H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κύπριος βουλευτής και στρατιωτικός αναλυτής Αρίστος Αριστοτέλους, προκύπτει ότι για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες ενώ για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 3 τουρκικά.

Τα άρματα μάχης των κατοχικών δυνάμεων παραμένουν στα 449 (441 Μ-48Α5Τ1/Τ2 και 8 Μ-48Α2 εκπαιδευτικά), όπως και κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε σύγκριση με 300 που ήταν το 2000. Αν υπολογιστούν και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 2,09 τουρκικά.

Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα ικανοτήτων τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της Κύπρου για ενδυνάμωση της θέσης της στην ΕΕ και τη συμμόρφωση της με τους οικονομικούς δείκτες της Ένωσης, καθώς και των βελτιωμένων συνθηκών ασφάλειας στο νησί, σημειώθηκε επιβράδυνση στο ρυθμό εισαγωγής οπλισμού. Σε αυτό συνέβαλε και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου οι αμυντικές δαπάνες στην Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν σταθερά στο 2.1% - 2.3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Παρά ταύτα αυτές είναι κάπως πιο ψηλές ως ποσοστό από το μέσο όρο αμυντικών δαπανών στο χώρο της Ε. Ε. ο οποίος ανέρχεται στο 1.9%.

Σχετικά με τον αριθμό των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) των κατοχικών δυνάμεων, αυτός παραμένει στα 627. Από τα 627, τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής τύπου ΑΑΡC και τα 266 αμερικανικής τύπου Μ-113. Στην Εθνική Φρουρά ο αριθμός των ΤΟΜΠ είναι 402.
...

Οσον αφορά την ΕΦ, αναφέρει ότι η ισχύς της Δύναμης σε ανθρώπινο δυναμικό για το 2009 ανέρχεται συνολικά γύρω στις 13.000, περιλαμβανομένων των στελεχών, των εθελοντών, των εθελοντριών και των κληρωτών που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία. Στην Εθνική Φρουρά υπηρετούν εθελοντικά περί τις 430 γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 3.5% του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού του σώματος.

Το σύνολο των εφέδρων και εθνοφυλάκων ανέρχεται στις 70 και πλέον χιλιάδες.

Οι ελλαδικές δυνάμεις στην Κύπρο αριθμούν γύρω στις 1.250. Τις δυνάμεις αυτές αποτελούν κυρίως η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που αριθμεί 950 άτομα και βρίσκεται στο νησί με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως. Αριθμός Ελλήνων αξιωματικών στελεχώνουν την Εθνική Φρουρά.

Τα τουρκικά στρατεύματα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανέρχονται σε 36.000. Η δύναμη αυτή προέρχεται από την 3η Στρατιά, που έχει έδρα την Ερζινζάν στην Τουρκία, και είναι ένα σώμα στρατού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μεραρχίες, την 28η Μεραρχία και την 39η και την ΤΟΥΡΔΥΚ. Η βάση της οργάνωσης των κατοχικών δυνάμεων συνεχίζει ακόμη να είναι η μεραρχία, αν και στην ίδια την Τουρκία οι δυνάμεις αυτές έχουν εξ' ολοκλήρου μετατραπεί σε ταξιαρχίες.

Οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι ανέρχονται στις 3.500 - 5.000. Οι τουρκοκυπριακές εφεδρείες αριθμούν γύρω στις 26.000 όπως παρακάτω:11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή,10.000 για τη δεύτερη γραμμή και 5.000 για την τρίτη γραμμή.

Strategy - Geopolitics
Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από Nassos »

Στην Κατεχόμενη Κύπρο υπάρχουν 2 Τούρκοι στρατιώτες ανα 1 (τουλάχιστον) χιλιόμετρο.
thrakiotis
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 963
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2009 1:55 am
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από thrakiotis »

Το παιχνίδι των στημένων διαρροών φαίνεται να παίζουν πάλι κάποιοι στην Κύπρο, με άμεσο κίνδυνο να δημιουργηθεί ένταση σε αυτή την κρίσιμη για το Κυπριακό περίοδο και να βρεθεί πάλι στο στόχαστρο των προπαγανδιστικών μηχανισμών της Άγκυρας η Εθνική Φρουρά. Μοναδικός χαμένος; Φυσικά η άμυνα των ελεύθερων περιοχών η οποία κατά διαστήματα γίνεται κλοτσοσκούφι ανάμεσα σε εκδοτικά συμφέροντα, κομματικές σκοπιμότητες και προσφάτως την δεδομένη -δυστυχώς- αδιαφορία της κυπριακής ηγεσίας. Να θυμίσουμε οτι τις "άριστες υπηρεσίες" τους στην άμυνα της ημικατεχόμενης Κύπρου έχουν προσφέρει αρκετές φορές συγκεκριμένα κυπριακά ΜΜΕ.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποκάλυψη των μυστικών διαπραγμάτευσεων μεταξύ του κυπριακού ΥΠΑΜ και του Πεκίνου για τη προμήθεια 75 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZL45 των 155mm, που τόσο έχει ανάγκη η Εθνική Φρουρά για τον εκσυγχρονισμού του Πυροβολικού της. Τότε (2007) η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης", που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, με μία σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων της "έκαψε" την αγορά με αποτέλεσμα η Άγκυρα να ασκήσει αφόρητες πιέσεις στο Πεκίνο για τη μη πώλησή τους όπως και συνέβη. ( Πηγή )
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν", η Τουρκία προχωρά σε βελτιωτικά έργα για την ενίσχυση του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, όπου πλέον ναυλοχούν σχεδόν μονίμως πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι συνδέεται με τις αναμενόμενες εξελίξεις σε ότι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές εξόρυξης υδρογονανθράκων.

To λιμάνι της Αμμοχώστου προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες ελλιμενισμού σκαφών σε αντίθεση με εκείνο της Κερύνειας, που μπορεί να εξυπηρετήσει 4 εώς 6 πλοία μεγάλου εκτοπίσματος. Επισημαίνεται ότι αρματαγωγά του TDK, συνοδευόμενα από υποβρύχια, εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα κατοχικά λιμάνια, στο πλαίσιο αντικατάστασης, αναβάθμισης ή συντήρησης του υλικού των κατοχικών στρατευμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, το κατοχικό καθεστώς έχει προβεί σε κατακόρυφη αναβάθμιση των στρατιωτικών του εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα των παράνομων αεροδρομίων Λευκονοίκου και Τύμπου, που πλέον μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιοδηποτε τύπο αεροσκάφους.

Strategy - Geopolitics
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό το θέμα δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο παρά ως "είδηση μαγκαζίνο"», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, Όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες του τουρκικού Τύπου σχετικά με ενδεχόμενη αποχώρηση. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μας το προτείνουν, να απευθύνουν την πρότασή τους αυτή στο "νότο". Με το σχέδιο Ανάν τα είχαμε συζητήσει αυτά τα θέματα λεπτομερώς και είχαμε καταλήξει κάπου. Συμφώνησαν; Έμειναν πιστοί; Όχι. Οι στρατιώτες μας λοιπόν βρίσκονται εκεί κάνοντας το καθήκον τους», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Ανώτατοι επιτελείς παραπονούνται ότι έχουν ανασταλεί σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, κάτι που εμφανίζει γυμνή την κυπριακή άμυνα μπροστά στον Αττίλα. Την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές κονδυλίων που αφορούν την αμυντική αναβάθμιση, ο Αττίλας συνεχίζει να ξεφορτώνει από το κατεχόμενο Λιμάνι της Αμμοχώστου πολεμικό υλικό.

Ο περιορισμός στα αναλώσιμα της Ε. Φ. Έχει περιορίσει και τις ασκήσεις που διεξάγονται στο μίνιμουμ, παραπονούνται μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν την ερχόμενη Πέμπτη ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Υπουργός Άμυνας να δώσουν εξηγήσεις για το τι γίνεται.

Όπως επισημαίνουν επιτελείς, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, μέσα από τις ασκήσεις αναπτύσσεται η αποτρεπτική ικανότητα. Μέσα από τις ασκήσεις με πραγματικά αν είναι δυνατόν πυρά, σφυρηλατείται η καλή εκπαίδευση και υπάρχει ανάλογη απόδοση στο πεδίο της μάχης. Την ίδια ώρα που στην Κύπρο και την Ελλάδα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, και η άμυνα καθίσταται το πρώτο θύμα, ο Αττίλας συνεχίζει να ασκείται κανονικά.

Στο δάσος του Διόριος, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του αρματικού δυναμικού του εχθρού, έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες κινήσεις αρμάτων, που εμπίπτουν σε ασκήσεις μικρής κλίμακας.

Οι Αττίλες έχουν προβεί και σε αντικαταστάσεις υλικού, επιλέγοντας να κρατούν το στρατό κατοχής στο καλύτερο δυνατό επίπεδο εξοπλισμού.

Σημερινή

TOPOL-M
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος
Δημοσιεύσεις: 2042
Εγγραφή: Παρ Ιουν 26, 2009 7:42 pm
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από TOPOL-M »

EΔώ διέρρευσε ότι οι Τούρκοι ξεφορτώνουν πολεμικό Υλικό στην Αμμόχωστο εδώ και 1 μήνα και κανείς δεν λέει τίποτα.
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές μέχρι το καλοκαίρι του 2011, το καταφύγιο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τουρκικού στρατού, αφού θα ελλιμενίζεται και ένα υποβρύχιο με σαφέστατη αποστολή, να μην επιτρέψει άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των νοτίων κυπριακών θαλασσών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όντως η Τουρκία έχει παραγγείλει νέα υποβρύχια και ότι στη Γιαλούσα υπήρχε ένα καταφύγιο ψαράδων που μετατράπηκε σε μαρίνα για πολυτελή σκάφη. Ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε, όμως, ότι δεν υπάρχει κάτι που να σχετίζεται με τη δημιουργία καταφυγίου για υποβρύχια, η οποία έχει να κάνει με την αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλευσης της κυπριακής δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες του Σίγμα επιμένουν ότι ο χώρος που θα φιλεξενηθεί το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας έχει σχεδόν τελειώσει κατασκευαστικά και βρίσκεται δεξιά από το κεντρικό κτίριο της λεγόμενης μαρίνας. Μάλιστα στη περιοχή εκτελεί εργασίες και ειδικό μηχάνημα για την εκβάθυνση της θάλασσας.

... Απειλεί την ασφάλεια της κυπριακής δημοκρατίας

Ο ελλιμενισμός ενός υποβρυχίου, που σίγουρα θα φέρει οπλισμό, αποτελεί κίνδυνο για όλη τη γύρω περιοχή. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανησυχήσει και άλλους γείτονές μας ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς μετά τα τελευταία γεγονότα μιας και στην κατασκευή της λεγόμενης μαρίνας υπάρχουν και επενδυτές από το Ισραήλ όπως φυσικά και στα διάφορα άλλα έργα που κατασκευάζονται στα κατεχόμενα όπως θεματικά ξενοδοχεία καζίνο και άλλα.

Δόλιες προθέσεις Τούρκων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου

Ο ελλιμενισμός του υποβρυχίου είναι επικίνδυνος και για τα οικονομικά συμφέροντα της Κύπρου καθώς είναι γνωστό ότι δεδηλωμένος στόχος της Τουρκίας είναι να μην επιτρέψει με το πολεμικό της ναυτικό την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των νοτίων κυπριακών θαλασσών. Η αποστολή αυτή μάλιστα ανατέθηκε στη ναυτική διοίκηση της Τουρκίας με έδρα τη Μερσίνα. Είναι αξιοσημείωτο να μνημονευτεί ότι μοίρα του τουρκικού πολεμικού στόλου παρενόχλησε πολλές φορές ξένα ωκεανογραφικά σκάφη τα οποία για λογαριασμό της κυπριακής δημοκρατίας διενεργούσαν έρευνα για εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων.

SigmaLive

ypo-poemarchos
Ανθυπασπιστής
Ανθυπασπιστής
Δημοσιεύσεις: 214
Εγγραφή: Τετ Απρ 21, 2010 10:45 pm
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από ypo-poemarchos »

Και μη χειροτερα... Αλλα θα υπαρξουν λυσειςΕικόνα
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Και Firtina μεταφέρει η Τουρκία στην Κύπρο.

Αυτοκινούμενα πυροβόλα τουρκικής κατασκευής Firtina επιδείχθηκαν για πρώτη φορά στην στρατιωτική παρέλαση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και η παρουσία τους δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς η οποία ήδη στερείται σωλήνων πυροβολικού στο νησί. Η παρέλαση έγινε για την 27η επέτειο της ανακήρυξης του παράνομου τουρκοκυπριακού κρατιδίου, παρουσία του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Τσεμίλ Τσιτσέκ.

Η παρουσία σύγχρονων αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χλστ. Στη Μεγαλόνησο μπορεί να αποβεί καθοριστική ακόμα και ως "πολιτικό εργαλείο" πίεσης: Λόγω και των μικρών αποστάσεων, μπορούν να μεταφέρουν τεράστιο όγκο πυρός αποκλείοντας περάσματα, "απαγορεύοντας" περιοχές και μάλιστα ανενόχλητα από την ανύπαρκτη πολεμική Αεροπορία. Η μη προμήθεια των αντίστοιχων κινέζικων πυροβόλων από την Εθνοφρουρά τώρα αποδεικνύεται πόσο μεγάλο λάθος ήταν...

defencenet
Άβαταρ μέλους
mixanikara
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 23, 2011 11:05 pm
Τοποθεσία: Σουηδία
Ενδιαφέροντα: UAV
Επάγγελμα: Μηχανικος
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από mixanikara »

Καταρχήν το μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου δέν είναι στους εξοπλισμούς και στην ισορροπία δυνάμεων. Το πρόβλημα είναι ότι οι Κύπριοι είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ! Συγνώμη αλλα να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Μιλάνε τα γεγονότα με την έκρηξη στον ναύσταθμο.

Επιλέον ιστορικά αποδείχτηκε ότι ο Κυπριακος λαός δέν αγωνίστηκε οπως έπρεπε εναντίον των Τούρκων εισβολέων.

Θα έπρεπε να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια ανεξάρτητα τις όποιες απώλειες εναντιον των εισβολέων. Και η διαφορά τώρα είναι ότι η υποτιθέμενη νέα εισβολή Θα είναι πολύ χειρότερη απο τον Αττίλα γιατι δέν θα μπορούν και να υποχωρήσουν περεταίρω. Μετα είναι η θάλασσα. Να προσθέσουμε ότι οι Κύπριοι καλά κάνουν και αναζητούν κάποιο στήριγμα στους Εβραίους που είναι παντοδύναμοι και έχουν συμφέροντα να στηρίξουν το νησί αλλα να θυμηθούμε ότι δέν τα πάνε και ιδιαίτερα καλά με τους Ρώσους που ανέκαθεν εξόπλιζαν τους Αραβες εχθρούς τους. Η Κύπρος έχει πάρα πολύ στενή σχέση με τη Ρωσία. Αν και δεν βλέπω πως Την βοήθησε Το 1974.

Επίσης το Ισραήλ μπορεί ανα πάσα στιγμή να παραιτηθεί απο προστάτης της Κύπρου. Μπορεί να τα ξαναβρεί με την Τουρκια. Μπορει μπορεί. Πολλά μπορουν να συμβούν. Ποιά θα είναι η Θέση της Κύπρου τότε. Αμφιβάλλω άν μπορούν κάν να ξαναπάρουν τους S-300 στο νησί με τους Εβραίους προστάτες... Η Κυπριακή εθνοφρουρά έχει ήδη περιορισμένες επιλογές στην προμήθεια αμυντικού υλικού. Τα κινεζικα πυροβόλα δέν θα ήταν έτσι κι αλλιως η καλύτερη λύση γιατι η Κίνα δέν φημίζεται για την ποιότητα των προιόντων της και φυσικά ακολουθεί παλαια σοβιετικου τύπου αμυντικά δόγματα. Δηλαδή φτιάξε κάτι απλο και αποτελεσματικο σε μεγάλες ποσότητες μιας και δέν πρόκεται να επιβιώσει για πολύ στο πεδίο της μάχης.

Η Κύπρος πρέπει να δώσει και μια μεγαλύτερη έμφαση στο πυροβολικό μιάς και δέν διαθέτει αεροπορία και επομένως δέν μπορεί να κάνει κάποια σοβαρή επιθετική κίνηση. Πυροβολικό δέν είναι μονο τα αυτοκινούμενα πυροβόλα. Θα μπορούσε να εφοδιαστεί με μεγάλο αριθμο ρουκετοβόλων πχ ΒΜ-21/LAR-160 ή με κάποιο μικρό αριθμο SMERCH που πολλαπλάσιαζει τις δυνατότητες του πυροβολικού και θεωρείται απο τα καλύτερα της κατηγορίας του. Η ακομα και με ένα αριθμο φτηνών βαλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκους (100χλμ) για όγκο πυρός. Με σχετικά λίγα χρήματα θα μπορούσε να απειλήσει στόχους ακομα και εντός Τουρκίας. Το θέμα είναι ότι δέν το κάνει και απλώς περιμένει απο τους Εβραίους να εγγυηθούν την ασφάλεια της.

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Η Αγκυρα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της με τους Κούρδους και στα σύνορά της με τη Συρία, δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη της από την κατεχόμενη Κύπρο. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει μέσα από τα ευρήματα της Ετήσιας Εκθεσης του κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τον συσχετισμό δυνάμεων το 2012.

Συγκεκριμένα η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο υπολογίζεται σε 36.000. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και 5.000 τουρκοκύπριοι στρατιώτες (που παίρνουν απευθείας διαταγές από την Αγκυρα), συν 26.000 έφεδροι. Συνολικά δηλαδή η Τουρκία διαθέτει 67.000 στρατιώτες στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τα τουρκικά άρματα μάχης (κυρίως Μ48- αμερικανικής κατασκευής) που βρίσκονται στην Κύπρο είναι 449. Η Εθνική Φρουρά διαθέτει 160 άρματα μάχης και η ΕΛΔΥΚ άλλα 61. Δηλαδή, για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 2,8 τουρκικά. Εάν ληφθούν υπόψη και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ, η αναλογία τότε μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της Εθνικής φρουράς για κάθε 2,4 τουρκικά.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα αριθμητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στον στρατιωτικό τομέα στην Κύπρο (με κάποιες ελαφρές τροποποιήσεις) παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι, το συσσωρευμένο στρατιωτικό υλικό καθιστά το νησί «εν δυνάμει επικίνδυνη πυριδιταποθήκη και τυχόν ανάφλεξή του ένεκα πολιτικών εξελίξεων ή τουρκικών φιλοδοξιών, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή».

Στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κύπρο, θα πρέπει να υπολογισθεί και η δύναμη πυρός που διαθέτουν οι βρετανικές βάσεις καθώς και η UNFICYP.

πηγή
Άβαταρ μέλους
0110 0111 1011 1110
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δεκανέας - ΕΠΟΠ
Δημοσιεύσεις: 61
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 13, 2012 9:25 pm
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από 0110 0111 1011 1110 »

Το ζητημα της Κυπρου θα λυθεί μονο μέσω διπλωματίας και Ευρωπαικης Ενωσης μιας και αποτελει το μονο Ευρωπαικο κράτος που ειναι κατεχόμενο απο ξένη δύναμη και χωρίζεται στα δυο απο τειχος εισβολης.

Η Κυπρος πρεπει να τραβηξει μεσω των οικονομικων πορων της Ευρωπαιους επενδυτες και ολα τα αλλα θα λυθουν μετα αμεσως.

Το να αγοράζει οπλα και να γλυφει τους Ρωσους δηλαδη δεν βγαζει πουθενα και κανει το προβλημα χειροτερο.

Λες και αμα παρουν το ΟΚ οι Τουρκοι απο τους Αμερικανους και εισβαλλουν και στην ελεύθερη Κυπρο θα τους σταματησει κανενας. Ππφφ

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

H ισορροπία δυνάμεων στη Κύπρο

Δημοσίευση από yandr »

Τα στοιχεία του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) για ακόμη μία χρονιά παρουσιάζουν συντριπτική υπεροχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο έναντι των δυνάμεων της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια η Κύπρος δεν έχει αγοράσει «ούτε σφαίρα», ενώ παράλληλα απέσυρε οπλικά συστήματα, είτε λόγω παλαιότητας είτε κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, κατ' εφαρμογήν απόφασης του Κογκρέσου, για απαγόρευση μεταφοράς αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Ο τουρκικός κατοχικός στρατός τούς τελευταίους 12 μήνες έχει ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 7.000 στρατιώτες και από τους 36.000 έχει φτάσει στους 43.000. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι στρατιωτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων (5.000), τότε ο αριθμός τους φτάνει στους 48.000.Το σύνολο του έμψυχου δυναμικού με τους 26.000 εφέδρους υπολογίζεται σε 74.000.

Η Κυπριακή Εθνική Φρουρά διαθέτει συνολικά (κληρωτοί, έφεδροι και ΕΛΔΥΚ) 62.950 στρατιώτες, έχοντας να καλύψει μια ιδιαίτερα μεγάλη γραμμή κατάπαυσης του πυρός (Πράσινη Γραμμή) με εκατοντάδες φυλάκια και μονάδες, κάποιες εκ των οποίων είναι αποκλειστικά μονάδες εφέδρων και εθνοφυλακής.

Σημαντικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς είναι το σύστημα «παλλαϊκής άμυνας», με κάθε έφεδρο να διαθέτει στο σπίτι του τον ατομικό του οπλισμό με πυρομαχικά, ενώ οι γυναίκες αξιοποιούνται στην Πολιτική Αμυνα με συχνές ασκήσεις και εκπαίδευση.

Εδάφους-εδάφους!

Αν και η Τουρκία δεν διαθέτει πολεμικά αεροσκάφη στην κατεχόμενη Κύπρο, η εγγύτητα από τα τουρκικά παράλια δημιουργεί μια συντριπτική υπεροχή στον αέρα, αφού η Κύπρος δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία, πλην 11 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35. Η απόσταση από την Ελλάδα ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτο από αέρος το νησί, αφού και η αντιαεροπορική ομπρέλα περιορίζεται σε συστήματα μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (ρωσικοί πύραυλοι TOR-Μ1 και BUK).

Σαφής είναι η υπεροχή της Τουρκίας και στη θάλασσα, αφού διαθέτει ναύσταθμο απέναντι από τις ακτές της Κερύνειας, ενώ η Κυπριακή Εθνική Φρουρά διαθέτει κάποια ταχύπλοα περιπολικά σκάφη με ελαφρύ οπλισμό.

Αυτή την περίοδο καταβάλλονται προσπάθειες για αγορά δύο πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης, από το Ισραήλ, για επιτήρηση και προστασία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ.

Η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο μείωσε τον αριθμό των αρμάτων μάχης που διαθέτει στην Κύπρο κατά 100 και διαθέτει συνολικά 349, έναντι 160 της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς. Τα άρματα που διαθέτει η Κύπρος είναι κυρίως ρωσικά Τ-80U, ενώ απέσυρε λόγω παλαιότητας 19 γαλλικά ΑΜΧ-30Β2. Στο συνολικό αρματικό δυναμικό θα πρέπει να προστεθούν και 61 άρματα Μ-48 που διαθέτει η ΕΛΔΥΚ.Η αναλογία που διαμορφώνεται είναι 1 άρμα της Εθνικής Φρουράς έναντι 1,6 των τουρκικών δυνάμεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι, παρά τις απαγορεύσεις των ΗΠΑ, διαθέτουν αμερικανικά τεθωρακισμένα και οπλισμό, χωρίς να δέχονται πιέσεις για απόσυρσή τους.

πηγή
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες