Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Πειρατική ενέργεια τουρκικής φρεγάτας σε υπό κυπριακή σημαία ερευνητικό σκάφοςΤο περιστατικό συνέβη στο ύψος των Κουκλιών, με τον κυβερνήτη της φρεγάτας να απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του σκάφους από την περιοχή.

Ο "φλύαρος" Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας μάλιστα υπέδειξε προς το καπετάνιο του κυπριακού σκάφους, ότι για να επανέλθει στην περιοχή οφείλει να ζητήσει άδεια από τις τουρκικές Αρχές. Ωστόσο, η περιοχή στην οποία έλαβε χώρα η παράνομη πειρατική ενέργεια των Τούρκων βρίσκεται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το συμβάν να σημειώνεται στα όρια των τεμαχίων «1» και «7» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου, Πέτρου Θεοχαρίδη, για τον "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ".

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι το «Flying Enterprises» έχει ως πλήρωμα ως επί το πλείστον Αμερικανούς υπηκόους, έχει ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία και πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση του βυθού για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.

Σημειώνεται ότι για την παραπάνω δραστηριότητα έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τις κυπριακές Αρχές.

Ο Κυβερνήτης του σκάφους που ανήκει στην EDT Offshore με βάση το λιμάνι Λεμεσού, προχώρησε σε άμεση ενημέρωση για το συμβάν, λαμβάνοντας από την εταιρεία εντολή όπως συνεχίσει κανονικώς την πορεία του και τις εργασίες, κάτι το οποίο και έπραξε πλήρωμα και καπετάνιος.

Ωστόσο, η τουρκική φρεγάτα συνέχισε να εποπτεύει το κυπριακό σκάφος από πολύ μικρή απόσταση.

Το «Flying Enterprises» ήδη βρισκόταν εν πλω επί διήμερο στην περιοχή.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν ενημερώθηκε το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, αυτό με την σειρά του προχώρησε σε άμεση ενημέρωση των ΗΠΑ διά της διπλωματικής οδού.

Newsit.com.cy

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

«Τουρκική» η ΑΟΖ ακόμη και νότια της Κύπρου, δηλώνει στον ΟΗΕ η ΤουρκίαΣε πλήρη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και επαναφορά της απειλητικής προειδοποίησης ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία .νομίμως παρενοχλούν τα ερευνητικά σκάφη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε η Τουρκία με έγγραφο το οποίο κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και της περιοδικής Έκδοσης του Δικαίου της θάλασσας.

Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ που θίγει όμως και την Αίγυπτο, καθώς η οριοθέτηση είχε γίνει με συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και την Ελλάδα έρχεται σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι η Τουρκία επιδεικνύει «εποικοδομητική» διάθεση συνεργασίας για επίλυση του Κυπριακού, ενώ επιχειρώντας να νομιμοποιήσει την παρενόχληση κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα, ουσιαστικά επαναφέρει την "Διπλωματία των Κανονιοφόρων» σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και εύφλεκτη περιοχή.

Ο Χαλιτ Τσεβίτ μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη σε επιστολή του με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2016 προς τα Ηνωμένα Έθνη απαντά (και απορρίπτει) στην επιστολή του κύπριου Μόνιμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου που είχε καταγγείλει εκ μέρους της Λευκωσίας την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise που πραγματοποιούσε έρευνες εντος της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015.

Η επιστολή του Ν. Αιμιλίου είχε δημοσιευθεί ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της περιοδικής έκδοσης για Δίκαιο της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin.)

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος αφού αμφισβητεί την Κυπριακή Κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μια Αρχή η οποία νομικά η στην πράξη να εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και την Κύπρο ως σύνολο», επαναφέρει την τουρκική διεκδίκηση όπου οριοθετώντας... Μονομερώς την Τουρκική υφαλοκρηπίδα περιορίζει την κυπριακή ΑΟΖ σε λίγα μίλια μόνο δυτικά της Πάφου στον μεσημβρινό 32º16'18" και προς νότο στα όρια όπου έχει ανακοινώσει μονομερώς η Άγκυρα (Ρηματική Διακοίνωση της 2ας Μαρτίου 2004 και 12ης Μαρτίου 2004) και οι οποίες αφορούν άμεσα και την Ελλάδα καθώς ουσιαστικά ακυρώνουν την επήρεια του Καστελόριζου και «δημιουργούν» θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

Στην τουρκική επιστολή αναφέρεται ότι οι «περιοχές για τις οποίες διατυπώθηκαν αξιώσεις από τους Ελληνοκύπριους στην προαναφερόμενη επιστολή, στα δυτικά του ορίου που αναφέραμε, εμπίπτουν στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα ipso facto και ab initio, καθώς και νόμιμα συμφέροντα».

Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς ο Τούρκος αντιπρόσωπος δηλώνει ότι σε συνδυασμό με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αυτό σημαίνει πως «τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς την συναίνεση/άδεια της Τουρκίας».

Liberal.gr

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Προκαλεί η Τουρκία - Θέτει θέμα δικαιωμάτων στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ,«στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής».

Στην ανακοίνωση η Άγκυρα δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα».

Σε απάντησή του το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της Άγκυρας ως «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων».

Επίσης, σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει η ανακοίνωση,«είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις».

Onalert.gr
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνδέει η Άγκυρα την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις πάγιες θέσεις της, σε επιστολή - απάντηση προς τον Κύπριο Μόνιμο Αντιπρόσωπο, με αφορμή τουρκικές προκλήσεις.

Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών και είχε σταλθεί στις 28 Απριλίου.
Σε αυτήν αναφέρεται, «Πρώτον, θα ήθελα να δώσω έμφαση ότι ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη (με δύο νότες το 2004 και το 2013) πως έχει από μόνα τους και εξ αρχής νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο δυτικά του 32ου μεσημβρινού,16' και 18'. "

Στην επιστολή τονίζεται η πάγια θέση της Τουρκίας η οποία υποστηρίζει πως τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών και ότι η οριοθέτηση του δυτικού τερματικού σημείου της μέσης γραμμής «θα καθοριστεί σύμφωνα με την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».

Ο Τούρκος πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ υπενθυμίζει ακόμη στην επιστολή του τη διαφωνία που εξέφρασε γραπτώς η χώρα του στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις 17 Φεβρουαρίου 2003.

CNN Greece

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Τουρκικό ΥΠΕΞ:'Παράνομη' η άδεια για έρευνα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6

Η Τουρκία θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της υφαλοκρηπίδας της, δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, χαρακτηρίζοντας "παράνομη και άκυρη" την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή έρευνας προς ξένες εταιρείες. Υποστηρίζει ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τανζού Μπιλγίτς ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρείες να έχουν άνευ άδειας τη δυνατότητα αναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρά τη συμφωνία ότι μετά την ενδεχόμενη λύση, οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία πρέπει να θεωρεί ως μελλοντικό συνεταίρο της την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και επιμένει να κάνει μονομερείς προσπάθειες σε αυτό το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι "με βάση την παράνομη και άκυρη άδεια" καλούνται ξανά οι εταιρείες και χώρες που θα μπορέσουν να διεξάγουν εργασίες έρευνας "στην ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής πλευράς", και τις καλεί να σεβαστούν "τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, του συνόλου του νησιού" και να δραστηριοποιηθούν "με κοινή λογική".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Sigmalive.com
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε κυπριακό ερευνητικό σκάφος

Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε προχθές Πέμπτη ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά του Ακάμα, της ακραίας δυτικής περιοχής της Κύπρου, σύμφωνα με είδηση στο σημερινό "Φιλελεύθερο".

Η εφημερίδα γράφει ότι η τουρκική φρεγάτα "Κελί Μπολού" προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο 12 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, ενώ διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη φρεγάτα, μέσω ασυρμάτου, επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα, την οποία το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε.

Το σκάφος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις που εξέπεμψαν οι Τούρκοι από τη φρεγάτα.

Η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ότι έχει "νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα" στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"E.

Η συντεταγμένη αυτή εφάπτεται της ακτής του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα και δεν αναγνωρίζει καν χωρικά ύδατα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Κυπριακές αρχές κρίνουν το περιστατικό σοβαρό, γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και γιατί η πρόκληση γίνεται ενώ κορυφώνεται η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και οι προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Capital.gr

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Προκαλεί η Τουρκία: Βγάζει το «Μπαρμπαρός» για μελέτες ανοιχτά της Κύπρου

Η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει το πλάνο της, παρ' ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται στην κορύφωσή τουςΣεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολού ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), Μπεσίμ Σισμάν, ενώ οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

«Την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα κάνουμε και πάλι σημαντικές σεισμικές εργασίες με το πλοίο Μπαρμπαρός ανοιχτά της Κύπρου. Η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών που κάναμε προηγουμένως συνεχίζονται με ταχύτητα», δήλωσε ο κ. Σισμάν και πρόσθεσε ότι «θα μπορούμε να ανοίξουμε γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου στην Μεσόγειο. Αλλά ασφαλώς επειδή οι θαλάσσιες επενδύσεις στοιχίζουν ακριβά είναι φυσικό να περιμένουμε τις τιμές πετρελαίου να διορθωθούν για να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία».

Protothema.gr
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Απειλές Τουρκίας κατά Κύπρου: «Στοπ στις ενέργειες για ΦΑ»

Η εν λόγω ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας Χουσεϊν Μουφτούογλου, ήρθε ως απάντηση σχετικά με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με εταιρεία υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ στις 22 Μαρτίου.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

"Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, συνάντησε στις 22 Μαρτίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, εκπροσώπους μιας εταιρείας υδρογονανθράκων, η οποία επέδειξε ενδιαφέρον στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης, την οποία προκήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Αυτές οι επαφές, καταδεικνύουν ξεκάθαρα ακόμα μια φορά, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση αγνοεί στις επιδιώξεις της σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με το φυσικό πλούτο, ως συνιδιοκτήτες του νησιού. Πρόσφατα, στις 17 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνοκυπριακής διοίκησης ενέκρινε την υπογραφή συμφωνιών για έρευνα και αξιοποίηση σε τρεις ξεχωριστές περιοχές, με αριθμό εταιρειών.

Αυτή η συμπεριφορά, δείχνει ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αδυνατεί να κατανοήσει την προοπτική win-win του ενδεχομένου οικονομικής συνεργασίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση στο νησί, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια συνολική διευθέτηση, για την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.

Αναμένουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να δεχθεί του Τουρκοκυπρίους ως πολιτικά ίσους εταίρους στο νησί, θα σταματήσει να λειτουργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου του νησιού και θα σταματήσουν άμεσα δράσεις και προγραμματισμούς που αφορούν στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο, τα προηγούμενα χρόνια, τέτοιες δράσεις οδήγησαν στην αποτυχία των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Δραττόμαστε της ευκαιρίας να τονίσουμε για ακόμα μια φορά, ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου"

Sigmalive.com

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Η απάντηση του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας


Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Νέες τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς μόλις δύο ημέρες μετά την οριακή επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, προχωράει σε νέα δέσμευση μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 404/17 που εξέδωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, η Τουρκία δεσμεύει για τις 19 Απριλίου μεγάλη περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Την ίδια ώρα, με τη NAVTEX 403/17 δεσμεύει περιοχή ελάχιστα μίλια έξω από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, στα ανοιχτά της Λάρνακας, προκειμένου τουρκικό πολεμικό σκάφος να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, κίνηση η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Παράλληλα, οι τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά, έχουν πληθύνει σήμερα, κλιμακώνοντας την ένταση και στο μέτωπο του Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί αφορούν μέρος των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, όπως τα 5,6,7 και 8, την ώρα που λίγες εβδομάδες πριν η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίων με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνα στα ερευνητικά τεμάχια 6,8 και 10, με τις πρώτες σεισμικές έρευνες να έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούλιο.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα η Τουρκία θέτει εκ νέου σε ισχύ όλες τις NAVTEX τις οποίες εξέδωσε από το 2014, όταν έκανε την εμφάνισή του το ερευνητικό πλοίο Barbaros στα κυπριακά νερά.

Sigmalive.com
Εικόνα

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Crans-Montana με στρατιωτικές ασκήσεις από Τουρκία στην ΑΟΖ

Στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Πάφου, θα πραγματοποιήσει η Τουρκία και μάλιστα στις 28 Ιουνίου, ακριβώς την ημέρα που κηρύσσεται η έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο στο Cans-Montana της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 649/17, η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια έκταση η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 6,7 και 11 για στρατιωτικές ασκήσεις, καλώντας τα διερχόμενα πλοία να αποφύγουν την περιοχή για λόγους ασφαλείας. Η κίνηση αυτή από πλευράς Τουρκίας, συμπίπτει με την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία για το Κυπριακό, όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την αιγίδα του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρίσταται ως παρατηρητής.

Εν τω μεταξύ, οι εν λόγω ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν λίγο βορειότερα του οικοπέδου 11, όπου όπως έχει ανακοινωθεί, η εταιρία TOTAL θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση υπό την ονομασία «Onesiphoros West-1 (OW-1) »Σημειώνεται ότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε ευθείες απειλές απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρίες ENI και TOTAL, διεκδικώντας το οικόπεδο 6 και αποστέλλοντας επιστολή στον ΟΗΕ μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Φεριντούν Σινιρλίογλου, ισχυριζόμενη ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και λέγοντας ότι είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Sigmalive.com
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Εστειλε φρεγάτα να παρακολουθεί τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖια τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πλωτό γεωτρύπανο "West Capella", που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

« (Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella... Το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Real.gr

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »



Toυρκικά νταηλίκια στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα στέλνει φρεγάδα στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μια νέα κίνηση επίδειξης ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην περιοχή θα βρίσκεται η φρεγάδα Γκιοκτσέαντα η οποία θα κινείται σε απόσταση πέραν από την ακτίνα των 5 ναυτικών μιλιών από το σημείο Ονησίφορος όπου βρίσκεται το «Γουέστ Καπέλα». Κι αυτό, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής των Τούρκων που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς την ίδια ώρα να θεωρείται η πράξη τους παράνομη.

Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες. Όπως και η χθεσινή προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυπριακές ενέργειες. Τις οποίες ως γνωστόν η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί παράνομες, αφού δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή.

Μια από τις αντιδράσεις που από καιρό μελετά η τουρκική κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση πλατφόρμας εντός του οικοπέδου 6. Η προσπάθεια των Τούρκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν είναι εύκολη καθώς αρχικά στόχευαν στην ενοικίαση πλατφόρμας πλην όμως η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη, γιατί κανείς δεν ήθελε να στηρίξει μια παράνομη ενέργεια. Γι' αυτό και τώρα κινείται η Τουρκία στην αγορά δικής της πλατφόρμας.

Φιλελεύθερος

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »



Προς το οικόπεδο «6» κατευθύνεται το Μπαρμπαρός

Προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνουν τώρα οι Τούρκοι το Μπαρμπαρός, μετά από μία πορεία που από νωρίς χθες το πρωί, δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να κάνει αισθητές τις προκλήσεις της.

Αρχικά το σεισμογραφικό έβαλε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ρότα για το Αιγαίο με κατύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφικά σον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την Μόρφου. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα είχε κατεύθυνση Προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική ΤΟΤΑΛ.

Το Μπαρμπαρός πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ν. μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προ το "6", εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή, νωρίς το απόγευμα σήμερα.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση, ενώ το Μπαρμπαρός, στα ναυσιπλοϊκά του δεδομένα μεταδίδει ως προορισμό του την θάλασσα του Μαρμαρά.

Φιλελεύθερος

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11197
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση από Nassos »

Κύπρος: Τουρκική απειλή εισβολής!Νέα διάσταση στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, την ώρα που η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total-ENI ολοκληρώνει την κρίσιμη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δίνει βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, με δηλώσεις του στο ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο ειδήσεων "Sputnik".

Ο Οκτάι Ακσόι, που έχει συνταξιοδοτηθεί το 2000 από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και θεωρείται «σοφός» της τουρκικής διπλωματίας, άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο!

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε προκλήσεις. Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, με αφορμή τις πράξεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Τουλάχιστον, όχι αμέσως», φέρεται να δήλωσε στο "Sputnik".

«Θα στραφούμε πρώτα στο ΝΑΤΟ, γιατί είμαστε μέλη της Συμμαχίας. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την κατάσταση. Πάντως, αν η Συμμαχία συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία θα πάρει μόνη της αυστηρά μέτρα, που θα φθάνουν ως την ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του νησιού», δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα φθάσει ως τη στρατιωτική επέμβαση, αν δεν δικαιωθούν οι θέσεις της για τα ενεργειακά, δηλαδή ότι η Λευκωσία δεν έχει το δικαίωμα να προχωρά μονομερώς σε εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εντάσσουν αυτές τις δηλώσεις, που δεν αποτελούν επίσημη έκφραση των θέσεων της Άγκυρας, αλλά παραπλανητικά εμφανίζονται από το "Sputnik" ως επίσημες δηλώσεις (στο ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ο Ακσόι εμφανίζεται ως εν ενεργεία διπλωμάτης, ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2000), στο πλαίσιο της έντονης νευρικότητας που έχει καταλάβει την Άγκυρα, μετά την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 και οδηγεί την τουρκική κυβέρνηση σε λεονταρισμούς χωρίς αντίκρισμα.

Τη νευρικότητα της Άγκυρας εντείνει το γεγονός ότι, αμέσως μόλις κινήθηκε απειλητικά με στρατιωτικά μέσα κατά των δύο ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών που άρχισαν, τον περασμένο μήνα, τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11,το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους έσπευσε στην περιοχή και προχώρησε σε προειδοποιητικές τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον τουρκικών αεροσκαφών, ενώ παρουσία στην περιοχή είχε ο γαλλικός στόλος και στην Λευκωσία έσπευσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Οι υπαινιγμοί περί στρατιωτικής εισβολής και η απόφαση να μεταφερθεί η συζήτηση για το θέμα στο ΝΑΤΟ, που δεν είναι αρμόδιο να εξετάζει θέματα δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες, αποτελούν ελιγμούς της Άγκυρας, με στόχο να πεισθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν από την κυπριακή ΑΟΖ τις εταιρείες των χωρών τους, εκτιμούν αναλυτές.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί, αφού η Ανατολική Μεσόγειος, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για ανακάλυψη και εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων αερίου, που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να επιτύχει το στρατηγικό στόχο της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τον οποίο υποστηρίζει σθεναρά και η Ουάσιγκτον.

Sofokleousin.gr

Στρατός και θητεία
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες