Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Δημιουργία απάντησης


Αυτή η ερώτηση είναι ένα μέσο για την πρόληψη αυτοματοποιημένων υποβολών φόρμας από κακόβουλη χρήση.
Εικονίδια smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

Το BBCode είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [img] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Το [url] είναι ΑΝΟΙΧΤΟ
Τα εικονίδια είναι ΑΝΟΙΧΤΑ

Περίληψη Θέματος
   

Αναπτυγμένη προβολή Περίληψη Θέματος: Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από yandr » Παρ Δεκ 03, 2021 10:48 am

Για να δούμε. Συμφωνώ μαζί σου γενικά ότι οι Τούρκοι είναι ενοχλητικά προβλέψιμοι. Όσα λένε τα κάνουν κι όλας!

Αλλά από την άλλη ίσως προτιμήσουν απλά να πάνε να τρυπήσουν δίπλα.

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Παρ Δεκ 03, 2021 10:30 am

Όταν η Τουρκία λέει κάτι, το πράττει. Και επειδή γι'αυτούς η Κύπρος είναι ζήτημα επιβίωσης, θα κάνει πράξεις τις απειλές της.

Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι που κοιμόνταν στο ροζ συννεφάκι της αφέλειας τους.

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από yandr » Παρ Δεκ 03, 2021 9:53 am

Ε καλά, αυτό δεν είναι πρόκληση.

Αν στείλει πλοία για να εμποδίσει τις έρευνες θα δούμε.

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Πέμ Δεκ 02, 2021 10:23 pm

Αντίδραση Άγκυρας για αδειοδότηση Οικοπέδου στην κυπριακή ΑΟΖ:'Παραβιάζεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα'

"Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διενεργήσει έρευνες για φυσικό αέριο σε περιοχές δικαιοδοσίας της", αναφέρει η αντίδραση της Άγκυρας στην αδειοδότηση του Οικοπέδου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποστηρίζει ότι μέρος του Οικοπέδου 5 ανήκει στη λεγόμενη "τουρκική υφαλοκρηπίδα" Την οποία παραβιάζει η Κύπρος Με την παραχώρηση άδειας έρευνας στις Exxon Mobile και Qatar Petroleum.

Σημειώνει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, τα οποία η Άγκυρα "θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλκγίτς, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων πως η κίνηση των Ελληνοκυπρίων "δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ποια είναι στην πραγματικότητα η πλευρά που προκαλεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο".

Όπως είπε, "αυτό το μονόπλευρο βήμα αγνοεί επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του νησιού".

Capital.gr

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Signaller » Τρί Αύγ 28, 2018 12:36 pm

Μα αφού τους "γονάτισαν" οι αμερικανοί με τις κυρώσεις

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Τρί Αύγ 28, 2018 11:37 am

Yeni Safak: Η Άγκυρα θα χτίσει μεγάλη ναυτική βάση στα Κατεχόμενα

Μεγάλη ναυτική βάση πρόκειται να κτίσει η Άγκυρα στα Κατεχόμενα σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak την Τρίτη. "Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο Νησί (Κύπρος) ", τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak Την οποία επικαλείται το skai.gr, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε "κατάλληλο μέρος".

"Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή", υποστηρίζει η εφημερίδα, αποσιωπώντας ότι η Άγκυρα έχει ναυτικές βάσεις στα δικά της εδάφη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι "πρέπει να μεγαλώσει και το υφιστάμενο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νησί".

Η εφημερίδα κάνει ακόμα λόγο για "απειλές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή" όπου υπάρχουν και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, επικαλούμενη και τις "μονομερείς ενέργειες" της Λευκωσίας στα ενεργειακά με τις γεωτρήσεις στις δικές της ΑΟΖ.

Capital.gr

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Σάβ Φεβ 10, 2018 11:03 am

Κύπρος: Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου της ΕΝΙΤουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου "Σάιπεμ 12000", προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση, στο στόχο "Σουπιά" για λογαριασμό της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Το τεμάχιο 3 βρίσκεται νοτιοανατολικά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Ενώ το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων που εφαρμόζει η Άγκυρα, αλλά σε πιο έντονο βαθμό στην περίπτωση αυτή.

Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της παράνομης «navtex» την οποία εξέδωσε η Άγκυρα, στις 6 Φεβρουαρίου, για τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης. Την τουρκική «navtex», ακύρωσε αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έκδοση «αντι-navtex».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρενόχληση το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης.

Μέχρι αργά τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούσαν να παραμένουν στην περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία «ΕΝΙ», για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ προβαίνει και σε διαβήματα για τερματισμό της νέας τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsit.gr

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από samloxias » Σάβ Δεκ 30, 2017 6:44 pm

Δέν το νομίζω και πολύ, αλλά και πάλι δέν αποκλείται για κάποια κίνηση εντυπωσιαμού. Δέν είναι έτοιμα ακόμη.

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Σάβ Δεκ 30, 2017 5:50 pm

Σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις.


Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Πέμ Οκτ 12, 2017 12:30 pm

Αγόρασε γεωτρύπανο από Νότια Κορέα η Άγκυρα: Ετοιμάζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖΤο δικό της πρώτο γεωτρύπανο αγόρασε η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (TPAO) από τη Νότιο Κορέα.

Στις αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο στα "χωρικά ύδατα της τδβκ και της Τουρκίας", σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ονομάζεται DeepSea Metro 2 και αγοράστηκε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

mignatiou.com

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από _KOURSAROS_ » Πέμ Αύγ 31, 2017 8:44 pm

Θα έρθει το 2117, τα κοιτάσματα θα είναι στο τέλος και οι τουρκοι ακόμα θα "προκαλούν".

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Πέμ Αύγ 31, 2017 7:47 pm

Λέω κι'εγώ, που χάθηκαν τα τουρκάκια~


Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Τρί Αύγ 08, 2017 1:14 pm

Κύπρος: Τουρκική απειλή εισβολής!Νέα διάσταση στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, την ώρα που η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total-ENI ολοκληρώνει την κρίσιμη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δίνει βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, με δηλώσεις του στο ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο ειδήσεων "Sputnik".

Ο Οκτάι Ακσόι, που έχει συνταξιοδοτηθεί το 2000 από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και θεωρείται «σοφός» της τουρκικής διπλωματίας, άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο!

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε προκλήσεις. Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, με αφορμή τις πράξεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Τουλάχιστον, όχι αμέσως», φέρεται να δήλωσε στο "Sputnik".

«Θα στραφούμε πρώτα στο ΝΑΤΟ, γιατί είμαστε μέλη της Συμμαχίας. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την κατάσταση. Πάντως, αν η Συμμαχία συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία θα πάρει μόνη της αυστηρά μέτρα, που θα φθάνουν ως την ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του νησιού», δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα φθάσει ως τη στρατιωτική επέμβαση, αν δεν δικαιωθούν οι θέσεις της για τα ενεργειακά, δηλαδή ότι η Λευκωσία δεν έχει το δικαίωμα να προχωρά μονομερώς σε εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εντάσσουν αυτές τις δηλώσεις, που δεν αποτελούν επίσημη έκφραση των θέσεων της Άγκυρας, αλλά παραπλανητικά εμφανίζονται από το "Sputnik" ως επίσημες δηλώσεις (στο ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ο Ακσόι εμφανίζεται ως εν ενεργεία διπλωμάτης, ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2000), στο πλαίσιο της έντονης νευρικότητας που έχει καταλάβει την Άγκυρα, μετά την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 και οδηγεί την τουρκική κυβέρνηση σε λεονταρισμούς χωρίς αντίκρισμα.

Τη νευρικότητα της Άγκυρας εντείνει το γεγονός ότι, αμέσως μόλις κινήθηκε απειλητικά με στρατιωτικά μέσα κατά των δύο ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών που άρχισαν, τον περασμένο μήνα, τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11,το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους έσπευσε στην περιοχή και προχώρησε σε προειδοποιητικές τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον τουρκικών αεροσκαφών, ενώ παρουσία στην περιοχή είχε ο γαλλικός στόλος και στην Λευκωσία έσπευσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Οι υπαινιγμοί περί στρατιωτικής εισβολής και η απόφαση να μεταφερθεί η συζήτηση για το θέμα στο ΝΑΤΟ, που δεν είναι αρμόδιο να εξετάζει θέματα δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες, αποτελούν ελιγμούς της Άγκυρας, με στόχο να πεισθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν από την κυπριακή ΑΟΖ τις εταιρείες των χωρών τους, εκτιμούν αναλυτές.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί, αφού η Ανατολική Μεσόγειος, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για ανακάλυψη και εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων αερίου, που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να επιτύχει το στρατηγικό στόχο της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τον οποίο υποστηρίζει σθεναρά και η Ουάσιγκτον.

Sofokleousin.gr

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Σάβ Ιούλ 15, 2017 1:52 pm



Προς το οικόπεδο «6» κατευθύνεται το Μπαρμπαρός

Προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνουν τώρα οι Τούρκοι το Μπαρμπαρός, μετά από μία πορεία που από νωρίς χθες το πρωί, δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να κάνει αισθητές τις προκλήσεις της.

Αρχικά το σεισμογραφικό έβαλε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ρότα για το Αιγαίο με κατύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφικά σον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την Μόρφου. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα είχε κατεύθυνση Προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική ΤΟΤΑΛ.

Το Μπαρμπαρός πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ν. μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προ το "6", εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή, νωρίς το απόγευμα σήμερα.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση, ενώ το Μπαρμπαρός, στα ναυσιπλοϊκά του δεδομένα μεταδίδει ως προορισμό του την θάλασσα του Μαρμαρά.

Φιλελεύθερος

Τουρκικές προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

από Nassos » Παρ Ιούλ 14, 2017 10:58 am



Toυρκικά νταηλίκια στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα στέλνει φρεγάδα στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μια νέα κίνηση επίδειξης ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην περιοχή θα βρίσκεται η φρεγάδα Γκιοκτσέαντα η οποία θα κινείται σε απόσταση πέραν από την ακτίνα των 5 ναυτικών μιλιών από το σημείο Ονησίφορος όπου βρίσκεται το «Γουέστ Καπέλα». Κι αυτό, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής των Τούρκων που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς την ίδια ώρα να θεωρείται η πράξη τους παράνομη.

Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες. Όπως και η χθεσινή προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυπριακές ενέργειες. Τις οποίες ως γνωστόν η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί παράνομες, αφού δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή.

Μια από τις αντιδράσεις που από καιρό μελετά η τουρκική κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση πλατφόρμας εντός του οικοπέδου 6. Η προσπάθεια των Τούρκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν είναι εύκολη καθώς αρχικά στόχευαν στην ενοικίαση πλατφόρμας πλην όμως η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη, γιατί κανείς δεν ήθελε να στηρίξει μια παράνομη ενέργεια. Γι' αυτό και τώρα κινείται η Τουρκία στην αγορά δικής της πλατφόρμας.

Φιλελεύθερος


Κορυφή