Repsol - Ερωτηματικό τα Γιάννενα - Plan B με πιθανή αναστολή στον Πατραϊκό - Παράταση στις σεισμικές έρευνες και για την Κρήτη από Total - ExxonMobil - ΕΛ. ΠΕ.

Η αποχώρηση της ισπανικής Repsol, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, από το χερσαίο οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο είχε αναλάβει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με την ελληνική Energean δεν είναι το μόνο επενδυτικό σχέδιο που ναυαγεί στην ξέρα της πανδημίας και της σοβαρής πετρελαϊκής κρίσης που κλονίζει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας.

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11194
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Nassos »

Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ για αέριο στο Βόρειο Ιόνιο

Η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater ολοκλήρωσε για λογαριασμό των ΕΛΠΕ τη δεύτερη θαλάσσια γεωφυσική (σεισμική) έρευνα στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΔΕΥ, το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 στο Νότιο Ιόνιο. Ο στόχος των ερευνών, που ήταν να αξιολογηθεί το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεντρωνόμαστε σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας του εφοδιασμού. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των επόμενων εργασιών αποτελούν προτεραιότητα, προκειμένου να ωριμάσουν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ.Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καλωσόρισε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, δηλώνοντας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα με την επιτυχή ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών. Εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής που όχι μόνο πληρούν αλλά ξεπερνούν τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης και μεγιστοποίηση της παρακολούθησης και προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Θα ήθελα να αναγνωρίσω την πολύ καλή συνεργασία μας με τα ΕΛΠΕ και τη Shearwater, που αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επιτυχημένες συνεργασίες με επενδυτές και τεχνικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να ικανοποιήσουμε δύο εξίσου σημαντικές προτεραιότητες: Την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού μας εφοδιασμού, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς της χώρας μας».

Ο κ.Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥ ΑΕ, σχολίασε: «Συγχαίρω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των υπεράκτιων ερευνών. Η πρόοδος αυτή αντιπροσωπεύει σημαντικά βήματα προς την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και αξιοποίηση των ενεργειακών στρατηγικών εξελίξεων που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό πρωταγωνιστή στην περιοχή και την Ευρώπη».

Euro2day.gr

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11228
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από yandr »

Προσωπικά έχω κουραστεί με τις ανακοινώσεις για κοιτάσματα, που όλο ξεκινούν και όλο ενθαρρυντικά στοιχεία έχουν και όλο δεν γίνεται τίποτα.

Για να δούμε αν θα προχωρήσει κάτι αυτή τη φορά.

Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε 6 περιοχές

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές αποτελούν μονόδρομο για την πατρίδα μας.

Ξεκαθάρισε ότι ο νέος δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς ή και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες στον ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρα, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Σημείωσε ότι αφορά έξι εκτάσεις ενώ υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή, η πορεία των τιμών και τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μας υποχρεώνουν να αναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας.

Οι έξι περιοχές Που ανέφερε ο Πρωθυπουργός είναι οι εξής:

1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας.

2. Περιοχή Ιόνιο.

3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός)

4. Δυτικά Κρήτης

5. Νοτιοδυτικά Κρήτης

6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη)

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος yandr την Τρί Απρ 12, 2022 6:29 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11194
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Nassos »

Λογικό, είναι που δεν υπάρχουν κοιτάσματα, που υπάρχουν αλλά είναι μικρά και μη εκμεταλλεύσιμα, αλλά δεν μας αφήνουν οι Αμερικάνοι-Ρώσοι-Τούρκοι-εφοπλιστές-οικολόγοι να ερευνήσουμε αν είναι όντως τέτοια.

Βέβαια όταν έχεις βλαμμένους πολιτικούς σαν τον Κούλη να κάνει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για "πράσινη ανάπτυξη" και φτάνει το πράσινο αγγούρι στον οισοφάγο από την κατρακύλα των δημοσκοπήσεων, αυτά παθαίνεις. Ζήλεψε τη δόξα του Γιωργάκη και της Μπιρμπιλιώς και θέλει να το παίξει "οικολόγος". Οσονούπω ρεύμα με δελτίο, αν κάνει πράξη την απειλή ο Μόσκοβος.

Μάλλον το θεωρούσαν δεδομένο ότι το Ρωσικό άεριο θα είναι για πάντα διαθέσιμο και σε ανταγωνιστική τιμή έναντι του LNG και ότι δεν θα γίνει πόλεμος. Ούπς!

Με το καλό να μπει και η χώρα μας στο upstream, να αποκτήσει έσοδα και να δημιουργηθουν πολλές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους. Όχι άλλες καφετέριες, σουβλατζίδικα,startup και "ενοικιαζόμενα".

Τα κοιτάσματα στο Κατάκολο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, όπως και της Επανομής στη Θεσσαλονίκη. Έχουν γίνει έρευνες και είναι γνωστά τα αποτελέσματα. Βρήκαν στην Αλβανία, και δεν θα βρούν στα Γιάννενα;

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11194
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Re: Έρευνες για πετρέλαιο/φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Δημοσίευση από Nassos »

Πράσινο φως από το ΥΠΕΝ στην Energean για ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα

Το πράσινο φως για την ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Energean Oil & Gas καθώς προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος–1» στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.

Το γήπεδο που θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 52.916,71 m2 (ή 53 στρ. Περίπου), ενώ εντός του γηπέδου, ο χώρος εγκατάστασης του γεωτρύπανου και των συνοδών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνει έκταση εμβαδού 27.249,26 m2.

Ως προς το στάδιο της έρευνας τα κύρια αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης θα είναι τα εξής:

– Βαθμονόμηση ερμηνείας των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων και αναλύσεων
– Ορισμός πάνω μέρους δομής
– Ορισμός των επιφανειών επαφής αερίου-πετρελαίου, αερίου – νερού και πετρελαίου – νερού
– Λήψη καταγραφής δεδομένων από τον ταμιευτήρα (ιδίως δειγματοληψία υγρών και μέτρηση πίεσης)
– Αναγνώριση δικτύου ρωγμών
– Επιβεβαίωση ύπαρξης τυχόν βαθύτερης ζώνης υδρογονανθράκων

Η ερευνητική γεώτρηση θα διενεργηθεί κάνοντας χρήση γεωτρύπανου με μηχανισμό περιστροφής της γεωτρητικής στήλης, τον απαιτούμενο εξοπλισμό προσωρινής αποθήκευσης παραγόμενων αποβλήτων – καυσίμων και 3 αντλίες γεωτρητικού πολφού υψηλής πίεσης.

Σύμφωνα με την Energean, η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ. Περίπου, ενώ η εκτέλεσή της θα διαρκέσει περίπου 130 ημέρες, με τη συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου να ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.

Όσον αφορά το κόστος της επένδυσης για την ερευνητική γεώτρηση υπολογίζεται σε 35-40 εκατ. Ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Enegrean έχει ήδη επενδύσει στην περιοχή της Ηπείρου 46 εκατ. Ευρώ κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας την περίοδο 2018-2019.

Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες