Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

Re: Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

από yandr » Παρ Φεβ 17, 2023 11:09 am

Fkvi7dCWQAMJnd4.png
Fkvi7dCWQAMJnd4.png (72.56 KiB) Προβλήθηκε 309 φορές

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

από yandr » Πέμ Ιουν 23, 2022 11:50 am

Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα να κατασκευάσει ρουκέτες.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό, βλήματα πυροβολικού, πυραύλους και σιγά σιγά, κατά το 2100 φτάνουμε σε ελικόπτερα.

Δεν θέλω να ξεφύγω από το θέμα, αλλά οι μοναδικές ευκαιρίες αμυντικού υλικού που ανοίγονται σήμερα είναι UAV που σίγουρα μπορούμε και πολεμικά σκάφη (μικρά στην αρχή και με αυξανόμενο εκτόπισμα) μις ολοκληρωθεί η κατάσταση με τα ναυπηγεία.

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

από Nassos » Τετ Ιουν 22, 2022 6:02 pm

Togo έγραψε:Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατι στην Ελλάδα τόσα χρόνια δέν έχει σχεδιαστεί ένα ελληνικό utility ελικόπτερο με βάση έστω το Η-145 για να αντικαταστήσει τα AB-205/206.


Και ποιός θα το έφτιαχνε, η ΕΑΒ που δεν μπορεί να συντηρήσει τα C-130; Και με τι λεφτά; Εδώ επί Μνημονίων έκοβαν δαπάνες για πυρομαχικά εκπαίδευσης, κοροϊδευόμαστε;

Όσο για τους κουμπάρους, κάποτε το Ταμείο Άμυνας της Κύπρου είχε μερικά δις. Ευρώ, μάντεψε που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά τόσα χρόνια...

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

από Togo » Τετ Ιουν 22, 2022 5:09 pm

Ο μόνος λόγος όπου η Κύπρος διώχνει τα σοβιετικά Mi-35P είναι το βέβαιο εμπάργκο όπλων που θα επιβάλλει η Ρωσία στο νησί μετά την "αντι-ρωσική" θέση που πήρε στην εισβολή της Ουκρανίας.

Γιατί διαβάζουμε διάφορα αστεία για κόστος συντήρησης και αναβάθμισης στο μέλλον.

Το Mi-35Ρ σχεδιάστηκε ακριβώς για να είναι φτηνό και να μπορει να επισκευαστεί ακομα και στο πεδίο της μαχης πολύ μακρυά απο τη βάση του. Η καμπίνα χρησιμεύει ώς αποθήκη οπλων, καυσίμων και εργαλείων! Το ελικόπτερο αντέχει μπροστά και απο κάτω βολίδες 12.7mm και μπορεί κάλλιστα να πάρει δυτικά ηλεκτρονικά και πυραύλους Spike ER2.

Παράδειγμα ειναι η Πολωνία που αναβαθμίζει τα Mi-24 με τη βοήθεια του Ισραήλ που έτσι κι αλλιως συνεργάζεται πολύ στενα στην αμυντική βιομηχανία.

Το Η-145 είναι περισσότερο ελικόπτερο για Στρατοχωροφυλακή και Αστυνομία. Δέν είναι και η καλύτερη λύση για στρατιωτικό utility ελικοπτερο υποστήριξης Ειδικών Δυνάμεων. Το ρόλο αυτό καλύπτει πολύ καλύτερα το Η-160 αλλα φυσικά με μεγαλύτερο κόστος. Δηλαδή οι "κουμπάροι" αντικαθιστούν ένα επιθετικό ελικόπτερο "ιπτάμενο αρμα μάχης" με ένα αστυνομικό utility ελικόπτερο που μπορεί να καταρριφθεί απο βολίδες 7.62mm.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατι στην Ελλάδα τόσα χρόνια δέν έχει σχεδιαστεί ένα ελληνικό utility ελικόπτερο με βάση έστω το Η-145 για να αντικαταστήσει τα AB-205/206.

Εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς

από Nassos » Τρί Ιουν 21, 2022 2:45 pm

Κύπρος: Αγορά 12 οπλισμένων ελικόπτερα H-145 Airbus και πώληση των Mi-35 στη ΣερβίαΣτην ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της ΕΦ, με την αγορά έξι γαλλικών μαχητικών ελικοπτέρων ελαφρού τύπου, προχωρεί το Υπουργείο Άμυνας.Xθες, εξασφάλισε το πράσινο φως από τη Βουλή, για υπογραφή της συμφωνίας με την αποδέσμευση ποσού ύψους ?53 εκατ. Που προορίζεται να καταβληθεί ως προκαταβολή.

Οι υπογραφές της συμφωνίας αναμένεται να πέσουν εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων μαζί με τα πυρομαχικά, όπως πυροβόλα, καλάθους ρουκετών και κατευθυνόμενα βλήματα, θα ανέλθει στα ?140 εκατ. Το ποσό θα εξοφληθεί με δόσεις έως το 2026.

Το πλάνο που καταρτίστηκε σε βάθος δεκαετίας είναι η αγορά 12 συνολικά επιθετικών ελικοπτέρων σε δυο φάσεις (έξι συν έξι ελικόπτερα), καθώς πρόθεση του Υπουργείου Άμυνας είναι να πωλήσει τα 11 ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ στη Σερβία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αρχική προμήθεια έξι ελικοπτέρων εντός μίας πενταετίας, με τη δυνατότητα εξάσκησης δικαιώματος προαίρεσης για ακόμη έξι. Με την παραλαβή των νέων μαχητικών ελικοπτέρων, θα παραχωρηθούν τα ρωσικά Mi-35 στον σερβικό στρατό.

Defence-point.gr

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Παρ Μαρ 18, 2022 5:42 pm

Σίγουρα η προμήθεια ενός LPD ή LHD απο το Πολεμικό Ναυτικό για προβολή της ναυτικής του ισχύος στα τουρκικά παράλια της ανατολικής Μεσογείου θα ήταν η βέλτιστη λύση. Επιπλέον θα ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που έχει ναυπηγηθεί ποτέ σε ελληνικά ναυπηγεια και θα μεταφέρονταν η σχετική τεχνολογία στη χώρα. Ωστόσο χρειάζονται πολλά χρήματα. Το τουρκικό TCG Anadolu εκτοπίσματος 28.000 τόννων που μπορεί να θεωρηθεί "ελαφρό αεροπλανοφόρο" αρχικά υπολογιζόταν να κοστίσει $500 εκ. Και στο τέλος πλησιάσε το $1 δις! Συνεπώς άν το Πολεμικό Ναυτικό ναυπηγούσε ένα LPD όπως το ολλανδικό Johan de Witt εκτοπίσματος 16.800 τόννων θα πρέπει να υπολογίζει κόστος πολύ κοντά στα $500 εκ.

Η άλλη λύση είναι να τροποποιηθεί ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο πλοίο που πληρεί τις προϋποθέσεις για να γίνει "πλοίο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων". Άν "βάλουν το χέρι στη τσέπη τους" οι Έλληνες εφοπλιστές μπορεί να γίνει το εγχείρημα και μάλιστα με απόλυτη μυστικότητα. Δέν είναι κάτι καινούργιο φυσικά. Το Βρετανικό Ναυτικό στο πόλεμο των Φώκλαντς χρησιμοποίησε παρα πολλά εμπορικά πλοία για να δημιουργήσει εφοδιαστική αλυσίδα απο τη μία άκρη του Ατλαντικού Ωκεανούς ώς την άλλη (!) και τελικά τα ελικόπτερα με τους commandos μεταφέρθηκαν απο τροποποιημένα εμπορικά πλοία.

Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Nassos » Τετ Φεβ 09, 2022 8:15 pm

Ίσως στο μέλλον, αφού επιμένουμε Γαλλικά, να παίρναμε και κανά Mistral 140 χρηματοδοτούμενο και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εννοείται με την προβλεπόμενη συνοδεία Α/Α φρεγατών, ΠΓΥ, υποβρυχίων κλπ.

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Τετ Φεβ 09, 2022 6:03 pm

Η αποστολή στολίσκου (Task Force) του Πολεμικού Ναυτικού στη Κύπρο είναι μια blue water navy επιχείρηση. Δηλαδή πρέπει να συγκεντρωθεί μια ναυτική δύναμη ικανή να εκτελεί οποιαδήποτε αποστολή αυτόνομα σε μεγάλη απόσταση απο τη βάση της. Η Task Force θα αποτελείται απο φρεγάτες, κορβέτες, πλοία ανεφοδιασμού-υποστήριξης και υποβρύχια. Επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δέν διαθέτει Πλοίο Υποστήριξης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LPD), Ελικοπτεροφόρο (LHD) και αρκετά ειδικευμένα Πλοία Λογιστικής Υποστήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τροποποιημένα εμπορικά πλοία STUFT (Ships Taken Up From Trade) για να καλυφθούν οι απαιτήσεις.

Συνεπώς φορτηγά πλοία Ro-Ro θα μεταφέρουν οχήματα Πεζικού, μηχανολογικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και προσωπικό. Πλοία ακτοπλοϊκών γραμμών θα μεταφέρουν προσωπικό. Κάποια θα χρησιμοποιηθούν ώς πλωτά νοσοκομεία. Πετρελαιοφόρα πλοία θα μεταφέρουν καύσιμα και θα χρησιμοποιηθούν ώς βοηθητικά πλοία. Κάποια θα μεταφέρουν ελικόπτερα. Μικρότερα εμπορικά πλοία θα εξοπλιστούν με σόναρ και ειδικό εξοπλισμό για εκαθάριση ναρκοπεδίων ακτών. Τα εμπορικά πλοία θα φέρουν ελικοδρόμιο, πυροβόλα Oerlikon 20mm και Μ2ΗΒ 12.7mm,chaffs. Τα STUFT πλοία της Task Force θα μεταφέρουν επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα για την υποστήριξη των Ειδικών Δυνάμεων, ελαφρά και medevec ελικόπτερα, ταχύπλοα σκάφη Ειδικών Δυνάμεων, φορτηγά και οχήματα Πεζικού, πυροβόλα 155mm,drones,SHORADS.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποστολή Task Force για προβολή ναυτικής ισχύος έχει μεγάλο οικονομικό κόστος οπότε η ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" θα πρέπει να υποστηρίξει τα ελληνικά πλοία. Η επιτυχία της ναυτικής επιχείρησης εξαρτάται σημαντικά απο το Intelligence για τις θέσεις του αντίπαλου ναυτικού και αεροπορίας. Τα ελληνικά πλοία θα πρέπει να επιχειρουν υπό την κάλυψη αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής μεγάλης εμβέλειας. Θα αντιμετωπίσουν σχεδόν ολόκληρο το Τουρκικό Ναυτικό οπότε θα πρέπει να αναχαιτήσουν επιθέσεις κορεσμού από αντιπλοϊκούς πυραύλους και UAS. Αποστολή της ελληνικής Task Force θα είναι:

  • ενίσχυση των ελληνοκυπριακών δυνάμεων με υλικά και προσωπικό
  • ναυτικός αποκλεισμός του νησιού
  • υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων
  • υποστήριξη Ειδικών Δυνάμεων
  • υποστρατηγική κρούση με ναυτικούς πυραύλους cruise (εάν αποκτηθούν)


Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Τρί Φεβ 08, 2022 5:42 pm

Αφού αναλύσαμε τις δυνατότητες και απαιτήσεις της κυπριακής Εθνοφρουράς είναι σειρά να εξετάσουμε το ρόλο της Ελλάδας και τίς δυνάμεις που πρέπει να διαθέσει στην ανατολική Μεσόγειο. Καταρχήν να πούμε ότι άν η Τουρκία καταλάβει ολόκληρη τη Κύπρο αποκτά συντριπτικό πλεονέκτημα εναντίον της Ελλάδας. Δέν έχει σημασία πόσο Έλληνες αισθάνονται οι Κύπριοι ή πόσο μακρυά είναι το νησί απο τη νησιωτική Ελλάδα. Αν η Κύπρος γίνει τουρκικό νησί η Τουρκία θα μπορεί να περικυκλώσει στρατηγικά την Ελλάδα απο άερα και θάλασσα. Επιπλέον θα μπορεί να εκμεταλευτεί το στρατηγικο βάθος της. Δηλαδή θα "τραβήξει" όλα τα μαχητικά της στην ανατολική Τουρκία και με την υποστήριξη των Ε-7Α AWACS και ιπτάμενων τάνκερ KC-135R/A-400M θα μπορεί να επιτίθεται χωρίς να διακινδυνεύει απώλειες ή καταστροφή των υποδομών της. Αντιθέτως η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς "αεροπλανοφόρο" απο την Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή ελληνικά F-16 απο τη Κρήτη να προσγειωθούν σε πρόχειρους αεροδιαδρόμους για ανεφοδιασμό με καύσιμα και οπλισμό με σκοπό να επιτεθούν άμεσα σε στόχους της ανατολικής Τουρκίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται 24 ώρες για να στείλει ένα στολίσκο με ενισχύσεις στη Κύπρο με εξαίρεση τα ελληνικά υποβρύχια που περιπολούν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκιας. Μόνο η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να επέμβει άμεσα για υποστήριξη των ελληνοκυπριακών σχηματισμών. Δηλαδή ένας αριθμός μαχητκών F-16 με πλήρες φορτίο μάχης μπορεί να απογειωθεί απο αεροδρόμια της Κρήτης και να επιτεθεί σε τουρκικούς στόχους στα Κατεχόμενα. Η εμβέλεια μάχης του F-16 είναι 850+ χιλιόμετρα. Τα ελληνικά F-16 θα μεταφέρουν πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM, βόμβες Paveway ΙΙ, πυραύλους αέρος-εδάφους Maverick, περιλήπτες βομβιδίων Rockeye, βόμβες Mark 80 κτλ. Αντιστοιχες απαιτήσεις υπάρχουν για την υποστήριξη του θεάτρου επιχειρησεων στν ανατολική Θράκη. Συνεπώς ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων F-16C Block 30 είναι απαραίτητος για να καλύψουν αυτο το ρόλο. Τα πιό σύγχρονα F-16 που μεταφέρουν πιο προηγμένο οπλισμό θα πλήξουν στόχους στην ασιατική Τουρκία.

Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Τρί Φεβ 08, 2022 2:25 am

Θα πρέπει να εκπαιδευτούν μικρές ομάδες αντιαρματιστών που θα κινούνται ταχύτατα με ελάφρά οχήματα,jeep και τροχοφόρα 4x4 ειδικών αποστολών, εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Οι ομάδες αυτές θα χειρίζονται αναγνωριστικά drones μικρής εμβέλειας και ηλεκτο-οπτικες συσκευές. Θα διαθέτουν τυφέκια anti-drone ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό απο τουρκικά UAV αλλά και MANPADS για προστασία απο εναέριες απειλές.

Επιπλέον θα πρέπει να εκπαιδευτουν τριμελείς ομάδες ελεύθερων σκοπευτών (sniper, παρατηρητής, τεχνικος Ηλεκτρονικού Πολέμου) που θα αναζητούν στόχους σε αποστάσεις 1000-1200 μέτρων απο τις θέσεις τους για υποστήριξη των φίλιων τμημάτων. Δηλαδή θα επιχειρούν κοντά στη πρώτη γραμμή και θα έχουν δευτερεύοντα ρόλο τον παρατηρητή πεδίου. Ο ελεύθερος σκοπευτής θα διαθέτει τυφέκιο sniper 7.62mm. Ο τεχνικος Ηλεκτρονικού Πολέμου θα χειρίζεται anti-drone τυφέκιο και θα μεταφέρει εξοπλισμο δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.

Ακόμα θα πρέπει να ειδικευτεί προσωπικό στη χρήση οπλισμένων drones αλλά και σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοπολέμου. Με άλλα λόγια η Κύπρος χρειάζεται πλέον πλήρως επαγγελματικό στρατό και νέο δόγμα μάχης αντίστοιχο με το Ρωσικό Δόγμα Νέας Γενιάς. Το δόγμα βασίζεται αποκλειστικά σε Ανορθόδοξο Πόλεμο και Υβριδικές Τακτικές με δημιουργία ζωνών άρνησης πρόσβασης/αρνηση περιοχής. Έχει δημιουργηθεί απο την εμπειρία που αποκτήθηκε στους πολέμους της Τσετσενίας και Αφγανιστάν αλλά και αντιτρομοκρατικές επιχειρησεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Οι έφεδροι που θα κληθούν σε περίπτωση σύγκρουσης πρέπει να έχουν τουλάχιστον βασική εκπαίδευση πάνω στη χρήση όπλων όπως ΠΑΟ 105mm, όλμων ΜΟ-120 RT των 120mm, αντιαεροπορικών ZU-23-2 και Μ55, ρουκετοβόλων Plamen, αντιαρματικών ρουκετών LAW και RPG-7 κα. Τα όπλα είναι απαραίτητα σε αστικό πόλεμο για την εκκαθάρριση πόλεων απο θύλακες αντίστασης. Όπως είναι γνωστό έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλες ποσότητες οπλισμού ανατολικής προέλευσης που προοριζόταν για πολεμικές συγκρούσεις σε αραβικές χώρες. Πρέπει να περάσουν σε χρήση απο την Εθνοφρουρά αντι να στοιβάζονται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.

Η Κύπρος πρέπει να γίνει ορμητήριο των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κυπριακές Ειδικές Δυναμεις πρέπει να εξελιχθούν σε στρατηγικό όπλο. Ο λόγος είναι ότι οι Ειδικές Δυνάμεις θα προετοιμάσουν το έδαφος για προέλαση των ελληνοκυπριακών χερσαίων τμημάτων. Θα προκαλέσουν δολιοφθορές και θα πλήξουν "ανορθόδοξα" κύρια τουρκικά συστήματα. Θα καταλάβουν στρατηγικα σημεία και θα αποκόψουν τις τουρκικές γραμμές ανεφοδιασμού. Αντίστοιχα θα πρέπει να μπλοκάρουν το λιμάνι της Κερύνειας με νάρκες και να καταδείξουν "δύσκολους" στόχους για βομβαρδισμο. Επιπλέον η ακτογραμμή της νότιας Τουρκίας μηκους 800 χιλιομέτρων ευνοεί την εύκολη διείσδυση ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων για στρατηγική αναγνώριση. Συνεπώς οι Ειδικές Δυνάμεις θα πρέπει να διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ειδικά μέσα μεταφοράς.

Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Δευ Φεβ 07, 2022 7:20 pm

Η Κύπρος πρέπει να επενδύσει σε κορυφαία αντιαρματικά συστήματα για να επικρατήσει στο χερσαίο αγώνα εναντιον των τουρκικών δυνάμεων που απολαμβάνουν ποσοτική υπεροχή. Τα κυπριακά άρματα Τ-80 μπορούν να εκτοξεύσουν απο το πυροβολο 125mm τον αντιαρματικό πύραυλο καθοδήγησης laser Refleks-Β εμβέλειας 5 χιλιομέτρων. Αντίστοιχα τα TOMA BMP-3 μπορούν να εκτοξεύσουν απο το πυροβόλο 100mm τον αντιαρματικό πύραυλο Bastion εμβλέλειας 4 χιλιομέτρων. Και οι δύο ρωσικοί πύραυλοι έχουν σημειακή ακρίβεια αλλά η εμβέλεια τους θεωρείται ανεπαρκής. Κάθε άρμα μεταφέρει ένα απόθεμα 6 πυραύλων οπότε είναι λογικό να υπάρχει ένα απόθεμα τουλάχιστον 650 πυραύλων.

Ο τρίτος ρωσικός αντιαρματικός πύραυλος σε υπηρεσία είναι ο Kornet-E μέγιστης εμβέλειας 5500 μέτρων. Έχουν αγοραστεί τουλάχιστον 26 φορητοί εκτοξευτές με 130 πυραύλους. Ο Kornet-E μπορεί να διαπεράσει το θώρακα όλων των τουρκικών αρμάτων και είναι σχετικά φτηνός γιατί χρησιμοποιεί τεχνολογία SACLOS με καθοδήγηση δέσμης laser. Ωστόσο δέν είναι αρκετά φτηνός για να αντικαταστήσει πλήρως παλαιότερα συστήματα όπως το Fagot (Ελλάδα) και Konkurs (Τουρκία).

Τα ελικόπτερα Gazelle και τα οχήματα VAB-VCAC χρησιμοποιούν αντιαρματικούς πυραύλους HOT-3 μέγιστης εμβέλειας 4300 μέτρων.O πύραυλος ΗΟΤ-3 είναι ο ευρωπαϊκός αντίστοιχος του TOW-2B. Τέλος υπάρχουν 95 φορητοί εκτοξευτές πυραύλων MILAN μέγιστης εμβέλειας 3 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος MILAN έχει εγκατασταθεί σε αρκετά οχήματα Πεζικού. Και οι δύο πύραυλοι χρησιμοποιούν τεχνολογία SACLOS.

Σχεδόν όλα τα αντιαρματικά συστήματα που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα υπηρετουν στις τουρκικές δυνάμεις.

Συνεπως για να αποκτηθεί ποιοτική υπεροχή θα πρέπει να συμπληρωθούν απο αντιαρματικά συστήματα Τέταρτης Γενιάς, τα οποία προσδίδουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους χρήστες τους.

Παράδειγμα είναι η ισραηλινή σειρά "fire-and-forget" πυραύλων Spike με προηγμένο ερευνητή CCD/IIR και μέγιστη εμβέλεια ώς τα 10 χλμ ανάλογα την έκδοση. Ειδικά ο πύραυλος Spike-NLOS χρησιμοποιεί τεχνολογία οπτικών ινών και έχει ικανότητα "man-in-the-loop" με μέγιστη εμβέλεια 32 χλμ.

Να σημειώσουμε ότι η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του γαλλικού MMP που θα αντικαταστήσει τον MILAN. Χωρίς υπερβολή θα έιναι ο πιό προηγμένος αντιαρματικος πύραυλος μικρής εμβέλειας στο μέλλον.

Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Σάβ Φεβ 05, 2022 8:19 pm

Στο τομέα των ερπυστριοφόρων οχημάτων αγοράστηκαν 43 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 απο τη Ρωσία και 197 ΤΟΜΠ Leonidas-2 απο την πρώην ΕΛΒΟ στην Ελλάδα. Το υψηλό κόστος του ΒΜΡ-3 δέν επέτρεψε τη μαζική παραγωγή προς αντικατάσταση των ΒΜΡ-1/2 ακόμα και για τον Ρωσικό Στρατό. Έτσι η Ρωσία εγκατέστησε νέο πυργο με πυροβόλο 30mm και 2πλό ή 4πλό εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων Kornet-EM στα υπάρχοντα ΒΜΡ-1/2. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με τα Leonidas-2 με ισραηλινή βοήθεια (Rafael RWS-30). Γενικά απαιτείται μιά δύναμη 300 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ και 300 τροχοφόρων 8x8 ΤΟΜΑ για την μετακίνηση των ελληνοκυπριακών τμημάτων.

Να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες Πεζοναύτες έχουν αντίστοιχες αναγκες σε αμφίβια τροχοφόρα ΤΟΜΑ και θα μπορούσαν να αποκτηθούν απο κοινού με τη Κύπρο.

Μετά την παραλαβή των Μ1117 απο τις ΗΠΑ μπορούν να μεταφερθούν στη Κύπρο 4x4 οχήματα Panhard VBL με πυραύλους Kornet-E,Milan-3,Mistral-3. Πρόσφατα αγοράστηκαν απο τη Σερβία 8 οχήματα 4x4 MPAV M16 Miloš Μπορούν να εξοπλιστούν με αντιαρματικό Kornet-E και να χρησιμοποιηθούν για ειδικές επιχειρήσεις ή ένοπλη αναγνώριση. Προφανώς θα πρέπει να αγοραστούν περισσότερα οχήματα.

Στο τομέα των αρμάτων μάχης η Εθνοφρουρά αγόρασε 82 μεταχειρισμένα T-80U/UD το 1996 και διατηρεί σε υπηρεσία 52 ΑΜΧ-30Β2 ώς ελαφρά άρματα. Το γαλλικό Leclerc θα ήταν λογικά η φυσική επιλογή άρματος μάχης για την Κύπρο και μάλιστα θεωρείται απο πολλούς ανώτερο απο το γερμανικό Leopard-2. Δυστυχώς όμως είναι και το πιό ακριβό άρμα που κατασκευάστηκε ποτέ με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστους πελάτες και μικρή παραγωγή.

Τα κυπριακά Τ-80U/UD έχουν κατώτερες επιδόσεις απο τα εκσυγχρονισμένα Leopard-2T και συγκρίσιμες με τα M-60T. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι η αδυναμία βολής σύγχρονων πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας APFDS/HEAT 125mm. Ωστόσο μπορούν να βάλλουν απο το πυροβόλο αντιαρματικούς πυραύλους καθοδήγησης λέιζερ Refleks-Β εμβέλειας 5 χιλιομέτρων. Αποστολή των ελληνοκυπριακών αρμάτων μάχης θα είναι η κάλυψη της προέλασης των μηχανοκίνητων σχηματισμών πεζικού. Η αναβάθμισή μόνο 82 αρμάτων δέν συμφέρει οικονομικά. Ωστόσο θα μπορούσαν να αγοραστούν μερικά ακόμα T-80U/UD για να αντικαταστήσουν τα AMX-30B2 όπως τα 34 Τ-80UK της Αιγύπτου. Γενικά αξίζει να επενδυθούν χρήματα σε drones και αντιαρματικούς πύραυλους παρά σε άρματα μάχης.

Για την υποστήριξη των T-80 αγοράστηκαν 8 οχήματα περισυλλογής BREM-1 που βασίζονται στο σασί του T-72A. Δέν αναπτύχτηκαν άρματα Μηχανικού με το σασί του Τ-80 στη Σοβιετική Ένωση. Συνεπώς θα πρέπει να αγοραστεί ένας αριθμός αρμάτων με δυνατότητα εκαθάρισης ναρκοπεδίων IMR-2 και αρμάτων διάσπασης ναρκοπεδίων BMR-3 που βασίζονται στο Τ-72. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να τροποποιηθούν σε άρματα Μηχανικού τα υπάρχοντα ΑΜΧ-30Β2.

Η Εθνοφρουρά Κύπρου χρειάζεται συστήματα ταχείας στρώσης ναρκοπεδίων. Το γαλλικό σύστημα Minotaurr θεωρείται κορυφαίο και μπορεί να μεταφερθεί απο 4x4 φορτηγό MLE F1. Δημιουργεί αντιαρματικό νακροπέδιο μήκους 2.4 χιλιομέτρων και πλάτους 600 μέτρων με 100 νάρκες σε 5 λεπτά! Η στρώση ναρκοπεδίων μπορεί να γίνει και απο το Πυροβολικό με ειδικά βλήματα 155mm που περιέχουν το καθένα 6 νάρκες MI AC Disp F1 Minotaur.

Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Σάβ Φεβ 05, 2022 6:15 pm

Οι χερσαίοι σχηματισμοί της κυπριακής Εθνοφρουράς πρέπει να κινηθούν ταχύτατα προς τέσσερις κατευθύνσεις:

1) Κεντρικά θα κινηθεί ένας σχηματισμός στη διαδρομή Λακατάμια - Κιόνελι - Μπόγαζι με σκοπό να καταλάβει το στρατηγικό πέρασμα Λευκωσίας-Κερύνειας του όρους Πενταδάκτυλος.

Προφανώς οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις θα αποφύγουν αστικό πόλεμο και θα κινηθούν περιμετρικά της Λευκωσίας.

2) Απο το Γέρι θα κινηθεί ένας δεύτερος σχηματισμός με κατεύθυνση αερολιμένα Τύμβου/Λευκωσίας - αεροδρόμιο Λευκόνοικου - Τρίκωμο - Βοκαλίδα με σκοπό να καταλάβει τα τουρκικά αεροδρόμια

3) Μιά μικρότερη δύναμη θα μετακινηθεί απο την Αγία Νάπα προς την Αμμόχωστο και θα "συναντηθεί" με τον παραπάνω σχηματισμό στο Τρίκωμο. Μετά η συνολική δύναμη τους μπορεί να μετακινηθεί στη Βοκολιδα και μετά να περάσει το όρος Πενταδάκτυλο προς το Δαυλό με τελικό προορισμό την Κερύνεια.

4) Δυτικά θα κινηθεί ένας σχηματισμός με κατεύθυνση Περιστερώνας - Μόρφου - Βασίλεια και τελικό προορισμό τη Κερύνεια. Μέχρι τη θέση της Μύρτου, δηλαδή πριν περάσει το όρος Πενταδάκτυλος θα μπορει να υποστηρίξει το σχηματισμό που κινείται παράλληλα στη διαδρομή Λακατάμια - Κιόνελι - Μπόγαζι.

Οι αποστάσεις που θα διανύσουν οι παραπάνω σχηματισμοί είναι απο 20-50 χιλιόμετρα, δηλαδή άν η επίθεση γινει αιφνιδιαστικά και είναι άριστα προετοιμασμένη απο τις Ειδικές Δυνάμεις ώστε οι ελληνικυπριακοί ταχυκίνητοι σχηματισμοί να αντιμετωπίσουν μικρή αντίσταση τότε η Τουρκία θα έρθει προ τετελεσμένων γεγονότων στη Κύπρο.

Σε περίπτωση που επιτεθεί αιφνιδιαστικά η Τουρκία για να καταλάβει ολόκληρο το νησι, οι τουρκικοί σχηματισμοί θα πρέπει να κινηθούν προς τη Λάρνακα λόγω της οροσειράς Τροόδος και μετά να κινηθούν παραλιακά.

Δηλαδή η κυπριακή Εθνοφρουρά θα μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά και να προκαλέσει σημαντικές απώλειες μέχρι να επέμβει η Ελλαδα. Ωστόσο οι μικρές διαστάσεις του θεάτρου επιχειρήσεων της Κύπρου δίνουν πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο. Η Κύπρος διαθέτει μικρότερες χερσαίες δυνάμεις οπότε θα πρέπει να διατηρεί ποιοτική υπεροχή για να επικρατήσει σε μιά σύγκρουση. Δυστυχώς η κατάσταση δέν ειναι πολύ θετική. Η Εθνοφρουρά χρησιμοποιεί 126 τροχοφόρα 6x6 οχήματα αναγνώρισης EE-9 Cascavel με πυροβόλο 90mm και 36 τροχοφόρα 4x4 οχήματα EE-3 Jararaca με πυροβόλο 12,7mm. Τα οχήματα είναι υπέργηρα και τελείως ακατάλληλα για σύγχρονες επιχειρήσεις. Ωστόσο η Γαλλία θα αντικαταστήσει μεγάλο αριθμό 6x6 τροχοφόρων AMX-10RC (πυροβόλο 105mm) και ERC 90 Sagaie (πυροβόλο 90mm) με ΤΟΜΑ Jaguar. Είναι ευκαιρία να αγοραστουν σε καλή τιμή. Επιπλέον η Γαλλία θα αντικαταστήσει σημαντικό αριθμό τροχοφόρων 4x4 VAB διαφόρων εκδόσεων.H Κύπρος διαθέτει ήδη 147 VAB. Συνεπώς είναι ευκαιρία να αγοραστουν φτηνά και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο στόκ ανταλλακτικών για να διατηρηθούν σε υπηρεσία αρκετά χρόνια στο μέλλον.

Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Πέμ Φεβ 03, 2022 8:14 pm

Τα συστήματα Αντιμέτρων (Electronic CounterMeasures) λειτουργούν σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά μέσα υποστήριξης (ESM), δηλαδή παθητικά μέσα εντοπισμού εκπομπών IFF/SSR, τακτικών δικτύων δεδομένων Link-16, ραδιοναυτιλίας TACAN/DME απο τους στόχους.

Για τον εντοπιμό των στόχων σε αποστάσεις ώς και 600 χλμ (!) χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως η ραδιογωνιομέτρηση ή η μέτρηση της διαφοράς άφιξης σημάτων (Time Difference Of Arrival), γνωστή ως πολυπλευρισμός (Multilateration).

Τα συστήματα αυτά διακρίνονται σε COMmunications INTelligence (COMINT) για τον εντοπισμό κυμάτων τηλεπικοινωνιών και σε ELectronic INTelligence (ΕLΙΝΤ) για τον εντοπισμό των υπόλοιπων κατηγοριών κυμάτων. Παράδειγμα χερσαίου συστήματος ELINT είναι το ρωσικό VEGA ενώ παράδειγμα COMINT συστήματος είναι το ισραηλινό HF-6.

Θα ήταν καλή ιδέα να μεταφερθούν στη Κύπρο τα κινητά χερσαία συστήματα radar του Πυροβολικού Kasta 2Ε1 για την υποστήριξη SHORADS στο όρος Τρόοδος.

Προφανώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου δέν δημοσιεύονται απο τους κατασκευαστές για ευνόητους λόγους αλλά η Κύπρος μπορει να αγοράσει προηγμένα συστήματα απο το Ισραήλ.

Ένας ακόμα τομέας που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Κύπρου είναι τα drones.

Έχει αγοραστεί τουλάχιστον ένας σταθμός ελέγχου με 4 αεροχήματα IAI Searcher II και δύο σταθμοί ελέγχου με 8 αεροχήματα Aerostar Tactical για τακτιή αναγνώριση.

Είναι βέβαιο ότι η Κύπρος χρειάζεται MALE UAV οπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους Spike και micro munitions.

Θα μπορούσε να γίνει συμπαραγωγή ισραηλινών Περιφερόμενων Πυρομαχικών Orbiter και αντι-radar Harpy/Harop σε συνεργασία με την Ελλάδα καθότι υπάρχουν μεγάλα κενά και στον Στρατό Ξηράς.

Τα μικρότερα φορητά Περιφερόμενα Πυρομαχικά μπορούν να αντικαταστήσουν όλμους αφού έχουν εμβέλεια μέχρι 50 χλμ και σημειακή ακρίβεια. Μιά έξυπνη κίνηση θα ήταν να αγοραστούν εκπαιδευτικοί στόχοι drones και να μετατραπούν σε Περιφερόμενα Πυρομαχικά με την προσθήκη φτηνής κάμερας και εκρηκτικής κεφαλής.

Για παράδειγμα το νοτιοαφρικανικό Skua αποτελείται απο ένα σταθμό ελέγχου και 8 αεροχήματα που μπορουν να ελέγχονται σε απόσταση 200 χιλιόμετρα από το Σταθμό Ελέγχου. Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 0.86 Μαch και μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτική κεφαλή 227 κιλών.

Εικόνα

Άπαντα άμυνας Κύπρου

από Togo » Πέμ Φεβ 03, 2022 7:05 am

Δέν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Κύπρο υπάρχουν οι βρετανικές αεροπορικές βάσεις της Δεκέλειας και Ακρωτηρίου.
Το νησί έχει μετατραπεί σε κατασκοπευτική βάση του ΝΑΤΟ λόγω της στρατηγικής θέσης κοντά στη Μέση Ανατολή.
Κατασκοπευτικοί σταθμοί υπάρχουν στις βάσεις της Δεκελειας και του Ακρωτηρίου αλλά και στο όρος Τρόοδος με δυνατότητα να παρακολουθούν τηλεπικοινωνίες απο την ανατολική Λιβύη μέχρι τον Καύκασο!
Οι ΗΠΑ δέν διαθέτουν ανάλογες εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή και έτσι μοιράζονται με τους Αγγλους τις πληροφορίες. Τα τελευταία χρόνια στη Κύπρο δραστηροποιούνται ανεξάρτητα και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στα πλαίσια στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισράηλ. Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει στα Κατεχόμενα χερσαία συστήματα ECM/SIGINT με σκοπό να "τυφλώσει" τα ραντάρ της κυπριακής αεράμυνας και να υποστηρίξει χερσαίες επιθετικές επιχειρήσεις όπως έκανε με επιτυχία στη Συρία.

Τώρα προκύπτουν κάποια σοβαρά θέματα:

Η εισβολή του Αττίλα έγινε με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ γιατί δέν ήθελαν να περάσει το νησί σε σοβιετικό έλεγχο.

Το ΝΑΤΟ δέν θέλει να αλλάξει κάτι στη σημερινή κατάσταση στη Κύπρο γιατί απλά "κάνει τη δουλίτσα του".

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Κύπρο έχουν νόημα μόνο άν γίνουν αιφνιδιαστικά, δηλαδή εκτος απο την Τουρκία θα πρέπει να αιφνιδιαστεί και το ΝΑΤΟ!

Μάλιστα οι συνθήκες θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην μπορεί να επέμβει καθ' οποιονδήποτε τρόπο υπερ της Τουρκίας ή τουλάχιστον να κρατήσει μιά "ουδέτερη στάση" όπως έπραξε το 1974.

Ακόμα και άν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Κύπρο απαιτείται πολύ ισχυρή πολιτική βούληση που δυστυχώς δέν υπάρχει στην Ελλάδα.

Η "μακεδονοποίηση" των Σκοπίων και η είσοδος τους στο ΝΑΤΟ απο τις ΗΠΑ αλλά και η προετοιμασία της "Μεγάλης Αλβανίας" με προσάρτηση του Κόσοβου στην Αλβανία με σκοπό να ανακοπεί η ρωσική επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια με την Ελλάδα απλό παρατηρητή μάλλον δηλώνουν πολιτικό νανισμό.

Τέλος άσχετα με το αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στη Κύπρο η Ελλάδα θα πρέπει να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Καλώς ή κακώς στα Κατεχόμενα υπάρχουν 150.000 Τουρκοκύπριοι όπου το 80% είναι γηγενείς.

Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος πρέπει να επενδύσει στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο για να πολλαπλασιάσει την αμυντική της ισχύ. Πρόκειται για σχετικά φτηνά συστήματα που είναι μέσα στις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας. Χερσαία συστήματα Αντιμέτρων (ECM) μπορούν να "τυφλώσουν" τα τουρκικά radar (jamming) και να δημιουργήσουν ψεύτικα ίχνη (spoofing). Επειδή τα περισσότερα τουρκικά συστήματα είναι δυτικής προέλευσης θα πρέπει να αναζητηθούν ρωσικά ECM (Krasukha-4) για την αντιμετώπισή τους. Οι GNSS jammers μπορούν να μπλοκάρουν τη δορυφορική σκόπευση τουρκικών όπλων μειώνοντας σημαντικά την ακρίβεια πλήγματος. Εκτός απο το γνωστό D-GPS για στρατιωτική χρήση πιθανότατα η Τουρκία χρησιμοποιεί το ρωσικό GLONASS ή και το κινεζικό Beidou. Στην κατηγορία ανήκουν και συστήματα ECM αποκλειστικά για παρεμβολή τηλεπικοινωνιών (R-330)

Εικόνα


Κορυφή