Ομιλείτε Ελληνικά

Οτιδήποτε δεν ανήκει στις υπόλοιπες συζητήσεις
Απάντηση
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Rafale
Στρατηγός
Στρατηγός
Δημοσιεύσεις: 5776
Εγγραφή: Τρί Οκτ 06, 2009 12:10 am
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από Rafale »

καταχθόνιος: Ο ύπουλος, ο πολύ κακός.(Κατάστρωνε διαρκώς καταχθόνια (και όχι υποχθόνια) σχέδια για να εξοντώσει τους αντιπάλους του).

...

το μνήμα -το μνημείο
το μνήμα: Το μέρος όπου είναι κανείς θαμμένος, ο τάφος.(Πάνω στο μνήμα του έστησαν ένα σταυρό με το όνομά του).
το μνημείο: Το κτίσμα για τιμή του νεκρού ή των νεκρών ή για ανάμνηση σπουδαίου γεγονότος // έργο με αιώνια αξία.// το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.(Έστησαν το μνημείο της εθνικής συμφι­ Λίωσης. Ο Παρθενώνας είναι ένα μνημείο τέχνης)

...

στιγμιαίος -ακαριαίος
στιγμιαίος: Αυτός που διαρκεί μια στιγμή.(Έπαθε μια στιγμιαία λιποθυμία).
ακαριαίος: Ξαφνικός, απότομος.(Το χτύπημα του επέφερε ακαριαίο (και όχι στιγμιαίο) θάνατο).

...

ψηλός - υψηλός
ψηλός άντρας, ψηλή κορφή, ψηλά σπίτια
Θα πούμε όμως: Υψηλός πυρετός, υψηλά ημερομίσθια, συζήτηση υψηλού επιπέδου. Διατηρεί υψηλό φρόνημα. Σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες. Μας βλέπει αφ' υψηλού!

...

Rafale
Στρατηγός
Στρατηγός
Δημοσιεύσεις: 5776
Εγγραφή: Τρί Οκτ 06, 2009 12:10 am
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από Rafale »

δίλημμα -αδιέξοδο
το δίλημμα: Η δυσκολία εκλογής.(Βρισκόταν σε δίλημμα ποιον από τους δυο ν' ακολουθήσει).
το αδιέξοδο: Η δύσκολη θέση.(Τα αλλεπάλληλα σφάλματά του τον οδηγούσαν σε αδιέξοδο).

...

τεχνικός -τεχνητός
τεχνικός: Ο σχετικός με την τέχνη, ο φτιαγμένος με τέχνη (τεχνικά έργα, τεχνική μελέτη). Ουσιαστικό: Ο τεχνικός: Ο ειδικευμένος τεχνίτης (τεχνικός της Δ. Ε. Η.), η τεχνική: Το σύνολο των κανόνων και μεθόδων με τις οποίες εκτελείται ένα έργο.(Κατέχει την τεχνική κατασκευής μικρών ραδιοφωνικών σταθμών), η τε­ Χνολογία: Οι τεχνικές κατακτήσεις του ανθρώπου.(Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν πετύχει υψηλή τεχνολογία).
τεχνητός: Αυτός που έγινε με την τέχνη, ο όχι φυσικός.(Τεχνητό νεφρό, τεχνητή γονιμοποίηση) // ο πλαστός, ο προσποιητός.(Ο λόγος του δημιούργησε μια τεχνητή όξυνση στη συζήτηση που κυλούσε ως τότε ήρεμα).

...

άεργος -άνεργος
άεργος: Αυτός που απέχει από κάθε έργο. Από κάθε απασχόληση.(Στον άεργο η μέρα φαίνεται χρόνος),
άνεργος: Αυτός που δεν έχει εργασία.(Αυξήθηκε στα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανέργων),

...

το ύπαιθρο -η ύπαιθρος
το ύπαιθρο: Είναι ο χώρος έξω από το σπίτι. Ο μη στεγασμένος χώρος.(Τους έκαναν έξωση από το σπίτι και η οικογένεια διανυκτέρευσε στο ύπαιθρο) (όχι στην ύπαιθρο),
η ύπαιθρος (χώρα) : Είναι η εξοχή, τα χωριά, το αντίθετο της πόλης.(Οι κάτοικοι της υπαίθρου δεν έχουν πρόβλημα μόλυνσης της ατμόσφαιρας).

...

ο στύλος -η στήλη
ο στύλος: Η κολόνα που στηρίζει τη στέγη. Θα πούμε: Οι στύλοι (και όχι οι στήλες) του ναού του Ολυμπίου Διός. Στηρίξαμε με στύλους τη σκεπή. Έγινε υποστύλωση της στέγης. Και μεταφορικά: Στάθηκε ο στύλος (ο προστάτης) του σπιτιού.
η στήλη: Πέτρινη πλάκα στημένη όρθια.(Στη μέση της πλατείας μας υψώνεται αναμνηστική στήλη με τα ονόματα των πεσόντων στους πολέμους) // Σύστημα ηλεκτρικών στοιχείων. Η μπαταρία.(Αγόρασα μια ηλεκτρική στήλη). Και μεταφορικά: Έμεινε (από την κατάπληξη) στήλη άλατος. Θα γράψουμε επίσης: Η αναστήλωση (ανόρθωση) ενός ερειπωμένου μνημείου. Η αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

...

ο αστρολόγος -ο αστρονόμος
ο αστρολόγος: Αυτός που ισχυρίζεται πως μπορεί να προβλέπει το μέλλον από την κίνηση των άστρων.
ο αστρονόμος: Αυτός που μελετά τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Η αστρο­ Νομία είναι επιστήμη, η αστρολογία δεν είναι επιστήμη.

...

το μετά συντάσσεται με αιτιατική, άρα η φράση μετά Χριστόν είναι σωστή. Η φράση, όμως, μετά από το Χριστό (ή γενικά μετά από αυτό) είναι λάθος. Με την πρόθεση από συντάσσεται το έπειτα και όχι το μετά www.sff.gr

sintoma lokatzis
Ανθυπολοχαγός
Ανθυπολοχαγός
Δημοσιεύσεις: 342
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 14, 2010 12:57 am
Τοποθεσία: Επιθετικός χαφ
Ενδιαφέροντα: Στρατός, Γυμναστική και Αθλητισμός, Φίλοι και Γυναίκες
Επάγγελμα: Μαθητής
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από sintoma lokatzis »

Εισαι λαλυστατη παργματικα... Εικόνα
Georgios3377
Δεκανέας - ΟΒΑ
Δεκανέας - ΟΒΑ
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: Δευ Φεβ 15, 2010 3:59 am
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από Georgios3377 »

Καλως να γνωριζουμε πως να γραφουμε και να μιλαμε ελληνικα. Αλλα να ξερεις ενα πραγμα: Η γλωσσα εξελισεται μαζι με τον λαο που την μιλαει. Ετσι εξελισεται και η ορθογραφια της αλλα και η προφορα της,

Το πρωτο πραγμα που εγραψες ειναι η διαφορα του σαν και του ως. Απο οτο φενεται το ως πεθαινει και αντικαθισταται απο το σαν. Δεν μπορεις να κανεις τιποτα για αυτο και να εισαι σιγουρη οτι στα επομενα λεξικα και τις επομενες γραμματικες και συντακτικα θα θεωρειται ως σωστο.

Μα ξερεις οτι οταν μια γλωσσα αλαζει δειχνει ενα λαο ζωντανο. Οταν μια γλωσσα ειναι ξυληνη και δεν την μιλαει κανεις στην καθημερινη του ζωη τοτε αυτη η γλωσσα ειναι νεκρη. Τρανο παραδειγμα αποτελει η καθαρευουσα. Κανεις δεν την μιλουσε στο σπιτι του. Το αποτελεσμα ητανε οτι αρκετες γενιες βασανιστηκανε με μια διαλεκτο της ελληνικης που απλα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η δημοτικη την ξεπερασε πολυ γρηγορα εχωντας σημαντικες επιπτωσεις στο μορφωτικο επιπεδο του ελληνικου λαου.

Μην με παρεξηγεις δεν θελω να πω οτι κακως εκανες post τα παραπανω. Ειναι καλο να θυμομαστε την γραμματικη μας και το συντακτικο μας. Απλα σου λεω οτι μερικα πραγματα θα αλλαξουνε ωστε να αντικατοπτριζουνε τον τροπο που μιλαμε την δημοτικη στα χρονια που διανυουμε.
Rafale
Στρατηγός
Στρατηγός
Δημοσιεύσεις: 5776
Εγγραφή: Τρί Οκτ 06, 2009 12:10 am
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από Rafale »

Οσο λοιπον θα αλλαζουνε τα πραγματα θα αλλαζουνε και τα ποσταρισματα με τα νεα
TOPOL-M
Υποστράτηγος
Υποστράτηγος
Δημοσιεύσεις: 2042
Εγγραφή: Παρ Ιουν 26, 2009 7:42 pm
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από TOPOL-M »

Σε μαζική εκδήλωση υπέρ του να συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών εξελίχθηκε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ "Αντίποδες" το Σάββατο το βράδυ στην Λόνσντεϊλ Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης. Το έναυσμα το έδωσε ο ίδιος ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζον Μπράμπι ο οποίος κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, πλέκοντας το εγκώμιο της ελληνικής παροικίας. Όπως και στην δεξίωση που παρέθεσε για την 25η Μαρτίου, ο κ. Μπράμπι είπε ότι στηρίζει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στα κρατικά σχολεία ολόκληρης της επικράτειας. Ο κ. Μπράμπι εξήρε -και πάλι- την πολύμορφη προσφορά των Ελλήνων στη Βικτωρία και την Αυστραλία γενικότερα και δήλωσε ότι η ελληνική γλώσσα πρέπει να περιληφθεί στις οκτώ γλώσσες που θα διδάσκονται στα κρατικά σχολεία της χώρας. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να διαβιβάσει τις απόψεις της πολιτειακής κυβέρνησης στην κυβέρνηση της Καμπέρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εκτιμά απεριόριστα την προσφορά του Ελληνισμού στην οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ανάπτυξη της πολιτείας.

Ο κ. Μπράμπι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια για τον καλλωπισμό της ελληνικής γωνιάς της Λόνσντεϊλ Στριτ. "Ήδη", είπε, "διαθέσαμε 1,2 εκατομμύρια, ενώ άλλα δυο εκατομμύρια θα προσφέρουμε για το προτεινόμενο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Γλώσσας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αντίποδες. Προφανώς ο κ. Μπράμπι αναφερόταν στο Κοινοτικό Κέντρο ή, ενδεχομένως και στο λεγόμενο "Ελληνικό Πύργο". Ο κ. Μπράμπι χαρακτήρισε το φεστιβάλ "Αντίποδες" ως "έναν από τους πιο αξιόλογους πολιτιστικούς θεσμούς της Μελβούρνης". Το ίδιο ένθερμoς ήταν και ο δήμαρχος Μελβούρνης όσον αφορά το αίτημα για τη γλώσσα αλλά και την καθιέρωση του ελληνικού φεστιβάλ, που, όπως είπε, αναβιώνει και το πνεύμα του Επίκουρου. Την στήριξη του στην ελληνική γλώσσα επανέλαβε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τεντ Μπάϊου, ο οποίος έστειλε και σχετική επιστολή στην αρμόδια υπουργό Παιδείας κα Γκίλαρντ. "Είμαι πεπεισμένος ότι η συμπερίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών θα εμπλουτίσει το πολιτισμικό προφίλ της Αυστραλίας και θα ενισχύσει το μαθησιακό υπόβαθρο των παιδιών σχολικής ηλικίας", είπε ο κ. Μπέϊλιου. Τον Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Λϊντσαϊ Τάνερ. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε στα ελληνικά το μήνυμά του προς την εκδήλωση και το οποίο διάβασε ο κ. Τάνερ (φυσικά στα ελληνικά).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Black_Knight
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 830
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 01, 2010 5:27 pm
Επάγγελμα: Στρατιωτικός
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από Black_Knight »

cristi έγραψε: Καμία και όχι Καμμία


το λεξικό του Μπαμπινιώτη έχει και τα 2.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Black_Knight την Κυρ Μάιος 02, 2010 3:40 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"And so I become a knight of the Kingdom of Dreams and Shadows!"
Black_Knight
Αντισυνταγματάρχης
Αντισυνταγματάρχης
Δημοσιεύσεις: 830
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 01, 2010 5:27 pm
Επάγγελμα: Στρατιωτικός
Επικοινωνία:

Ομιλείτε Ελληνικά

Δημοσίευση από Black_Knight »

Διαβασα τις προηγούμενες σελίδες και πουθενά δεν βρήκα ένα από τα πιο συνηθισμένα ορθογραφικά λάθη!

ΤΡΙΤΟ ΕΝΙΚΟ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕ -ΑΙ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ ΜΕ -Ε

δηλαδή "ο Νίκος σκέφτεται" και "το βιβλίο επιστρέφεται"
ΑΛΛΑ
"Εσείς γράφετε"
ΕΝΩ
"Η λέξη γράφεται"

Αυτό το λάθος εκτός του ότι είναι συνηθισμένο, χτυπάει και πολύ άσχημα στο μάτι.Εικόνα
"And so I become a knight of the Kingdom of Dreams and Shadows!"
Ηλεκτρολόγος στο Χαλάνδρι - Δημήτρης Ανθής
Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης