Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από yandr »

Το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας (EDA) στις 5 Οκτωβρίου 2007 την πρόθεση προμήθειας δύο αεροσκαφών Έρευνας Και Διάσωσης (SAR) γενικής χρήσης και εκπαίδευσης. Πρόκειται εμφανώς για πρόγραμμα κάλυψης των απαιτήσεων εκπαίδευσης χειριστών αεροσκαφών της Εθνικής Φρουράς, μετά την απώλεια του ενός PC-9 τον Σεπτέμβριο του 2005 και την καθήλωση στο έδαφος του δεύτερου.

Πηγή: Στρατηγική
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από yandr »

Τα κονδύλια για την αμυντική θωράκιση της Εθνικής Φρουράς που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 ανέρχονται μόλις στα ?90 εκατ. δηλαδή ?30 εκατ. λιγότερα και από τον φετινό προϋπολογισμό. Τα μόνα κονδύλια που είναι αυξημένα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, κατά ?8,1 εκατ. είναι αυτά που αφορούν τη μισθοδοσία του στρατιβτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας για το 2010 προβλέπει τα ακόλουθα:

1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται κονδύλια ύψους ?6.413.079, από τα οποία θα καλυφθούν, οι ετήσιες αποδοχές του υπουργού Άμυνας και των 110 κρατικών λειτουργών καθώς και τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου. Ο προϋπολογισμός του 2010 στο εν λόγω κεφάλαιο παρουσιάζει μείωση κατά ?648.811 σε σχέση με το 2009 (?7.061.890). Οι περικοπές που έγιναν αφορούν λειτουργικά έξοδα του υπουργείου.

2. ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται κονδύλια ύψους ?132.865.184 τα οποία θα καλύψουν, την ετήσια μισθοδοσία των μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών καθώς επίσης και την καταβολή διαφόρων επιδομάτων, όπως πτητικού, καταδυτικού, κ. Λπ. Ο προϋπολογισμός του 2010 για το κεφάλαιο αυτό είναι αυξημένος κατά ? 8.128.976 σε σύγκριση με το 2009 (?124.736.208) και οφείλεται κυρίως στις ετήσιες προσαυξήσεις και τιμαριθμικές αναπροσαρμογές. Οι βασικοί μισθοί των μονίμων στελεχών της Ε. Φ. Ανέρχονται στον προϋπολογισμό του 2010 σε ?78.823.600.

3. ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ: Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται δαπάνες ύψους ?110 εκατ. Σε σύγκριση με το 2009 (?117 εκατ.) για να καλύψουν τα συνήθη έξοδα για τη λειτουργία της Ε. Φ. όπως είναι η μισθοδοσία των ΕΠΥ, των οπλιτών και του εργατοτεχνικού προσωπικού, η τροφοδοσία των οπλιτών, τα έξοδα συντήρησης οχημάτων κ. Ά.

4. ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ: Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται πρόνοια για δαπάνες που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και τη συντήρηση τους, ως επίσης, δαπάνες για την εκτέλεση έργων που αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τα προβλεπόμενα κονδύλια για το 2010 ανέρχονται στα ?90 εκατ. Σε σύγκριση με το 2009, τα οποία ήταν ?120 εκατ. Υπάρχει δηλαδή μείωση κατά ?30 εκατ.

Strategy - Geopolitics

thrakiotis
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 963
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 22, 2009 1:55 am
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από thrakiotis »

Σοβαρά προβλήματα για τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, προκαλεί η απόφαση να μειωθούν δραματικά τα κονδύλια που αφορούν την αμυντική θωράκιση της χώρας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που γνωστοποιήθηκε μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet, η στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου, αλλά και πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, αλλά και την αντίθεσή τους στο σκέλος αυτό του προϋπολογισμού και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει αλλαγή προς το θετικότερο αυτής της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου.

aias
Υπολοχαγός
Υπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 356
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2009 4:34 am
Ενδιαφέροντα: μονο καλα
Επάγγελμα: υπαλληλακος
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από aias »

Τελικα αυτο το "ευελικτες δυναμεις" που χρησιμοποιουμε ελλαδα και κυπρο τι σκ8τα σημαινει;
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από yandr »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Σημερινής", κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας με το Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin στη Μόσχα, διαπιστώθηκε ότι εξελίσσεται ομαλά η προμήθεια των ρωσικών αρμάτων μάχης για την Εθνική Φρουρά ενώ εξετάστηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Πρόκειται για τη προμήθεια 41 αρμάτων μάχης T-80, για τα οποία θα δαπανηθούν ?115 εκατ. Και εκτιμάται πως θα προέλθουν από τα ρωσικά αποθέματα, καθώς η παραγωγή του τύπου που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με την ΕΦ, τερματίσθηκε προ πενταετίας. Με την επιλαρχία που θα συγκροτηθεί, η Λευκωσία φιλοδοξεί να μειώσει το ποσοτικό χάσμα που τη χωρίζει με τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες έχοντας αναδιοργανωθεί σε πλήρως μηχανοκίνητες παρατάσσουν 440 άρματα μάχης Μ-48Α5Τ1/Τ2 ενώ έχουν ενισχυθεί με αντιαρματικά συστήματα Κonkurs επί τροχοφόρων οχημάτων Engerek ("Οχιά") με αποστολή την καταστροφή των κυπριακών Τ-80.

Επιπλέον ο Ρώσος πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Μοσχα είναι διατεθειμένη να πουλήσει στην Κύπρο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Επισημαίνεται ότι στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ για το 2009 προβλέπεται δαπάνη ?60 εκατ. Για τη προμήθεια 6 συστημάτων Αεράμυνας Βραχείας Ακτίνας (SHORADS) Τοr-M2. Πρόκειται για τη βελτιωμένη έκδοση του επιτυχημένου Tor-M1, το οποίο μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 4 στόχους (έναντι 2 του τελευταίου) σε ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ).

Ο Putin παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής Μi-35, τα οποία έχουν επιλυθεί ενώ τόνισε ότι αναμένει περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό και τεχνικό τομέα. Στο σημείο αυτό εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας, επειδή δεν προχωρά σε συνεργασία στρατιωτικής και τεχνικής φύσεως με τη Ρωσία, λόγω της αντίδρασης δυτικών χωρών, παρόλο ότι η Μόσχα επιθυμεί διεύρυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα στο στρατιωτικό τομέα.
D.Y.K
Α/ΓΕΝ
Α/ΓΕΝ
Δημοσιεύσεις: 11313
Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2009 11:02 pm
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από D.Y.K »

Μάλλον με την... Όρεξη θα μείνουμε και εμείς αλλά και ο Βλαντιμίρ. Εικόνα
Su-35
Στρατηγός
Στρατηγός
Δημοσιεύσεις: 3648
Εγγραφή: Σάβ Απρ 26, 2008 8:32 pm
Τοποθεσία: Alpha Centauri
Ενδιαφέροντα: Τα πάντα όλα!
Επάγγελμα: Κατάσκοπος των εξωγήινων!
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από Su-35 »

Παντως ειναι σιγουρο για τα 41 μεταχειρισμενα Τ-80. Για tor-m2 και Μι-35, βλεπουμε.

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από yandr »

Σε ιστορικό χαμηλό ο προϋπολογισμός του κυπριακού υπουργείου Άμυνας για το 2011, καθώς δεν προβλέπει καμία αγορά στρατιωτικού εξοπλιστικού πέραν από πυρομαχικά και ορισμένα παρελκόμενα υφιστάμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων που αγοράστηκαν εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αρκεί να αναφέρουμε ότι, από το σύνολο των 105 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2011, τα 63 εκατ. Αφορούν δόσεις για εξόφληση εξοπλισμών που αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Με τα υπόλοιπα 42 εκατ. Ευρώ η Εθνική Φρουρά καλείται να καλύψει τις τακτικές της δαπάνες, που αφορούν τη συντήρηση του στρατεύματος.

...

Μεταξύ άλλων, πάγωσε η αγορά εκτοξευτών αντιαεροπορικών βλημάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού, όλμων διαφόρων διαμετρημάτων, πολυβομβιδοβόλων, ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων πυροβόλων. Επίσης, πάγωσε η αναβάθμιση εκτοξευτών αντιαρματικών βλημάτων και η εγκατάσταση στο σύστημα αυτό, θερμικών καμερών. «Ψαλιδισμένο» είναι και το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες.

Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από yandr »

Για το 2012, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας προβλέπει αφενός αυξημένα κονδύλια όσον αφορά στις δαπάνες για τους μισθούς των στρατιωτικών και αφετέρου, μειωμένα κονδύλια όσον αφορά στα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της Ε. Φ.

Ειδικά το κονδύλι της αμυντικής θωράκισης, που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μειωμένο κατά ?13 εκατ. Σε σύγκριση με πέρυσι και ανέρχεται στα ?92 εκατ.

Ειδικότερα, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2012 που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, προβλέπει τα ακόλουθα:

● Διοίκηση: Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται κονδύλια, ύψους ?6.991.094, από τα οποία θα καλυφθούν, οι ετήσιες απολαβές του υπουργού Άμυνας και των 110 κρατικών λειτουργών καθώς και τα λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου.

Ο προϋπολογισμός του 2012 στο εν λόγω κεφάλαιο παρουσιάζει αύξηση ?100.000 περίπου, σε σύγκριση με το 2011 (?6.893.456).

● Κυπριακός Στρατός: Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται κονδύλια, ύψους ?143.320.862 τα οποία θα καλύψουν, την ετήσια μισθοδοσία των μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών καθώς επίσης και την καταβολή διαφόρων επιδομάτων, όπως πτητικού, καταδυτικού, κ. Λπ.

Ο προϋπολογισμός του 2012 στο κεφάλαιο αυτό, είναι αυξημένος κατά ?2.244.972 σε σύγκριση με το 2011 (?141.075.890) και οφείλεται, κυρίως, στις ετήσιες προσαυξήσεις και τιμαριθμικές αναπροσαρμογές.

● Εθνική Φρουρά: Στο κεφάλαιο αυτό προβλέπονται δαπάνες, ύψους, ?112 εκατ. Και σκοπό έχουν να καλύψουν τα συνήθη έξοδα για τη λειτουργία της Ε. Φ. όπως είναι η μισθοδοσία των ΕΠΥ, των οπλιτών και του εργατοτεχνικού προσωπικού, την τροφοδοσία των οπλιτών, τα έξοδα συντήρησης οχημάτων κ. Ά.

Ο προϋπολογισμός του 2012 στο κεφάλαιο αυτό, είναι μειωμένος κατά ?2,1 εκατ. Σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011 που ήταν ?114.181.817.

● Αμυντική θωράκιση: Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται πρόνοια για δαπάνες που αφορούν μόνο την συντήρηση των υφιστάμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς επίσης, δαπάνες για την εκτέλεση έργων που αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έργα τα οποία περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Τα προβλεπόμενα κονδύλια για το 2012 ανέρχονται στα ?92 εκατ. Σε σύγκριση με το 2011 τα οποία ήταν ?105 εκατ. Υπάρχει δηλαδή, μείωση κατά ?13 εκατ.

Τα κονδύλια για την αμυντική θωράκιση ανήλθαν το 2010 σε ?105.407.599 και το 2009 μόλις στα ?83.985.892.

πηγή

Άβαταρ μέλους
mixanikara
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 23, 2011 11:05 pm
Τοποθεσία: Σουηδία
Ενδιαφέροντα: UAV
Επάγγελμα: Μηχανικος
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από mixanikara »

Εγω πιστεύω ότι τα ρώσικα όπλα που αγορασε η Κύπρος είναι ανεπαρκή και περιορισμένων δυναντοτήτων και καλά κάνει και μειώνει τον προυπολογισμό της για την άμυνα. Ισως να πάρει απο μάς κάποια πράγματα σαν κοινή παραγγελία για να μας κάνουν και καλύτερη τιμή. Δηλαδή άν είναι να πάρει εκσυγχρονισμένα φρεσκοβαμένα Mi-24. Αρματα και ΤΟΜΑ σάν αυτα που είχα δεί και σε ένα βιντεο στο νέτ που τα είχαν παρατήσει σε μια πλατεία ενός χωριού και τα πήγαιναν βόλτα κάτι πιτσιρίκια γιατι δέν σύμφερε όυτε και να καταστραφούν.Εικόνα και τίποτε αντιαεροπορικά SHORADS που ήδη πήραμε εμείς και τώρα ψάχνουμε να τα αντικαταστήσουμε γιατι δέν είναι ικανοποιητική η απόδοση τους (SA-8,SA-15). Ε τοτε ναι. Καλα κάνουν και δεν ξοδεύουν χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα.
Υπεράνω όλων η Ελλαδα!
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από yandr »

Υπάρχει εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Μόνο ανατολικής προέλευσης όπλα μπορεί να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά, αν και μεταξύ μας ο εξοπλισμός της είναι έτσι και αλλιώς θεωρητικής σημασίας.

Σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την Κύπρο έναντι της Τουρκίας και νομίζω ότι οι λόγοι θα πρέπει να είναι προφανείς. Μονάχα στην περίπτωση που η Ελλάδα διέθετε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ικανές να παράσχουν προστασία στην Κύπρο θα είχε κάποιο (σημαντικό) ρόλο η Εθνική Φρουρά.

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από Nassos »

Επίσημα μόνο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει εμπάργο όπλων. Άσχετα αν οι Κατοχικές Δυνάμεις έχουν παράνομα οπλικά συστήματα από ΗΠΑ (θεωρητικά ανήκουν στη ΤΟΥΡΚΔΥΚ, όπως αντίστοιχα έχει και η ΕΛΔΥΚ, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από τους Τούρκους).

Από Ευρωπαϊκές χώρες ανεπίσημα η Γερμανία δεν επιτρέπει πώληση όπλων, ενώ η μόνη αντίθεση της Γαλλίας είναι η πώληση αεροσκαφών. Άλλωστε η Ε. Φ έχει αρκετά οπλικά συστήματα Γαλλικής προέλευσης.

Γενικά η Κύπρος για να μην έχει προβλήματα εξωτερική πολιτικής, γραφειοκρατίας, και υποστήριξης στρέφεται αναγκαστικά σε Ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα η γενικά σε οπλικά συστήματα εκτός ΝΑΤΟ. Για άρματα μάχης πχ που αλλού εκτός Γερμανίας μπορούσε να στραφεί; Τα ΑΜΧ30 πλέον είναι ξεπερασμένα άρματα, άσχετα αν τα έχουν αναβαθμίσει στη πλέον εξελιγμένη έκδοση του.

Άλλη χώρα εκτός Ρωσίας θα μπορούσε να είναι η Νότιος Αφρικής. Κακώς τόσα χρόνια δεν στράφηκαν στην αγορά ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων πυροβόλων 155mm (Denel G5/G6/G7), αλλά αντ'αυτού δέχθηκαν τα Zuzana από την Ελλάδα (τα θυμάστε;).
Άβαταρ μέλους
yandr
Στρατάρχης
Στρατάρχης
Δημοσιεύσεις: 11231
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 02, 2003 6:55 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από yandr »

Εντάξει Νάσο, μπορεί να μην υπάρχει επίσημη ευρωπαϊκή απόφαση αλλά είναι δεδομένμο το εμπάργκο.

Δεν μπορείς να αγοράζεις όπλα που χρειάζονται συντήρηση και υποστήριξη από χώρες που δεν δηλώνουν 100% την πρόθεσή τους να σε προμηθεύσουν ό, τι χρειάζεσαι για την λειτουργία τους.

Ούτε μπορείς να περιμένεις τα κοινοβούλια κάθε χώρας να εγκρίνουν κάθε σφαίρα ή βίδα που θα χρειαστείς. Αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ. Ή 100% και ανεπιφύλακτη πώληση ή Ρωσία, Αφρική κλπ.

Nassos
Α/ΓΕΣ
Α/ΓΕΣ
Δημοσιεύσεις: 11196
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 12, 2005 1:20 am
Επικοινωνία:

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημοσίευση από Nassos »

Σύμφωνοι, μετά το φιάσκο με τους πυραύλους Aspide (που εν τέλει τους τα έδωσαν οι Ιταλοί), η Ε. Φ έχει υποβιβάσει τυχόν αγορές Δυτικοευρωπαϊκών και εν γένει ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων.
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες