Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
pao-13
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Ανθυπολοχαγός - Έφεδρος
Δημοσιεύσεις: 284
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 30, 2013 2:09 pm
Επικοινωνία:

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Δημοσίευση από pao-13 »

Η δική μου πρόταση και με την προϋπόθεση σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας είναι η εξής :1) Υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας 42.360 βλημάτων των 120mm με παράλληλη προσπάθεια για απόκτηση δικαιωμάτων παραγωγής σειράς βλημάτων στην Ελλάδα (έτσι θα φτιάξουμε μελλοντικές παραγγελίες).2) Προμήθεια επαρκούς αριθμού βαφών anti-IR και διχτυών παραλλαγής για όλα τα άρματα.3) Προμήθεια 170+183 συλλογών θωράκισης ESPACE για τα Leo-2 4) Προμήθεια 170 συστημάτων APS για τα Leo-2HEL (Amap-ads ή ΤΡΟPHY) 5) Εφαρμογή προγράμματος αναβάθμισης ηλεκτρονικών και θωράκισης στα 501 άρματα Leo-1 6) Ολοκλήρωση του Ηνίοχος σε όλες τις μονάδες 7) Εφαρμογή αναβαθμίσεων στα Leo-2a4 και προμήθεια μετά το 2024 επιπλέον 250 Leo-2HEL
AtomicYeti
Λοχαγός
Λοχαγός
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: Τετ Ιουν 03, 2015 5:34 pm
Επικοινωνία:

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Δημοσίευση από AtomicYeti »

Χωρίς να έχω ειδικές γνωσεις πάνω στα άρματα, δεν πιστεύετε οτι το να έχεις πολλά άρματα είναι και λίγο αντιπαραγωγικό; Και εννοώ
1) κόστος συντήρησης και
2) κόστος απώλειας.
Με τα μοντέρνα αντι-αρματικά, βάλεις με κόστος 50-100 χιλιάδες ευρώ και ο άλλος χάνει 4-5 εκατομύρια αν χτυπήσεις το άρμα.
Μήπως οι Αμερικανοί ψάχνουν να τα ξεφορτωθούν; Και το Μ1Α1 απ'όσο γνωρίζω, πίνει το κώλο του σε καύσιμο.
Ίσως στο αρματικό δυναμικό πρέπει κάποιος να προσθέσει ποιά είναι η κατάσταση στο άντι-αρματικό δυναμικό μας, και να γίνει μια συζήτηση για το ποιά είναι η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των 2.(σίγουρα δύσκολο μιας που το άρμα προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασία, το οποίο και συνυπολογίζω)
Destiny comes to those who listen,the rest will meet their fate!
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11202
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Δημοσίευση από Nassos »

Τα Μ1Α1 έχουν κινητήρα gas-turbine, γι'αυτό και είναι ενεργοβόρα.

https://en.Wikipedia.org/wiki/Honeywell_AGT1500

Τώρα για το αν πρέπει να έχουμε πολλά άρματα, όσα αντιαρματικά και να κατέχεις, πάλι θα τα χρειάζεσαι για ενισχυμένη δύναμη πυρός. Πχ στα νησιά τα άρματα χρησιμοποιούνται και ως αντιαποβατικά πυροβόλα. Όπως επίσης θα τα χρειαστείς και ως μέσο αιφνιδιασμού. Δεν σου αρκούν Αεροπορία, Ειδικές Δυνάμεις, και Πυροβολικό. Σίγουρα πρώτη σου μέριμνα είναι να έχεις αεροπορική υπεροχή και υποστήριξη για επιχειρήσεις αέρος-εδάφους σε συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού.

Αν ήταν έτσι απλά οι Ισραλινοί δεν θα έστελναν κάθε λίγο και λιγάκι άρματα Merkava σε Λίβανο, Γάζα, Δυτική Όχθη κλπ.
AtomicYeti
Λοχαγός
Λοχαγός
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: Τετ Ιουν 03, 2015 5:34 pm
Επικοινωνία:

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Δημοσίευση από AtomicYeti »

Ναί, έχουν gas-turbine, ο οποίος πίνει diesel, βενζίνη, κηροζίνη και οινόπνευμα αν χρειαστεί, μόνο που το ΔΜ του Αμερικανικού στρατού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απο του Ε. Σ.
Όσο για την ενισχυμένη δύναμη πυρός, σίγουρα μπορείς να κάνεις όλα αυτά που λές, ακόμα και να γυρίσεις τα αντιαεροπορικά σε αβακική άμυνα, αλλα και πάλι έχεις θέμα βεληνεκούς. Τα άρματα θα βάλουν μέχρι πόσο...2χλμ; - 3χλμ; Στήσε μερικά TOW launchers και ανάλογα με την κεφαλή που θα χρησιμοποιήσεις, μπορείς να βάλεις απο τα 4χλμ-5χλμ.
Τέλος για το ισραήλ, ναι, στέλνανε τα merkava γιατί παίζανε χωρίς αντίπαλο, μέχρι που πήρανε 2-3 στη μασχάλη, χτυπημένα απο αντιαρματικό και έγιναν λίγο ποιό φειδωλοί.

Δεν λέω όχι στα άρματα, απλά με τους αριθμούς που ακούγονται, πχ 400-500 κομμάτια, ακόμα και τζάμπα να τα πάρεις, άμα συνυπολογίσεις κόστος συντήρησης, εκπαίδευσης εμψυχου δυναμικού και απώλειας άρματος και χειριστών, το κόστος είναι δυσανάλογο. Γιαυτό άλλωστε έχεις και τα ΠΑΟ στα νησιά τα οποία έχουν 200++ χιλιοστά διάτρηση. Άμα γίνει απόβαση, τα ΠΑΟ θα φροντίσουν να μην ξαναφυτρώσει τίποτα για 2-3 γενεές Εικόνα.

Destiny comes to those who listen,the rest will meet their fate!
Άβαταρ μέλους
Togo
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Δευ Ιουν 14, 2021 3:43 am
Τοποθεσία: 2ο Γραφείο
Επικοινωνία:

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Δημοσίευση από Togo »

Η Νότια Κορέα με το άρμα K2 Black Panther και το πυροβόλο Κ9 Τhunder έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικό έδαφος στη διεθνή αγορά γιατί προσφέρει μεγάλο ποσοστό της τεχνολογίας και τα συστήματα της έχουν άριστο λόγο κόστους-απόδοσης.

Το K2 Black Panther αναπτύχτηκε γιατί το M-1A1 δέν ήταν κατάλληλο για το γεωγραφικό υπέδαφος της κορεατικής χερσονήσου. Παρεπιπτόντως το ανάγλυφο της Θράκης είναι παρόμοιο με της κορεατικής χερσονήσου. Οι επιδόσεις του K2 Black Panther είναι πολύ κοντά στο Μ-1Α1 και έχει μικρότερο κόστος αγοράς/συντήρησης. Δέν είναι κορόιδα οι Τούρκοι που έχουν πεισμώσει να βγάλουν σε παραγωγή το Altay παρόλο που έχει αντιμετωπίσει τεράστια τεχνικά προβλήματα.

Παράδειγμα είναι η Πολωνία που αγόρασε 250 Leopard-2 και 250 M-1A1 αλλά πρόσφατα υπέγραψε και deal για "πολωνικό άρμα μάχης" ως συμπλήρωμα με βάση το K2 Black Panther.

Άλλο παράδειγμα είναι η Αίγυπτος που έχει ήδη εργοστάσιο παραγωγής για το M-1A1 και το T-90S! Εχει υπογράψει συμφωνία για "αιγυπτιακό άρμα μάχης" με βάση το K2 Black Panther.

Συνεπώς το μέλλον του αρματικού δυναμικού περιορίζεται στις εξής επιλογές:

1. Μειώνεται δραματικά η οροφή μέσων αρμάτων μάχης και βγαίνει σε παραγωγή ένα ΤΟΜΑ-ελαφρύ άρμα 105mm που θα αντικαταστήσει όλα τα Leopard-1A5 και M-48/60 (χλωμό)

2. Το αρματικό δυναμικό παραμένει το ίδιο μέχρι να βρεθούν 250 μεταχειρισμένα Leopard-2A4 και 250 M-1A1 που θα αντικαταστήσουν αντίστοιχα τα Leopard-1A5 και M-48/60 (σίγουρο)

3. Υλοποιείται πρόγραμμα "ελληνικού άρματος μάχης" Κ-2GR με κάποια γερμανικά υποσυστήματα απο το Leopard-2 που θα αντικαταστήσει όλα τα Leopard-1A5 και M-48/60 (όνειρο θερινής νυκτός)

Όποιος μας απειλεί θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, Σαλαμίνα, ύψωμα 731
Άβαταρ μέλους
ChrisSIG
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 11, 2022 3:04 pm
Επικοινωνία:

Ελληνικό αρματικό δυναμικό

Δημοσίευση από ChrisSIG »

Τίποτα απο τα τρία δεν είναι ρεαλιστικό.1. Το λες και μόνος σου χλωμό, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην αγορά. Το CV90105 ήταν προτότυπο και δεν το αγόρασε κανείς.2. Μ-1Α1 μπορεί να βρεθουν αλλά Leopard-2A4 όχι. Οι γερμανικές αποθηκες είναι άδειες.3. "ελληνικο άρμα μάχης"; Και με βάση το Κ2; Με το ιδιοκτησιακο καθεστός της ΕΛΒΟ; Να μην πω για την ψυχολογια του ΕΣ για αγορα μεταχειρισμένων η τουλάχιστον κάτι δοκιμασμένου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ChrisSIG την Κυρ Ιουν 26, 2022 10:30 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες